Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!
Búvárkodás közben kilyukadt a dobhártyám, amit megműtöttek. Jelenleg a kezelőorvosom szerint teljesen összeforrt, de vékony a hártya és ez miatt még nem merülhetek. Én különböző tanulmányokat és tapasztalatokat olvastam, ahol az átlag szerint műtét után 6 héttel, már teljesen gyógyult és mehetnek vízbe vele. Nekem a búvárkodás az életem,mehetek még víz alá? Illetve mit tanácsol, mit csináljak, milyen vizsgálatok szükdségesek esetleg ahhoz, hogy megállapítható legyen a dobhártya működése, tudok - e már egyenlíteni.
Köszönettel várva mielőbbi válaszát.
Tisztelt Kérdező!

Véleményem szerint célszerű lenne egy hallásvizsgálatot és a dobüregi nyomás mérését ( tümpanometriát) végezni.
Hogy merülhet e, és mikor, leginkább a kezelőorvosa tudja megítélni, ő látta műtét előtt, és a jelen állapotát is figyelemmel kíséri.
A merülést mindenképpen fokozatosan szabad majd elkezdeni, mert az \"új dobhártya\" rugalmassága valószínűleg nem lesz olyan, mint az eredeti volt.


Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Kedves Doktor úr !

Kérem segítsen, elvagyok keseredve , mert 4 nappal ezelőtt hagytam abba az antibiotikumot (Augmentin625mg) és rá egy napra hőemelkedésem lett.Eldugult az orrom, fáj a fülem, de ami a legrosszabb, hogy az egész torkom iszonyatosan fáj.
Ha kinyitom a szám akkor a szájpadlásom is piros hátul., elnézést, hogy így írom le, de muszáj, hogy tanácsot tudjon adni:)
Elmentem ma a helyi fül orr gégészhez és azt mondta, hogy szedjek homeopátiás gyógyszert OSCILLOCOCCINUM ot .
Megmondom őszintén , hogy tényleg nem értem, hogy miért lettem újra beteg:( Szedek centrumot, Magne B6-ot, Progasztrot, Primbiotic gélt( 2 hónapja) és mégis ég a torkom be vannak duzzadva a nyakamnál a mirígyeim.
Mindkét madulám kivették még 15 éve, sok bajom volt velük. De most állandóan baj van a mirígyeimmel.

Kérem segítsen,tanácstalan vagyok.


Válaszát előre is köszönöm!

S. !
Tisztelt Kérdező!
Az antibiotikummal kapcsolatban a lényeges kérdés, vajon elegendő ideig szedte e és a megfelelő antibiotikumot kapta e. Még fontosabb kérdés, milyen betegségre írták fel. Feltételezem, a gyógyszer felírója valamilyen diagnózist megállapított.
A betegség elhúzódó fennállását, vagy rövid időn belül való visszatérését okozhatja elégtelen kezelés, valamilyen góc, amely a szervezet természetes védekező képességét leköti, de lehet fizikailag, lelkileg kimerült állapot, amely szintén rontja az ellenállóképességet.
Érdemes lenne egy vérképet készíteni, gócot keresni.
Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő!Nemrégiben koponya-MR vizsgálatban részesültem, melynek eredményeképpen a következő mellékleletet kaptam: Az arcüreg mindkét oldalon kitöltött, az üregekben lévő elváltozás a T1 képen intermedier, a T2 képen kifejezetten emelkedett jeladású, megfelelhet sűrű folyadéknak. Az orrkagylók nyálkahártyája megvastagodott. A rostasejtek falai mentén közepes fokú nyálkahártya megvastagodás van. A gyengén fejlett sinus frontalis az arcüregekhez hasonló eltérés által kitöltött. Fül-orr-gégészeti konzílium szükséges. Az volna a kérdésem Kedves Doktornő, hogy ön milyen következtetéseket tud levonni ezekből a diagnosztikai adatokból.Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Zentai János
Tisztelt Zentai Úr!

Egyetlen vizsgálati leletből soha nem szabad következtetéseket levonni. Nem tudom, milyen panaszai vannak, milyen az orr endoszkópos vizsgálati lelete, stb.
A fül orr gégészeti konzíliumot javasló radiológus kolléga tanácsát fogadja meg, és a leletével és a felvételeket tartalmazó CD-vel személyesen keressen meg egy fül orr gégész szakorvost.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő!
Poratkaallergiám van már két éve,amire spray-t kapok.Kb.egy hónapja forgó jellegű szédülésre ébredtem,ha megmozdult a fejem hánytam.Később injekcióra jobban lettem.Azóta olyan mintha telve lenne a fülem valamivel.Hallásvizsgálatom jó eredménnyel zárult.Középső orrkagylóim megnagyobbodtak,az Rtg.eredménye szerint,mk.oldalon nyálkahártya megvastagodásom van.Egy hete úgy érzem estére bedugul az orrom és az avamys sprai-re sem javul,egész éjjel így szenvedek,már nasivint is használok,igaz csak 10 napig lehet.Most kaptam az avamis helyett nasonex spray-t,mondván erősebb szer kell.Mi a véleménye?Hogyan tovább?Tisztelettel,és köszönettel Andrea
Kedves Andrea!
A különböző orrsprayk \"erősségi\" sorrendje másodlagos kérdésnek tűnik az ön esetében.
Endoszkópos orrvizsgálat feltétlenül szükséges, lehetséges hogy arckoponya ( arcüregi) CT is. Elképzelhető, hogy a jelenleg fennálló panaszát már nem közvetlenül a poratka túlérzékenység okozza.
Vizsgálat nélkül ennél többet nem tudok segíteni.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Kedves Doktornő!Kislányom a nyáron tölti a három évet.Az a problémánk,hogy egész éjszaka horkol,bármilyen pózban fekszik.Sokszor több másodpercig se vesz levegőt.Napközben is általában nyitva van a szája azon keresztül lélegzik.Ez az állapot tulajdonképpen születése óta tart.Nyáron valamelyest jobb szokott lenni a helyzet,de nem teljesen szűnik meg.Ebben az állapotban nagyon rosszul alszik,sokat iszik éjjel és sokat vergődik.Azt olvastam hogy ilyen piciknél 15kg a műtéti határ,és a három év.Igaz ez?Ami még problémát jelent a veleszületett szívfejlődési rendellenesség.Ez okból már kétszer műtötték,és kétszer katéterezték.Tehát már négyszer volt altatva.Úgy gondolom a nyugtalan alvás nem tesz jót a szívének.Még mindig vár rá műtét sajnos.Hogy mikor azt nem lehet tudni,reméljük jó pár év múlva.Az lenne a kérdésem hogy ilyen körülmények között ajánlja-e a műtétet? Ha igen,akkor mindkét manduláját?A súlya jóval a határ alatt van 11kg20dkg.Ilyen piciknél van rtg műtét előtt, vagy más módon állapítják meg mekkora az orrmandulája?Voltunk már fül-orr gégésznél magán úton, de annyit mondott: \"Túl kicsi még,és nem fog meg fulladni!\" VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Kedves Kérdező!
Az orrmandula méretét egyszerűen meg lehet állapítani, tükörrel, vagy betapintással. Ha szükséges, 3 év alatti gyermeknél is elvégezhető az orrmandula műtét. A mandulák eltávolítása különösen alapos megfontolást igényel, hiszen fontos immunszerv szerepét töltik be. Ha azonban az Ön kislánya esetében a méreténél fogva légzési akadályt képez, a műtétet el kell végezni-amennyiben a gyermeknél nincs ellenjavallata a műtétnek és az altatásnak.
Abban teljesen igaza van, hogy a rossz légzés, a zavartalan éjszakai pihenés hiánya nem tesz jót az általános állapotának.
Ebben a kérdésben fontosnak tartom kikérni az őt kezelő kardiológus véleményét .
A gyermekkori \"sleep apnoe\" problémakörével pedig dr Benedek Pálma foglalkozik.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Kedves Doktornő! Kb. egy évvel ezelőtt bedugult a jobb fülem egy erős megfázás miatt. Az akkori kezelés után javultam ugyan, de a dugulás teljesen nem múlt el, viszont mivel a doktor szerint levegő tudott áramolni a fülemen át, ezért biztosan nem nagy a baj és előbb-utóbb ki fog dugulni. Nem így történt, és 1 hónappal ezelőtt meguntam a várakozást, és másik orvoshoz fordultam. Kiderült, hogy valószínűleg valamire allergiás vagyok, azonban a laboros allergia vizsgálat szerint mindenre negatív. Az orrnyálkahártyám folyamatosan duzzadt és a füldugulás sem akar elmúlni. Szerencsémre új orvosom figyelmesebb velem, így nem hagytuk annyiban. Most azt javasolta, gondolkodjam egy hetet, és ha végképp nem bírom tovább egy kis csövecskét tesznek a dobhártyámba, ami majd valamilyen módon segíteni fog. Azonban az eljárás kellemetlenségét, illetve azt sem titkolta, hogy elég hosszú ideig benn maradhat ez a cső. Kérem mondja el véleményét. gondolom Ön jobban ismeri az eljárást. Még fiatal vagyok nagyon (23) ahhoz, így nem lehetséges más megoldás? Valóban zavaró a füldugulás, de azért ha veszélyes ez a beavatkozás tudnék együtt élni vele, csak gondolom az sem túl jó a hallásomnak (egyébként a hallásvizsgálataim szerint a jobb, azaz a dugult fülem csak kicsivel rosszabb, mint az ép bal).
Kedves Dóra!
Elmondása alaján úgynevezett vezetéses halláscsökkenése van. Az ok tisztázása éredében néhány dolognak érdemes lenne utánajárni.
Miután megfázást követően alakult ki, az allergia valószínűsége kicsi, de a laborvizsgálat gyakran ad ál-negatív eredményt. Tehát bőrtesztet kellene végezni. Nagyobb a valószínűsége egy azonos oldali idült orrmelléküreg gyulladásnak, amelynek a diagnózisa csak computer tomográfiás vizsgálattal lehetséges. Feltételezem, hgy az orrüreg és az orrgarat endoszkópos átvizsgálása már megtörtént. Az audiologiai vizsgálat mellet minden valószínűség szerint a dobüregi nyomást is megmérték (tympanometria)
A tubus ( gromet) beültetése nem egy nagy dolog, kétségkívül némi gyakorlatot igényel. Felnőtteknél helyi érzéstelenítésben szokták elvégezni. A \" viselése\" annyi odafigyelést igényel, hogy nem mehet víz a fülébe. Ez a kis szerkezet a dobüreg szellőzését biztosítja, amennyiben ez a fülkürt felől elégtelen.
Eltávolítására ritkán kerül sor,mert többnyire magától kiesik, a dobhártya mögötte bezáródik.
Előtte én minden esetre megpróbálkoznék az úgynevezett \" Politzer \" kezeléssel, amely a fülkürt átfújását jelenti az orron keresztül.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Kedves Doktornő!
Egy év folyamatosan fülgyulladás, fülfolyás (víz jellegű folyadék ürül a fülemből) tüneteivel küzdök. Az orvosok minden alkalommal helyi kezelést alkalmaztak, és a Garasone fülcsepp folyamatos használata volt javasolt…A füldugulás miatt a szokásosnál is rosszabb a hallásom (kétoldali, hallójárati hallókészüléket viselek). A jobb fülemben jelentkező fülfolyás nem akar gyógyulni, ezért ebben a fülemben nem is használhatom a készüléket.
Másik szakorvost felkeresve, megállapította, hogy egy hámréteg hiányzik a dobhártyámról, ezért nem javul a fülem. Továbbá a Garasone fülcsepp folyamatos használatát sem javasolja az antibiotikum és a szteroid tartalma miatt. Jelenleg semmit sem használhatok a fülemre, „rövid, várakozó” állásponton vagyunk, hogy megindul-e a javulás.
Kérdésem az lenne, hogy a fülfolyás kezelésére csak a helyi, tüneti kezelés létezik, ezzel együtt kell élni? Ha nem javulna a dobhártyám, mire számíthatok?
Válaszát köszönöm szépen!
Tisztelt Kérdező!
A hallójáratgyulladás rendszeres helyi kezelést igényel. Fontos a képződő váladék eltávolítása. A fülcsepp tartós használata azért nem szerencsés, mert a váladékkal együtt pang a fülben, feláztatja a dobhártyát.
A dobhártya külső rétege a hallás szempontjából nem bír elsődleges fontossággal, de tartós hallójárati váladékozás valóban nem tesz jót.
A helyi kezelés rendszeressége, a kezelés során használt (gyógy)szerek váltogatása segíthet, amennyiben valóban csak a hallójárat gyulladásáról van szó.

Üdvözlettel:
dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő!
Az elmúlt hónapokban jobbodali nyakfájdalom miatt voltam orvosnál, ahol megállípították, hogy a mandulámat ki kell venni. Mivel AST laborom negatív lett, felkerestem egy másik fül-orr-gégészt, aki tüzetesen megvizsgált, és sem a mandulámon, sem a torkomon nem látott semmi mandulaműtétet indokló eltérést. Amikor mondtam neki, hogy most viszont már erős fájdalmaim vannak, akkor megnyomkodta, és valóban genny ürült belőle. A műtétet a jövő hónapra írták ki, viszont kb. 3 hete egyre rosszabbul érzem magam: gyenge vagyok, fáj mindenem (hát, mell, nyirokcsomók - tüdőröntgenem negatív lett), még a nyelés is nehezemre esik. Ezeket a tüneteket valóban okozhatja-e egy olyan mandulagyulladás, ami \"első blikkre\" fel se tűnt az orvosnak? (40 éves vagyok). Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Tünde!
Egy lappangó gennyes mandulagyulladás sokféle tünetet okozhat. Vizsgálat nélkül nem sokat tudok hozzátenni. A mandulaműtét indikációi pontosan le vannak fektetve, ezeken a pontokon is érdemes lenne végig menni. Jó lenne megismételni a laborvizsgálatot is.
A fél oldali nyaki fájdalom is alaposabb tisztázást igényelne, lehetőle még a műtét előtt. Számomra az összefüggés nem egyértelmű.
Tudnia kell, hogy a mandula egy fontos immunszerv, eltávolítása csak indokolt esetben ajánlott.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin

Tisztelt Doktornő! 33 éves vagyok és sajnos közel két éve zúg a fülem, a fülzúgás észrevétele után azonnal elentem a fül-orr-gésészetre, ott az CT vagy MRI vizsgálaton kívül mindent elvégeztettek és minden negatív is lett. Ezek után egy infúziós terápiát javasoltak, de sajnos nem használt. A fülzúgással már együtt tudok élni, de azt vettem észre hogy a koponyám formálya is megváltozott (nem vészes!), valamint a fogaim is kezdenek \"csálén\" állni ill. a zúgás sem a füleimből hallom, hanem a fejemből.Köze lehet a fülzúgásnak a koponya változásához vagy fordítva. Javasolja az MRI vizsgálatot?Lehet ezen a fülzúgáson segíteni? Mit javasol? Köszönettel
Kedves Éva!
Át kellene nézni a leleteit, hogy valóban minden vizsgálat megtörtént e.
Ha az Ön által leírt külső változások mások által is észrevehetőek, illetve régebbi fényképekkel összehasonlítva szembeszökőek, először is ideggyógyászati vizsgálatra lenne szükség, és ha az ideggyógyász szükségesnek tartja, akkor MRI-re.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Üdvözlöm!
Segítségüket kérném unokahugom, 2010.03.17.-én született. Az orrocskája sajnos ferde, állítólag nem jól feküdt a pocakban, nem volt elég helye. Azzal vigasztaltak pár napon belül rendbe jön, de sajnos a mai napig nem tapasztalunk változást.A ferdülés nem elsődlegesen esztétikai probléma, inkább attól tartok nem tud megfelelően lélegezni.
Kérem segítsenek, milyen megoldást javasolnak ilyen csepp embernél.
Köszönettel: Kissné Pap Krisztina
Kedves Krisztina!
Fül orr gégész- lehetőleg gyermek fül orr gégész lássa a babát, mert a külső ferdülés nem feltétlenül jelent belső szűkületet. Azt már Önök is megtapasztalhatták, mennyire működik jól az orra, mert a szopáshoz feltétlenül jó orrlégzés szükséges. ( Szopás közben csak orron át tud levegőt venni.)

Amennyiben ez a része rendben van, mást nem is lehet tenni, míg bizonyos kort el nem ér a gyermek. Esztétikai megoldások jóval később jöhetnek szóba.

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin

Hírek

Torokgyulladás-gyakori kérdések

Torokgyulladás-gyakori kérdések

Torokgyulladás egész évben előfordulhat. Az őszi és téli időszakban elsősorban a különböző kórokozók miatt, nyáron a légkondicionáló vagy a hideg ételek, italok fogyasztása is okozhatja. Emellett bizonyos betegségek megléte, sőt az életkor is befolyásolja, hogy kinél jelentkeznek a panaszok. A torokgyulladással kapcsolatban gyakran feltett kérdésekre dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa válaszolt.

További részletek
Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Az arcüreg ciszta legtöbbször tünetmentes, felismerésére gyakran fogászati röntgen során derül fény. Ilyenkor a fogorvos elküldi a beteget fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miért van erre szükség és mi történik az orvosnál.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink