Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!
A kérdésem az lenne, hogy 4 éve volt egy prrsövényműtétem. Az oka az volt, hogy nagyon erős allergiám volt, és ezen kívül a bal orromon érzehetően nem kaptam elég levegőt. A probléma az, hogy azóta sem lett jobb a helyzet.Lehetséges, hogy nem sikerült jól a műtét? Mit lehetne tenni, hogy rendesen kapjak levegőt mindkét orron, mert ez így nagyon zavaró, mintha folyamatosan tele lenne az arcüregem? esetleg egy újabb műtét?
Köszönöm a válaszát,B.Anita
Tisztelt B.Anita !

Az orrsövény ferdeségén kívül más is okozhat féloldali orrdugulást, pl. az orrkagylók duzzanata, orrpolip. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, gyógyszeres vagy műtéti kezelés jelenti-e a megoldást , mindenképpen szükség van az orrüregek endoszkópos vizsgálatára.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!Kérdésem az orr dugulással kapcsolatos lenne.Ilyenkor télen szinte állandóan be van dugulva az orrom plusz még olyan mintha ki lenne száradva.Kifújni nem lehet,holott érzem hogy a torkomba pedig egyfolytában folyik orrváladék,ami a torkomban megtapad és állandó torokköszörülést eredményez.A váladék ált. átlátszó színű nagyon nyúlós.Allergiám az van,de eddig csak a pollenszezonban szokott előjönni.Xyzalt szoktam szedni rá + Awamys orrsprayt.Kb 9 éve csináltak utoljára allergiatesztet.Mit javasol el kellene mennem csináltatni egy újat?hátha másra is allergiás vagyok.Vagy fül orr gégészhez menjek?
Kedves Norbert!

Az allergia teszt mellett az orrát is meg kellene vizsgálni, lehetőleg endoszkóppal, sőt az sem lehetetlen hogy arckoponya CT-re is szükség lenne.


Üdvözlettel:
dr Balogh Katalin
fül orr gégész, allergológus
Tisztelettel kérdezem, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a bal fülemben lévő, több mint 10-éve hallható nagyon erős fülzúgásom csendesüljön vagy esetleg elmúljon.Már vettem rész infúziós kezelése, valamint többféle gyógyszeres kezelésen is.Most pedig 3-hónapja a jobb fülem is elkezdett zúgni.Sajnos az éjszakai pihenésemet olyannyira zavarja,hogy alig alszom 5-6 órát csupán.Igaz a korom már az 59.évben jár, de nem hinném , hogy a kor mindenképpen befolyásoló tényező lenne.
Válaszukat előre is megköszönve, maradok tisztelettel:Márta István
Tisztelt Márta Úr!

A fülzúgás leggyakoribb oka a hallószervet ellátó erek szűkülete, ennek következtében a keringés elégtelensége. Ezt okozhatja érelmeszesedés, de oka lehet pl. nyakcsigolya meszesedés is. Ha a konkrét okot ismerjük, annak kezelésével csökkenthetők a panaszok.
Az életkornak annyi köze van a fülzúgáshoz, hogy a fent felsorolt problémák a kor előrehaladtával gyakoribbak.
Létezik egy készülék, amelynek segítségével- a fellelhető szakirodalom szerint -hatékonyan csökkenthető a fülzúgás.
A panasz teljes megszűnését felelősséggel megígérni nem lehet, inkább az elviselhető szintre való csökkentés lehet a cél.
Ha gondolja, szívesen megnézem, a leleteit hozza magával. (Be kell vallanom, nekem 15 éve csöng a fülem, ugyan néhány évvel fiatalabb vagyok önnél, de a gégészeknek közismerten rossz a nyaka.)

Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktor Úr!
Nekem olyan problémám van, hogy még 3 éves koromban eltört az orrcsontom,és azóta folyamatosan csak gond van vele. Nem kapok levegőt az egyik orrjáratomon, nagyon sokat fáj a fejem, és nagyfokú orrsövényferdülést állapítottak meg. Tudom, hogy meg kell műttetnem, de mivel az idő múlásával eléggé eltorzult az orrom,(görbe is és kampós)nemcsak fül-orr-gégész, hanem egy plasztikai sebész beavatkozására is szükség van.(ezt is az orvosom mondta)Az lenne a kérdésem, hogy ílyen kombinált műtétet is vállalnak-e? És ha igen, mennyiért? Mert tudom, hogy az orrsövény műtétet a tb támogatja, de így is?Válaszát előre is köszönöm! Kata
Tisztelt Kérdező!

Az orrműtéte ügyében dr Kató Jenő fül orr gégész, plasztikai sebész rendelését kellene megkeresnie. Ő csak magán praxist folytat, sajnos az árai tekintetében nem tudok felvilágosítást adni, de telefonon nyugodtan megkérdezheti.( Oxygen Medical 06-1/799 7986)
Az orrsövény műtét OEP finanszírozásban is elvégezhető, a plasztika nem, de tudomásom szerint vannak kivételek. Minden esetre a két beavatkozást egyszerre, \" egy ülésben\" kell elvégezni.
Sajnálom, hogy csak ennyit segíthettem ( én magam nem operálok), kiindulásnak talán elég lesz.
Üdvözlettel:
Dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktorúr ! 10 éve küdök ezzel a problémámmal és jelenleg ugy érzem már az egész életemre kihat. Lyukas az egyik dobhártyám. 2003 ban megvolt mütve alatatásban ,de a műtét nem sikerült és az altatással is gondok voltak mert leállt a légzésem. Azóta szenvedek a fülemmel és nagyon félek egy ujjabb mütéttől, de most már folyamatos fájdalomcsillapitón élek.Kérdesem az lenne meglehet ezt ugy müteni hogy ne altatásban legyek? okozhat a lyukas fülem olyan problámákathogy fáj a fejem szinte mindig, szédülök, fáradékony vagyok, köszönönm anita
Kedves Anita!

A tünetei lehetnek összefüggésben a lyukas dobhártyájával, bár a fájdalommal együtt többnyire fülfolyás is jelentkezik.
Hogy műtét szükséges e, fülészeti vizsgálat ( lehetőleg mikroszkópos) és hallásvizsgálat segítségével eldönthető.
Elméletileg fülműtétet lehet helyi érzéstelenítésben végezni, régebben ez igen gyakran így történt.


Üdvözlettel:
dr Balogh Katalin
Tisztelt Szakértők!
Kisfiam áprilisban tölti be a 3. életévét. Probélmánk, hogy sokat folyik a nyála. Elsősorban a téli időszakban, de egész évben jellemző. Tevékenység oldaról pedig akkor, amikor elmélyed valamiben. Voltam a kerületi fül-orr-gégészeten, de nem láttak rendelleneséget. A fogzást már majdnem egy éve befejeztük, ha eszik, iszik mindent kulturáltan le tud nyelni.
Mi a vélemenyük, érdemes-e esetleg újabb szakemberekenek megutatni, ismét fük-orr-gégész szakemberhez menjük, vagy esetleg mást javasolnak.
Köszönettel, Budavári Viktória

Tisztelt Kérdező!

Célszerű lenne gyermek fül orr gégésznek megmutatni a kisfiát. Nem egyértelmű a számomra, milyen mértékű a nyálfolyás, lehetséges, hogy mikor elmélyül a játékban, elfelejt nyelni. Fontos tisztázni, hogy van e anatómiai eltérés, ami a tüneteket okozza. Az sem lehetetlen, hogy a gyermek szájlégző ( rossz az orrlégzése, ez elég gyakori probléma) , ezért hagyja nyitva a száját.
A nyálelválasztást csökkentő készítmények véleményem szerint több kárt okoznának, mint amennyit segítenek, ebben semmiképpen nem szabad gondolkodni.

Üdvözlettel:
dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktornő ill: Doktor Úr.Kb 7-8 éve tartó problémám az orr dugulás.Általában a jobb de már sűrűbben a bal orr nyílásom is elzáródik.Ilyenkor nem kapok rajta levegőt és kellemetlen tompa de elviselhető fájdalmat érzek.Több szakrendelést is felkerestem, allergia tesztet is csináltak de sehol sem sikerült konkrét diagnózist fel állítani.Többféle orr spray-t is kaptam de egyik sem hozott eredményt.Egyedül a vény nélkül kapható általam választott Nasan produkál ideiglenes de hatásos eredményt.Rövid idő alatt megszünteti és tartósan nyitva tartja az orrjáratot.Csak az a gondom, hogy havonta 2-3 spray-t is elhasználok ez pedig rengeteg.Abban kérném a tanácsát hol és miképpen lehetne komolyabban meg vizsgálni esetleg gyógyíthatóvá tenni panaszomat.Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Kiss Géza !

Az érszűkítő hatásu orrcseppek hosszú távú használata tönkreteszi az orrnyálkahártyát és tartós orrdugulást okoz. Néhány napos használatra alkalmasak, ezért mindenképpen célszerű elhagyni, bár ez néha nem könnyű. Alapos endoszkópos orrvizsgálat után lehet eldönteni, hogy csak erről van szó vagy más irányba is érdemes vizsgálatokat végezni. Az allergián kívül több betegség kísérő tünete lehet az orrdugulás. Lehetőség szerint oki kezelésre törekszünk, de többféle tüneti terápia is lehetséges.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr ur Én 55éves vagyok. Már 3szor műtöttek orrpolipra 1989-1992 és1993ban.Szaglásom elment és azóta sem érzek semmiféle szagot.2009decemberében újra kiújult az orrpolipom.Azóta állandóan be van dugulva az orrom és afülem.Ma voltam az orvosnál és ismét műtétet javasolt amitől én félek,Kérem javaslatát,Diagnózis fülkürthurut ésOrrüreg-polypus,Köszönöm Piroska,
Tisztelt Ujházi Nándorné !

Az orrpolip az orrnyálkahártya, orrmelléküregek idült gyulladásának a következménye.Gyakran más betegség is állahat a háttérben, amelyet az eredményes kezelés érdekében szükséges tisztázni. Bizonyos esetekben a műtét mellett gyógyszeres terápia is segíthet.
Konkrét választ csak az orrüreg endoszkópos vizsgálata és CT birtokában tudok adni.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
T.Doktor Úr, 4 éves kislányom orrhangongon beszél, mintha be lenne dugulva az orr, nasivin, sterimar semmit nem hoz ki neki, aludni rendesen alszik, mit tehetnénk?köszönöm Toncsi
Kedves Antónia!

Nasivint semmiképpen ne használjon tartósan. Ha a gyermeket nem zavarja a mindennapi tevékenységében, pihenésében, akkor ne tegyen semmit.
Ha gyakran ismétlő náthás betegségek jelentkeznek, vagy azt tapasztalja, hogy a gyermek rosszul hall, akkor fül orr gégészeti vizsgálat szükséges.


Üdvözlettel:

dr Balogh Katalin
Tisztelt Doktorno!

Legyenszives segitsen nekem!
Kb.3honapja fulfajas,arceges,es torokgombocerzesem van. Eloszor hallojaratgyulladast allapitottak meg,kaptam fulcseppet,nem segitett,majd fulkurthurutot diagnosztizaltak. Miutan semmi valtozas nem tortent egy ujjabb orvos arcureggyulladast allapitott meg. Tole kaptam augmentint 3napig kellet szedni ami nem segitett,majd summetrolimot zinnattal 3 napig. Semmi valtozas.Ezek utan egy orrsovenymutet kovetkezett hatha segit fogaszati ct-vel. Sajnos egyenlore semmi valtozas.Verkep,ast,mellkasrontgen,allergia minden rendben. Mit tegyek? Van valami okos tancsa Nekem? Udvozlettel! Krisztina
Kedves Krisztina!

Látatlanban nem sokat tudok mondani. Néhány gondolat: fültáji fájdalmat okozhat az állkapocs ízület tartós megterhelése. Ez többnyire harapási rendellenesség következtében alakul ki, de más is okozhatja.
Az arcüreg gyulladást 3 hónap után inkább már csak CT-vel lehet igazolni.
A hallójárat gyulladás jelei a fülben egyértelműen láthatók, a fülkürt hurut fennállását pedig dobüregi nyomás méréssel egyértelműen tisztázni lehet.( ez utóbbi egyébként sem fáj).
Vizsgálat nélkül ennyit tudok segíteni.

Üdvözlettel:
dr Balogh Katalin

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?


További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok
