Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.07.21 Módosítva: 2021.08.04

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

Mitől alakul ki orrvérzés?

Az orrnyálkahártya jó vérellátottságú, az erek közel helyezkednek el a nyálkahártya felszínéhez, emiatt igen sérülékenyek. Orrvérzés akkor jelentkezik, ha az artéria vagy véna esetleg kisebb hajszálerek megsérülnek vagy elpattannak. Az erezettség mennyiségétől és a károsodás mértékétől függően az orrvérzés lehet erősebb vagy gyengébb és tarthat rövidebb, hosszabb ideig is.

 

Orrvérzés jelentkezhet akár egy erősebb orrfújás miatt is. Ilyenkor nem feltétlenül erős, lehet, hogy csak a zsebkendőben látunk rózsaszínes színezetű orrváladékot. Az orrot ért ütés hatására is kialakulhat, de az orr dörzsölése, piszkálása során is megsérülhetnek a hajszálerek. Jellegzetes tünet magasvérnyomás betegség, véralvadási zavarok és az érfal betegségei esetén, daganatos elváltozás is állhat a háttérben, ezért gyakori orrvérzés esetén egyéb szakorvosi vizsgálatokra is szükség lehet.

Nátha, vagy megfázás?

Az orrcsepp, orrspray használata is okozhat gyakori orrvérzést.Náthás megbetegedés esetén a gyakori és erős orrfújások is okozhatnak orrvérzést. Ez szintén jelentkezhet allergia, szénanátha következtében is, ám van még több körülmény, ami hozzájárul az ilyenkor gyakori orrvérzésekhez.

 

Nátha esetén az orrnyálkahártya lohasztó orrspray-k túlzásba vitt használata idővel fokozott orrnyálkahártya vérbőséghez, szárazsághoz vezet, duzzanat alakul ki, a hajszálerek tartósan kitágulhatnak, emiatt sérülékenyebbé válhatnak. Allergia esetén az antihisztamin készítmények orrszárazságot idézhetnek elő, emiatt a nyálkahártya szintén sérülékenyebb lehet, gyakoribb orrvérzések jelentkezhetnek.

Orrvérzés: egyéb kiváltó okok a háttérben

Ha sem allergia, sem pedig nátha nem áll fenn, akkor a gyakori orrvérzések fül-orr-gégészeti eredetű kiváltó oka lehet krónikus orrnyálkahártya-gyulladás is. Ez egyébként egy fel nem ismert légúti allergia tünete is lehet – teszi hozzá dr. Augusztinovicz Monika. A kivizsgálás során az orvos ellenőrzi, hogy nincs-e egyéb olyan tényező, ami miatt megváltozhat az orrjáratok szellőzése, mint például az orrsövényferdülés vagy az orrpolip.

 

Érdemes még megemlíteni az elsősorban serdülő fiúkban rendkívül ritkán előforduló juvenilis orrgarati angiofibromát, amely erős orrvérzést okozhat. Az orr hátsó részében növekvő ér eredetű elváltozás ugyan jóindulatú daganat, de térfoglaló hatása miatt roncsolhatja a körülvevő szöveteket, tartós orrlégzési gátoltságot okozhat, ezért mielőbb fontos kezelni. Visszatérő orrvérzés esetén tehát a fül-orr-gégészeti kivizsgálást nem érdemes halogatni, mert komolyabb betegségeket is jelezhet.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Páciensek mondták

Abszolút elégedett

"Abszolút elégedett voltam: -gyors hatékony online bejelentkezés -rövid telefonos megerősítés, illetve sms értesítés az időponttal kapcsolatban -kedves recepciósok -kellemes váró -nagyon alapos és kedves doktornő."

További vélemények

Hírek

Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Hallásproblémára utalhat, ha az utóbbi időben egyre hangosabban hallgatja a televíziót, többször visszakérdez egy beszélgetés során, vagy egy koncertet követően nem szűnik a fülzúgása. A felsorolt tünetek kapcsán érdemes hallásvizsgálatot végeztetni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy hová forduljunk ilyen esetben.

További részletek
A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

További részletek
Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!