Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő!
Egy év folyamatosan fülgyulladás, fülfolyás (víz jellegű folyadék ürül a fülemből) tüneteivel küzdök. Az orvosok minden alkalommal helyi kezelést alkalmaztak, és a Garasone fülcsepp folyamatos használata volt javasolt…A füldugulás miatt a szokásosnál is rosszabb a hallásom (kétoldali, hallójárati hallókészüléket viselek). A jobb fülemben jelentkező fülfolyás nem akar gyógyulni, ezért ebben a fülemben nem is használhatom a készüléket.
Másik szakorvost felkeresve, megállapította, hogy egy hámréteg hiányzik a dobhártyámról, ezért nem javul a fülem. Továbbá a Garasone fülcsepp folyamatos használatát sem javasolja az antibiotikum és a szteroid tartalma miatt. Jelenleg semmit sem használhatok a fülemre, „rövid, várakozó” állásponton vagyunk, hogy megindul-e a javulás.
Kérdésem az lenne, hogy a fülfolyás kezelésére csak a helyi, tüneti kezelés létezik, ezzel együtt kell élni? Ha nem javulna a dobhártyám, mire számíthatok?
Válaszát köszönöm szépen!
Tisztelt Kérdező!
A hallójáratgyulladás rendszeres helyi kezelést igényel. Fontos a képződő váladék eltávolítása. A fülcsepp tartós használata azért nem szerencsés, mert a váladékkal együtt pang a fülben, feláztatja a dobhártyát.
A dobhártya külső rétege a hallás szempontjából nem bír elsődleges fontossággal, de tartós hallójárati váladékozás valóban nem tesz jót.
A helyi kezelés rendszeressége, a kezelés során használt (gyógy)szerek váltogatása segíthet, amennyiben valóban csak a hallójárat gyulladásáról van szó.

Üdvözlettel:
dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő!
Az elmúlt hónapokban jobbodali nyakfájdalom miatt voltam orvosnál, ahol megállípították, hogy a mandulámat ki kell venni. Mivel AST laborom negatív lett, felkerestem egy másik fül-orr-gégészt, aki tüzetesen megvizsgált, és sem a mandulámon, sem a torkomon nem látott semmi mandulaműtétet indokló eltérést. Amikor mondtam neki, hogy most viszont már erős fájdalmaim vannak, akkor megnyomkodta, és valóban genny ürült belőle. A műtétet a jövő hónapra írták ki, viszont kb. 3 hete egyre rosszabbul érzem magam: gyenge vagyok, fáj mindenem (hát, mell, nyirokcsomók - tüdőröntgenem negatív lett), még a nyelés is nehezemre esik. Ezeket a tüneteket valóban okozhatja-e egy olyan mandulagyulladás, ami \"első blikkre\" fel se tűnt az orvosnak? (40 éves vagyok). Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Tünde!
Egy lappangó gennyes mandulagyulladás sokféle tünetet okozhat. Vizsgálat nélkül nem sokat tudok hozzátenni. A mandulaműtét indikációi pontosan le vannak fektetve, ezeken a pontokon is érdemes lenne végig menni. Jó lenne megismételni a laborvizsgálatot is.
A fél oldali nyaki fájdalom is alaposabb tisztázást igényelne, lehetőle még a műtét előtt. Számomra az összefüggés nem egyértelmű.
Tudnia kell, hogy a mandula egy fontos immunszerv, eltávolítása csak indokolt esetben ajánlott.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin

Tisztelt Doktornő! 33 éves vagyok és sajnos közel két éve zúg a fülem, a fülzúgás észrevétele után azonnal elentem a fül-orr-gésészetre, ott az CT vagy MRI vizsgálaton kívül mindent elvégeztettek és minden negatív is lett. Ezek után egy infúziós terápiát javasoltak, de sajnos nem használt. A fülzúgással már együtt tudok élni, de azt vettem észre hogy a koponyám formálya is megváltozott (nem vészes!), valamint a fogaim is kezdenek \"csálén\" állni ill. a zúgás sem a füleimből hallom, hanem a fejemből.Köze lehet a fülzúgásnak a koponya változásához vagy fordítva. Javasolja az MRI vizsgálatot?Lehet ezen a fülzúgáson segíteni? Mit javasol? Köszönettel
Kedves Éva!
Át kellene nézni a leleteit, hogy valóban minden vizsgálat megtörtént e.
Ha az Ön által leírt külső változások mások által is észrevehetőek, illetve régebbi fényképekkel összehasonlítva szembeszökőek, először is ideggyógyászati vizsgálatra lenne szükség, és ha az ideggyógyász szükségesnek tartja, akkor MRI-re.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Üdvözlöm!
Segítségüket kérném unokahugom, 2010.03.17.-én született. Az orrocskája sajnos ferde, állítólag nem jól feküdt a pocakban, nem volt elég helye. Azzal vigasztaltak pár napon belül rendbe jön, de sajnos a mai napig nem tapasztalunk változást.A ferdülés nem elsődlegesen esztétikai probléma, inkább attól tartok nem tud megfelelően lélegezni.
Kérem segítsenek, milyen megoldást javasolnak ilyen csepp embernél.
Köszönettel: Kissné Pap Krisztina
Kedves Krisztina!
Fül orr gégész- lehetőleg gyermek fül orr gégész lássa a babát, mert a külső ferdülés nem feltétlenül jelent belső szűkületet. Azt már Önök is megtapasztalhatták, mennyire működik jól az orra, mert a szopáshoz feltétlenül jó orrlégzés szükséges. ( Szopás közben csak orron át tud levegőt venni.)

Amennyiben ez a része rendben van, mást nem is lehet tenni, míg bizonyos kort el nem ér a gyermek. Esztétikai megoldások jóval később jöhetnek szóba.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő!

Március 18.án felkerestem egy szakorvost a bal fülemben való erős fájdalom miatt.Megállapította hogy külsó hallójárat gyulladásom van.Fülcseppet /garasol/ írt fel, de eltelt 3 nap és azt tapasztalom hogy megvan duzzadva és beis van dugulva a fülem.Még a rágás is nehezemre esik, néha ordítani tudnék a fájdalomtól.Milyen hosszadalmas a gyógyulási folyamat? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Bényei Miklósné !

A hallójáratgyulladás fájdalmas betegség. A gyógyulást gyorsítja a rendszeres, általában 2-3 naponként a fül-orr-gégész által elvégzett hallójárat tisztítás és helyi kezelés. Ilyenkor szívó segítségével eltávolítjuk az összegyűlt törmelékes váladékot. Ha nagyon duzzadt és szűk a hallójárat, az otthon becseppentett fülcsepp nem jut be a megfelelő helyre, a hallójárat mélyére.
A kezelés során egy gézcsíkot átitatva alkalmazzuk a kenőcsöt vagy fülcseppet, ezt helyezzük 1-2 napra a hallójáratba. Ilyen rendszeres kezelés mellett a gyulladás általában gyorsan javul, a fájdalom csökken.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
tisztelt doktornő!
kb. 3 hete kezdődtek a panaszai, a fülemben dugulást tapasztaltam. elmentem szakorvoshoz aki augmentin duo szedését javasolta, majd 5 nap mulva kontroll vizsgálatot. véleménye szerint középfül gyulladásom volt. 5 nap mulva mikor visszamentem, közölte, hogy a még mindig gyulladásban van a fülem, fel kell szurni. ez megtörtént , majd kaptam zinat 500as antibiotikumot, pár nap mulva kontroll,kaptam még egy adag zinatot. közben garasollal is csöpögtettem a fülem. márc. 15étől szédülés ill. hányingeres tüneteim lettek, tegnap felkerestem egy másim szakorvost aki közölte, hogy nem szabad csöpögtetni, a dobhártyán még mindig ott a lyuk, dugjam be a fülem vattával,és egy hét mulva menjek hozzá vissza.
kérdésem: ettől lehet e a szédülés ill. a hányinger? ill. van-e javaslata a tisztelt doktornőnek?
válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!
A középfül gyulladás lezajlása során fellépő szédülés, hányinger mindig felveti a szövődmény gyanúját. Szövődmény esetén azonban nagyon rossz a beteg közérzete, lázas, hány. A szédülés ilyenkor forgó jellegű, a forgás iránya a beteg fül felé mutat.
Ideggyógyászati vizsgálat szükséges a szövődmény kizárására.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő!Az lenne a kérdésem.hogy a páromnak régóta rekedt a hangja,allergiás asthmája van amire három fajta gyógyszert kapott,euphylong250,beroduáln,seretide diskus50/250,voltunk már több orvosnál,most a legutobb,torok gargalizálást ajánlottak két hétig,ha nem javul menjunk vissza,és altatásban szeretnének egy vizsgálatoa elvégezni,directoskópiát,azt szeretném megkérdezni,hogy ez végül is milyen vizsgálat.Tájékoztatását köszönöm Konyecsniné
Tisztelt Kérdező!

A direktoszkópiát olyankor alkalmazzuk, mikor éber állapotban nem tudjuk jól áttekinteni a hangszalagokat. Altatásban a gégébe helyezünk egy eszközt, annak segítségével , gyakran nagytításban vizsgáljuk a gégét.


Üdvözlettel:

Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő!
A kérdésem az lenne, hogy 4 éve volt egy prrsövényműtétem. Az oka az volt, hogy nagyon erős allergiám volt, és ezen kívül a bal orromon érzehetően nem kaptam elég levegőt. A probléma az, hogy azóta sem lett jobb a helyzet.Lehetséges, hogy nem sikerült jól a műtét? Mit lehetne tenni, hogy rendesen kapjak levegőt mindkét orron, mert ez így nagyon zavaró, mintha folyamatosan tele lenne az arcüregem? esetleg egy újabb műtét?
Köszönöm a válaszát,B.Anita
Tisztelt B.Anita !

Az orrsövény ferdeségén kívül más is okozhat féloldali orrdugulást, pl. az orrkagylók duzzanata, orrpolip. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, gyógyszeres vagy műtéti kezelés jelenti-e a megoldást , mindenképpen szükség van az orrüregek endoszkópos vizsgálatára.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!Kérdésem az orr dugulással kapcsolatos lenne.Ilyenkor télen szinte állandóan be van dugulva az orrom plusz még olyan mintha ki lenne száradva.Kifújni nem lehet,holott érzem hogy a torkomba pedig egyfolytában folyik orrváladék,ami a torkomban megtapad és állandó torokköszörülést eredményez.A váladék ált. átlátszó színű nagyon nyúlós.Allergiám az van,de eddig csak a pollenszezonban szokott előjönni.Xyzalt szoktam szedni rá + Awamys orrsprayt.Kb 9 éve csináltak utoljára allergiatesztet.Mit javasol el kellene mennem csináltatni egy újat?hátha másra is allergiás vagyok.Vagy fül orr gégészhez menjek?
Kedves Norbert!

Az allergia teszt mellett az orrát is meg kellene vizsgálni, lehetőleg endoszkóppal, sőt az sem lehetetlen hogy arckoponya CT-re is szükség lenne.


Üdvözlettel:
dr Balogh Katalin
fül orr gégész, allergológus
Tisztelettel kérdezem, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a bal fülemben lévő, több mint 10-éve hallható nagyon erős fülzúgásom csendesüljön vagy esetleg elmúljon.Már vettem rész infúziós kezelése, valamint többféle gyógyszeres kezelésen is.Most pedig 3-hónapja a jobb fülem is elkezdett zúgni.Sajnos az éjszakai pihenésemet olyannyira zavarja,hogy alig alszom 5-6 órát csupán.Igaz a korom már az 59.évben jár, de nem hinném , hogy a kor mindenképpen befolyásoló tényező lenne.
Válaszukat előre is megköszönve, maradok tisztelettel:Márta István
Tisztelt Márta Úr!

A fülzúgás leggyakoribb oka a hallószervet ellátó erek szűkülete, ennek következtében a keringés elégtelensége. Ezt okozhatja érelmeszesedés, de oka lehet pl. nyakcsigolya meszesedés is. Ha a konkrét okot ismerjük, annak kezelésével csökkenthetők a panaszok.
Az életkornak annyi köze van a fülzúgáshoz, hogy a fent felsorolt problémák a kor előrehaladtával gyakoribbak.
Létezik egy készülék, amelynek segítségével- a fellelhető szakirodalom szerint -hatékonyan csökkenthető a fülzúgás.
A panasz teljes megszűnését felelősséggel megígérni nem lehet, inkább az elviselhető szintre való csökkentés lehet a cél.
Ha gondolja, szívesen megnézem, a leleteit hozza magával. (Be kell vallanom, nekem 15 éve csöng a fülem, ugyan néhány évvel fiatalabb vagyok önnél, de a gégészeknek közismerten rossz a nyaka.)

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin

Hírek

Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Hallásromlás bekövetkezhet már gyermekkorban is, erre sok esetben a pedagógusok hívják fel a szülők figyelmét. Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakembere elmondta, hogy milyen vizsgálatokat végeznek ilyen esetben.

További részletek
Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

További részletek
Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat