Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!



Az elmúlt nyolc évben két alkalommal volt FESS műtétem melyen polipot távolítottak el.



A mostani endoscopos vizsgálat során polipot nem találtak, de aCT vizsgálat az alábbi eredményt hozta.



Pan sinusitis chonica ( bár szerintem chronica csak elgépelték)



\" A rostasejtek területén jelentős nyálkahártya megvastagodás van.

Körkörös nyálkahártya duzzanat látható a sinus frontalis mindkét reseccusaban.

Kis nyálkahártya proliferatio a sinus spenoidealisban is látható.

Az arcüregek légtartóak.

Az OM. ventillatio mindkét oldalon szabad, de a jobb oldalon kissé nagyobb Haller sejt miatt a szájadék szűkebb.

Mindkét oldali sinus maxillaris processus alveolarisaban fog implimatum látható\"



Kérdésem arra irányul, hogy ismét egy műtéti beavatkozás vár rám vagy ezt a diagnózist egyéb módon is lehet orvosolni.



Válaszát előre is köszönöm.



Tisztelettel:K. Zoltán

Tisztelt K. Zoltán !



Kérdésére pontos választ csak az orrüregek endoszkópos vizsgálata után lehet adni. A CT leírás alapján fennáll a chronicus orrmelléküreggyulladás. A kérdés az, hogy van-e olyan ok a háttérben, amelynek gyógyításával esetleg műtét nélkül is javulás érhető el. Felmerül a refluxbetegség vagy allergiás folyamat.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor úr!15 hónapos kislányom fürdetése előtt vettem észre egyik fülében egy nagyon pici vízszerű folyadékot.Piszkálta a fülét, én a cuppogó hangra lettem figyelmes.Azóta sem jött semmi,többször belenéztem a fülébe, száraznak tűnik. Az utóbbi héten kétszer felment a láza egy kicsit, de másfél hete kapott MMR oltást. Létezik, hogy az előző esti hajmosás miatt belekerült víz jött ki? Köszönettel:Eszter
Kedves Eszter !



Nem kizárt, hogy csak a korábban bekerült viz folyt ki. Amennyiben ismétlődne, kislánya nyugtalan lenne, a fülét piszkálná, fülészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Kedves Doktor úr!



Három évvel ezelőtt egy influenza szerű megbetegedés kapcsán - az akkor 11 éves kislányomnak - elhúzódó, heveny, savós fülgyulladás megoldására orrmandula eltávolítást és mindkét fülébe tubus beültetést végeztek.

2010 őszén dobozhallás, súgás, valamint szívdobogás érzés a fülben....miatt a tubus el lett távolítva. Sajnos azóta sem lett jobb a helyzet, panaszai más jellegűek lettek. Testnevelés órákon, futás alkalmával továbbra is zúg a füle, feszül, olyan érzése van, mintha a fülén áradna át a levegő. Sokszor el is dugul, s nagy sokára enged ki.

Kontrollvizsgálaton az orvosa azt mondta, hogy nem lát semmit, ami ezeket a tüneteket igazolná.

Kérem, szíveskedjen tanácsot adni, hogy merre, milyen irányba lehetne valamit tenni. Létezik-e valamiféle gépi vizsgálat, amelyet kórházi szinten el lehetne végezni ennek tisztázására.

Füleinek terheléses vizsgálata megtörtént, zajszint tűrőképessége csökkent, fokozott zajvédelem javasolt.

Köszönettel: Ildikó


Kedves Ildikó !



Leírása alapján a fülkürtműködés tartós zavara állhat fenn. Ennek okát kellene kideríteni.

Elsőként alapos ,endoszkópos fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Amennyiben ennek alapján szükségesnek látszik, szóbajön allergiavizsgálat is.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

T.Doktor Úr!



2 éve voltam fül-orr-gégésznél olyan problémával hogy az orromon nehezen kapok levegőt (szuszogok). Azt mondta, hogy enyhe orrsövény ferdülésem van.

Ilyen esetben az orrcsontot eltörik vagy van valami más módszer??

Üdv Róbert.
T. Róbert !



Nehezített orrlégzés hátterében az orrsövényferdülésen kívül más ok is állhat.

Amennyiben ez az egyetlen ok, valóban indokolt a műtét. A beavatkozás orron keresztül történik. A műtét megtervezése, így az is, hogy elég-e bemetszeni a porcot vagy el kell távolítani a porcos-csontos orrsövényböl, csak a pontos szituáció ismeretében, az orr alapos vizsgálata után lehetséges.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktor Úr! 2 és fél éves kisfiam mindkét lábán hátul hólyagos kiütések jelentkeztek, körülötte kipirosodott, lángolt a bőr. Elvittük a gyerekorvoshoz, aki azt mondta, hogy nem tudja megállapítani, hogy mitől lehet, egy biztos: allergia. Kaptunk rá kúpot, gyógyszert, kenőcsöt. El is múlt 2 nap alatt. Viszont ezt követően 2 nap múlva az esti fürdésnél észrevettük, hogy a kis nyakánál mindkét oldalon a torokmandula környékén kisebb dió nagyságú duzzanat van, ami kézzel kitapintható. Volt egy kis láza (38 fok), de a csillapítás óta teljesen láztalan. Folyik az orra, náthás tüneteket produkál. Eszik, iszik, közérzete jó. Lehet, hogy a mandulája kezd begyulladni, vagy csak a fent leírt allergia miatt így védekezik a szervezete? Egyáltalán kívülről, kézzel kitapintható a megnagyobbodott mandula? Mi lehet ez ön szerint?

Köszönettel: Cs. Mónika
Tisztelt Cs. Mónika !



Kisfia nyakán feltehetően megnagyobbodott nyirokcsomókat lehet tapintani. Lehet mandulagyulladás kísérője, de más betegség tünete is, ezért gyermek fül-orr-gégésznél vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Szakértő!34 éves nő vagyok, 1 hónapja náthás voltam, a váladék nagyon nehezen szakadt fel, de aztán kamillázással és köptető szedéssel valamennyire sikerült felszakítani. Azóta viszont folyamatosan érzem, hogy a garatomban felgyülemlik, folyik a váladék, de felköhögni nem tudom, és irritálja a torkomat. Azóta éjszakánként horkolok, ami eddig soha nem fordult elő. Segítségét szeretném kérni, hogy ez lehet-e orrgarat folyással összefüggő betegség, vagy mi válthatja ki ezt?

Köszönöm szépen a segítségét!

Tisztelt Érdeklődő !



Valószínűleg idült orrmelléküreggyulladása alakult ki a heveny megfázás szövődményeként. Fül orr-gégészeti vizsgálatot javasolok a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés megállapítására.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr!

6.-dik éve folyamatos orrdugulásom van. Többször voltam fül-orr-gégészeti vizsgálaton (Nyíregyházán), és ott mindig allergiás eredetű orrdugulást állapítottak meg. Pár évvel ezelőtt röntgen vizsgálat, pár hónappal ezelőtt pedig ultrahangos arcüreg vizsgálat alapján azt mondta a szakorvos, hogy nem lát polipot, enyhe orrsövényferdülésem viszont van. Megkértem a szakorvost, hogy utaljon be CT vizsgálatra, de azt mondta, hogy nem szükséges, és hogy felesleges kitennem magam a sugárzásnak. Antihisztamint kaptam receptre már a kezdetek óta, viszont érzékeny vagyok rájuk, nagyon álmosodom tőlük, még a legujabbaktól is, ezért nem szedek semmit. Szeretném kérdezni doktor urat, hogy ajánl e további vizsgálatokat a leírtak alapján. Milyen lehetőségek vannak az antihisztaminokon kívül, hogy kezelődjön az orrdugulásom? Tényleg okozhat-e önnmagában az allergia állandó, folyamatos, szünet nélküli orrdugulást?

Köszönettel: R. Éva
Tisztelt R.Éva !



Tartós orrdugulását valóban okozhatja allergia, fontos az allergén tisztázása.

A gyógyszeres kezelés kombinált: antihisztamin tabletta és helyi hatásu szteroid orrspray. Amennyiben e mellett nem teljesen panaszmentes, további vizsgálatok szükségesek: arckoponya CT vizsgálat és a refluxbetegség kizárása. Létezik már olyan CT technika, a cone-beam CT, amely a hagyományos vizsgálathoz képest töredék sugárterheléssel jár.

Endoszkópos orrvizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy más kezelés szóba jön-e, pl.orrsövényműtét vagy az alsó orrkagyló megkisebbítése.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr!

Fiam 9 éves. 3 éves korában eltávolították az orrmanduláját, később a garatmandulát is és azt követték a sorozatos tubus beültetéses műtétek. Most következik az 5. tubusbeültetés mindkét fülébe. Allergiás 2 éves kora óta (Xyzal-t szed jelenleg is ) + szeptember óta asztmás is. Arra is állandó gyógyszereket szed. Sajnos ezek a műtétek csak nagyon rövid ideig oldják meg a hallásproblémáját és a tubus nagyon gyorsan kilökődik. Állandóan savóval teli a dobürege és beszívódott állapotban van a dobhártyája. Az utolsó beültetés után 6 héttel kilökődött mindkét tubus. A hallása azonnal látványosan romlik ilyenkor. Nagyon aggódom, hogy biztosan jó megoldás-e az, hogy évente többször műtik, altatják, egyáltalán megold-e ez véglegesen bármit is? Remélhetjük-e egyáltalán hogy ez a dobüreg szükület bármilyen módon megszüntethető? Sajnos, laikusként mi szülők jobb megoldást nem tudunk. De ha bármi más módszer létezik , mi nyitottak lennénk rá. Attól tartok, hogy fiam dobhártyája és hallása teljesen tönkre megy a sorozatos műtétek miatt. Arról nem beszélve, hogy az altatás bizonyos kockázatokkal is jár.

Segítségét és tanácsát előre is köszönjük!

Tisztelettel:

Horváth család Vas megyéből



Tisztelt Horváth család !



Amennyiben eddig nem történt, javasolt az esetleges táplálékallergia és a refluxbetegség kizárása valamint rutin immunológiai kivizsgálás.



Alapos endoszkópos fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet véleményt mondani arról, hogy az ismételt dobűri szellőzőtubus beültetésen kívül más lehetőség szóba jön-e.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő! 5 éves kisfiamnak előfordult pár alkalommal, hogy a náthája elhúzódott, folyadék volt a fülében, de spontán, gyógyszer nélkül megától meggyógyult 1,5 hónap alatt. Ilyenkor sokszor visszakérdez, félreért, de a gyógyulással ez megszűnik. Nem lázas, éjszaka nem horkol. Infralámpázni szoktuk, meg sósvizes orrsprayt használunk. Legutóbbi kontrollvizsgálaton orrmandulaműtétet javasolt az orvos, tubusbehelyezéssel. Azt nem mondták, hogy milyen gyógyszert, vagy cseppet próbáljunk meg. Kisfiam egyébként allergiás háziporra és pár pollenre,ami orrdugulással jár, de nem szed semmit se rá, azt mondta az orvos nem szükséges. Kérdésem az lenne, hogy mivel lehet ilyenkor kezelni a gyermeket, hogy felgyorsítsuk a folyadék távozását, hányszor lehet egy évben savósfülgyulladása anélkül, hogy halláskárosodást okozna (ezzel indokolta az orvos a javaslatát)meddig várhatunk a műtéttel? Az allergiájára nem kellene valamit állandóan szednie?Segítségét előre is köszönöm!Üdvözlettel: Renáta
Kedves Renáta !



Amennyiben az allegia panaszokkal jár, mindenképpen érdemes kezelni. Igy csökkenhet az elhúzódó hurutok száma, esetleg elkerülhető a műtét. Hogy kisfiánál szükséges-e a kezelés, vizsgálat után lehet eldönteni. Az évente többször ismétlődő, elhúzódó középfülgyulladás valóban tartós halláscsökkenéshez vezethet, de a műtéti beavatkozás mindig egyéni mérlegelés alapján történik.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!

Két és fél éves kisfiú nagyon jól, gazdag szókiccsel, összefüggően beszél, de rendkívül magas hangszínnel, már-már visítva beszél. Nagyon érzékeny a környezet hangjaira.

Kérdésem, milyen irányban lenne célszerű kivizsgálását, esetleg kezelését indítani. Gyermek augiológia van Önöknél? Köszönettel: Bodor Kati
Tisztelt Bodor Kati !



Audiológia nincs a Budai Allergiaközpontban. Gyermek fül-orr-gégészeti rendelést Dr Csányi Márta doktornő végez.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.

Hírek

Fülcsepp használat – ne kövesse el ezeket a hibákat!

Fülcsepp használat – ne kövesse el ezeket a hibákat!

Fülfájás vagy viszketés, a fülcsepp különböző fülbajok kezelésére alkalmas, ám orvosi kivizsgálás nélkül akár többet is árthatunk vele, mint amennyit használ. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ezen kívül mire figyeljünk még a fülcsepp használat során.

További részletek
Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink