Kerüljük el az „üres orr” szindrómát!

Kerüljük el az „üres orr” szindrómát!

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2018.06.12 Módosítva: 2023.11.23

Előfordulhat, hogy rövidebb, vagy hosszabb ideig áll fenn életminőségünket romboló orrdugulás. A zavaró és kellemetlen tünet okairól és kezeléséről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Az orrkagylók feladata

Az orrban mindkét orrfélben három, azaz alsó, felső és középső orrkagyló található. Ezek elsődleges feladata, hogy a belélegzett levegőt felmelegítsék, nedvesítsék, szűrjék. Az orrüregek felső részén helyezkedik el a szaglóhám. Az orrkagylók kapilláris hálózata bőséges, így pl. hideg levegő belégzése során kitágulnak az erek, ezzel felmelegítik, nedvesítik a levegőt, a nyálkahártya beduzzad.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Orrdugulás = orrcsepp?

Az orrkagylók rendkívül könnyen változtatják méretüket pl. gyulladás, allergia, hőmérsékletváltozás hatására gyorsan beduzzadhatnak. Ilyenkor könnyen nyúlunk az ún. lohasztó orrcseppekhez, melyeket recept nélkül is be lehet szerezni. Ezek gyorsan fejtik ki hatásukat, érösszehúzódást hoznak létre, így bár gyorsan csökken a nyálkahártya duzzanata, de sajnos azt ki is szárítja, és egyre rövidebb ideig várható a hatása. Ennek következtében könnyen alakulhat ki függőség e szerekre, de rosszabb, hogy tartós orrdugulást is okoznak idővel.

Tartós orrdugulás okai

Az allergia mellett igen gyakori az orrcseppfüggőség is, de nem feledkezhetünk meg a tartós nyálkahártya irritációról sem! Az életmódra, munkára érdemes rákérdezni - mondja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Reflux, vegyszerekkel, festékekkel történő munkavégzés mellett gondolni kell pl. a biciklis futárok orrnyálkahártyájára rakódó nagy mennyiségű szennyező anyagra is!

Tartós orrdugulás esetén hatásos segítség

Hónapok, évek óta fennálló panaszok esetén nem várható el, hogy egyszeriben megoldódjon a probléma! Tapasztalatom szerint ilyenkor egy elhamarkodott műtéti beavatkozásnak, - mely az orrkagylók megkisebbítését jelenti – nem szokott tartósan jó eredménye lenni, mert a kiváltó ok nincs kiiktatva – figyelmeztet dr. Fülöp Györgyi. Fontosabb az előzetes anamnézis felvétel, kivizsgálás, mert ha rendezzük a kiváltó tényezőket, akkor tartósabb eredményt érhetünk el és egy műtéti beavatkozást is esetleg elkerülhet a páciens. Gyomorsav túltengésre szedett gyógyszer, megfelelő allergia elleni szerek, irritatív anyagok kerülésével lehet pl. sikeres a kezelés.

Szteroid tartalmú orrspray műtét helyett?üres orr szindroma

Ezek használata akár hónapokon át megoldást nyújthat az ismert allergiás indikáció mellett az idült melléküreg gyulladás, idült orrnyálkahártya duzzanat esetén is, a gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. Ha kb. 3 hónapos rendszeres használat nem oldja meg a problémát, akkor javasolt lehet az orrkagylók megnagyobbodása miatt kisebbítő műtét elvégzése. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, rádiófrekvenciás műtéttel is megoldható, nem feltétlenül igényel kórházi tartózkodást. Egyéb módszerekkel is történhet akár a kagylókat csonkító beavatkozás is. A műtét után néhányan sajnos kellemetlen tünetekről számolnak be, melyeket „üres orr szindróma”-ként, vagy az angol „empty nose syndrome” elnevezés rövidítésével, ENS-ként is nevezünk.

Az ENS tünetei

A műtétet követően az orrdugulás szűnik, a beteg újra kap levegőt, de a beavatkozás során a nyálkahártya sérül, a gyógyulási folyamat pörkösödéssel járhat, ezért az azt követő napokban az alábbi tünetek fordulhatnak elő:
- a beteg a belélegzett levegőt hidegnek és száraznak érzi,
- enyhe orrvérzés,
- orrszárazság,
- úgy érzi, minden levegővétellel „túl sok” levegőt szív be az orrába,
- fejfájás, szédülés,
- átmeneti szaglás és ízérzékelési zavar,
- alvászavar.

Hogyan kezelhető az ENS?

Az orrszárazság ellen a műtétet követő időszakban javasolt a tengeri sós vizes spray rendszeres használata, a pörkök szükség szerinti eltávolítása. Nem szabad megfeledkezni a belső hidratálásról sem, fogyasszunk bőven folyadékot! Orrolajok nem tudnak felszívódni, csak bevonják a felületet, így ezek használata kevésbé jön szóba. Ha a panaszaink hetek-hónapok alatt sem javulnak, mindenképp keressünk fel szakembert. Az ENS elkerülése érdekében már elhúzódó orrdugulás esetén is javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat és kezelés!

Téma szakértője

Orvos válaszol

kérdésem Dr. Fülöp Györgyi audiológushoz

Tisztelt Doktornö!
Èdesapám 86 éves, 2012-ben fülzúgásra panaszkodott, amivel felkerestünk egy neurológust. Gyógyszeres kezelésre csökkentek / elmúltak a panaszok, de rohamosan romlott a hallása. Fülbe helyezhetö hallókészüléket kapott, amit a kis mérete miatt egyre ritkábban használt, jelenleg már nagyon erösen nagyot hall. Az utóbbi idöben reggelenkénti szédülésre panaszkodik, ami félelmet kelt benne. Nagyon sokféle gyógyszert szed, köztük vérnyomáscsökkentöt is, holott az utóbbi idöben ez mindig tökéletes volt. Szeretnénk tudni, hogy orvosolhatók-e a fenti problémák, vagy bele kell törödnie a kora miatt. Válaszát elöre is köszönöm .

Üdvözlettel

V. Ildikó

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Ildikó!

Édesapja korában a szédüléses panaszok hátterében legtöbbször keringési elégtelenség áll, de nem zárható ki a fül-orr-gégészeti, vagy a neurológiai háttér sem. Amennyiben édesapja általános állapota engedi és életvitele indokolja, akkor javasolt lenne emiatt kivizsgálása. Ennek menete: vérnyomás megfelelő ellenőrzése, laborvizsgálat, nyaki erek Doppler vizsgálata, fül-orr-gégészeti vizsgálat, mely egyben az egyensúlyozó rendszert is teszteli, ill. ha ennek alapján indokolt, akkor neurológiai vizsgálat is szóba jöhet.

A hallását is meg lehetne mérni, ill. megnézni a meglévő készülék beállítását, hogy lehet-e rajta még erősíteni.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Azonnal felismerte a problémát

"A doktornő azonnal felismerte a problémámat és az elvárhatónál is messze alaposabban végezte a vizsgálatot. Hozzá kell tennem, hogy korábban több orvosnál jártam, azonban eddig egyikük sem tudta meghatározni a baj okát, így nagyon örülök, hogy eljutottam hozzá. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK