Hogyan kezelhetők az orr- és garatmandula betegségei?

Hogyan kezelhetők az orr- és garatmandula betegségei?

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2018.10.07 Módosítva: 2023.11.23

Gyerekkorban gyakran okoznak panaszokat az orr és a garatmandulák. Hol a gyulladás, hol csupán a méretük a probléma alapja. A tünetekről és kezelésről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Óvodások leggyakoribb panasza

A megnagyobbodott orrmandulák sok gyermeknél okoznak elhúzódó problémákat. Sokszor ez egyéni adottság, vagy egy fertőzéses állapot után a duzzadtabb állapot nem húzódik vissza. Problémát az okoz, ha a megnagyobbodott orrmandula miatt a gyerek orra bedugul, így a száján veszi a levegőt, az orrüreg szűrő funkciója megszűnik. Ha ez az állapot tartós, akkor akár abnormális arcizom és fognövekedés is lehet a következménye. Az orrgaratbeli szűk viszonyok miatt sokszor a középfül felé vezető járat, az Eustach-kürt (fülkürt) sem működik megfelelően, ami miatt gyakran makacs savós középfülgyulladás alakulhat ki, vagy fertőzés esetén heveny középfülgyulladás.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az orrmandulák eltávolítása segíthet

Az orrgaratban elhelyezkedő orrmandulák gyulladásai általában kb. 3 évesen, közösségbe kerüléskor kezdődnek, és 7 éves kor után fokozatosan el is tűnnek. Mivel az orrmandulák mérete korral csökken, számos panasz kezelés nélkül is elmúlik. Műtéti megoldásra általában akkor kerülhet sor, ha ismétlődő, heveny középfülgyulladás, vezetéses halláscsökkenést okozó idült savós középfülgyulladás alakul ki és ezek nem javulnak életmódbeli változások és kezelés hatására. „Csak” horkolás nem feltétlenül műtéti indikáció, de ha ez légzéskimaradással, -alvási apnoéval- is jár, akkor igen.

A garatmandulák akut gyulladása esetén...

Mandulagyulladás alatt gyakorlatilag a garatmandulák gyulladását értjük. Ezek hátterében leggyakrabban vírusfertőzés áll. A ritkább, bakteriális eredet esetén a leggyakoribb kórokozó az A-csoportú béta-hemolitikus Streptococcus. Ezen kívül Staphylococcus, Pneumococcus, Haemophylus influenzae vagy Coli baktérium okoz leginkább fertőzést.

Kisgyermekeknél jellemző, ismert tünetek a láz, nyelési fájdalom, belövellt garat, rossz közérzet, étvágytalanság. Első lépésben ezek csillapítása a cél és a bő folyadék bevitel. Bakteriális eredetű fertőzés gyanúja esetén antibiotikus kezelés is javasolt, kellő dózisban és kellő időtartamban.

Milyen esetekben lehet indokolt a műtét?

Előfordul, hogy még ki se lábal a gyerek az egyik mandulagyulladásból, máris jön a másik. Ha ez évente minimum hatszor megismétlődik, akkor már idült gyulladásról beszélünk, a mandulák gócként szerepelnek, műtét javasolt.

Sürgős beavatkozásra is szükség lehet pl. mandula körül tályog kialakulása esetén. Ilyenkor fokozódógarat és ottmandula vizsgálat nyelési fájdalom, duzzanat, majd oedema kialakulása, jellemzően fél oldalon, ami arra készteti a beteget, hogy orvoshoz forduljon. A heves tünetek mögött valóban egy veszélyes, gyors beavatkozást igénylő betegség áll. Különösebb gyulladásos előzmény nélkül is szükség lehet beavatkozásra! Kifejezett mandula túltengés esetén, ezek a képletek méretüknél fogva okoznak légúti akadályt, esetleg nyelési nehezítettséget és így sokszor felelősek a gyermek horkolásáért, sőt az alvási apnoe kialakulásáért. Ebben az esetben az orrmandulát eltávolítjuk, a garatmandulákat viszont csak megkisebbítjük, hogy funkciójukat megtartsuk, de ne képezzenek légúti akadályt. A horkolás kiküszöbölésével a gyermek alvása végre pihentető lesz!

Fontos szerepük van

A mandulaműtét szükségességének elbírálása mindig egyedi és a szakorvos, néha több szakma közös döntésén alapul. Dr. Fülöp Györgyi hangsúlyozza, hogy a mandulák nagyon fontos védő funkciót töltenek be a szervezetben, különösen az első életévek során nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Retrospektív vizsgálatok igazolják, hogy a korai életkorban mandulaműtéten átesett gyermekek esetében, a későbbiekben, fiatal felnőtt korban nagyobb eséllyel jelentkeznek bizonyos szív- érrendszeri betegségek.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő
16 hetes kismama vagyok, nagyon nehezen viseltem a terhesség első szakaszát, amiben többen között jelen volt a túlzott nyáltermelés.De nemcsak túl sok nyál termelődött, hanem a torkomban folyamatos gombócérzet, és az érzés mintha valami mindig lenne ott , amit se lenyelni se kiköpni nem lehet. A legtöbb kellemetlen terhességi tünet elmúlt vagy alábbhagyott a 12. hét után kivéve ezt.
A kérdésem az lenne, hogy kell e arra gondolnom, hogy ez már a terhességtől függetlenül lehet valami probléma? Fájdalommal nem jár, de borzasztó közérzetet okoz. Csak evés illetve ivásnál nem érzem különben állandóan.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Anikó!

Mivel Ön kismama és a panaszról, amiről beszámol nem egy kellemetlenségként ír, hanem úgy, hogy "borzasztó közérzetet okoz", ezért mindenképp javasolt lenne fül-orr-gégészeti vizsgálata, hogy lehetőség szerint, mielőbb meg is tudjon szabadulni a problémájától!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű, alapos

"Teljes körű, alapos, minden körülményt figyelembe vevő vizsgálat. Közvetlen, nyugodt konzultáció, amely elősegítette, hogy az összes, valószínűsíthető okok háttérében álló kisebb-nagyobb információ-részletet át tudjam adni. A további vizsgálat és az azt követő kezelés gyors és hatékony elindítása."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK