Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Ur/Doktorno!

4 eves kisfiamnak mostanaban ketszer is volt egymas utan tusszosmandula gyulladasa es ezt savos kozepfulgyulladas is kiserte.regebben mar tobbszor volt u.igy savos fulgyulladasa de szerencsere soha sem gennyes.ezaltal rengeteg abtibiotikumot kapott mostanaban.pl az elmult 3 honapban 4 alkalommal is.volt olyan is hogy azt mondtak \"nem olyan fenyes a dobhartyaja\" es arra is antibiotikumot kapott.en mar rettegek hogy rezisztens vagy allergias lesz valamire.es azt sem ertem hogy ha nem gennyes gyulladasrol van szo akkor nem lehet esetleg lokalisan fulcseppet hasznalni pl?miert kell rogton szisztemas antibiotikum!? (a gennykelto bakteriumoknal terneszetesen ertem!)

Ebben szeretnek tanacsot es segitseget kerni.

Koszonettel es tisztelettel

Viktoria


Tisztelt Viktória !



Gyakori felsőlégúti hurutok hátterében állhat allergia. Amennyiben eddig nem történt, allergiavizsgálatot javasolok.

Kérdésére kimerítő választ csak vizsgálat után tudnék adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktorok!

Kisfiam augusztusban lesz 5 éves. Szombaton elkezdett vérezni az orra, majd vasárnap még vérzett 2 alkalommal. Hétfőn nem vérzett már, viszont egyáltalán nem kapott levegőt a bal orrlukán, mondta, hogy be van dugulva az orra. Akkor Nasopax orrsprayval fújtam neki. Viszont többször is jelezte a nap folyamán ugyanezt az orrdugulást. Belenéztem lámpával az orrába, és a bal orrjáratát teljesen összeszűkülve találtam. Kedden elvittem a gyermekorvoshoz rendelési időben, aki beutalt bennünket fülészetre. Ma voltunk ott, megnézték a kisfiút, semmi kóros elváltozást nem találtak, nem láttak \"feldugott\" idegen testet az orrában. Azt ajánlották, hogy egyáltalán ne sprézzem az orrát, Aeriust javasoltak napi 1*5 ml-t, valamint Calcium fogyasztását javasolták. Gyermekorvoshoz vissza kellett menni az eredménnyel, ő még felírt nekünk \"biztos ami biztos\" alapon Vermoxot, amit ma este kellett beadnom, illetve két hétig kell Rutascorbint 3* 1/2-et, valamint 1 hónapig Coldastop-ot napi 3*1 cseppet. A kisfiú alig kap levegőt, nem hiszem, hogy férges lenne, és az okozná az orrviszketését (állandóan turkálja is az orrát) szerintem a megduzzadt nyálkahártya idegesíti. Szegény alig kap levegőt alvásnál, horkol is nagyon, nyitott szájjal van egész nap szinte. Nem mondták, hogy mi a baja, csak annyit, hogy gyulladásban van a nyálkahártya. Kérem írjanak valami biztatót, jó-e így a terápia, vagy érdemes tovább folytatni a vizsgálódást? Mitől lehet, hogy az egyik orrluka nagyon el van dugulva, a másik viszont nincs? Annyit mondtak még, hogy a két orrluka egyáltalán nem egyforma normál állapotban is, az látható, a bal sokkal kisebb, el van ferdülve a sövény. Aggódom. Köszönöm válaszukat előre is. Gutiné
Tisztelt Gutiné !



Tartós féloldali orrdugulás esetén mindenképpen további vizsgálatot javaslok.

Amennyiben a gyermek jól kooperál, a fájdalmatlan, de minimális együttműködést igénylő endoszkópos orrüregi vizsgálat fontos információt ad. Elhúzódó panasz esetén szükséges lehet arcüreg CT is.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/nő!

Megnézték a hangszalagomat, és fonáláskor orós alakú rés van. És én akkor meg sem kérdeztem hogy mi az, megtudhatnám Önöktől? Köszönettel!
Tisztelt Érdeklődő !



Az egyhe hangszalagzáródási zavarral akkor kell foglalkozni, ha bármilyen panaszt, pl. rekedtséget okoz. Ebben az esetben gégészeti kontroll vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!





4 héttel ezelőtt egyik reggel arra ébredtem, hogy a garatívem nagyon véreres és hogy egy 1 cm átmérőjű, kb 0,5 mm magas göröngyös, ovális kiemelkedés van az egyik oldalon, a másik oldalon pedig kisebb lencseszem nagyságú kis puklik. Fájdalmam nem volt, azóta sincsen.



3 nap múlva elmentem a fül-orr-gégészetre, ahol azt mondták, hogy \"nem meghatározott garatgyulladás\"-om van, valószínűleg vírusos, 2-3 hét alatt magától el fog múlni, nem kell tennem semmit.



Ahogy telt múlt az idő javulást illetve rosszabbodást nem tapasztaltam. (Különösebben nem foglalkoztam a dologgal, annál is inkább mert időközben hátközépi fájdalmaim lettek és annak kivizsgálásával voltam elfoglalva. Hepatitis B, C tesztet végeztettem, hasi ultrahangon voltam, minden lelet negatív. Azt mondták valószínűleg mozgásszervi fájdalom.)



A garattünetek megjelenéséhez képest 4 hét elteltével elmentem az Interlab nevű dignosztikai központba, ahol részletes kivizsgálást kértem. Vérvételt, vizeletvizsgálatot, májfunkciót, torokenyésztést stb.



Csupán a fehérvérsejt (9,7G/l) és a Neutrofil% (70.4) volt a határon, minden más érték kb a fetüntetett intervallumok közepe táján volt.



A TOROKTENYÉSZTÉS kórokozót nem mutatott ki. \"Kórokozó nem tenyészett ki.\"





Ezzel párhuzamosan (másnap) elmentem egy fül-orr-gégész magánrendelésre, ahol a doktornő megvizsgált, és szintén vett mintát torokváladék tenyésztésre, ami viszont POZITÍV lett! \"Staphylococcus aureus-sok telep\".





Lehetséges az, hogy az egyik laboratóriumban nem tenyészik ki semmilyen baktérium, a másik laborban pedig igen? A doktornő DoxyCylin AL200 szedését javasolta 10 napig, napi 1 db-ot.





Fölöslegesen nem szeretnék antibiotikumot szedni. A gyógyszer tájékoztató alapján azt szűrtem le, hogy ez egy erős antibiotikum. Ha viszont tényleg szükség van a gyógyszerre, nem szeretnék késlekedni.





Van idő arra, hogy esetleg egy újabb tesztet végeztessek, vagy mindenképpen azonnal el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést? Ez a hétvége miatt azt jelentené, hogy 1 héttel később kezdeném el a győgyszer szedését. A helyzetet csak bonyolítja, hogy feleségem kb 1 hét múlva fog hazatérni a kórházból egy újszülött kisbabával.





Előre is köszönöm válaszát.
T. Érdeklődő !



Amennyiben változatlanul van panasza, ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot és garatváladék tenyésztést javasolok, antibiotikus kezelést ennek eredményétől függően. Garatfertőtlenítő oldat vagy tabletta addig is csökkentheti panaszait.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
A kislányomnak tegnap középfülgyulladást diagnosztizáltak, amire 3*6ml augmentint kapott. Azt mondták, hogy ha fáj neki kapjon fájdalomcsillapítot, csak akkor kell melegíteni. Viszont VII. 17-én nyaralni megyünk, aminek a fű szórakozási lehetősége a strandolás. Elvileg, hogy 2 hétig nem mehet víz a fülébe. Ha veszek viaszos füldugót a fülébe és addig már 6. napja fogja kapni az antibiotikumot, megkockáztathatja a fürdést? Ez az 1 hét nyaralásunk van egész évben, az időpontot nem lehet tólni. Kérem, adjon tanácsot!

A másik kérdésem, hogy ebben az évben ez már legalább az 5. középfülgyulladása, ráadásul a 3. ami csak abban jelentkezik, hogy éjszaka fájt a füle, de nem taknyos, nem köhög semmi jele nincsen. Mitől lehet ez? A kislányom 5 éves. Most már 1 hónapja közösségbe sem jár.



Válaszát előre is köszönöm!



Mogyorósiné
Tisztelt Mogyorósiné !



Szabadságom miatt sajnos csak most olvasom a kérdéseit. Ugy tűnik, az első kérdés már nem aktuális, mivel túl vannak a vízparti nyaraláson.



A második probléma miatt alapos fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Vissztérő középfülgyulladás hátterében állhat megnagyobbodott orrmandula, esetleg allergia.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktorok! Az alábbi panaszra kérnék segítséget Önöktől. Pár hónapja utaztam repülőgépen, és emlékezetem szerint azóta kezdődtek a tüneteim. Bizonyos frekvenciájú hangokra, erősebb, hangosabb beszédre a bal fülemben enyhe, de zavaró fájdalmat érzek. Már voltam orvosnál, ahol kimosták a fülemet, de a helyzet azóta sem javult. A doktor nem látott semmilyen rendellenességet sem szabad szemmel a kis kukucskálójával. (SZTK rendelőben voltam). Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne megszüntetni ezt a fájdalmat. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelt Király Zsolt !



Mikroszkópos dobhártyavizsgálatot és műszeres hallásvizsgálatot javasolok. Ezután lehet felállítani a diagnózist és eldönteni, mi a legmegfelelőbb kezelés.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Jó napot kívánok. olyan kérdéssel keresem meg önöket, hogy van egy 2 éves unokaöcsém aki sajnos nagyon beteges. folyamatosan gyulladt a füle, már fel is szúrták neki, de sajnos nem javult. a kórházban azt mondták nekik hogy ki kell szedni a manduláját, de csak szeptember végére kaptak időpontot. folyamatosan antibiotikumokat kap. sajnos szombaton ismét kórházba került, megint a füle és a mandulája a probléma. az után érdeklődnék, hogy maguknál is ilyen hosszú e a várólista mert már bármit megtennénk azért hogy a picike végre jól legyen. válaszukat előre is köszönöm
Tisztelt Érdeklődő !



A Budai Allergiaközpontban ambuláns kivizsgálásra és kezelésre van lehetőség, műtétet nem végzünk.

Amannyiben eddig nem történt, allergiavizsgálatot- elsősorban a tejallergia kizárását javasolom a tervezett műtét előtt.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktorok!Februárban kezdődött,nyelési nehézséggel,gombóc a torokban,hirtelen jött,elötte semmi baj nem volt.Azóta több vizsgálaton vagyok túl:mellkas röntgen,orr melléküreg röntgen,natív koponya, nyaki gerinc,nyaki lágy rész MR,nyelés röntgen,pajzsmirigy ultrahang,gégészet,gyomor tükrözés,laborok.Minden negatív,minimális sav visszaáramlás,valamint középsúlyos nyaki gerinc elváltozást:C.III csigolya 2mm-nyire ventrál felé elmozdult,C.IV-C.VI.erösen beszűkültek,dorsalis peremek megvastagodtak,jelentős spondylosisos mészfelraködás.Minden mást rendben találtak.K özben hat hete gyógyszerbevétel közben,elakadt a tabletta,fuldoklani kezdtem.Szilárd ételek lenyelésénél is,tipikusan bal oldalon,sokszor fájdalmat érzek a torkomba,mely a fülbe sugárzik.Jelen pillanatban a gégész mivel organikus elváltozást nem talált,azt javasolta jobbra billentett fejjel nyeljek.Elég fárasztó idegesítő.Kérem segítsenek,mi lehet a probléma ennyi vizsgálat után,tanácstalan vagyok.
Tisztelt Érdeklődő !



Részletes véleményt csak endoszkópos gégevizsgálat és az összes korábbi lelet pontos ismeretében tudnék adni. Refluxbetegség okozhat hasonló jellegű panaszokat.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr!



Arc fájdalommal mentem nemrégibe orvoshoz.a röntgen azt írta,hogy ciszta sejthető. azt mondta az orvos,hogy valószínű hogy betokosodott genny.elküldtek ct-re. ez lett az eredmény:

natív ct képek készültek az orrmelléküregről és az orrüregről. A paranasalis üregek szabályosak fejlettek,légtartók. Gyulladásra utaló jel nem látszik. Nívó nincs. A szájadékok szabadok. A csontos orrsövény középállású. ktné BNO: J3200 Idült sinusitis maxillaris.



A kérdésem az lenne,hogy akkor ez most az a betokosodott genny?mert a tenyésztés eredménye negatív lett.Akkor ez mégis az?és ha igen akkor műtét?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !



A CT leírása és a diagnózis ellentmondásos. Kérdésére választ csak a CD megtekintése után tudnék adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktorok!

Május elején egyik napról a másikra lebetegedtem:nehéz nyelés, hidegrázás, pattanásszerű búbok, viszketés, fejfájás.Elmentem az ügyeletre, és azt mondták, valószínű allergia. Vettek vért, a transferrin szintem magasabb volt, mint kellene(270).A tünetek megjelenése után 2 hétig alig tudtam enni, ezután megjött az étvágyam, de nem annyit eszek, mint régen. 5 kilót fogytam is (56ról 51 kilóra, nagyon kidudorodnak az ereim). Azóta szájszárazság jelentkezik, és nyelésnél olyan, mintha a fülembe nyelnék. Voltam immunológiai, pajzsmirigy, nyaki ultrahang, bőrgyógyászati, fül-orr- gégészeti vizsgálaton. Minden leletem negatív lett.Voltam allergológusnál, három keresztes macsakallergiám van, két macska van a lakásban, ahol lakon, de hamarosan elköltözünk. A gyomrom néha fáj a köldökömtől bal oldalra, valamint böfögök. Voltam gasztorenterológusnál, voltam laktulóz kilégzési teszten, vettek szövetmintát a gyomortükrözés során, meg vért is, de eredmény egyenlőre még nincsen. A gasztroenterológus azt mondta a gyomortükrözés után, hogy a gyomorsavam sok, írt savlekötőt, valamint azt mondta, hogy magas refluxra utaló panaszaim vannak. Néha kijönnek még rajtam kis bubok, meg viszketek is, de ami a legjobban aggaszt, hogy nyelésnél olyan érzésem van, mintha a fülembe nyelnék, olyan, mintha nyelésnél bedugulna, utána kidugulna a jobb fülem. Néha a bal fülem szúr, a jobb fülem pedig bedugul. Megvárom, az eredményeket,de ez a nyelési gond miatt nagyon kétségbe vagyok esve, és nagyon zavar, szeretnék rajta változtatni.

Várom mihamarabbi válaszát!

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Vidács Andrea
Tisztelt Vidács Andrea !



Javaslom, hogy várja meg a folyamatban levő vizsgálatok eredményét. Amennyiben nem kap kielégítő válasz panaszai okára és a a szükséges kezelésre, ismételt alapos fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok - endoszkópos orrüregi vizsgálattal.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink