Miért betegszünk meg, ha tartósan szájon át veszünk levegőt?

Miért betegszünk meg, ha tartósan szájon át veszünk levegőt?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2017.03.30 Módosítva: 2023.11.22

Nátha, allergia, orrpolip vagy orrsövényferdülés miatt is bedugulhat az orrunk. Ha ilyenkor nem találunk gyors megoldást az orrdugulás megszüntetésére, a szájlégzés miatt idővel még rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa az orrdugulás következményeiről és kezeléséről is nyilatkozott.

Az orrlégzés szerepe

Orrunk a szaglás mellett jó néhány fontos funkciót is betölt. Ha az orrunkon át vesszük a levegőt, akkor az orrjáratokban van ideje felmelegedni, párásabbá válni, mire a tüdőnkhöz ér a belélegzett levegő. Az orrbemenetben levő finom orrszőrök megszűrik a nagyobb szennyeződéseket, az orrnyálkahártya által folyamatosan termelt váladékban a mikro méretű idegen anyagok megtapadnak, és a csillószőrös hám működése következtében a garat felé távoznak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az evolúció és az orrlégzés fontossága

Az arcvonásainkat szüleinktől örököljük, ám éghajlatonként is eltérhet az orr alakja – erre figyelmeztetnek a Pennsylvania State University kutatói a közelmúltban megjelent kutatásukban. Megfigyelték ugyanis, hogy a melegebb éghajlaton élők orra rövidebb és orrnyílásaik szélesebbek, mint a hidegebb éghajlaton élőknek. A kutatók feltételezése szerint ez nem véletlen, az orr méretének változása a történelem során is megfigyelhető, és az éghajlat változáshoz való alkalmazkodást segítette. Vizsgálatukban nyugat-afrikai, kelet- és dél-ázsiai és észak-európai származású személyek arcát, 3D-s képalkotással összehasonlítva jutottak arra a következtetésre, hogy annál a népcsoportnál egyértelműen szélesebb orrlyukak figyelhetők meg, akinek az ősei melegebb, párásabb éghajlaton éltek.

Mi történik, ha nem az orrunkon át lélegzünk? Száj lélegzés veszéjei

A szabad orrlégzés biztosítása tehát nagyon fontos annak érdekében, hogy ne kapjunk el további betegségeket azzal, hogy a szánkon vesszük a levegőt. Ilyenkor a levegő nem tud felmelegedni, nincs ami megszűrje, emellett a torkunk is könnyebben kiszárad, az irritált nyálkahártya pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az orrdugulás tehát nem pusztán kellemetlen, de komoly szövődményei is lehetnek.

Mi okozhat tartós orrdugulást?

A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, vagy heveny felső-légúti gyulladások, orrmelléküreg-gyulladás lehetnek. Gyakori eset, hogy a beteg vény nélkül vásárolható orrcseppeket huzamosabb ideig használ az orrdugulás megszüntetésére, ám az előírt időn túl alkalmazva végül épp ezek a készítmények okoznak orrdugulást – mesél tapasztalatairól dr. Augusztinovicz Monika, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ha egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás fényt deríthet a háttérben álló okokra, majd ettől függően gyógyszerekkel vagy műtéttel megszüntethető a probléma és megelőzhetők a szövődmények.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az orrom másfél hete bedugul, sokszor annyira, hogy egyáltalán nem tudok lélegezni rajta. Reggelente, miután befújok, sikerül ideig-óráig megszüntetni az orrdugulást, aztán minden kezdődik előlről. Reggel zöldes, sűrű orrváladék jön, ki; aztàn ahogy telik a nap átvált sárgásra, estére színtelen lesz az orrváladék. Ezt kíséri enyhe vizes orrfolyás. Hallottam, hogy ilyen tünetet okozhat a hőmérsèkletváltozás. Budapestről utaztam ki külföldre egy 1600 m-en lévő faluba. Allergiám sosem volt, viszont van orrsövény ferdülésem, amire pár éve az orvos azt mondta, nem szükséges műteni. Kérem, ha bármilyen ötlettel tud segíteni így látatlanban, segítsen, esetleg milyen összetételű gyógyszert kérjek itt az olaszországi orvostól. Sajnos szeptemberig nem tudok haza menni. Köszönettel: Emese

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Emese!

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppet maximum 7-10 napi használatra szoktuk javasolni, mert gyorsan alakul ki tőle függőség, ill. szétmarja az
orr nyálkahártyáját. Ilyen elhúzódóbb esetben inkább steroidos orrsprayt (pl. Avamys, Dymista, Nasonex) kéne használnia, akár egy hónapig, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, de nem várhat olyan hirtelen hatást, mint az eddig használt spraynél.
A zöldes-sárga váladék miatt felmerül az arcüreg gyulladás lehetősége is.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, maximális szakértelem

Előszőr jártam Önöknél, de nagyon pozitív élményben volt részem, mind a személyzet, de különösen a doktornő hozzáállása és szakértelme, kedvessége, alapossága. Dr. Augusztinovicz Mónika doktornő nagyon pozitv benyomást tett rám, akihez a jövőben is visszamegyek majd.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK