Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

%9 éves nő vagyok. Kb. 4 hete recseg-roőpog a fülem nyeléskor, orrfújáskor és úgy hallom a hangokat, mintha egy üst közepén ülnék. Olykor a mozgásomban is érzek bizonytalanságot és a szememben nyomást. Kezdetben volt némi lázam, az már nincs, de a leírt tünetk még fennállnak. A körzetemben az orvosok semmit nem tesznek, tehetetlenül állnak előtte. A jáziorvopsom javasolta, keressekmagamnak orvost. Kérésem: Mit tegyek? Hova menjek biztos gyógyulás reményében?
Tisztelt Érdeklődő !



Panaszai lehetnek egy elhúzódó hurut következményei. Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

A Budai Allergiaközpontban minden technikai és szakmai feltétel adott a korrekt kivizsgáláshoz. Az esetleges szükséges egyéb vizsgálatokat,- pl. CT, műszeres hallásvizsgálat - megszervezzük.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktornő!

Orrsövény ferdülésem miatt a jobb oldali arcüregemben gyakran gennyes váladék keletkezik, ami felszúrás és átöblítés után is vissza-visszatér. A megkérdezett szakorvos ú. n. \"FESS\" műtétet javasolt, valamint a \"rostasejtek\" megnyitását. Érdeklődőm, hogy idős korban (80 év) ez ajánlott-e, s végeznek-e ilyet az OEP számlájára. Ha nem, hol és mennyiért végzik el a műtétet? Szíves válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !



Kérdésére pontos választ csak a CT kép birtokában és vizsgálat után tudnék adni. Amennyiben indokolt a műtét, kellő körültekintés mellett a 80 éves kor nem akadály.

Magánrendelőnk ambulancia, itt műtétet nem végzünk.

A beavatkozás minden fül-orr-gégészeti osztályon elvégezhető.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr,



Amiatt írok Önnek, mert az elmúlt 2-3 évben volt, minden évben egyszer tüszös mandulagyulladásom, ami lázzal is járt, az orvos azt mondta, hogy a műtét akkor javasolt, ha 1 évben 2-3 szor vagy annál többször magas lázzal járóan begyullad, ill. ha másra is rossz hatással van. De mindig figyelnem kell nehogy szénsavasat, vagy hideget egyek-igyak, mert akkor rögtön begyullad. Ilyen jellegű gyulladásom is van évente 1-2 szer, de nincs lázam semmi egyéb tünetem. Idén tavasszal valami csúnya betegségem volt, makacs köhögéssel ami még kicsit most is megvan, akkor(májusban) észleltem,hogy a jobb mandulámon, (ami heges) és kis rés van rajta, ha szétnyílik fehér genny-szerű valami van benne, akkor kaptam antibiotikumot, lassan, de elmúlt.

De a nyáron többször észrevettem, hogy újra termelődött benne, ez a fehér valami, gargarizálással sikeresen kijött és megkönnyebbült a mandulám. 1,5 hete újra észrevettem, hogy vérbő a mandulám és megint van benne fehér cucc. Múlthét hétfőn elmentem a fül-orr-gégészetre, mondta a doktor, hogy be van gyulladva, kezdjek barátkozni a műtét gondolatával, írt fel antibiotikumot, mindvégig benne volt a mandulám résében ez a fehér váladék, egy hete nem néztem, de ma addig nem nyugodtan míg ki nem gargarizáltam és most, ami kijött nem folyadék-váladék, hanem kis kavics állagú, nem olyan kemény, de szilárd kis darabka kettő darab(kb. 1-2mm)! Mi a véleménye erről mi tévő legyek? Menjek vissza a doktorhoz, vagy nyugodjak meg és elmúlik az antibiotikum nyújtott hatása végett is és hogy kijött a \\\"dugulást\\\" okozó dolog. Ez normális, hogy a mandulámban ilyen váladék tud kialakulni?

(Az orvosom, azt mondta, hogy így szűri meg a bacikat stb.)

Lehet, hogy a májusi betegség nem lett rendesen kikezelve és emiatt pangott benne a váladék?

Kérem szakértelmével és tapasztalata alapján írja meg véleményét!

Köszönettel, mielőbbi válaszát várva,

Krisztina
Kedves Krisztina !



Leírása alapján idült mandulagyulladása van időnként heveny tünetekkel.

A mandulából ürülő, akár kőszerű összetömörödörtt váladék, baktériumok, elhalt sejtek a gyulladt mandula állományában képződnek, a felszínre nyíló járatokon át ürülnek.Eltávolítás után idővel újra képződnek.



Kérdésére pontos választ csak fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet adni. Néhány laborvizsgálat is javasolt annak eldöntésére, hogy indokolt-e a mandulaműtét vagy elég a tüneti terápia.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Egy baleset folytán a dobhártyám megsérült (kilyukadt).2 nap múlva felkerestem a körzetemhez tartozó fül-orr gégészt,aki megerősítette a már általam is ismert diagnózist,miszerint a dobhártyám ki va lyukadva.Sajnos azt is közölte velem,hogy a sérülés V alakú és keressem fel 1 hét múlva.Rendesen lekezelte és felírt antibiotikumot a fertőzés elkerülése végett.Miután felkerestem 1 hét múlva a doktor urat mondta,hogy nem javult ezért műtéti beavatkozást javasolt.Persze azért még adott egy hetet nekem a javulásra.A kérdésem az lenne a Doktor Úrhoz/Nőhöz,hogy a dobhártya korrekciós műtétet altatásban végzik-e,és van-e valamiféle esélyem arra,hogy a sérült dobhártyám műtét nélkül is meggyógyul?Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !



A traumás dobhártyaperforáció gyakran spontán bezáródik, de sok esetben műtét jelenti a megoldást. Előre kiszámíthatatlan, hogy melyik esetben lesz elkerülhető a műtét. Amennyiben a rendszeres ellenőrzés során javulás látszik, érdemes várni a műtéttel. Altatásban és helyi érzéstelenítésben is végezhető.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm!



Van egy 5 éves fiam akinél folyton ugató szerű köhögés jelenik meg a legkisebb megfázás után. Elvittük pulmanológiára már többször is ahol a \"fújós\" tesztek jól sikerülnek. Amikor köhög én nem veszem észre a sípoló légzést és hogy nem kapna rendesen levegőt. Az orvos azt mondta nem egyértelmű, hogy asztmás vagy sem, de azért szedjük a singuler minit és van még ventolinunk és fixotidunk is. Egyik gyógyszernél sem veszem észre hogy segítene neki. Orrmandulája már nincs. Most legutóbb a gyerekorvosunk azt mondta, hogy gégegyuladása van.Voltunk már allergia vizsgálaton is és ott sem találtak semmit. Ön milyen vizsgálatot javasol.

Várom válaszát.

T. Érdeklődő !



Megfázás mellett jelentkező ugató köhögés általában pszeudocrupp. Ilyenkor panaszmentes állapotban jók a légzésfunkciós eredmények. Cél a hurutos betegségek kialakulásának megelőzése.

Fül-orr-gégészeti ellenőrzést javasolok, a mandula valamint az eltávolított orrmandula helyének ismételt alapos vizsgálatát.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm! Van egy 7 éves fiam,2 éve folyamatosan visszatérő középfültő gyuladása van. Sajnos ahol lakunk nem veszik komolyan az én aggodalmaimat. Az én észrevételeim szerint súlyos hallás csökkenése van. Illetve képesség felmérésen voltam vele és ott megálapitották hogy beszéd észlelési elmaradása van. A kérdésem az lenne mit javasol milyen vizsálatokat végeztesek el nála hogy kiderüljön végre hogy tényleg a hallásával van e probléma vagy valami mással esetleg. Elöre is köszönöm a válaszát egy aggódó anyuka
Kedves Aggódó Anyuka !



A visszatérő középfülgyulladás hátterében gyakran megnagyobbodott orrmandula, esetleg allergia áll.

Fül-orr-gégészeti vizsgálatot, hallásvizsgálatot és allergiatesztet javasolok.



Üdvözlettel

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Szakértő! Állandó garatmandula érzékenységem van egy év óta. A manduláim pirosak, bioparox, strepsils, antibiotikum kezelést kaptam. Kicsit stagnál, de újból kezdődik. Kellemetlen a szájszag is. A szám aftás. Fogászati probléma nincs. Az állkapocs alatti mirigyeim duzzadtak. Mit javasol? Köszönöm a válaszát.
Tisztelt Érdeklődő !



Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Leírása alapján idült mandulagyulladása van. A szükéges kezelést vizsgálat után lehet meghatározni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm!

Nekem 2 hónapja kezdődtek a panaszaim szédüléssel, neurológiai kivizsgálás után koponya MR vizsgálaton voltam a diagnozis Mastoiditis.

FOG még nem látott mivel időpontot csak szerdára kaptam.

A kérdésem az lenne, hogy összefüggésben lehet e a szédülésem ezzel a betegséggel? Én utána olvastam itt-ott, de még sehol nem találtam erre vonatkozó tüneti leírást.



Köszönettel.

Földi Veronika
Tisztelt Földi Veronika !



Összefügghet. Mielőbbi fülészeti vizsgálatot javasolok.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Cím !

A kérdésem a következő :

Jobb arc bizonytalan tompa fájdalma naponta 1-2 szer fél órát tart a fájdalom növekvő majd csökken.

Érzésre olyan mintha a jobb felső állkapcsom,arc csontom fájna mely egészen lesugárzik a nyak jobb oldaláig illetve az orrom jobb oldalában csípő érzést érzek(mintha egy kezdődő nátha lenne)

Voltam vele többször is orr fül gégészeten 2 orvosnál is,fogászaton

Készítettek röntgent is az arcüregről ami negatív lett.

Omega alakú epiglottis és refluxom .

Nem tudom ven-e köze a fent leírtaknak a tüneteimhez.



Válaszát előre is köszönve

Üdvözlettel:

Tisztelt Érdeklődő !



A leírtak nem magyarázzák panaszait. Az orrmelléküreg eredetet CT-vel lehet kizárni. A fájdalom az arcot beidegző idegből is kiindulhat.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!



Hallottam ún. orröblítő eszközről, de semmilyen tudományos

információm nincs a hatásáról.

A szíves szakvéleményére lennék kíváncsi ezzel kapcsolatban.

Arcüreg, orrmelléküreg gyulladás esetén van-e értelme a (természetesen nem egyedüli, hanem gyógyszert, orrsprayt stb. kiegészítő) használatának, javasolja-e?



Köszönettel:

Róbert
Tisztelt Róbert !



Az orrüreg otthoni átöblítésére alkalmazott sóoldatok valóban hasznosan kiegészítik a gyógyszerek hatását. Többféle kiszerelés léztezik. Spray ill. nagyobb volumenű átöblítő oldat. Az utóbbi hatékonyabb. Egy ilyen készítmény kapható rendelőnkben is.

Allergiás nátha, arcüreggyulladás esetén javaslom a használatát.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész , allergológus szakorvos.

Hírek

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?


További részletek
Mit szedjünk torokgyulladásra?

Mit szedjünk torokgyulladásra?

A torokgyulladás gyakori panasz az őszi-téli időszakban. Az esetek döntő többségében vírusok okozzák, de ritkábban kiválthatják gennykeltő baktériumok is. A kiváltó októl is függ, hogy milyen kezelésre van szükség. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mivel kezeljük, mit érdemes szedni torokgyulladásra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink