Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő!Kb két éve egy sujos testi sértés folyamán nagy fémtérgy általi ütés érte orromat. Röntgen tőrést mutatott. Azota nehezen veszek levegőt,folyik az orrom de nem kifele hanem befele. Krákogok,rekedt a hangom sokszor alig tudok megszollalni.Maradt egy kinövésféle az orromon ha hozzá érek csiklandik belül az orrom.Kaptam kenőcst,orrcseppet,tamtum szopogatost sajnos nem érzek nagy változást. A sérülés elött folyt sokszor az orrom vére azóta nem,sürün fáj a fejem rossz a közérzetem. Ön szerint ez igy marad vagy mit tegyek? Várom megtisztelő válaszát.
Tisztelt Érdeklődő !

Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.Ennek alapján lehet eldönteni a további teendőket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor Úr!
9 éves kisfiam egy hete horkol éjjel, a szája csukva van, az orra nincs eldugulva. Érdemes e az okát kivizsgáltatni és ha igen milyen vizsgálatra van szükség? Lehet e stressztől, lelki gondtól? Kb ezzel egyidőben kezdődött nála pszichés okoból alvajárás is. Összefüghet e a kettő? Nagyon köszönöm válaszát. Üdvözlettel
Tisztelt Érdeklődő !

A horkolás miatt elsőként fül-orr-gégészeti vizgálatot javasolok. Alvajárás miatt pszichológiai / gyermek alvásszakértői vizsgálat indokolt. A két tünet összefügghet.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornő!

Középfül gyulladások van, ezt 3 napja állapították meg. Antibiotikumot szerek, melegítem és orrsprayt használok. A fájdalom teljesen elmúlt, váladék is alig- alig jön. A kérdésem az volna, hogy a betegség ellenére lehet-e sportolni?(futás, box) illetve, hogy a hallás mikor tér vissza teljesen? Mert most a bal fülemre tompán hallok csak.

Várom szíves válaszát!
István
Kedves István !

A leírtak alapján megfelelő kezelést kap. A heveny tünetek lezajlása után néhány hetet is igénybe vehet , mire a korábbi hallás helyreáll. Antibiotikus kezelés alatt intenzív sportot nem javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/doktor úr
Volt egy mandula mütétem. Az lenne a kérdésem a mütét helye mennyi ideig vérezhet be? Válaszát elöre is köszönöm
Kedves Érdeklődő !

2 hét után nem valószínű utóvérzés, de a teljes sebgyógyulás 6 hét.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
9 éves lányommal kapcsolatban kérném a véleményét. Kb. két hónapja panaszkodik fejfájásra, most már napi szinten. Valószínűleg nem elviselhetetlen, mivel iskolába jár mellette, és napi szinten több órát sportol, de szinte minden este elmondja, hogy fáj a feje, és reggel is ébredésnél. Többnyire a bal szeme feletti részen és a halántéknál, olykor a jobb oldalon is ugyanitt érez fájdalmat. Kérdezgettem, hogy szédül-e vagy van-e hányingere is ( gondolván a migrénre), de azt mondja, hogy csak egyszer volt hányingere a fejfájás alatt, mindez egy óra torna után, tehát ennek lehetett más oka is. Inkább csak rossz közérzetre panaszkodik, és a figyelme könnyen elterelhető a fejfájásról, de minden nap többször jelzi, hogy fáj. Pár hónappal ezelőtt volt vérvétele, rendben volt, nem vérszegény ( kicsit karikás a szeme, ezt ellenőrizték), és a többi érték is rendben volt. A látása tökéletes, alapos szemészeti vizsgálaton van túl. Az orr-fül-gégészeten megvizsgálták, kis hurutot talált az orvos, de még az antibiotikumot sem tartotta indokoltnak. Mivel kicsit érzékeny volt nyomásra a szem és orr körüli rész,és szinte folyamatosan be van dugulva az orra (akkor is, ha nincs megfázva), orr melléküreg röntgenfelvétel történt, de gyulladás nem volt látható. A szakorvos szerint a fejfájás nem orr-fül-gégészeti probléma. A gyermekorvos végül írt antibiotikumot a hurut miatt,egy hét pihenés is volt, de a fejfájás nem múlt el. Nagyon ritkán beteg, életében most szedett másodszor antibiotikumot, tavaly volt utoljára lázas, azóta torokgyulladása sem volt. A mandulái megvannak. Nyáron kiderült, hogy néhány növényre allergiás (pl fekete üröm), de gyógyszert nem szedett, mert enyhék voltak a tünetek. A füle sose volt begyulladva.
Egyébként az átlagnál többet sportol ( torna, atlétika, úszás), keveset tévézik, és mivel jelenleg a testvérével vagyok itthon, az étkezésére és az alvására is jobban odafigyelek.
Egyébként kicsit izgulós tipus, szeretne mindenben jól teljesíteni. Nekünk nincsenek nagy elvárásaink Vele szemben, a sok sportot sem mi erőltetjük. Mostanában rendszeresen előfordul, hogy a fejfájása és rosszulléte miatt nem tudja végigtornázni az edzéseket, és félek, hogy előbb-utóbb romlik a tanulmányi eredménye is ( ez nem is annyira minket zavarna, hanem sokkal inkább Őt ). Még a neurológiai vizsgálat van hátra. Szeretnék tudni, hogy van-e fizikai oka a fejfájásának, mert ha nem, marad a stressz. Ezért kérdezném, hogy a fentiek tükrében Ön szerint érdemes-e még megcsináltatni egy 3D arckoponya CBCT-t, vagy szükségtelen.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Andrea
Tisztelt Andrea !

Leírása alapján úgy tűnik, hogy a kivizsgálás eddig nagyon alapos volt. A neurológiai vizsgálat eredményétől függően javasolom az arckoponya CT-t.. Ha a neurológus nem talál okot, akkor indokolt.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.
Tisztelt Doktornő/Doktorúr

van egy 7 hetes kislányom aki 3 hete szörcsög. Látta gyermekorvos, aki egyfelöl tengervizes orrspray használatát és rendszeres orrszívást javasolt illetve egy ideig orrspray használatát, de ezt 1 hétnél tovább nem használtuk (Nasivin) tehát 3 hete szívjuk az orrát, nagyjából kétszer egy nap, van, hogy jobban szörcsög van, hogy kevésbé. Szerencsére éjszaka csak 1-2-szer volt orrszívásra szükség. Ami ürül az fehér váladék, de a szívás után is marad a szörcsögés. A gyermekorvos nem foglalkozik vele mivel nem lázas a kicsi és a tüdeje tiszta. De ez normális egy ilyen pici babánál? Panelban lakunk de a levegőt párásítjuk. Mi egyebet tehetnénk még? Érdemes megnézetni szakrendelésen?
válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Bögyös Éva
Tisztelt Bögyös Éva !

Gyermekorvosuk eddigi terápiájával teljesen egyetértek.

Amennyiben kislánya még csak anyatejet kap, tehéntej allergia nem merül fel, de refluxbetegség ( savas gyomortartalom nyelőcsőbe áramlása) csecsemőkorban is okozhat panaszokat.
Mivel az eddigi kezelés mellett 3 hét után sem javult, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!

Én egy 21 éves lány vagyok, és már negyedik hete tüszős mandulagyulladásom van. Először 1 hétig Curam Duo-t szedtem, de még el sem fogyott, amikor újra megjelentek a tüszők. Ezután Supraxot szedtem 10 napig, majd 4 nap elteltével ismét visszaestem. Már aludni sem bírtam, az ügyeleten két gyógyszert is felírtak, Prixotert és Kliont. Most volt a legmagasabb a lázam is, 40 °C. Már negyedik napja szedem, a nyelés már nem fáj, de a manduláim még mindig nagyok és fehérek. Az ügyeleten azt mondták, ha meggyógyulok, ki kéne venni a manduláimat. De nekem még soha nem volt semmilyen mandulagyulladásom! Nem lehet, hogy csak az eddigi gyógyszerek voltak hatástalanok? Ha elmegyek fül-orr-gégészetre, alaposabban megvizsgálnak? Esetleg kitenyésztik a kórokozót? Sajnos egy hét múlva (február 6-án) megkezdődik az egyetemen a második félévem, ezért (is) jó lenne, ha már nem esnék vissza. Mit tehetnék ezért? Szedek multivitamint, nagy dózisú C vitamint, Normaflore-t, sok mézes-citromos teát iszok (langyosat), sós vízzel öblögetek.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

A vitaminok, tea, probiotikum hasznosak, de mindenképpen szükséges lenne egy baktériumtenyésztés alapján kiválasztott célzott antibiotikus kezelés . Vaktában adott újabb antibiotikumnak nincs értelme .
Elsőként fül-orr-gégészeti és labor vizsgálatot javasolok.
Van olyan vírusfertőzés, amely tüszős mandulagyulladáshoz hasonló képet mutat, és vizsgálatokkal igazolható.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Köszönöm a Doktornő válaszát!

Még annyi kérdésem lenne, hogy Doktornő szerint a szervezet képes lehet az ilyen kis méretű idegen testet kidolgozni, kilökni magából, vagy mire számíthatok, okozhat esetleg komoly problémát amennyiben ott marad, mert nem észrevehető?
Köszönettel:
Kedves Netti !

Ezt sajnos nem lehet megjósolni. Csak azt tudom ismételni amit eddig is írtam, vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-or-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a Tisztelt Doktornő kielégítő válaszát.
A kérdésem már csak annyi lenne, hogy egy ilyen altatásos vizsgálattal egy ilyen \"kis\" dolog holléte is miden képpen kiderül, amennyiben valóban ott van?
Köszönettel:
Kedves Netti !

Néha nagyon nehéz meglátni a nyálkahártyán egy kis méretű, nem kontrasztos színű, pl. áttetszó fogkefesörte idegentestet. Amennyiben már napok óta ott van befúródva a nyálkahártyába, a környező nyálkatártyagyulladás észlelhető.
Az altatásos vizsgálat előtt mindenképpen indokolt az alapos helyi érzéstelenítésben végzett endoszkópos áttekintés.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan problémával keresem Önöket,hogy kb. 1 hónappal ezelőtt fogmosáskor fogkefe sörte került a torkomba. Voltam vele fül-orr-gégésznél, de a gége tükrös vizsgálattal nem láttak semmiféle idegen testet, de én még mindig érzem, hogy ott van a torkomban, és nagyon kellemetlen.
Kérdésem az lenne, hogy mivel Önök nagyon jól felszerelt rendelővel rendelkeznek, elképzelhetőnek tartják, hogy egy videoendoszkópos vizsgálattal tisztázható lenne-e, hogy valójában mi okozza a panaszomat? És esetleg egy ilyen pici dolgot is észre lehet venni egy ilyen vizsgálattal?
Köszönettel:
Netti
Tisztelt Natti !

Távollétem miatt előző kérdésére is ma válaszoltam.

Amennyiben gégetükrös vizsgálat során nem látható idegentest és panasza az algarat terütetén van, indokolt az endoszkópos vizsgálat. A garat területe jól áttekinthetó, itt nem ad plusz információt az endoszkóp. Az algarat-gége területén összefekvő nyálkahártyaterületek vannak, amelyeket teljes egészében a helyi érzéstelenítéses endoszkópia során sem lehet áttekinteni. Ilyenkor kórházi körülmények között altatásos vizsgálat szükséges.
Az is elképzelhető, hogy az idegentest már nincs ott, de nyálkahártyasérülést okozott és ezt érzi, ameddig be nem gyógyul.

Amennyiben panaszos, ismételt vizsgálaot javasolok.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, ám néhány esetben mégsem sikerül konkrét elváltozást kimutatni. Ilyenkor felmerül, hogy a panaszt a stressz és/vagy a nyaki izmok feszessége okozza. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a feszültséget a torokban, nyakban és állkapocsban.

További részletek
Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Az omikron-variánst felbukkanása óta egyre többet tudunk az általa okozott tünetekről. Kutatók megállapítása szerint, ha rekedtséget tapasztalunk, akkor mindenképp érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni. A részletekről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Ha megfázás, orrdugulás mellett orrhangzós beszéd jelentkezik, nem aggódunk, hiszen tudjuk, hogy pár nap alatt, ahogy a nátha elmúlik, a beszédhangunk is rendeződik. Más a helyzet, ha a betegség egyéb tüneteinek megszűnése után is megmarad az orrhang, vagy esetleg minden egyéb panasz nélkül, önmagában jelentkezik. Dr. Holpert Valéria foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat