Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor úr!

Egyszer megfáztam és azóta köhögök, Refluxra gyanakodnak, köhögöm, miután eszek, iszok rostosat, gőzt, dohányfüstöt érzek, vagy erős szagokat, olykor nyomást a kis bemélyedésben a nyakam alatt.Reflux-szal kezeltek, de nem múlt el.Légszomjam is van, és saját magam jártam utána az interneten, hogy Laryngitis betegség teljesen rám illik! Kérem tanácsoljon, milyen orvost keressek fel(Budapestre járok egyetemre),és indokolt-e hogy \"lenyeljem a csövet\"? Nagyon várom válaszát!!!

Tisztelettel: Potháczky Angéla egyetemista lány
Tisztelt Potháczky Angéla !



Panaszai alapján fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy további kivizsgálás szükséges-e.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!2 orvosnál jártam, laborleleteimen gyulladás, egyéb elváltozás nem volt tapasztalható. \" torokváladék mintából lett 2 féle szakvélemény. AZ egyik idült garatmandula gyulladást mutatott ki, ( Streptocochus) antibiotikumot írtak fel. Másik szakvélemény szerint nincs baja a mandulámnak. Mégis nyelési zavaraim vannak és borzasztóan hullik a hajam. 23 éves nő vagyok kutatom a bajom okát. Várom válaszát! Mit javasol?
Tisztelt Érdeklődő !



Idült mandulagyulladás diagnózisát csak vizsgálat és a laborleletek együttes értékelése után lehet felállítani. A Streptocossus jelenléte önmagában nem jelent krónikus gyulladást.

Panaszainak sok más egyéb oka is lehet. Kérdésére csak alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet választ adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt szakértő!

Nekem a torkomban folyamatosan váladék van,olyan mintha az orromból folyna le.Ezzel egy időben sokszor elrekedek,fáj a fejem,és köhögnöm kell,hogy a váladék távozni tudjon.Évek óta orvostól-orvosig járok,de nem találnak semmit.Kérem,hogy válaszável segítsen!Előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



Kérdésére választ csak az orrüreg endoszkópos vizsgálata és az eddigi leletek ( CT, allergia) átnézése után lehet adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Kolléga!

Fiúgyermekemnél közzöségbe kerülése óta gyakran, de ritkuló jelleggel van otitis mediaja, mely olykor spontan perforálódott, olykor paracentesist tett szükségesnek. Jelenleg 6, 5 éves múlt, ősztől tavaszig náthás és gyakran van fülfájdalma. A havonta végzett tympanogrammal bal fülén kb 1 éve C típusó görbét észlelünk, mely érdemi halláscsökkenéssel nem jár. Jelenleg ismételt náthásabb periodusában fülfájdalommal kísérve B típusúvá vált görbéje. 2 éve történt adenotomiaja, mely után kb két háttel már jelentkeztek fülpanaszai. MRI-n ismételt adenoid vegetatiot írtak le. ( CT a sugárexpos. miatt nem végeztük el )

Kérdésem:

1. ismételt adenotomiat szorgalmazzunk- e, hiszen a gyerek közelít a 7. életévéhez, bizva, adenoidja sorvadni kezd, ill a korábbi adenotomia sem oldotta meg fülfájdalmát.

2. A krónikus C típusú tympanogram mellett észlelt gyakori fülfájdalomra és ekkor B típusó görbére való tekintettel indokoltnak tartanak- e dobüregi tubus behelyezést. ( Jelenleg b. o. B típusú görbénk van mko.behúzott dobhártyák mellett. )

3. Tubus behelyezést az acut szak után mennyi idővel szokták elvégezni ? ITN ban ? Aznap emittalnak?

Segítségét köszönve, jelenleg aggódó anyuka szerepben egy kardiólógus kolléga
Tisztelt Kolleganő!



Bár vizsgálat nélkül korlátozottak a lehetőségek, a leírtak alapján a következőt javasolnám ( amennyiben eddig nem történt ):



1.inhalatív + nutritív ( főleg tejfehérje) allergia vizsgálat

2.Immunglobulin szint vizsg.

3.arckoponya CT ( cone- beam CT elérhető, minimális sugárterheléssel jár)- az előző vizsgálat óta chr. melléküreggyulladás kialakulhatott. Amennyiben a minimális sugárterhelést sem szeretnének, esetleg MRI

4. GORB kizárása.



Ezekkel a vizsgálatokal a kiváltó ok esetleg tisztázhetó lenne.



A Grommet megoldás, de az okot nem szünteti meg.. Az akut szak után elvileg 2-3 héttel, ha már nincsnek gyulladásos fizikális jelek és a laborleletek is normalizálódtak, elvégezhető. Mindenképpen érdemes ezzel együtt endoszkópos epipharynx revíziót + sz.e. readenotomiát végezni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztelt szakértő! MENIÉRE betegségben szenvedek már közel 10 éve!Már többször vizsgáltak , koponya MR , koponya CT, stb. minden negatív! (Nootropil-Betarevin , fejtorna.) Sajnos az utóbbi időben egyre gyakrabban jön elő. Azt szeretném megkérdezni, hogy van e valami végleges gyógymód, gyógyszer, vagy valamilyen kezelés ami segítene túllépni végre ezen a betegségen?

Az akupunktúrás kezelésről mi a véleménye?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Attila
Tisztelt Attila !



Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem csökkenti a szédüléses rosszullétek számát, fülműtét jelenthet megoldást. Pontos választ csak az eddigi leletek és kezelések pontos ismeretében lehetne adni.



Akupunktúrával nincs személyes tapasztalatom, a javasolt hivatalos kezelési protokollokban nem szereopel. Ennek ellenére úgy vélem, érdemes konzultálni egy akupunktúrával foglalkozó szakemberrel.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!

Kisfiam 5 éves, 2010 áprilisában Schönlein-Henoch purpura betegséget diagnosztizáltak. 2010 júliusra tünetmentes lett. 2011 áprilisban halláscsökkenést vettünk észre, ekkor eltávolították az orrmandulát, és felszúrták a fülét. Úgy tűnt, a hallása rendbejött, de az 5 éves kori, védőnői státusz felmérésén kiderült, hogy nem jó a hallása. Kétszer voltunk eddig hallásvizsgálaton, és mindkétszer azt az eredményt kaptuk, hogy idegi halláscsökkenés van. Mindemellett kisfiam mondja, hogy zúg, és pattog a füle. Kérdezném tisztelettel, hogy lehet-e köze ennek a halláscsökkenésnek a Schönlein-Henoch purpura betegséghez, és hogy ilyen hosszú idő után, gyógyítható-e még, mert már a hallókészüléket javasolták, de nem tudják mi az oka a halláscsökkenésnek, és a fülzúgása megszüntethető-e mert úgy veszem észre, hogy egyre jobban zavarja őt. Válaszát várva köszönettel: Gittáné Magdi
Tisztelt Gittáné Magdi !



A Schönlein - Henoch purpura kialakulásának oka nem pontosan ismert , nem jár idegeredetű halláscsökkenéssel, De mivel ez a kisereket érintő elváltozás, elvileg a belsőfület ellátő erek is érintettek lehetnek.



Azt kell feltétlenül tisztázni - ez hallásvizsgálattal egyértelműen meghatározható-, hogy kisfia halláscsökkenése milyen fokban idegi eredetű, milyen fokban vezetéses. A vezetéses komponens gyógyítható. Az idegi halláscsökkenés oka nem biztos, hogy igazolható, Ha nagyfokú, valóban a hallókészülék jelent megoldást. Ennek mielőbbi eldöntése a további beszédfejlődés, tanulás miatt fontos.

A magas frekvenciájú fülzúgás általában a hallóideg eredetű halláscsökkenést kíséri, kezelése , csökkentése nem könnyű feladat.

Kérdésére pontos választ csak a hallásvizsgálati lelet és fülészeti vizsgálat birtokában lehet adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!

22 éves lány vagyok és olyan panaszom van hogy folyamatosan elviselhetetlen fülcsengésem van , néha szédülés és hányinger , akárhányszor elmegyek fülészetre mindig hallás vizsgálatot csinálnak , de a hallásommal semmi probléma nincs , felírtak két éve egy erős értágítót de nem használt!Hallottam erről a hipoxibárról , de az nekem nagyon költséges lenne!Van esetleg más módszer a gyógyulásra?Köszönettel várom válaszát!
Tisztelt Érdeklődődő !



Amennyiben eddig csak hallásvizsgálat történt, további kivizsgálást javasolok. Szóba jön carotis Doppler, nyakcsigolya rtg, koponya MRI, neurológiai vizsgálat. Panaszai alapján több kórkép is szóba jöhet.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő! A fülemmel már egy éves korom óta problémák vannak. A bal fülemnél töbszöri krónikus középfülgyulladás van amelyet már 3 szor megműtöttek és a hallásom még mindig nem jò. Ùj dobhártyát meg hallocsontot kaptam. Olyan kérdésem lenne, hogy van e értelme annak,hogy folyamatosan megyek az orvoshoz de javulást nem érzékelek. Maga szerint van még lehetőség a javulásra vagy már nincs értelme komolyabban foglalkozni vele. A válaszukat előre is köszönöm. Köszönettel: Balázs
Tisztelt Balázs !



Kérdésére választ csak fülészeti vizsgálat és hallásvizsgálati lelete birtokában tudnék adni.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!

Elég kellemetlen problémával fordulok Önhöz! Kb. 2 hónapja tapasztalok fülzúgást és csökkent hallást a jobb fülemben (intenzitása változó). Ez alatt az idő alatt 3-szor rosszullétem is volt: szédülés, hányás, ami kb 1-2 óra múlva elmúlt. Először azt hittem, független a két dolog egymástól, de gyanítom, hogy mégis a fül okozza a szédülést is. Kérem segítsen, hogy kihez érdemes fordulnom a panaszaimmal! Előre is köszönöm! Üdv: Judit
Tisztelt Judit !



Tünetei valószínűleg összefüggenek. Mielőbbi fül-orr-gégészeti kivizsgálást javasolok !



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő! Túlhallást állapítottak meg nálam.Érdeklődnék a gyógyítás lehetőségeiről. Köszönettel várom válaszukat
Tisztelt Érdeklődő !



Nem világos, hogy mit ért \"túlhallás\" alatt. A válaszhoz pontosan ismerni kellene a panaszait valamint látni kellene a hallásvizsgálati görbéjét.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink