Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy munkahelyi zajártalom következtében kialakult halláscsökkenés a zajártalom megszünése után még mennyi ideig érezteti hatását illetve mennyi ideig romolhat még a hallás? Ez mérhető években, vagy a zajártalom megszünésével azonnal megáll a halláscsökkenés? Lehet-e alapja a kialakult nagyothallás egy későbbi további romlásnak?
2011.04.04
Tisztelt Varga Erzsébet !

Kezdetben a zajártalom következtében kialakult halláscsökkenés a zaj megszűnése után még javul, nem végleges. Ha megszűnik a kiváltó ok, megáll a hallásromlás, de a kor előrehaladtával az évek során igy is romlani fog.
Ismételt hallásvizsgálatok birtokában lehet a várható tendenciáról véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.04.04
Tisztelt Doktornő. Fazekas Attila vagyok, nagy-vőfély, munkámból adódóan sokat és hangosan használom a hangomat...a torkomban állandóan kaparó érzést érzek, és hangom érces, rekedtes, kevésbé terhelhető. Voltam és jelenleg is járok füll-orr gégészhez. A Gégém vérbő, a hangszalagok erezettek. Csomó, vagy polip nem látható és a a hangszalagok mozgása is jó...lehetséges, hogy ki fáradt a hangom, sokszor fájdalmas és erőltettet a beszéd számomra. Attól félek nem jól képzem a hangomat...Ön szerint mi lehet a baj?! Már tartottam gégediétát, 2 hétig néma voltam...de a gyulladás megmaradt, az antibiotikum kezelés után is
2011.03.29
Tisztelt Fazekas Attila !

Leírása alapján panaszait hangjának túlterhelése okozza.
Az általános gégészeti vizsgálaton túl hangképzéssel foglalkozó speciális- foniátriai- vizsgálatot javasolok. Vizsgálat után a foniáter tud tanácsot adni a helyes, hangszalagjait kímélő hangképzésre. Emellett érdemes tisztázni, hogy nincs-e refluxbetegsége, mivel ez tovább rothatja tüneteit.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.29
Tisztelt Doktornő! Már 2. hónapja küzdök bal oldali arcüreg fájdalommal, ami erős fejfájást is okoz, a háziorvos arcüreggyulladásra antibiotikumot adott, amitől 2 hétig jól is volta, de aztán kezdődött előrről. Váladék nem ürül az orromból, bár a garatomon érzem néha, hogy csordogál. Előzményképp: balra dölő orrsövényferülésem van, mindkét arcüregemben polip, ami orrspray hatására az orvosom szerint szépen vissza van húzódva. Tegnap voltam rtg-en, ahol a jobb oldali arcüregben egy 150x200mm-es cistát láttak, viszon a fájdalmas oldalon nem mutatott semmit a felvétel. Az orvosom azt mondta, hogy valószinűleg nem szellőzik jól az bal oldali arcüregem és kaptam Zyrtec-D-t. Azt nem fejtette ki, hogy miért nem szellőzik és hogy mitől fáj ennyire, hogy minden nap fájdalomcsillapitót kell szednem! Abban kérem a segítségét, hogy ha ez a gyógyszer sem használ, akkor mit tegyek, hova forduljak? Előre is köszönöm! Üdvözlettel, Damm Györgyi
2011.03.29
Tisztelt Damm Györgyi!

Endoszkópos orrüregi vizsgálatot és orrmelléküreg CT-t javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, mi lenne a legmegfelelőbb kezelés.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.29
Tisztelt Dr. Csányi Doktornő! Szeretném a véleményét kérni a kisfiammal kapcsolatban. Kisfiam 4,5 éves, tavaly decemberben volt először torok mandulagyulladása, melyre antibiotikumos kezelést írt fel a háziorvosunk. Ez kb. egy hónapig gyógyulást eredményezett, míg január végén ismét begyulladtak a mandulái, amire újbóli antibiotikumot írt fel az orvos. Ezt követően most a március 15-ei hosszú hétvégét követően a kisfiamnál megint lázas állapot következett be, száraz köhögéssel, kellemetlen szájszaggal. Elvittem az orvoshoz, aki azt mondta, hogy a manduláig megint be vannak gyulladva azzal a különbséggel, hogy a nyaki nyirokmirigyek is duzzadtak. Ismét antibiotikumot kaptunk (Curam-ot), ami nem hozott eredményt, mert ma reggel megint lázas volt, a szájszag ismét előjött, bár nem vagyok orvos, de belenéztem a torkába és azt láttam, hogy a mandulái igen pirosak, erezettek, és ami eddig nem volt a kisfiam két napja panaszkodik, hogy fájnak a lábai és a kezei is.
Kérem a doktornőt, hogy írja meg a véleményét, mit tegyek, esetleg mit javasol, amit a háziorvosunk nem vesz észre. Amennyiben úgy látja a doktornő egy személyes vizsgálattól sem zárkozom el.
2011.03.28
Mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség, laborvizsgálatok is kellenek!Mielőbb! Tisztelettel: dr Csányi Márta
2011.03.28
Tisztelt Doktornő!Unokám 17 hónapos,a játszótéri hintázás után hosszú ideig szédül.Feltünően hosszú ideig.Hova vigyem vizsgálatra?Üdvözlettel Balatoni Istvánné

2011.03.24
Tiszetlt Balatoni Istvánné!

Amennyiben hintázáson kívül a gyermeknek nincs egyensúlyproblámája és hallása rendben van, akkor aggodalomra nincs ok, vizsgálat nem szükséges. A kisgyermek idegrendszere, egyensúlyszerve még fejlődik.

Javaslom, hogy egyelőre ne hintázzon. Amennyiben tartós egyensúlyproblémát észlelnek, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözelettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.24
Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni. 4 éve tartó fülkürt huruttal küzdök. Orrfújáskor hangos recsegést hallottam a fülemben és azóta minden nyelésnél éles pattanást hallok. Emiatt esténként rendszeresen bedugul az orrom és horkolást okoz. Előtte sosem horkoltam. Orrüreg CT készült, de nem találtak semmit. Fogászati röntgent is csináltattam az sem segített. Több helyen is voltam. Az egyik helyen azt mondták, hogy megnagyobbodott az orrüregem, a másik helyen, hogy orrsövényferdülésem van. Nem értem miért kellett két helyre mennem, hogy két különböző dolog derüljön ki.
2011.03.24
Tiszetlt Érdeklődő !

Nem kizárt, hogy három vizsgálat után három dolog derülne ki.
Tartós fülkürthurut hátterében általában valamilyen orr-orrmelléküreg probléma áll. Ezt endoszkópos orrvizsgálattal és CT-vel egyértelműen tisztázni lehet.
Amennyiben eddig nem történt, indokolt az allergiavizsgálat. Az összes lelet birtokába lehet kiválasztani a leghatékonyabb kezelést.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.24
Tisztelt Szakértő!
21 hónapos kislányom 5 hónapja megy egyedül. Kb. 2 hete olyankor is elesik, amikor semmiben nem botlott meg. Mintha csak eldőlne, vagy a saját lábában botlana meg. Ilyenkor előtte látszik rajta, hogy olyan, mintha \"részeg\" lenne. Picit dűlöngél, majd lehuppan a fenekére. Egy hete beteg, hasmenés, láz, most már orrfolyás és köhögés is van. Kérdésem az lenne, hogy mivel hozható összefüggésbe ez a \"szédülés\" és ki kell-e vizsgáltatni és ha igen, akkor hol, milyen szakterületen?
Segítő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Surányiné
2011.03.24
Tisztelt Surányiné !

A bizonytalan járás legvalószínűbb oka a lázas hurut, vírusfertőzés. Elsőként gyermekgyógyászati vizsgálatot javasolok. Amennyiben ennek alapján szükségesnek látszik, fülészeti vizsgálat is indokolt.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.24
Tisztelt Doktornő!Nagyon régóta tartó és sajnos egyre sűrűsödő orrdugulásom van.Megvizsgáltattam,enyhe orrsövényferdülésem van,de az orvos szerint ez nem indokolja ezt a fajta,mindkét orrjáratban lefolyó orrdugulást.Sok sprayt használtam és szerinte ezek tönkretették a nyálkahártyámat.Használtam rá homeopátiás sprayt,nasonexet,clarinase tablettát,de sajnos így is visszatérő.Nagyon kellemetlen,mert aludni sem bírok spray nélkül(Rhinospray),az orromat vörösre fújom,de utána ismét visszadugul,számon veszem a levegőt,amitől teljesen kiszárad a torkom.Műtétet javasolt az orvos,hogy kitágít,vagy szűkít(pontosan nem tudom)a járaton.Nem szívesen műttetném magam,főleg,hogy altatni nem akar.Se röntgen,se ultrahang,se CT vizsgálatot nem végzett és így nem tudom pontosan,hogy mi is okozhatja az orrdugulást.Doktornő legyen szíves tanácsot adni,hogy mit tegyek.
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel: Tupcsia Erika
2011.03.23
Tisztelt Tupcsia Erika !

Panaszai alapján allergiavizsgálat és orrmelléküreg CT indolkot lenne. Az esetleges műtét szükségességéről csak vizsgálat után lehet nyilatkozni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.23
Tisztelt Doktornő!
3,5 hónapos a kisfiam és hörög, vszínű, hogy nem a tüdeje, hanem az orra miatt. Az orra nem váladékozik, a hörgés szoptatás és néha alvás alatt hallható. Éjszaka előfordul, hogy nehezen veszi a levegőt.
Ön szerint mi a teendőnk?
Üdvözlettel:Ludvig MElinda
2011.03.23
Tisztelt Ludvig Melinda !

Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

2011.03.23
Tisztelt Doktornő!Rendszeresen előfordul nálam mandulagyulladás. A problémám az hogy a jobb oldalon nyílások vannak a mandulán. és rendszeresen kis fehér csomók ürülnek belőle! gyermek koromban javasolták a műtétet,talán tényleg szűkséges lenne a műtét?!De nem veszélyes ez 36 évesen? Köszönöm előre is a válaszát. Veronika
2011.03.23
Tisztelt Veronika !

Az idülten gyulladt madulákban kis behúzódások, mélyedések vannak. Itt baktériumok, ételmaradék, levált sejtek tudnak összegyűlni. Ez akár kis kővé is alakulhat. Fül-orr-gégészeti és laboratórumi vizsgálat alapján lehet a műtét szükségességéről nyilatkozni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

2011.03.23

Hírek

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek
Orrhangzós beszéd vizsgálata

Orrhangzós beszéd vizsgálata

A jellegzetes orrhangzós beszéd kialakulhat akár egy egyszerű náthától is, de kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet. Arról, hogy mi okozhatja és hogyan történik az orrhangzós beszéd vizsgálata, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Szilveszter éjszakáján sokan fogadják meg, hogy a következő évtől kezdődően füstmentesen élnek. A dohányzás azonban függőség, így a leszokás kellemetlen mellékhatásokkal, elvonási tünetekkel is járhat. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát, aki azt is elmondta, hogy milyen esetben járhat gombócérzéssel a dohányzásról leszokás.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok
