Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktor Úr / Doktornő!

Közel négy éves most a kisfiam. Tavaly ELŐTT októberben kezdődött nála valami légúti fertőzéses betegség, hurutosan köhögött, egyszer antibiotikumot is kapott, hosszan lázas nem volt, a torok mandulái nagyok voltak de nem tüszősek, de igazán csak nyárra tisztult ki rendesen. TAVALY nyár végén (\"immunrendszer erősítésként\") Broncho Vaxon-os kúrát kapott, így csak december végén kezdődött el ugyanez a (sok gyereknél \"szokásos\") hurutos, köhögős időszak. Január első hetében már mintha kicsit tüszős is lett volna a torok-mandulája (de nem volt egyértelmű), de mivel láz is fellépett és több hete húzódott a hurutos köhögés az orvos jobbnak látta antibiotikumot adni neki, amivel aztán azonnal javult a köhögés és elmúlt a láz is. A hurutos köhögés azonban még márciusban is elő-előfordult, aztán amikor azt hittük hogy vége lesz a köhögésnek: ismét egyre hurutosabb kezdett lenni (megjegyzem: én is vele együtt torokfájós-hurutos voltam december végétől március végéig, tavaly is; nekem kivették az orrmanduláimat 12évesen). Most tehát amikor elkezdett áprilisban ismét erősödni a hurutos köhögés, tegnapelőtt már lázas-hőemelkedéses lett ismét. Talán az óvodából hoznak haza nővérével együtt sok fertőzést, de 5éves nővére nem volt annyira hurutos. Kisfiam talán megint csak nyárra fog kitisztulni ?! Most kéne neki megint egy antibiotikum?! Sajnos a háziorvosunk szakmailag nem túl meggyőző a számomra...
(Most 11 hónapos (anyatejes) kisfiunk ugyanúgy elkapta ugyanazt a fertőzést, és ő is hurutos nagyon, nehezen tisztul ő is.)

Fentiekhez hozzátartozik, hogy négyéves fiam ebben a hurutos időszakban szinte mindig kicsit orrhangon beszél, horkolva alszik, és alvás közben időnként el-elakad a légzése, ami aztán egy horkantással folytatódik. Emiatt a kisfiunk alvása sem tud nyugodt lenni, mert ezekre az elakadásokra mindig meg-megmozdul kicsit a gyerek (fel nem ébred). Ez a légzés elakadás nyáron már (amikorra kitisztul a gyerek) nem jellemző.

KÉRDÉS: Legjobban a fekvő-alvó helyzetben fellépő légzés-elakadás miatt aggódunk, meg az orrhang miatt. Vetessük ki az orr-garat-manduláját és elmúlik ez a légzés elakadás?! Vagy a légzés nehezítettségnek lehet valami egyéb oka is a felső légútakban?! Mit tegyünk, kell-e és miként továbblépni a fentiek ismeretében? Vagy nagyobb korára várhatóan kinövi ezeket a gyerek betegségeket?!

Előre is nagyon köszönöm, hogy szánt ránk időt. Tisztelettel: SzG.
2011.04.11
T. SzG !

Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, szükséges-e a garat vagy orrmandula eltávolítása, esetleg további kivizsgálás alváslaborban.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.04.11
Tisztelt doktorno. 8 eves kisfiamnal mar tobszor megtortent, hogy megakadt az etel a torkan mindig vissza tudta kopni de a multor egy alma akadt meg es azt csak az orvosok tudtak kiszedni miutan elaltatak. Nem kaptunk pontos diagnozist. Kerdesem az lenne tisztelt doktorno, hogy mi lehetne az oka es ha letezik egy olyan vizsgalat ami nem igenyel altatast
2011.04.07
Tisztelt Kiss Ildikó !

Nem kizárt, hogy a gond az , hogy kisfia nem rágja meg rendesen az ételt, túl nagy falatot nyel le. Amenyiben bármilyen anatómiai eltérés lenne, az az altatásos beavatkozás során kiderült volba. Javaslom, hogy konzultáljanak azzal a fül-orr-gégész kollegával, aki a beavatkozást végezte.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.04.07
Tisztelt Doktornő!

Érdeklődni szeretnék az ügyben, hogy férjem 37 évig zajos munkahelyen dolgozott melyből zajártalma keletkezett. Jelenleg már nem dolgozik ilyen helyen, de az a kérdésem, hogy a zajártalom miatt várható-e még a további években hallásának romlása vagy pedig azzal, hogy már nem dolgozik zajos helyen azonnal leáll a romlás folyamata? Ha pedig mégis tovább romlik a hallása az tekinthető-e a korábban elszenvedett zajártalom késői következményének.
Válaszát előre is köszönöm!
2011.04.06
Tisztelt Varga Erzsébet !

Kezdetben a zajártalom következtében kialakult halláscsökkenés a zaj megszűnése után még javul, nem végleges. Ha megszűnik a kiváltó ok, megáll a hallásromlás, de a kor előrehaladtával az évek során igy is romlani fog.
Ismételt hallásvizsgálatok birtokában lehet a várható tendenciáról véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.04.06
Tisztelt Doktornő!
15 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérem a tanácsát! 10 hónapos korában kezdődött, hogy alvás közben horkol. Az egész telet végig betegeskedte, orrfolyása van, szinte állandóan. Csupán 1-2 héten keresztül tart a tünetmentesség. Eleinte a torka hólyagos volt, láz is kísérte. Antibiotikumot még nem kapott. Fül-orr-gégész is látta őt, azt mondta, hogy túl nagyok az orrmandulái, ezért száj légzős, könnyebben megbetegszik. A mandulák kivételét javasolta, amit én korainak tartok.
Ebben az évben, már nem volt lázas, az orrfolyása vizes. Viszont a horkolás egyre rosszabb, zavaróbb. Félek, hogy komolyabb baj lehet ebből! Mit tanácsol? Mit tegyek?
Segítségét előre is nagyon köszönöm!
2011.04.05
Tisztelt Rózsa Anett !

Kisgyermekkorban a horkolást, nyitott szájú légzést valóban leggyakrabban az orrmadulák megnagyobodása okozza. Érdemes az esetleges légúti allergiát , refleuxbetegséget kizárni. Ezután lehet eldönteni, hogy elkerülhető-e az orrmandula eltávolítása.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.04.05
Tisztelt Doktornő! Kb. egy hónapja már hogy garatgyulladásom van. Járok fül-orr gégészhez, csak fluimucil orrcseppet és gargalizáló folyadékot kaptam. A fülem is be van dugulva, olyan mintha mindkettőben víz lenne. Kétszer kipróbáltam a fülgyertyát is, rengeteg fülzsír jött ki, de jobb nem lett. Szédülök, és egyensúlyzavarom is van. A dobhártyám ép. Nemrég reflux betegséget diagnosztizáltak nálam, azt mondták hogy a visszaáramló sav okozza mindezt. Szedek rá savlekötőt, de nem igazán akar elmúlni a garat és fül problémám. Lehetséges hogy a szédülést és egyensúlyzavart a fülem okozza? És nem kellene rá valamilyen gyógyszert szednem? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Lantos Ágnes
2011.04.05
Tisztelt Lantos Ágnes !

Szédülése lehet fül eredetű, de ez a refluxbetegséggel nem függ össze.
Kérdésére választ csak alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet adni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.04.05
Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy munkahelyi zajártalom következtében kialakult halláscsökkenés a zajártalom megszünése után még mennyi ideig érezteti hatását illetve mennyi ideig romolhat még a hallás? Ez mérhető években, vagy a zajártalom megszünésével azonnal megáll a halláscsökkenés? Lehet-e alapja a kialakult nagyothallás egy későbbi további romlásnak?
2011.04.04
Tisztelt Varga Erzsébet !

Kezdetben a zajártalom következtében kialakult halláscsökkenés a zaj megszűnése után még javul, nem végleges. Ha megszűnik a kiváltó ok, megáll a hallásromlás, de a kor előrehaladtával az évek során igy is romlani fog.
Ismételt hallásvizsgálatok birtokában lehet a várható tendenciáról véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.04.04
Tisztelt Doktornő. Fazekas Attila vagyok, nagy-vőfély, munkámból adódóan sokat és hangosan használom a hangomat...a torkomban állandóan kaparó érzést érzek, és hangom érces, rekedtes, kevésbé terhelhető. Voltam és jelenleg is járok füll-orr gégészhez. A Gégém vérbő, a hangszalagok erezettek. Csomó, vagy polip nem látható és a a hangszalagok mozgása is jó...lehetséges, hogy ki fáradt a hangom, sokszor fájdalmas és erőltettet a beszéd számomra. Attól félek nem jól képzem a hangomat...Ön szerint mi lehet a baj?! Már tartottam gégediétát, 2 hétig néma voltam...de a gyulladás megmaradt, az antibiotikum kezelés után is
2011.03.29
Tisztelt Fazekas Attila !

Leírása alapján panaszait hangjának túlterhelése okozza.
Az általános gégészeti vizsgálaton túl hangképzéssel foglalkozó speciális- foniátriai- vizsgálatot javasolok. Vizsgálat után a foniáter tud tanácsot adni a helyes, hangszalagjait kímélő hangképzésre. Emellett érdemes tisztázni, hogy nincs-e refluxbetegsége, mivel ez tovább rothatja tüneteit.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.29
Tisztelt Doktornő! Már 2. hónapja küzdök bal oldali arcüreg fájdalommal, ami erős fejfájást is okoz, a háziorvos arcüreggyulladásra antibiotikumot adott, amitől 2 hétig jól is volta, de aztán kezdődött előrről. Váladék nem ürül az orromból, bár a garatomon érzem néha, hogy csordogál. Előzményképp: balra dölő orrsövényferülésem van, mindkét arcüregemben polip, ami orrspray hatására az orvosom szerint szépen vissza van húzódva. Tegnap voltam rtg-en, ahol a jobb oldali arcüregben egy 150x200mm-es cistát láttak, viszon a fájdalmas oldalon nem mutatott semmit a felvétel. Az orvosom azt mondta, hogy valószinűleg nem szellőzik jól az bal oldali arcüregem és kaptam Zyrtec-D-t. Azt nem fejtette ki, hogy miért nem szellőzik és hogy mitől fáj ennyire, hogy minden nap fájdalomcsillapitót kell szednem! Abban kérem a segítségét, hogy ha ez a gyógyszer sem használ, akkor mit tegyek, hova forduljak? Előre is köszönöm! Üdvözlettel, Damm Györgyi
2011.03.29
Tisztelt Damm Györgyi!

Endoszkópos orrüregi vizsgálatot és orrmelléküreg CT-t javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, mi lenne a legmegfelelőbb kezelés.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.29
Tisztelt Dr. Csányi Doktornő! Szeretném a véleményét kérni a kisfiammal kapcsolatban. Kisfiam 4,5 éves, tavaly decemberben volt először torok mandulagyulladása, melyre antibiotikumos kezelést írt fel a háziorvosunk. Ez kb. egy hónapig gyógyulást eredményezett, míg január végén ismét begyulladtak a mandulái, amire újbóli antibiotikumot írt fel az orvos. Ezt követően most a március 15-ei hosszú hétvégét követően a kisfiamnál megint lázas állapot következett be, száraz köhögéssel, kellemetlen szájszaggal. Elvittem az orvoshoz, aki azt mondta, hogy a manduláig megint be vannak gyulladva azzal a különbséggel, hogy a nyaki nyirokmirigyek is duzzadtak. Ismét antibiotikumot kaptunk (Curam-ot), ami nem hozott eredményt, mert ma reggel megint lázas volt, a szájszag ismét előjött, bár nem vagyok orvos, de belenéztem a torkába és azt láttam, hogy a mandulái igen pirosak, erezettek, és ami eddig nem volt a kisfiam két napja panaszkodik, hogy fájnak a lábai és a kezei is.
Kérem a doktornőt, hogy írja meg a véleményét, mit tegyek, esetleg mit javasol, amit a háziorvosunk nem vesz észre. Amennyiben úgy látja a doktornő egy személyes vizsgálattól sem zárkozom el.
2011.03.28
Mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség, laborvizsgálatok is kellenek!Mielőbb! Tisztelettel: dr Csányi Márta
2011.03.28
Tisztelt Doktornő!Unokám 17 hónapos,a játszótéri hintázás után hosszú ideig szédül.Feltünően hosszú ideig.Hova vigyem vizsgálatra?Üdvözlettel Balatoni Istvánné

2011.03.24
Tiszetlt Balatoni Istvánné!

Amennyiben hintázáson kívül a gyermeknek nincs egyensúlyproblámája és hallása rendben van, akkor aggodalomra nincs ok, vizsgálat nem szükséges. A kisgyermek idegrendszere, egyensúlyszerve még fejlődik.

Javaslom, hogy egyelőre ne hintázzon. Amennyiben tartós egyensúlyproblémát észlelnek, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözelettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2011.03.24

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van


További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK