Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktor Úr/nő!

Staphylococcus aerust tenyésztettek ki az orr és torokváladékomból.
Kaptam rá cibrobayt.
A kérdésem az lenne, hogyan lehet elkapni ezt a bacilust, fertőzhet -e (pl ha valaki az én poharamból iszik), mennyire komoly a probléma.
Válaszát Köszönettel:
Anita
Kedves Anita !

Cseppfertőzéssel terjed. Az antibiotikus kezelés mellett remélhetőleg meggyógyult. Amennyibenn további panasza lenne, ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornő! Belsőfül károsodás miatti fülzúgás megszüntetésére egy teljesen siketté vált fülön milyen kezelések lehetségesek, mivel szüntethető meg a zúgás?
Köszönettel: Mónika
Kedves Mónika !

A fülzúgás megszüntetése vagy legalább csökkentése nehéz feladat ,gyakran komplex és hosszadalmas kezelést ígényel. Ez jelenthet gyógyszeres, műszeres kezelést és pszichoterápiát. Sajnos nem mindig jár sikerrel.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
20 éves fiamnak kb.1,1,5 éve zúg a füle, főleg az esti órákban, alvás közben zavarja nagyon.
Természetesen voltunk kivizsgáláson. A hallásvizsgálat negatív, a vérnyomása is rendben, koponya MR vizsgálaton a leletet többen is értékelték, nekem annyit mondtak, hogy nincs semmi baj, de mutassam meg ideggyógyásznak, ezt meg is tettem, aki azt mondta, hogy kicsit más mint amilyennek lenni kell, de ne foglalkozunk vele, ha majd legközelebb is lesz MR felvétele akkor ezt az eredményt vigyük, azzal, hogy már előtte is ilyen volt.
hát remekül megnyugtattak!
Ezután egy másik fülészeten javasoltak egy természetgyógyászati terméket fülzúgásra, amit nem mertem kipróbálni, mert memóriazavaros betegeknek szokták ajánlani.
A tegnapi nap fedezte fel a gyermekem, hogy valami lágy dudor szerűség van a bal fülcimpájával egy vonalban a füle alatt, kb fél cm átmérőjű.
Nagyon várom válaszukat, köszönettel
Szadainé
Tisztelt Szadainé !

Leírásából úgy látszik, hogy a szükséges kivizsgálások nagyrészt megtörténtek. A \"kicsit más\" MRI lelet nem teljesen világos. A tapintható dudor sok minden lehet, nem feltétlenül függ össze a fülzúgással. Pontos választ csak fülészeti vizsgálat és az eddig elkészült leletek részletes áttekintése után tudnék adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy nekem évek óta fennálló fülcsattogási problémám van ami nagyon kellemetlen már. Többször voltam már fül orvosnál ezzel a problémámmal, elküldtek audiológiára is ott mindent rendben találtak, kaptam orrsprayt ami semmit sem használt. Én azt gondolom, hogy a sok megfázásból adódóan a ki nem ürült nátha okozza ezt nekem minden egyes nyelésnél. Én már ajánlottam az orvosnak aki vizsgált hogy mossa ki a fülem, de nem tette meg mert hogy nem ezzel nem oldja meg, majd az orrspray segít, hát nem segített. Mit tegyek? Mielőbbi válaszát megköszönöm. Judit
Kedves Judit !

Panasza hátterében állhat fülkürtműködési zavar, mely okozhat kellemetlen kattogó érzést.
Kérdésére csak fülészeti vizsgálat után tudok pontos választ adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy 10 hónapos baba anyukája vagyok. Egyik este sajnos olyan fültisztítóval nyúltam a fülébe amelynek a végén nem volt vatta (kivettem a dobozból és nem vettem észre, h nincs rajta). Elugrott a kislányom, és nagyon sírt. Ma vettem észre (eddig nem nagyon nyúltam ahhoz a füléhez), hogy ha hozzá érek nagyon sír. Okozhattam neki maradandó károsodást? Vagy érzékeny maradt ahogy megsértettem? El fog múlni? Szükséges lehet szakorvos vizsgálata?
Válaszát nagyon köszönöm!
Anniko
Tisztelt Anniko !

Fülészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő

Kislányomnál felvetődött az orrmandula és lehet a garatmandula eltávolítása (7éves a kislány).Érdeklődnék,hogy Önöknél kb a vízsgálattól számítva mikor jegyeznék elő műtétre.Ill a vízsgálati-műtéti díjakról érdeklődnék.
E-mail:cser-ta@freemail.hu
Tisztelt T. Andrea!

A Budai Allergiaközpontban kivizsgálást és ambuláns kezelést végzünk, műtétet nem.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár hónappal ezelőtt beteg lettem normális megfázás tüneteit produkálttam. Azóta folyamatosan bedurran a mandulám hol a jobb hol a bal oldalilázam nincs csak ha nyelek fáj.Félek hogy műtét lesz a vége mivel antibiotikumot is írt fel az orvos addig jó volt és újra előjött clorhexameddel öblögetek mi a tanácsa mit tegyek. Válaszát előre is köszönöm!
T Érdeklődő !

Kérdésére választ csak fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet adni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 17 évesen szívburokgyulladással kerültem kórházba. Akkor góckutatás során megállapították, hogy idült mandulagyulladásom van és javasolták az eltávolítását. Akkor elég sok vizsgálaton voltam és elfelejtődött ez a dolog. Most 24 éves vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy vélhetően még mindig el kéne távolítani? Csak orvosi beutalóval kérhetek újabb góckutatást? Előre is köszönöm
Tisztelt Szűcs Renáta !

Idült mandulagyulladása feltehetően változatlanul fennáll. Pontos választ csak fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet adni.
A Budai Allergiaközpont magánrendelő, nem TB finanszírozott. Beutaló nem szükséges.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor Úr / Doktornő!

33 éves vagyok kb. másfél éve elkezdett romlani a hallásom a jobb fülemnél. BERA, MR és egyéb audiológiai vizsgálatok után azt mondták otosclerosis-om van, de ezt a CT vizsgálat cáfolta. Azt javasolták nyissuk fel a fület, és akkor kiderül mi van vele. Én viszont addig nem szeretném operáltatni, amíg nem tudom biztosan mi baja. Végeznek-e Önök olyan vizsgálatot, amellyel kétség kívül kideríthető mi áll a halláscsökkenés mögött?
Köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

Leírása alapján feltehetően vezetéses jellegű halláscsökkenése van ép dobüreg mellett. Nincs olyan vizsgálat, amely 100% biztonsággal igazolná , mi a hallócsontláncolat rögzültségének oka. Amennyiben alapos fülészeti vizsgálat és a szükséges hallásvizsgálatok is megtörténtek, műtét jelenti a megoldást.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
kislányom asmás allergiás most javasolták az orrmandula kivételét. honnan tudjuk meg hogy altatják vagy sem. Aneszteziológiára is mennünk kell. köszönöm előre is
A műtéttel kapcsolatos konkrét kérdésekre az operáló orvostól és az anaesthesiológustól kapnak választ.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, ám néhány esetben mégsem sikerül konkrét elváltozást kimutatni. Ilyenkor felmerül, hogy a panaszt a stressz és/vagy a nyaki izmok feszessége okozza. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a feszültséget a torokban, nyakban és állkapocsban.

További részletek
Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Az omikron-variánst felbukkanása óta egyre többet tudunk az általa okozott tünetekről. Kutatók megállapítása szerint, ha rekedtséget tapasztalunk, akkor mindenképp érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni. A részletekről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Ha megfázás, orrdugulás mellett orrhangzós beszéd jelentkezik, nem aggódunk, hiszen tudjuk, hogy pár nap alatt, ahogy a nátha elmúlik, a beszédhangunk is rendeződik. Más a helyzet, ha a betegség egyéb tüneteinek megszűnése után is megmarad az orrhang, vagy esetleg minden egyéb panasz nélkül, önmagában jelentkezik. Dr. Holpert Valéria foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat