Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Tegnap este néhány óra alatt úgy megnyúlt a nyelvcsapom, hogy éjszaka hánytam, szinte fuldoklás volt. (36 éves vagyok, sosem jártam még így.) Most is irritál nagyon, hozzáér a nyelvhez, ha beszélni szeretnék, vagy ha le kell hajolni valamiért. Enni sem mertem még ma, és beszélni is alig merek.

Azon túl, hogy nagyon kellemetlen, nagyon ijesztő is. Orvoshoz még nem tudtam menni, olyan információt találtam a neten, hogy pár napig érdemes Calcium Sandos pezsgőtablettát inni.

Véleménye szerint ettől elmúlhat ez a probléma?
Mindenképp el kell menni orvoshoz, vagy várhatok pár napot, hogy a Calcium használ-e?

Arra kérném - lehetőség szerint gyors - válaszát, hogy mi okozhatta ezt, és mit tehetnék? Milyen gyógymód van erre?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Tisztelettel: József

Tisztelt József !

Távollétem miatt csak néhány napos késéssel tudok kérdésére válaszolni.

Amennyiben eddig nem történt meg, mielőbbi fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Panasza hátterében az allergiától a fertőzésig több ok állhat.A calcium önmagában kevés, valamelyik vény nélkül kapható antiihisztamin készítmény ( pl. Claritine) javasolt-
Amennyiben ismételten hasonló tünete alakul ki vagy még nem panaszmentes ,azonnali orvosi vizsgálatot javasolk !


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy kb. 2 hete fogmosás közben észleltem, hogy hullik a fogkefém sörtéje, és éreztem, hogy egy sörte a torkomba csúszott, amit azóta is úgy érzek, hogy a légutamba került, mert folyamatosan irritál, és ez nagyon kellemetlen. Kérdésem az lenne, hogy egy ilyen kb. 1 cm-es sörte létezik, hogy ennyi idő alatt sem került volna ki onnan? Van rá esély, hogy a szervezet kidolgozza magából?
Esetleg panaszommal kapcsolatban személyesen is fölkereshetném Önöket?
Várom mielőbbi megtisztelő válaszát!
Köszönettel:
Tisztelt Érdeklődő !

Elképzelhető, hogy egy fogkefesörte befúródik a garat-algarat nyálkahártyájába. 2 hét után már gyulladás is kialakul a környezetében. Mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Legegyszerűbb esetben jól látható, jól hozzáférhető helyen van, de az is előfordulhat, hogy komolyabb műszeres vizsgálat szükséges.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Úr.panaszom 2 hónapja tart,jobb fülem be van dugulva,3- szor voltam Sztk-ban orvosnál.Elsö alkalommal megállapították ,hogy felsőlégúti vírusfertőzésem van.gyógyszert semmit nem kaptam.orrspray használatát javasolták.2 alkalommal megállapította az orvos,hogy fülhurutom van. kaptam histymin gyógyszert és avamys orrsrayt.nem javultam semmit így 3 szor is visszamentem,hallásvizsgálatot végeztek.ismét avamys orrsrayt kaptam.1 hónap múlva menjek vissza megint.mi lehet a füldugulás oka?válaszát előre is köszönöm:Fülöp Katalin
Tisztelt Fülöp Katalin !

Panaszát valóban okozhatja fülkürthurut.Azt csak fül-orr-gégészeti vizsgálat és a hallásvizsgálati lelet értékelése után lehet megmondani, hogy miért ilyen elhúzódó a panasza, milyen további kivizsgálásra van szükség ( pl: allergia teszt, CT)

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
4 hónapja folyamatos fücimpa gyulladásom van.Antibiotikum amivel kezeltek:forcid-solution,augmenti,dalacid,párás dunsztos kötés több alkalommal,később,medrol intenziv kúra,nem mult el teljesen a terápia alatt,,s a medrol elhagyása után kiújjult a gyulladás.2-es diabetes betegségem 10 éve fenn áll.Kérném szives segitségét! 46 éves budapesti lakos vagyok,Debreceni immunológiai vizsgálatok, negativ eredménnyel zárultak,hasi ultrahang röntgen ,bőr ,fül orr gége. Vérsüljedés, 60 folyamatosan emelkedik crp 11-47-27 között ingadozik.
T. Érdeklődő!

Kérdésére pontos választ csak vizsgálat után lehet adni. Fontos információ a gyulladás pontos kiterjedése, elhelyezkedése valamint a kísérő tünetek.A gyulladás elhúzódásában diabetese mindenképpen szerepet játszik. Fontos a lehetséges legjobb vércukorérték elérése. Amennyiben hónapok után sincs egyértelmű magyarázata a gyulladásnak, a szövettani vizsgálat is felmerül.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
16 éves lányomnak láza, nyirokcsomó duzzanata, megnagyobbodott mandulája és erős torokfájása van, kicsit a füle is fáj. A manduláján fehér foltok is megjelentek (kb.5-10 db). A gyerekorvos szerint nem kell antibiotikum, csak torokfertőtlenítő tabletta. 6 nap eltelt de a foltok nem múltak el. Ilyen esetben nem kellene valami más gyógyszer (antibiotikum).
Válaszát előre is köszönöm: Kovács Judit
Tisztelt Kovács Judit!

Amennyiben tüszős mandulagyulladás áll fenn, indokolt at antibiotikus kezelés.
Ezt azonban csak vizsgálattal lehet eldönteni. Ha nincs javulás, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/úr
a problémmámal már lassan 1 éve kuzkodok.A torkomban állandóan fehéres,nyálkás váladék van jelen,amit mindig fel kohogok.Ajobb fulemben nyomást érzek belulrol és a nyakamon is a jobb felén egy mirigy megnagyobbodott.
Az orvosom szerint az arcureg van megtelve váladékkal és innen jut a toroba .,de eddeig csak orrsprayt kaptam ami nem segített mert a jobb orrjáratom is szinte mindig nem szellel rendesen
Van VALAMILYEN MODZSER ARRA HOGY A PANASZAIM MEGSZUNJENEK? Mit tanácsol mit tegyek?
Válaszát elore is koszonom
Tisztelt Érdeklődő !

Panaszát okozhatja idült orrmelléküreggyulladás.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat valamint orrmelléküreg CT birtokában lehet pontos választ adni a kérdésére.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Úr
Én Csatlakozom R Zsanethez. Nekem akkut hallásvesztésem volt a jobb fülemben, ami fülzúgással párosul. Minden eredményem negatív lett. Értágító infúziót kaptam, de a hallásom nem tért vissza. Én is 36 éves vagyok. Műtéti úton nem lehet helyre állítani? Tisztelettel: J. Attila
Tisztelt J. Attila !

Az idegeredetű halláscsökkenés gyakran sajnos végleges, műtéttel nem javítható. A fülzúgás tüneti kezelése megkísérelhető.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Édesapám (61 éves) problémájával fordulok Önhöz. Két éve folyamatosan gégészekhez jár, sajnos nem sok eredménnyel.

Panaszai: rohamszerű fuldokló köhögés elszoruló mellkasi nyomással, légszomj, sűrű és bőséges orrváladékozás, ami még jobban felerősödik köhögéskor.

Arcüregében 2 éve \"polipokat\" találtak, ezeket kitisztították. Orrsövényferdülésére is ekkor derült fény, megműtötték, de egyik beavatkozás sem javított az állapotán, sőt, azóta nem érez ízeket és szagokat. A köhögés pedig egyre jobban megviseli.

Tüdejét nézték, az orvosok szerint rendben van. Neurológushoz is elment, mikor a gégész pánikrohamra gyanakodott, kapott nyugtatókat, de sajnos nem befolyásolják a köhögések sűrűségét, intenzitását, sem a váladék termelődését. Soha nem dohányzott, sokat mozgott, egészségesen táplálkozik, de ez a rejtélyes kór egyre csak gyengíti.

Tudom, látatlanban nem lehet pontos diagnózist felállítani, de már az is hatalmas segítség lenne, ha a leírtak alapján vizsgálato(ka)t javasolna. Milyen szakemberhez forduljunk?

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Sipos Kinga
Tisztelt Sipos Kinga !

Amennyiben eddig nem történt meg, javaslom a refluxbetegség kizárását. A nyelőcsőbe kerülő savas gyomornedv hasonló panaszokat tud okozni. Gastroenterológus szakorvos végzi a kivizsgálást.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/úr!

Férjem problémájával fordulok Önhöz. Tavaly nyáron a jobb fülében zúgás kezdődött, amit akkor a huzatra és a klímára fogtunk. Elmúlt.Majd azon az éven őszre visszatért a zúgás, de Bilobil-lel sikerült elmulasztani. Ez jó pár hétbe beletelt, de elmúlt. Viszont az idén újra kezdődött, már több, mint fél éve zúg a füle. Első vizsgálaton azt mondták fülkürthurutja van: orrcsepp. Nem használt. Másik kórházba mentünk, ahol a múlt héten kapott egy 5 alkalmas infúzió kúrát, mellé Notropilt és Quavintont. A kúra olyannyira nem hozott eredmény, h a másik füle is zúg jelenleg. Az Audiológiai vizsgálaton megállapították, hogy a jobb fülének mély tartományában teljesen elment a hallása. Diagózis: H9310 Erre kapta az infúziót. Jelenleg abban a fázisban vagyunk, hogy várjuk azt a pár hetet, amikoris az infúziók és a gyógyszerek hatnak-e vagy sem. Azt a választ kaptuk, ha nem javul, akkor ismételni kell ezt fél év múlva, de nagyon nem fog akkor változni a helyzet. Éljen stresszmentesen, semmi értelme elvégezni a CT-t, az MRI-t és egyéb vizsgálatokat és már a Bilobil sem segíthet. Vérnyomása 120/80, vérkép rendben, dobhártya, garat, orr ép, valami a belső füllel a probléma, de esetleges irányt, vagy megoldást nem javasoltak. 36 éves a férjem, kicsit korainak tartom, hogy annyiban hagyjuk ezt a dolgot. Nagyon zavarja a zúgás, már szinte csak erre figyel, mert idegesíti. Megértem, bár nehéz elképzelni, hogy lehet így élni a mindennapokat.
Kérdezném Öntől, hogy mi lehet a probléma? Mi lehet a megoldás? Vagy merre induljunk tovább, hogy a fülzúgás elmúljon?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
R. Zsanett

Tisztelt R Zsanett !

A fülzúgás gyakran tartós és kellemetlen panasz, Általában jobban zavarja a betegeket, mint a halláscsökkenés.
Csökkentésére csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésünkra.
Mindenképpen indokolt a teljes és alapos kivizsgálás, amellyel a hattérben álló lehetséges okok kizárhatók.
Nyaki röntgen vizsgálat, Nyaki ér ultrahang vizsgálat ( Carotis Doppler), koponya MRI, neurológiai szakvizsgálat a kivizsgáláshoz tartoznak.

Célszerű, ha az egész kivizsgálást fül-orr-gégész szervezi, ő értékeli az elkészült leleteket. Ezután lehet a legmegfelelőbb kezelést megválasztani.

Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

tisztelt doktor úr!

az alábbi tünetegyüttessel fordulok önhöz:
- az őszi/téli időszakban folyamatosan fennálló, majd rövid időszakokra megszűnő tünetek
- orrdugulás
- orrváladékozás (hol sűrű áttetsző, hol sűrű zöldes-barnás)
- torokduzzanat, enyhe fájdalommal
- rossz közérzet
- arcüregi melegség

voltam már arc röntgenen, arc ct-n, megállapítottak egy erőteljes orrsövényferdülést, melynek okaként jelölték állapotom.
ennek kezelésére műtétet javasoltak melyet én visszautasítottam.
szeretném fenti állapotot egyéb, alternatív kezeléssel rendbe hozni.

kérésére elkészült leleteimet eljuttatom önnek.

érdeklődve várom válaszát!

maradok tisztelettel:

rácz-almási csaba
06209217545
Tisztelt Rácz-Almási Csaba!

A leírt eddigi vizsgálatok kiegészítéseként allergiavizsgálatot javasolok.
Az orrsövényferdülés mértékétől függ, hogy a műtét javasolt-e. Ezt endoszkópos orrvizsgálat és a CT kép együttes értékelése határozza meg. Ezután lehet az esetleges alternatív kezeléseket mérlegelni.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Sportoljunk-e náthásan?

Sportoljunk-e náthásan?

Aki rendszeresen sportol, nehezen hagy ki edzéseket, de vajon jól tesszük-e, ha kezdődő légúti betegséggel is a mozgást választjuk? Az őszi és téli időszakban gyakran felmerülő kérdésre dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa válaszolt.

További részletek
Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

A belső fület, hallóidegeket károsítja, ha túl hangosan hallgatjuk a fej-, vagy fülhallgatóval a zenét. Vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi években nőtt a fiatalkori hallásproblémák esetszáma. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

További részletek
Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat