Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!



Édesanyám problémájával fordulnék Önök felé. Régebben sokszor érzett úgy, mintha egy csomó lenne a torkában, egy vizsgálaton feltételezhetően Reflux betegséget állapítottak meg. Későbbiekben a nyelve kezdett bizseregni, 2 szájsebész is látta, de nem találtak semmit. 2 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül elment a hangja,3 napig egyáltalán nem volt, fájt a torka, füle.A háziorvos antibiotukimot írt fel neki és gégediétára fogta. a hangja visszajött, de még nem az igazi, a torka, füle ugynúgy fáj és az álla alatt lévő nyirokmirigy körülbelül mandula nagyságúra van duzzadva. (A nyelbizsergés azóta is fennt áll)A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő Lehet ennek a \"normális \" ideje, vagy mindenképp érdemes lenne elmennünk Önökhöz? ( Retteg a gégészettől...:))Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel:

Andrea
Tisztelt Andrea !



Édesanyja problémája hátterében több ok állhat.A nyelvbizsergés és a heveny gégehurut valószínűleg nem függ össze, de pontos választ csak vizsgálat után tudnék adni.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat teljesen fájdalmatlan, a Budai Allergiaközpontban a legkorszerűbb műszerek állnak rendelkezésünkre.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor(nő)(úr)!

Édesanyám 82 éves. Járása nagyon bizonytalan, szédül, egyedül emiatt nem is mer közlekedni egyáltalán. Enyhe fülzúgása már évek óta van, de most néhány napja a zúgás erőssége jelentősen fokozódott. Egy évvel ezelőtt már történt ilyen, akkor a helyi szakorvosi rendelőben hallókészüléket javasoltak neki, mondván az talán megszünteti a zúgást.

Mivel a hallásával semmi baj nincs, még kezdődő hallásromlást sem veszünk nála észre, úgy döntöttünk, hogy nem próbálkozunk a készülékkel.

Kérem, mit tud tanácsolni? Összefüggés van a szédülés(bizonytalanság érzés) és a fülzúgás között? Mi okozhatja a látszólag ok nélküli erősödését a zúgásnak? Lehet-e tenni ellene valamit?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel

Kertész Lászlóné

Kérem

Tisztelt Kertész Lászlóné!



A kor előrehaladtával, az erek meszesedésével romlik a belsőfül vérellátása. Ez megnyilvánulhat halláscsökenésben, fülzúgásban, szédülésben. Amennyiben fennáll valamilyen kísérőbetegség, pl magasvérnyomás, cukorbetegség, jelentősebb nyakcsigolyaelváltozás, nyaki verőer szűkület, az tovább ronthat a panaszokon.

Kérdésére pontosabb választ csak vizsgálat és a hallásvizsgálati lelet birtokában tudnék adni. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy agyi értágító kezelés esetleg nyaki fizikoterápia csökkentené-e édesanyja panaszait.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor Nő!

A kisfiam 5 éves tavaly vették ki az orrmanduláját,ami állítólag visszanőtt de a doktornőnk nem tudta pontosan megmondani.Állítólag a garatmandulája is megnagyobbodott így most mindkettőt ki szeretné venni.Tünet annyi,hogy a kisfiunk horkol de mióta a Novocetrynt szedi ez is csökkent.Náthás időszakban erőteljesebben horkol,a köhögése általában hányással szokott végződni.Volt időpontunk szeptember végére a műtétre de az elmaradt magas We és CRP érték miatt,aminek klinikai tünetei nem voltak.Kaptunk új időpontot nov.10-re de most folyik az orra és hurutosan köhög.Valószínűleg ez is elmarad.Azt szeretném megkérdezni,hogy mikorra lenne érdemes új időpontot kérnünk ? Biztos,hogy ki kell venni a manduláit?A novocetrynt meddig szedheti.Köszönöm válaszát.Csilla

Tisztelt Csilla !



Csak vizsgálat alapján lehet arról nyilatkozni, hogy a műtét indokolt-e.

Gyakori felsőlégúti hurut miatt, amennyiben eddig nem történt, allergiavizsgálatot javasolok.

Ha egyértelműen úgy néz ki, hogy a műtét szükséges, azt legalább 2 hetes hurutmentes időszak után lehet betervezni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Erős náthával járó megfázásom volt a múlt

héten,amelyet Ottrivin orrcseppel kezeltem,

viszont a nátha elmúlta után alig érzem

a szagokat,és tompának találom az ételek ízeit.Az orromat belül száraznak érzem.A kérdésem az lenne hogy remélhetőleg mikor tér vissza a szaglás

ilyen esetekben?Lehet hogy az orrcsepp

túlzott használata okozza a problémát?

Köszönöm válaszát.András

Tisztelt András !



1 héten át tartó Otrivin használatnak nincs káros mellékhatása. A lezajlott gyulladás után, amennyiben egyéb ok nincs, szaglása és ízérzése hamarosan vissza fog térni. Néhány napon át fiziológiás sóoldatos orröblítést, tartós panasz esteén fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
tisztelt doktornő!5 éve szenvedek heves forgó jellegű szédüléstől! és társult hozzá egyensúlyzavar is!! nagyon sok napom úgy telik hogy szédülök!ez év márciusában kaptam vérkeringés javító infúziót melynek hatása nem sokáig tartott!! ott mondta nekem a doktornő hogy ez a betegségem FÜL EREDETŰ!! pánik betegségem miatt, és a szédülések miatt nem tudok menni és nem is szeretek orvoshoz járni! de tudom hogy muszáj! 6 hete diagnosztizáltak nálam magas vérnyomást,szedem rá a TENOX NEVŰ vérnyomás csökkentő gyógyszert!a pánikomra pedig FRONTINT SZEDEK!! azt mondta a fül orr gégész hogy lehetséges hogy meniere betegségről van szó! mennem kell nemsokára hallás vizsgálatra!! ön szerint miről lehet szó?? KÖSZÖNÖM ELŐRE IS VÁLASZÁT!R SZILVI
Kedves Szilvi !



Panaszai alapján nem kizárt a Meniére betegség, de pontos választ csak vizsgálat és az eddigi leletek birtokában tudok adni.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Kisfiam 2,5 éves. Hetek óta küzdünk a \"szörcsögésével\". Már túl vagyunk egy anitibiotikumos kúrán is. (másodszor kapott antibiotikumot mióta megszületett). Nem köhög, nem lázas, nem folyik az orra -kiszívni sem tudunk semmit- csak szörcsög. Alvás közben is halljuk, és napközben is. Jó kedélyű, jól alszik. Mit tanácsol? Köszönöm előre is válaszát:Anita.
Tisztelt Anita!



Fül-orr-gégészeti és allergia vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
T.Szakértő!

1 honapja küzdök torokfajassal, kapar a torkom, nyelesi fajdalmam van, reflux betegseget mondtak erre gyogyszert kaptam.de igazábol nem érzem h sok lenne a savam de a torkomba viszont kellemetlen maro erzest erzek.dietazok gyogyszert szedek de nem nagyon javul.

kis gégegyulladast allapitottak meg es ebbol mondtak h reflux.sok szörnyu dolgot olvastam es kezdek aggodni nehogy komolyabb bajom legyen.

Milyen vizsgalatot javasolna ennek kizarasara? Köszönettel:Sara(28 eves vagyok)
T. Sára !



Panasza alapján valóban nem kizárt a refluxbetegség. Csak tartós, több hónapon át adott megfelelő kezeléstől várható eredmény.

A reflux 24 órás nyelőcső pH méréssel igazolható.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő,



8hetes terhes vagyok és kb második hete tompán fáj a jobb fülem hol elmúlik, hol visszatér.A jobb ooldali orrjáratom néha bedugul. Nem voltam korábban megfázva.

Volt már ilyen kb 2 éve, akkor elmentem orvoshoz meg is röntgeneztek és semmit nem találtak..Majd hetek múlva elmúlt, viszont a röntgenen/rendelőben összeszedtem egy brutál influenzát ezért most ezt terhesen nem kockáztatnám meg.

Mit tanácsol mivel gyógyítsam magam + mitől lehet? (Fülgyertya nem használ)

köszönettel,



Judit
Tisztelt Judit !



Leírt panasza alapján fülkürthurut állhat fenn, amely összefügg a jobb oldali orrlégzési zavarral. Kezelést csak vizsgálat után lehet javasolni, várandósság alatt elég korlátozottak a terápiás lehetőségek.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr Augusztinovicz Mónika!

Az alábbiakban szeretném az Ön véleményét kikérni. Kisfiam 9 hónapos, kb. 1 hete olyan tüneteket produkál, mintha el lenne dugulva az orra (szörcsög, \"horkantgat\", orrhangon sír) de váladékot nem tudok neki leszívni. Emellett szokatlan illata van a kilélegzett levegőnek, az orrán keresztül is. Egyéb tünete nincs, nem tüsszög, nem köhög, láztalan (ezt megelőzően kb. 2 hete lázas, hőemelkedéses volt, de ez elvileg a fogzás miatt, mivel más tünete akkor sem volt.).

Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelt Horvát Tímea !



Csecsemők-kisgyermekek gyakran dugnak az orrukba valamilyen idegentestet, kis játékdarabot. A leírt panaszok alapján ez nem kizárt. Mielőbbi fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Szombaton de tíz és tizenkettő között a bal fülemre teljesen süket lettem valószínű egy agy ödéma miatt.

(ceruminoma operációm volt már két alkalommal).

Felkerestem a kórházi ügyeletet de ott csak azt javasolták hogy jövő héten végeztessek hallásvizsgálatot.

Van-e más megoldás vajon?
T. Friedl István !

A pontos diagnózis felállításához az első lépés valóban a műszeres hallásvizsgálat, lehetőleg minél előbb. További teendő az eredmény alapján határozható meg.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink