Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértő! Lányom fül-orr gégészeti vizsgálata(alap probléma amivel felkerestük az orvost felköhöghetetlen váladék érzése a garatban)során megállapította hogy az egyik fülében petyhüdt a dobhártyája és tubus betételét javasolta,ez meg is történt.Kérdésem hogy ez összefüggésben lehet-e az ugyanakkor diagnosztizált orrsövényferdüléssel A másik kérdésem az lenne hogy az orrsövényferdülés önmagában okozhatja-e az alap problémát a megvastagodott nyálkahártyát amit aztán nem tud felköhögni. Üdvözlettel:Csúriné
Tisztelt Csúriné !

Kérdéséből nem derül ki lánya életkora.
Amennyiben az orrsövényferdülés a problémás dobhártya oldalán akadályozza az orrlégzést, az összefüggés egyértelmű. A gátolt orrlégzés folyamatos nyálkahártyagyulladást, duzzanatot tart fenn a fülkürtben is, ez vezet a dobüreg szellőzési zavarához. 16-18 éves kor felett az orrsövényműtét megoldást jelenthet. Az esetlegesen egyidejűleg fennálló orrmelléküreggyulladás kizárása endoszkópos orrvizsgálattal, szűkség esetén CT-vel lehetséges.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!

Kedden strandon voltunk és víz folyt a fülembe. Azóta be van dugulva és emiatt gyengébben is hallok vele. Fájdalmat nem érzek egyáltalán. Fül-orr gépészhez még nem volt alkalmam furdulni. Az lenne a kérdésem, hogy van e olyan úgymond házi megoldás amivel megoldódhat a problémám? Ismerősöktől már kaptam pár tanácsot: nyomkodtam a fülem hátulját, sót melegítettem és hozzászorítottam, fülspray, de ezek nem hatottak. Egyedül az ugrálást nem próbáltam még csak meg. Pár perce kövirózsát csepegettem bele az volt egyedül ami némi javulást okozott, de teljesen nem oldotta meg a problémám. Ön tudna esetleg valami tanácsot adni?
Előre is köszönöm!
Tisztelt Molnár Beatrix!

Mivel az eddigi praktikák nem segítettek, mindenképpen a fülészeti vizsgálatot és kezelést javasolom. Feltehetően a hallójáratában levő fülzsír duzzadt meg a víztől, ez okozza a halláscsökkenést. Az otthoni piszkálással csak beljebb tolja, rosszabb esetben fájdalmas hallójáratgyulladás lesz a vége.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
T.Szakértő!
4 éves kisfiamnak visszatérő nyálmirigy duzzanata van.Mindig a jobb oldalon jelentkezik, először 2,5 éves korában jött elő amit hosszas antibiotikum kezelés után az orrmandula műtét oldott meg, utána 1,5 évig nem jelentkezett! Idén tavasszal újra kezdődött, azóta előjön kap antibiotikumot elmúlik majd (most2 hónap után) visszatér. Eddig mindig arcüreggyulladás is kísérte most ez nincs! Csináltak ultrahangot de nem láttak se követ se egyebet, vettek mintát mikor gennyes váladék ürült, de nem találtak benne semmit! Önök tudnak valamit mondani erre a problémára, már nagyon aggódom, hogy miért van ez!?Lehet tenni valamit hogy végre ne jelentkezzen?
Tisztelt Nagy Krisztina !

A leirt panaszok alapján kisfiánál visszatérő felsőlégúti hurutról lehet szó. Ez nem magyarázza a nyálmirigy gyulladását.
Csak fül-orr-gégészeti vizsgálat és a korábbi leletek átnézése után tudnék konkrét tanácsot adni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Cím!

Kb. 1 éve szenvedek orrdugulástól. A dugulás nem náthás, orrfolyós jellegű, hanem teljesen száraz. Néha úgy érzem, mintha ezzel egy időben a szemem is beduzzadna (pedig láthatóan ez nincs így). Mindkét orrlyuk dugul, így ha este nem fújok orrcseppet,akkor hajnalban arra ébredek, hogy nem kapok levegőt, csak a számon. Próbálkoztam \"leszokni\" az orrcseppről Coldastoppal, tengervizes orrcseppel, de nem segített. Ha használom az orrcseppet, akkor teljesen elmúlik a dugulás. Van olyan módszer, amit még kipróbálhatnék, vagy elkerülhetetlen a vizsgálat? (Jelenleg külföldön élek és a vizsgálatra utaznék csak haza.) Azon aggódom, hogy ez teljesen száraz dugulás és ilyet még senkitől sem hallottam. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Révész Ágnes !

Sajnos elkerülhetetlen a vizsgálat.
Panasza hátterében több ok állhat. Tisztázni kell, hogy nincs-e egész éven át tartó panaszt okozó háziporatka / gombaspóra allergiája vagy a hasonló tüneteket okozó és gyakran előforduló refluxbetegsége, estleg idült orrmelléküreggyulladása.
Fül-orr-gégészeti és allergológiai, esetleg CT vizsgálat szükséges. Addig is célszerű a tartós orrcsepphasználatot a minimálisra csökkenteni, lehetőség szerint abbahagyni.
A megfelelő gyógyszeres, esetleg műtéti kezelést a vizsgálatok után lehet meghatározni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tiszteletem . Az lenne az egyszerű kérdésem ,hogy az orrsövényműtéttől is egyenesebb lesz az ember orra ,ha annak a ferdesége minimális . 1-2mm -er

A választ előre is köszönöm .
Kedves Attila!

Az orrsövényműtét az orr belsejében történik, tehát az orrhát ferdeségét nem befolyásolja.


Üdvözlettel:

Dr Balogh Katalin
Tisztelt Cím!

24 éves nő vagyok, és kb. egy hónappal ezelőtt észleltem a nyakamon, konkrétabban az ádámcsutkámon egy duzzanatot.
Felkerestem a házi orvosomat és vérvételen is jártam. A vérvétel eredménye jó lett, különös tekintettel a pajzsmirigy működésre. Házi orvosom szerint torokgyulladás állhat a háttérben, én azonban ezt nehezen tudom elhinni, mivel azóta sem múlt el a duzzanat (nem nő, de nem is múlik).
Gondoltam arra is, hogy valamelyik bölcsességfogam okozza a problémát, így a legrosszabbat ki is húzattam.
A duzzanat maradt és úgy veszem észre, hogy a hajam is hullik (feltételezhetően ezzel összefüggésben).
Fájdalmaim nincsenek, nincs nehézlégzésem, fájdalmas nyelés.

Kérem segítsenek abban, hogy mi lehet ez?!

Köszönöm megtisztelő segítségüket.
Tisztelettel: Nóra
Kedves Nóra!

Fül orr gégészeti vizsgálat szükséges a duzzanat eredetének kiderítésére.
Valószínűleg egy nyirokcsomó, de vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani.


Üdvözlettel:

Dr Balogh Katalin
17. éves orrsövényferüléses lány vagyok. akadályozza a légzésem és csúnya is. A problémára a megoldás a műtét lenne. Azt szeretném megtudni mennyibe kerül egy ilyen orrsövényferdüléses műtét.
köszönettel :
Széles Viki
Kedves Viki!

Az orrsövényműtét a társadalombiztosítás terhére elvégezhető, tehát ha van érvényes TAJ kártyája, akkor semmibe nem kerül.


Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
T. Ciim,

k.b. 1985 meg lett operaalva az orrsöveenyem, egy kicsi kidudorodaast veesett le a Selymes Dr. Budapesten (maar akkor is idöss volt, hozzaa nem fordulhatok).

Egy ujkeletü CT polipot kb. 1 cm mutatott ki a jobb melleküregben es a balban is van egy kisebb.

Amit eerzek: faaradsaag, rossz alvaas, orrtöneel es jobb szem alatt kisebb szuuroo erzees.

Keerdeeseim:

1. mennyi az aatfutaasi idö, ha meg kell operaalni? Mivel kisebb orrszimetriaat is helyre kell tenni egy kis plasztikaat is igeenyel valooszinü.

2. kb. 1 eve van tudomaas roola -akkor egy primitiv röntgent csinaaltak itt Neemetorszaagban, aki csinaalta azt mondta \"ha probleemaat okoz a zysta (polip) akkor kell operaalni -maas nem laatott aröntgenfelveetelen semmit azeert nem aggodtam \" Most fajdogaal es az ultrahang gyulladaast mutatott, legalaabbis azt aaliitotta. Ha nem keertem volna, hogy iirjon fel valamit a gyogyulaashoz, akkor minden neelkül, hagyott volna. Hogy keertem Kortison tablettat irt fel. Ugy vettem eszre, hogy mindjaart operaaciora gondolt, erre azonban itt nemetben vigyaazni kell, mert sokszor megalapozatlanul is megteszik. Keerdees: Kortison jo, vagy mass jobb lenne? Mennyire sürget az idö ilyen esetben? Mert nem tudok most azonnal Bp-re utazni. Mit tegyek addig is?

3. Mennyibe kerül egy müütet Önökneel a fenti esetre ha szükseeges? Körülbelül, hogy tudjak kalkulaalni --4-5 nap korhaazi bentleettel es szakeertö elismert operatörrel-?

En biizok a magyar szakeertelemben.

Elööre is köszönöm vaalaszat.

Jozsef
T. József !

Egy 1 cm-es, arcüregben levő polyp önmagában nem jelent műtéti javallatot, de pontos váleményt csak a kép birtokában lehetne mondani. Panasza valőszínűleg nem ezzel függ össze.
Amennyiben van orrlégzési panasza, ennek az okát kellene kideríteni- allergia / anatómiai eltérés / idült gyulladás vagy egyéb.
Nem teljesen világos, mit ért \"átfutási idő\" alatt- várólistát vagy gyógyulási időt.
Plasztikával hosszabb a gyógyulás ( itt is sok függ attöl, milyen tipusu plasztikát kell végezni) - 1-2 nap kórház, max.6 hét gyógyulási idő.
Ha endoszkópos orr / orrmelléküreg műtét szükséges, szintén 1-2 nap a kórház és 1-2 hét pihenés.
A Budai Allergiaközpontban nincs fekvőbeteg részleg, itt nem operálunk, de endoszkópos fül-orr-gégészeti vizsgálat után a CT birtokában meg tudjuk szervezni a szükséges beavatkozást.Az ár széles határok között változik aszerint hogy altatás vagy helyi érzéstelenítés és pontosan mit kell operálni.
( kb 70-300 000 HUF)
A szisztémás szteroid kezelés, mint a Kortizon tabletta csak rövid ideig kúraszerúen ( 10-14 napig) ajánlott, de általában nem ezzel kezdjük a kezelést. Orr / orrmelléküreg panaszok esetében a szteroid orrspray + antihistamin tabletta kombináció esetleg antibiotikummal kiegészítve általában elégséges. Ennél konkrétabb tanácsot csak vizsgálat után tudnék adni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

T.drnő/úr!
63 éves férfi vagyok.Kb.5 éve \"szenvedek\" orrvérzéssel./édesanyám hasonlókkal küzdött/Minden lehetséges vizsgálaton túl vagyok/vérzékenység,belgyógy.vizsg.minden negativ/Felmerült az Osler kór,de 100%-ra senki nem merte kimondani,hogy az.Több égetés is történt,lyukas lett az orrsövényem.Napi szinte vérzik az orrom,nem csepeg,folyik.Mit javasol,mit lehetne tenni,mivel igy nem lehet teljes életet élni?!/kenőcs,ecsetelő,orrspray,Exacyl....mindent kipróbáltam/Kezelőorvosom szerint nem tudnak semmi érdemlegeset tenni.Valóban?Köszönöm a rám forditott időt.Várom válaszát.Üdv.Károly
Tisztelt Károly !

Vizsgálat nélkül csak általános tanácsot tudok adni.
Ilyen esetben javasolt a rendszeres sós vizes orröblítés, Coldastop orrolaj, A,E,C vitamin.Télen a lakószoba / hálószoba párásítása.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő!
A kisfiam 2,5 éves. Éjjel horkol, amikor meg van fázva nehezen lélegzik (orrporszívózás és orrcsepp mellett is)előfordul nála ilyenkor (és csak betegség esetén légzéskimaradás). Az egyik fülész azt tanácsolta csak az orrmanduláját vegyék ki, a másik a betegség esetén légzéskimaradásra hivatkozva torokmandula eltávolítását is szükségesnek tartja. Mi az igazság, szükséges kivenni a torokmanduláját? Egyéb problémánk nincs (nem szokott tüszős mandulagyulladása lenni, csak a bölcsin átvonuló megfázások vannak, amik néha enyhe mértékben a fülét is érintik, de ritkán kapott antibiotikumos kezelést). Válaszát előre is megköszönve.
Tisztelt Kancsár Krisztina !

Kisgyermeknél orrlégzési nehezítettség esetén indokolt az orrmandula eltávolítása. Amennyiben a garatmandulák olyan mértékben megnagyobbodottak, hogy akadályozzák a szájon át történő légzést, de nem szokott mandulagyulladás előfordulni, lehetséges a mandulák műtéti megkisebbítése, részleges eltávolítása. Igy megmarad a későbbiekben fontos immunfunkció.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák, ilyenkor jellegzetes tünet az intenzív fájdalom, a torok vérbő, vörös színű. Ha azonban a torokfájás mellett, a mandulákon sárgás-fehéres foltokat is látunk, kisebb nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás mellett, akkor valószínű, hogy baktérium a kórokozó, tüszős mandulagyulladással lehet dolgunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek
Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink