Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Cim! Tanácsát szeretném kérni.Fiam 16 éves nagyon ritkán beteg.Antibiotikumot kb.3 éve kapott.Két hete mandulagyulladása lett.Maripen Extrát kapott.A gyógyszer abbahagyása után ujból nyelési nehézségei voltak.Ujabb mandulagyulladás Zinnat 250mg-ot kapott.
Csütörtökön fejeszte be a gyógyszerszedést.Ma megint fájlalta a torkát.Hőemelkedése volt,nehezen nyel.Igaz most csak a bal oldali manduláját fájlalja.Kérem adjon tanácsot,hogy a továbbiakban mitévők legyünk,mi lehet az oka.Nem lesz e gond a sok antibiotikum.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel Jenei Éva
Tisztelt Jenei Éva !

Az ismétlődő mandulagyulladások miatt a garatváladék bakteriológiai vizsgálatát javasolom. Igy eldönthető, hogy szükséges-e további antibiotikus kezelés, ill. mi a legjobb választás.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
koponya ct-re mri-re sokszor küldenek,de csak egyszer sikerült a vizsgálat,3x elmenekültem.szükség lenne a további ellenőrzésre,Kérdésem:olvastam,hogy nem kell befeküdni készítenek-e koponya felvételt.Tisztelettel Kováts Lászlóné FIFI jeligére Köszönöm
Tisztelt Kováts Lászlóné !

A Budai Allergiközpontban nem működik CT / MRI labor.
Arckoponya CT vizsgálatot a VIP Dental diagnosztikai rendelőbe szervezünk, ehhez valóban csak ülni kell a vizsgálat alatt.
Amennyiben koponya CT vizsgálat indokolt, javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a VIP Dentallal, www.vipdental.hu ,pontos információt ők tudnak adni

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A kérdésem a következő lenne: 36 éves vagyok, már 6 éve zúg a fülem és a hallásom is romlott. (egy oldali) Mindenféle kivizsgáláson jártam már. Nyaki ultrahang, MR, hallásvizsgálatok, fülnyomás, természet gyógyász, próbálkoztak gyógyszeres kezeléssel, semmi eredmény. Pár hónapja a dobhártyám is mindig beszívódik, hiába jártam átfújásokra, mindig visszament. Állítólag most emiatt is rosszabb a hallásom. Pár éve még hallottam rajta a telefont, mostanra nem értem mit beszélnek. A doktornőm azt mondta, akkor ezt már biztos az orrsövény ferdülésem okozza, amit már kb 10 éve mondtak hogy van, de mivel nem okozott panaszt, nem kellett műteni.
A kérdésem az lenne, hogy az orrsövény ferdülés is lehet-e oka a halláskárosodásnak és az azzal járó fülzúgásnak, vagy az független és csak a dobhártyás romláshoz van köze?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Krisztina !

Az orrsövényferdülés nem függ össze az idegi eredetű halláscsökkenéssel és fülzúgással. A dobhártya behűzódását és ezáltal vezetéses halláscsökkenést okoző fülkürthurut viszont kialakulhat orrsövényferdülés miatt, melynek következménye lehet az idült orrmelléküreggyulladás, ami tovább ront a helyzeten. Az orrüregek endoszkópos vizsgálata és szükség szerint orrmelléküreg CT vizsgálat birtokában lehet felállítani a pontos diagnózist.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergolódus szakorvos
Tisztelt szakértő!

Az érdekelne, hogy mit lehet tenni, ha a 4 éves kisfiamnál tapasztaltunk halláscsökkenést és savós középfülgyulladást állapítottak meg. Vannak jobb időszakok, de ez a halláscsökkenés elég régóta tart és nagyon zavarja, a vele való kommunikációt, visszakérdez, nem ért, stb. Létezik terápia, mitől várható jobbulás?
Üdv.
M. Zsolt
Tisztelt M. Zsolt !

A gyermekkori visszatérő fülpanaszok hátterében gyakran az orrmandula megnagyobbodása áll. Lehetséges allergiás ok is.
Mindenképpen alapos fül-orr-gégészeti és amennyiben a vizsgálat és a panaszok alapján indokolt, allergológiai vizsgálat szükséges.
A megoldás az esetleges allergia kezelésétől a dobűri szellőzőtubuson át az orrmandula műtéti eltávolításáig a kiváltó októl függűen sokféle lehet.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Cím!

A tanácsát szeretném kérni. Férjem kb. 20 éve orrcseppet használt éjszakánként én már régóta szeretném ha letenné, de Ő ragaszkodik hozzá és amint vízszintesbe kerül egyből eldugul az orra (ritkán nap közben is ha pl. csípőset eszik) mostanában nagyon rosszul alszok mert még sokszor orrcsepp sem segít (sokáig AFRIN most NASIVIN-t használ). Nagyon ellene vagyok ennek az egésznek de vele nem lehet erről beszélni. Véleményem szerint az a sok hatóanyag ami ez idő alatt a szervezetébe került is nagyon káros akár már most akár a későbbiekben a szervezetére.

Várom válaszukat, hogy mit javasolnak - gondolom a szakorvosi konzultáción kívül, amit már én is próbáltam de eddig sikertelenül.

Nagyon köszönöm a segítségüket,

Üdvözlettel,
Fábián Borbála
Tisztelt Fábián Boglárka!

Az érösszehúzót tartalmazó orrcseppekhez, ha huzamosabban használják, hozzászokás fejlődik ki. Ilyen orrcseppeket használ az Ön férje is.
A \" leszoktatás\" néha meglepően könnyen megy, néha hosszas küzdelem árán is csak részleges sikert tudtam elérni.
Lehetséges, hogy kiegészítő vizsgálatok is szükségesek ( orrmelléküregek állapota), illetve annak kiderítése, hogyan kezdődött ez a történet, mi okozta a függőség kialakulását.
Egy dolog azonban feltétlenül szükséges: a páciens leszokásra irányuló akarata és együttműködése.Ha ez megvan, felajánom a segítségemet.
Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Szakértő!
35 éves vagyok, gyerekkoromban orrmandulával, 15 és 10 évvel ezelőtt pedig orrsövényferdüléssel műtöttek, sajnos javulás egyik beavatkozás után sem történt. Kisebb-nagyobb intenzitással gyakorlatilag \"egész évben\" fújom az orrom, valamint nyitott szájjal alszom - ezeket leszámítva megbékéltem a dologgal, pontosabban igyekszem együtt élni vele. Azonban a feleségem egyre többször panaszkodik, hogy az utóbbi időben nem csak szuszogok, hanem már-már horkolásba fullad az alvásom és tulképpen engem is zavar, hogy napközben is nehezen kapok levegőt orron keresztül, ill. nem kellemes az állandó nátha sem (nem orrfolyásos, az csak megfázáskor, influenzakor).
A korábbi sikertelen műtéteket követően elveszítettem a motivációmat fül-orr-gégészetre menni, de az elmúlt évtizedben talán fejlődött annyit a technika, hogy az én esetemben is eredményt lehessen elérni.
A tüneteim orrsövényferdülésre, orrmandula megnagyobbodásra, melléküreg problémákra, vagy másra utalnak? Léteznek a korábbiaktól (véső-kalapács) eltérő beavatkozások is már? Ha igen, milyenek? Több kellemetlen műtétre nem vágyom, pláne ha nincs eredménye! Köszönettel...
Kedves Kérdező!
A tartós orrdugulás számos betegség, állapot tünete lehet, ezeknek egy részét fel is sorolta. A felsorolásából egyet valószínűleg törölni lehet ( de csak vizsgálat után): felnőtt embernek nincs orrmandulája.
Sok értelmét nem látom, hogy folytassam a felsorolást, ugyanis fül orr gégészeti, esetleg allergologiai vizsgálat nélkül eldönteni semmiképpen nem lehet, miről is van szó.
A vizsgálat nem jelent automatikusan újabb kellemetlen műtéti beavatkozást. Jobb életminőséget konzervtív eszközökkel is el lehet érni, egy feltétellel: ha ismert a diagnózis.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katlin
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szeretném megkérdezni hogy kihez forduljak önöknél
a szaglásom szinte teljesen megszünt 7-8 éve. Asztmám és allergiám is van. Várom válaszát.Sz Péter
Tisztelt Kérdező!

Panaszának oka orrpolipózis, és/vagy idült orrmelléküreg gyulladás lehet.
Endoszkópos orrvizsgálat szükséges, és lehetséges, hogy az orr melléküregeinek computer tomográfiás vizsgálatára is sor kerül.
A recepciós kolléganők segítenek Önnek alkalmas időpontot találni.
Négyen dolgozunk fül orr gégész szakorvosok a rendelőben.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt szakértő. 15 hónapos kisbabám éjszaka orrdugulás miatt (szerintem ) de lehet nehézlégzés is felsir. 5-10 percet tart és meg is nyugszik. Ön szerint mi lehet az oka ? Nappal semmi gond és éjszaka is csak egyszer fordul elő. Köszönöm válaszát.
Kedves Erika!
Először a gyermekorvosukat kérdezze meg. Olyan nehézlégzés, amely 10 percig tart és minden alkalommal spontán szűnik, nem valószínű. Hasonló a helyzet az orrdugulással is.
Gyermek fük orr gégésznek csak akkor mutassa meg a babát, ha a gyerekorvosuk szükségesnek ítéli.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Amikor a munkahelyemen egyszerre van nyitva az ablak és megy a légkondicináló berendezés, 2-4 óra múlva éles fájdalom jelentkezik a fülemben. Időnként alábbhagy, de egy idő múlva már apróbb légmozgásra is belenyilall. A fájdalom nehezen múlik el.

Elülni máshová nem tudok, a munkatársakat \"megnevelni\" sem tudom. Másnak nincs ilyen problémája, valószínűleg bennem \"nem működik valami rendesen\". Tüneti kezelésen túl szeretnék végleges megoldást, akár műtéttel is.
Tisztelettel:
Gál Nikoletta
Tisztelt Gál Nikoletta !

Panaszai hátterében valószínűleg a huzat hatására ismételten kialakuló fülkürthurut áll.
Fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy a háttérben áll-e orrsövényferdülés, kóros orrkagyló vagy orrnyálkahártya duzzanat. Az ok felderítése után lehet az alkalmas kezelést meghatározni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni mi okozhatja, hogy naponta sokszor hallok a bal fülemben, mintha egy buborék pukkadna ki. Most már kezd folalkoztatni a dolog, mivel már egy hónapja ez történik, de van mikor naponta legalább 30-szor.Immun-beteg vagyok, és reumatológiai gondjaim is vannak. Van-e összefüggés a két dolog között?
Válaszát előre is köszönöm:
Tisztelettel: Schmidt Zoltánné
Tisztelt Kérdező!

Vizsgálat nélkül nehéz a kérdésére válaszolni. Hasonló jelenséget okoz néha egy egyszerű fülzsír dugó, de fülkürt funkciózavar is okozhatja a fül \"kattogását\".

Üdvözlettel:

Dr Balogh Katalin

Hírek

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

További részletek
Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink