Óvodásoknál a betegségek, iskolásoknál a zenehallgatás miatt romolhat a hallás

Óvodásoknál a betegségek, iskolásoknál a zenehallgatás miatt romolhat a hallás

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2016.10.04 Módosítva: 2023.11.22

Az óvodába és iskolába került gyermekeknél nem biztos, hogy a magatartásával van gond, ha figyelmetlen, a felszólításra nem mindig reagál. Ezek a jelek azt is jelezhetik, hogy romlott a hallása. A gyakori kiváltó okokat és vizsgálati lehetőségeket dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa foglalta össze.

Az óvodába és iskolába került gyermekeknél nem biztos, hogy a magatartásával van gond, ha figyelmetlen, a felszólításra nem mindig reagál. Ezek a jelek azt is jelezhetik, hogy romlott a hallása. A gyakori kiváltó okokat és vizsgálati lehetőségeket dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa foglalta össze.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A veleszületett halláscsökkenés jelei

A halláscsökkenés lehet veleszületett, ezt általában már a szülést követő vizsgálatok során felfedezik. Jelenleg hazánkban a szűrő BERA vizsgálat az előírt kötelező hallásszűrés csecsemőknél. Ezt még a baba hazaengedése előtt kell elvégezni az újszülött osztályokon. Az itt kiszűrt csecsemőket vizsgálják csak tovább az erre specializálódott fülészeti osztályokon. Halláscsökkenés a későbbi hónapok során is kialakulhat. Egy gondos szülő felfigyel rá, ha például a baba nem fordul a hangok felé, ha nem ijed meg a hirtelen, hangos zajoktól. Az ép hallás nagyon fontos a beszéd szempontjából is. A későbbi hónapokban a megkésett beszédfejlődés is utalhat hallásproblémákra.

Ne vegyük természetesnek, ha az óvodás kiabál, szelektíven hall

Az óvodás életkorban jelentkező halláscsökkenés hátterében, többnyire valamilyen fül-orr-gégészeti betegséget tudunk kimutatni – magyarázza dr. Fülöp Györgyi. A gyermekek orrjáratai, garatja anatómiailag szűk, a helyzetet tovább rontja az orrmandula és a garatmandulák elhelyezkedése és mérete is. Csecsemő- és kisgyermekkorban továbbá könnyebben alakul ki középfülgyulladás, fülkürthurut, a fülkürtök gyermekkori lefutása, elhelyezkedése miatt. Rossz fülkürt funkció esetén a dobüregben sokszor savós folyadék jelenik meg, elhúzódó esetben ez kocsonyássá válik, idült gyulladás alakul ki. Ilyenkor egyéb kísérő tünet nélkül is felléphet halláscsökkenés. A szülő azt hiszi, hogy gyermeke figyelmetlen, szelektív a hallása, így akár hónapok is eltelhetnek, míg a gyerek orvoshoz kerül. Az is intő jel lehet például, ha a mesét egyre hangosabban szeretné hallani, vagy visszakérdez.

Iskolásoknál a fül- és fejhallgatók okozhatnak gondot

Az előbb említett betegségek nemcsak óvodásoknál, hanem kisiskolásoknál is előfordulnak, de ebben a korban megváltozik a fej anatómiája és kevésbé lesznek a gyerekek hajlamosak a középfül akut, vagy idült gyulladásaira. Felső tagozatban egyre inkább belép egy új tényező is, a zenehallgatás, ami már a hallóideget károsíthatja. Az amerikai tinédzserek körében például 1988 és 2006 között 30 százalékkal emelkedett a halláskárosodás előfordulása. Kutatók szerint az mp3 lejátszók elterjedésével függ össze, hogy napjainkban ötből egy fiatal hallása károsodott. Hazánkban is alig látni olyan fiatalt, aki a közlekedési járműveken, utcán, sportolás közben ne viselne fül-, vagy fejhallgatót. A halláskárosodás megelőzésének érdekében ezek alkalmazása során kerülni kell a 85 dB feletti zajterhelést, és lehetőleg fejhallgatót használjunk inkább, mint füldugót – mondja dr. Fülöp Györgyi.

Mikor forduljunk orvoshoz?gyermek hallás romlás ovodában iskolában

- Ha a gyermeknek gyakran van felső légúti betegsége, orrdugulása, horkolás esetén.
- Ha úgy látjuk, hogy a gyermek figyelmetlen, többször is szólnunk kell neki, mire reagál, beszéde nem fejlődik. Ne bagatellizáljuk el, ne kezeljük szelektív hallásként a problémát.
- Ha az óvodából, iskolából érkezik panasz, hogy nem követi a feladatokat, ha felszólítják nem reagál.
- Ha azt vesszük észre, hogy pl. egyre hangosabban hallgatja a tévét, vagy félreért szavakat.

Milyen vizsgálatokra számítsunk?

Mintegy ötéves korig a gondos, mikroszkóppal történő fülvizsgálat és fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett javasolt inkább az objektív hallásvizsgálati módszerek egyike: szűrő BERA, otoakusztikus emisszió, tympanometria. Ebben az életkorban a gyermek még nem tud kellőképpen visszajelezni, hogy hallja-e az adott hangot, így a gépek által mért eredményekre támaszkodunk, összevetve a vizsgálat során észlelt állapottal. A csecsemőkori vizsgálatok általában könnyedén elvégezhetőek a még nagyrészt alvó babákon.
A tympanometria legtöbbször a 2-8 éves gyermekek középfülének (dobüreg) állapotáról ad fontos információt. A hallójáratot a fülkagylónál lezárjuk a készülékhez illesztett lágy műanyag eszközzel, így a dobhártyán belül uralkodó nyomást mérjük meg. Az eredményekből meg tudjuk állapítani, ha a dobüreget pl. savós folyadék tölti ki.
Későbbi életkorban, nagyobb gyerekeknél már elvégezhető a küszöb audiometria. Az erre a célra kialakított, hangszigetelt szobában a páciens fejhallgatón keresztül, különböző frekvenciájú és hangerejű hangokat hall. A hangok érzékelésének pillanatában a kar felemelésével, vagy egy gomb megnyomásával kell visszajeleznie. Így tisztázható például, hogy a beszédfrekvenciáknál magasabb hangok esetén van-e hallóideg károsodás.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő
16 hetes kismama vagyok, nagyon nehezen viseltem a terhesség első szakaszát, amiben többen között jelen volt a túlzott nyáltermelés.De nemcsak túl sok nyál termelődött, hanem a torkomban folyamatos gombócérzet, és az érzés mintha valami mindig lenne ott , amit se lenyelni se kiköpni nem lehet. A legtöbb kellemetlen terhességi tünet elmúlt vagy alábbhagyott a 12. hét után kivéve ezt.
A kérdésem az lenne, hogy kell e arra gondolnom, hogy ez már a terhességtől függetlenül lehet valami probléma? Fájdalommal nem jár, de borzasztó közérzetet okoz. Csak evés illetve ivásnál nem érzem különben állandóan.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Anikó!

Mivel Ön kismama és a panaszról, amiről beszámol nem egy kellemetlenségként ír, hanem úgy, hogy "borzasztó közérzetet okoz", ezért mindenképp javasolt lenne fül-orr-gégészeti vizsgálata, hogy lehetőség szerint, mielőbb meg is tudjon szabadulni a problémájától!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

dr. Seregi Antal

"A Doktornő szívélyesen fogadott a részletes kórelőzmény felvételét követően az alapos szakvizsgálaton felül neurológiai vizsgálatot is végzett és magyarázta el - állatorvosi neurológiával foglalkozó "szaklaikus"nak - a vizsgálatok indokát, értelmét, eredményét és a javasolt terápiát. A beteghez és a betegséghez való hozzáállása példaértékű, szívből ajánlom mindenkinek."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK