Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő! Sok helyen vita tárgyát képezi a fülgyertyák használata. Orvosok többsége nem javasolja, mégis, akik kipróbálták már csak pozitívan tudnak nyilatkozni róla. Kérdésem az lenne, hogy nyitott dobhártyájú ember alkalmazhat-e Ön szerint fülgyertyát? Ha nem, mi az indok, ami miatt nem javasolt? Valamint az orvosi levendulaolajat szabad-e a gyulladt hallójáratban használni? Sokaktól hallom, hogy drogériákban vásárolt kb. 899 Ft-os áron kapható, nem kifejezetten orvosi levendula olajat is használnak. Szabad-e? Ön mit tanácsol?

Válaszát előr is köszönöm.
Tisztelt Érdeklódő !

Fülgyertya használata gyorsíthatja a hígabb fülzsír kiürülését, segíthet fülkürthurut gyógyulásában.

Lukas dobhártya mellett sem fülgyertya, sem különböző olajok ahasználatát nem javasolom. A perforált, spontán nem záródő dobhártyát célszerű megoperálni, mivel idővel nagy valószínűséggel befertőződik és folyni fog. Ilyenkor életveszélyes szövődmény is kialakulhat.
A különböző olajok fülzsíroldásra hasznosak, a hallójáratgyulladást nem gyógyítják meg.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornő !
A segítségét szeretném kérni, mivel van egy 3,5 éves ovis kisfiam aki mióta közösségbe került (1,5 éve) chr. sinusitisben szenved.Egyre rosszabb a helyzet van, hogy 2 hetente náthás (nagyon izzadós) és ez állandóan rámegy az arcára és csak az AB segít.Mit tanácsol mit tegyünk ?(most már tudja fújni az orrát)
Segítségét előre is köszönöm !!!
Tisztelt Érdeklődő !

Kisfia panaszainak hátterében több ok állhat. Lehet allergia, megnagyobbodott orrmandula, refluxbetegség. Pontos diagnózist csak vizsgálat után lehet felállítani.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Kedves Doktornő.22 éves vagyok. 2009-ben mandula és arcüreg gyulladással elmentem a füll-orr-gégészetre. Megállapították, hogy van egy kis polip a jobb arcüregembe. Mandulámra kaptam gyógyszert, de minden 2.-3. hétben újra begyulladt aztán már mondta az orvos nem ír fel újra gyógyszert meg kellene műteni. 2010 februárjában megműtöttek reméltem, hogy jobb lesz a helyzet,de sajnos azóta is minden hónapban előjön egy torok fájás most már a nyakamon is begyulladnak a nyirok csomók ami nem kis fájdalommal jár. Voltam már több szakorvosnál is az egyik szerint allergiás tüneteket mutatok kaptam adott rá gyógyszert és orr sprayt( a többi nem igazán tudott gyógyszeren kívül más ajánlani). Ezek se segítettek újra és újra beteg lettem. Nem tudom hova forduljak vagy mitévő legyek, hogy ne legyek ilyen gyakran beteg. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Urszin Viktor !

Kérdésére választ csak vizsgálat után tudnék adni. A részletes fül-orr-gégészeti vizsgálaton kívül a diagnózis felállításához valószínűleg szükséges orrmelléküreg CT és esetleg allergiavizsgálat .

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Úr!
Hosszú ideje tartó meg nem oldott problémám miatt fordulok Önökhöz, bízva benne, hogy előrébb jutok a megoldáshoz.
Jelenleg 22 éves vagyok, a fülemmel kapcsolatos problémák már óvodás koromban kezdődtek, számtalan alkalommal kellett felszúrni a fülemet, melynek eredménye lett, hogy dobhártyám elmeszesedett. Körülbelül 12 évvel ez előtt fülműtétre került sor, melynek során hallócsontok lettek eltávolítva, megtisztítva és a dobhártyám lett plasztikázva. Ezt követő 10 évig a fülem problémamentes volt, majd körülbelül 2 éve kezdődtek a problémák. Jobb fülem(a már műtött) folyni kezdett, állaga olyan mint a víz, picit ragad, vattán sárgás színű, jellegzetes, kellemetlen szagú. Fájdalommal nem jár, néha feszít, picit dugult érzés, viszket. Fülcseppel ill. antibiotikummal ideig-óráig elmulasztható, de újra visszatér. Januárban orrsövény korrekciót hajtottak végre rajtam, amivel úgy tűnt javultak panaszaim, ám megoldást nem eredményezett ezt követően áprilisban feltárták a fülem de ott nem találtak jelentősebb problémát(hallócsontok összenőttek, szilikont tettek közéjük). Problémám megszűnni látszott úgy 1-2 hónapig, de újra visszatért és volt rá példa, hogy a bal fülemen is kijött. A mandulámról vettek kenetet, ennek eredménye negatív lett, ám elvileg ez nem jelenti azt, hogy nem ez a baj okozója, de ennyi műtét után nem szeretném fölöslegesen kitenni magam még egy beavatkozásnak. Azóta sem jutottunk el a probléma okáig, maradt a fülcsepp és olykor az orvos által használt kenőcs.
Bízom benne, hogy tudnak javasolni számomra valamit ezek alapján, hogy egyáltalán merre induljak el, hol keressem a baj forrását.
Tisztelettel: Helga
Tisztelt Cseh Németh Helga !

Leírása alapján úgy tűnik, hogy visszatérő fülpanaszát a fülkürtműködés zavara okozza. Ez nagyon gyakran nehezen megoldható probléma. A háttérben idült orrmelléküreg folyamt is állhat.
Amennyiben eddig nem történt, javasolt lenne az arcüreg CT vizsgálata és allergiavizsgálat tejfehérjére.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedeves Doktorno 3es fel eves kislanyomat 2 honapos koratol antibiotikummal kezelik mert gyakran influenzas es mindig nagyon csunya a mandullaja azt mondtak hogy ez mar kronikussa valt en vegso elkeseredesembe irok mert rengeteg antibiotikumot beadtam de sem egy vereredmeny sem egy garatmintat mindeddig nem kertek en Erdelyi vagyok es egyszeruen kiborito hogy mennyire nem tesznek semmit azert hogy jobban legyunk nem kommunikalnak csak folyton agyogyszer onmit ajanl??
Tisztelt Gergely Éva !

Csecsemőkori visszatérő hurutok hátterében több ok állhat. Indokolt egy alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat allergológiai/immunológiai laboratóriumi vizsgálatokkal kiegészítve.A vizsgálatok eredményétől függően rendkívül széles a lehetséges kezelések skálája a gyógyszeres kezeléstől az orrmandula vagy mandulaműtétig. Az első és legfontosbb a kiváltó ok felderítése, ennek alapján lehet a legmegfelelőbb kezelést megválasztani.
A Budai Allergiaközpontban lehetőség van az ambuláns kivizsgálásra.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő(úr)! Örülök, hogy végre találtam egy olyan oldalt, amin azt látom válaszolnak is a kérdésekre. Én 32 éves nő vagyok. 2 éve elváltak a szüleim és azóta folyamatosan betegeskedek. A tavaly volt egy vakbél műtétem, egy vastagbél gyulladásom. Idén már nem tudom hányadszor (6-7)gyulladt (tüszős) a mandulám. Egész nyáron nem ehettem meg egy fagyit, a szél nem fújhatott meg, mert folyton torokfájással küszködtem. Utoljára tüszős mandula augusztus végén volt, aztán okt. elején és most jelenleg újból tüszős, 39 fokos lázzal. A héten megettem egy doboz SUPRAX tablettát, és pénteken fölírtak AUGMENTIN DUO-t. Mellkas röntgenen is voltam pénteken és mindent rendben találtak (erre azért volt szükség, mert valószínű a sok köhögéstől nagyon fáj a hátam). Most tanácstalan vagyok, mert van egy 5 éves kislányom, akinek kis tesót szeretnénk és ezzel az egészségi állapottal nem merek belevágni. Mit tegyek? Mi történik ha terhes leszek és ugyanúgy begyullad a mandulám (első terhességem alatt semmilyen gyógyszert nem szedtem). Vagy először menjek el egy mandula műtétre és utána jöjjön a baba? Műtét után még mennyit kell várni. Vagy esetleg a terhesség megszüntetné a gócot? Még egy fontos információ, hogy sem gyermekkoromban sem a 2010-es évet megelőzően soha nem volt mandula gyulladásom. Mostanig arra vártunk, hogy a válást feltudjam dolgozni, most meg ez miatt nem vállalhatok kisbabát? Nagyon megköszönném a választ, mert sürget az idő a döntésben.
Kedves Antal Mónika !

A stressz, lelki teher különböző fokban, de mindannyiaunk szervezetére hat. Szervezetünk \"legsérülékenyebb \" pontjain, szervein fognak betegségek kialakulni. Igyen lehet az Ön esetében a visszatérő felsőlégúti hurut, mandulagyulladás. Az évente többször ismétlődő mandulagyulladás súlyos szövődményeket okozhat, gyakran az egyetlen megoldás a mandulák eltávolítása. Annak eldöntésére, hogy a műtét indokolt-e, fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Amennyiben elkerülhetetlen a beavatkozás, mindenképpen a következő terhesség előtt javasolom.

üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Fül-orr-gége központ!

Onáka Anita vagyok, 23 éves.
Gyermekkoromban gyakran jártam fülészetre, 4 vagy 5 alkalommal is felszúrták a fülem középfül-gyulladás miatt. Majd volt egy néhány év, kb 14 és 20 éves korom között, amikor egyáltalán nem volt panasz a fülemre. Az utóbbi időben viszont gyakran bedugul. Fájdalom nincs, de a hallásom elég rossz. Szakrendelésen jártam, ahol újra fel akarták szúrni, de nem hagytam, inkább a gyógyszeres kezelés melett döntöttem, illetve egy \"pumpa\" szerű eszközzel az orromon keresztül kidugították. Ez segített is már 2 alkalommal, de most ismét be van dugulva.
Érdekelne, hogy van-e esély arra, hogy valamilyen módszerrel végleg helyrehozzák, mert sajnos anyagilag nem fogom bírni, hogy folyamatosan magánrendelésre járjak, ahol \"normálisan\" foglalkoznak velem.
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Onáka Anita
Tisztelt Onáka Anita !

Vissztérő fülpanasza hátterében feltehetően a fülfürt működési zavara áll, amelyet okozhat pl orrsövéynyferdülés, idült orrmelléküreggyulladás,allergiás nátha, nagyobb orrmandula. A fülkürt normális működése csak az alapbetegség rendezése után áll helyre. Hogy az Ön esetében mi a kiváltó ok, csak vizsgálat után állapítható meg.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Édesanyám problémájával fordulnék Önök felé. Régebben sokszor érzett úgy, mintha egy csomó lenne a torkában, egy vizsgálaton feltételezhetően Reflux betegséget állapítottak meg. Későbbiekben a nyelve kezdett bizseregni, 2 szájsebész is látta, de nem találtak semmit. 2 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül elment a hangja,3 napig egyáltalán nem volt, fájt a torka, füle.A háziorvos antibiotukimot írt fel neki és gégediétára fogta. a hangja visszajött, de még nem az igazi, a torka, füle ugynúgy fáj és az álla alatt lévő nyirokmirigy körülbelül mandula nagyságúra van duzzadva. (A nyelbizsergés azóta is fennt áll)A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő Lehet ennek a \"normális \" ideje, vagy mindenképp érdemes lenne elmennünk Önökhöz? ( Retteg a gégészettől...:))Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Andrea
Tisztelt Andrea !

Édesanyja problémája hátterében több ok állhat.A nyelvbizsergés és a heveny gégehurut valószínűleg nem függ össze, de pontos választ csak vizsgálat után tudnék adni.
A fül-orr-gégészeti vizsgálat teljesen fájdalmatlan, a Budai Allergiaközpontban a legkorszerűbb műszerek állnak rendelkezésünkre.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor(nő)(úr)!
Édesanyám 82 éves. Járása nagyon bizonytalan, szédül, egyedül emiatt nem is mer közlekedni egyáltalán. Enyhe fülzúgása már évek óta van, de most néhány napja a zúgás erőssége jelentősen fokozódott. Egy évvel ezelőtt már történt ilyen, akkor a helyi szakorvosi rendelőben hallókészüléket javasoltak neki, mondván az talán megszünteti a zúgást.
Mivel a hallásával semmi baj nincs, még kezdődő hallásromlást sem veszünk nála észre, úgy döntöttünk, hogy nem próbálkozunk a készülékkel.
Kérem, mit tud tanácsolni? Összefüggés van a szédülés(bizonytalanság érzés) és a fülzúgás között? Mi okozhatja a látszólag ok nélküli erősödését a zúgásnak? Lehet-e tenni ellene valamit?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel
Kertész Lászlóné
Kérem
Tisztelt Kertész Lászlóné!

A kor előrehaladtával, az erek meszesedésével romlik a belsőfül vérellátása. Ez megnyilvánulhat halláscsökenésben, fülzúgásban, szédülésben. Amennyiben fennáll valamilyen kísérőbetegség, pl magasvérnyomás, cukorbetegség, jelentősebb nyakcsigolyaelváltozás, nyaki verőer szűkület, az tovább ronthat a panaszokon.
Kérdésére pontosabb választ csak vizsgálat és a hallásvizsgálati lelet birtokában tudnék adni. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy agyi értágító kezelés esetleg nyaki fizikoterápia csökkentené-e édesanyja panaszait.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor Nő!
A kisfiam 5 éves tavaly vették ki az orrmanduláját,ami állítólag visszanőtt de a doktornőnk nem tudta pontosan megmondani.Állítólag a garatmandulája is megnagyobbodott így most mindkettőt ki szeretné venni.Tünet annyi,hogy a kisfiunk horkol de mióta a Novocetrynt szedi ez is csökkent.Náthás időszakban erőteljesebben horkol,a köhögése általában hányással szokott végződni.Volt időpontunk szeptember végére a műtétre de az elmaradt magas We és CRP érték miatt,aminek klinikai tünetei nem voltak.Kaptunk új időpontot nov.10-re de most folyik az orra és hurutosan köhög.Valószínűleg ez is elmarad.Azt szeretném megkérdezni,hogy mikorra lenne érdemes új időpontot kérnünk ? Biztos,hogy ki kell venni a manduláit?A novocetrynt meddig szedheti.Köszönöm válaszát.Csilla
Tisztelt Csilla !

Csak vizsgálat alapján lehet arról nyilatkozni, hogy a műtét indokolt-e.
Gyakori felsőlégúti hurut miatt, amennyiben eddig nem történt, allergiavizsgálatot javasolok.
Ha egyértelműen úgy néz ki, hogy a műtét szükséges, azt legalább 2 hetes hurutmentes időszak után lehet betervezni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat