Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő/Doktor Úr!



40 éves, hölgy vagyok. Allergiás tünetekkel és egy gombóc érzéssel a torkomban mentem a fül-orr gégészetre. Úgy gondolta a doktornő, hogy tenyésztésre vesz mintát a torkomból. Semmi más tünetem nem volt. A gombócérzés miatt voltam pajzsmirigy uh-on és vérképen. Mind a kettő teljesen jó, semmi eltérés. Ezután a tenyésztés kevés streptococcus és staphylococcus -t mutatott. a doktornő azonnal azt mondta ki kell venni a mandulámat. Hát elég váratlanul ért, mert soha nem volt gond a mandulámmal. A körzeti orvosom meg azt mondja nem kell azt elkapkodni. Most kaptam antibiotikumot egyenlőre ami elvileg mind a kettő baktériumra érzékeny. Szeretném a véleményét kérni mi tévő legyek? Milyen vizsgálatot kéne még csináltatnom, mert elég kellemetlen a gombóc is néha.

Köszönettel

Krisztina
Kedves Krisztina !



A torokban észlelt gombócérzés hátterében több szervi és lelki eredetű ok állhat.

A garatváladék tenyésztés alapján meghatározott antibiotikum beszedése mindenképpen indokolt.

Ha ezután is van panasza, kontroll fül-orr-gégészeti vizsgálaot javasolok. Felmerülhet többek között refluxbetegség is.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Kislányom 4 és fél éves, kb. 2 éves kora környékén jelentkezett nála először orrvérzés. Mivel többször megismétlődött, orvoshoz vittem, fül-orr-gégész is látta, de komolyabb problémát nem talált. A vérzés legtöbbször spontán jelentkezik, néha éjszaka is. Az utóbbi időben azt figyeltem meg, hogy ha sokat szalad, mozog, akkor is spontán megindul. Ma is így történt. Lehet hogy a meleg is közrejátszott és a sok szaladgálás, de ma nagyon sokáig vérzett, nehezen tudtuk elállítani. Meddig normális ez a dolog, és mikor kell komolyabb kivizsgálásra menni? Egyáltalán hol érdemes elindulni? Vérvétel, vagy másik fül-orr-gégészet? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



Elsőként alapos fül-orr-gégszeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e vérből végzett laboratóriumi vizsgálatokra.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktor nő,



20 éves lány vagyok. Életem legnagyobb problémája a fülzúgás. 4 és fél éve tart és soha nem szűnik meg. Olyan, mintha az egész fejemben hallanám. Először csak az egyik, majd a másik fülemben is megjelent. A bal fülemben legtöbbször erősebben hallom. Pozíció függő. Hanyatt fekve rosszabb. Levegőn sétálva jobb. Ha oldalra fordulva alszom, akkor az a fülem zúg jobban, amelyiken fekszem, a másik pedig egészen lecsillapodik, míg fel nem kelek. Fülem olykor erősen kipirosodik, megtelik friss vérrel, meleg. Ez akkor van, ha sokáig rajta fekszem, vagy ha értágítót szedek, ha alkoholt iszok, ha nyugtatót szedek be, ha sportolok, de akkor is, ha valamilyen boldogság ér, ilyenkor pár másodperc alatt, azonnal kipirosodik. Olyan érzés, mintha a vér áramlását hallanám a fülemben, ha nyomogatom a fülemet akkor is valahol serceg. A nagyobb ereket vizsgálták, azok rendben voltak, de a hajszálereket nem mutatja ki egyetlen vizsgálat sem. A fülem nem termel fülzsírt szinte egyáltalán nem, csak akkor ha érzem hogy kivörösödik. Halláscsökkenésem csak egy nagyon minimális van, idegi eredetű, de ez teljesen normálisnak számít, jól hallok, volt olyan is, hogy magas hangokra érzékenyen reagált a fülem, hangosabban hallottam őket. Ha nem lenne jó a fülem keringése, miért hallok ennyi idő után is jól? Viszont valahogyan biztosan kapcsolódik a probléma a keringéshez. Állkapocsízületi problémám is van, csak nem tudom sajnos, hogy a zúgás kezdete előtt, vagy után alakulhatott ki. A bal oldalon rosszabb állapotú az izület, mint a jobb oldalon, készült róla röntgen. Azt mondták az izület nem tud regenrálódni, viszont ettől is zúghat a fül, csak nem tudom milyen összefüggésben pontosan? Fogcsikorgatásom is van, melyet a stressz okoz. Szájnyitásom korlátozott, egy nagyobb stressztől azonnal be tud görcsölni a rágóizom pár másodperc alatt és ilyenkor már nehezebben tudom kinyitni a számat. Az állkapocsízületek gyakran kattognak, ha kilazítom őket akkor nem kattognak, fájni csak ritkán szoktak maguk az ízületek, viszont az arcomban gyakran érzek fájdalmat, ilyenkor a fejem is fáj. Mellkasi fájdalmam is gyakran van. Ha az ízületet masszírozzák, a zúgás elhalkul. Viszont ha csak a nyakamat masszírozzák és a hátamat, akkoris teljesen elhakul egy ideig, viszont kb egy óra mulva visszaerősödik és sokkal erősebben szól mint egyébként. Ha úszok, akkor egy olyan 20 perces úszás után az ízület magától kattan egy nagyot, ilyenkor nagyon fáj, a fülem kipirosodik, és a zúgás is enyhül. Harapásemelőt használok régóta, ami egy picit enyhít a panaszokon, de így is nagyon rossz. Ízületregeneráló tablettát szedtem egy nagyon erős változatot, de ez sem oldotta meg a problémát és nem tudom, segít-e. Hiarulonsav tabletta beszedése után mikor könnyebben mozogtak az izületek a zúgás is enyhült. Izomlazító tabletta szedésére is enyhül a zúgás. Nyakamban, vállamban az izmok, és a rágóizmaim görcsösek. Kardiológiai problémám nincs, egyedül csak egy enyhe mitralis prolapsus. Ezenkívül ferdenyakúsággal születtem. Vérnyomásom rendben van. Pulzusom a betegség kezdete óta magasabb mint régen volt, de nem tul magas és a szívműködésem is szabályos. Vérképem jó, egyedül a koleszterin szintem magasabb, de az a betegség kezdetekor még nem volt magas. Ha értágítót veszek be, érzem, hogy fülem belsejébe áramlik a vér, ilyenkor ebben a pillanatban szédülök de nem annyira hogy elessek, és a zúgás is csak morajlássá válik pár másodpercig. Ha cigizek, míg bennem van a cigi hatása, addig a fülzúgás halkul, mikor kiürül a nikotin, akkor pedig hirtelen rosszabb lesz a zúgás és álmos leszek nagyon. Egyébként nagyon sokszor vagyok fáradt és gyenge, fejemben tompán szédülésérzetem van, gyakran szédülök de nem úgy hogy elessek, inkább belső fül eredetű szédülés, de nem forgó jellegű hanem csak sima, és nem vagyok Meniere - beteg és a fülemben nem találtak elváltozásokat. Agydaganatom sincs eddig, úgy tudom. Olyan ez a zúgás, mint amit egyszerűen lehetetlenség kikapcsolni, van pszichoszomatikus vonatkozása mindenképpen, de érzem, a megnyugvás már nem segít, nem lehet kikapcsolni sehogyan sem. Én olyasmire gyanakszom, de ez orvosilag nem pontos, hogy nagyjából olyasmi lehet az összefüggés, hogy a stressz miatt ugye feszülnek erősen az izmok, az állkapocsízület is feszes, és a hallóidegek is megfeszülnek és a hajszálerek az izület körül (ugye vannak körülötte ilyenek?) nem kapnak elégséges vért és a szív megpróbálja ellensúlyozni és turbulencia alakul ki. Lehetséges ez? Vagy mik az összefüggések a tünetek között? Kérem segítsen ezt megfogalmazni mert ezt nem lehet kibírni. És még azt szeretném kérdezni hogy ha valaki sok időn keresztül szed értágítót nem lesznek tul tágak az erei? És ha csak hajszálértágítót szed? És ezt nem szokja meg a szervezet? Válaszát köszönöm szépen. Üdvözlettel: Keller Boglárka
Tiaztelt Keller Boglárka !



Amennyiben fülzúgása miatt komplex fül-orr-gégészeti, neurológiai kivizsgálás történt és eltérés nem derült ki, akkor pszichoterápia, nyaki fizikoterápia, jóga segíthet a panaszok csökkentésében.

Kérdéses, hogy indkolt-e az agyi értágító tartós szedése.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Szeretnék érdeklődni,mennyibe kerül egy 3D felvétel,vizittel együtt,fül-orr gégészeti szempontból.2007-bem eltávolították a bal felső bölcsességfogamat,azóta fáj az arcom hidegre,alig tudok koncentrálni,ha erős fájdalmam van,zsibbad vagy húzódik olykor az arcom,a halántékom görcsöl.Ha meleg gőzölést végzek akkor gyengeséget,szédülést érzek.A bal oldalon a szememben olykor szúró érzést érzek.Hideg üdítőt,fagyit nem ehetek,ihatok azóta!



Köszönettel:Császy Ágnes



Tisztelt Császy Ágnes !



A Budai Allergiaközpontban 13 500 Ft a fül-orr-gégészeti vizitdíj, az általunk szervezett - radiológus szakorvos által leletezett orrmelléküreg CT vizsgálat 10 000 Ft.



CT beutalót fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően adunk, majd az elkészült felvételt egy rövid kontroll során értékeljük.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő !

10 éves kisfiam az idén végzett allergiai vizsgálatok alapján parlagfűre, füvekre, poratkára érzékeny. Tünetei kizárólag éjszaka, illetve a reggeli 1-2 órában mutatkoznak (orrdugulás, tüsszögés, nem túl erős bőrviszketés), így főleg az éjszakai pihenést zavarja. 1 év kihagyással idén 2. éve kapjuk a parlagfű immunterápiás kezelést. Lehet a poratka immunterápiás kezelést ezzel együtt alkalmazni, vagy ilyenkor mi a teendő ?

Doktornő véleménye szerint mi a legmodernebb antihisztamin ami az éjszakai pihenéshez hozzájárulhatna ?

Válaszát várva, nagy tisztelettel, köszönettel:

Zsigó Ildikó


Tisztelt Zsigó Ildikó !



Háziporatka immunterápia elméletileg kombinálható a már megkezdett parlagfű pollen immunterápiával. A kezelés beállítása a konkrét készítménytől függ.



Az éjszakai tünetek mérséklésére legfontosabb a háziporatka lehető legalaposabb eltávolítása a hálószobából. A tüneti kezelés mindig kombinált: szteroid orrspray + sós vizes orröblítés + antihisztamin. Az utolsó fejlesztésű antihisztaminok , az Aerius és a Xyzal egyformán hatásosak.



Üdvözlettel:



dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos







Kisfiam szeptemberben lesz 3 éves. Korábban is előfordult fülfájás nála, de rövid idő alatt elmúlt, mindig fülcseppet (Otogutta Borica) kaptunk rá a gyermekorvostól. Egyszer volt külső hallójárat gyulladása is, de az is hamar helyrejött. Csecsemőkorától babaúszásra jártunk Vele, de 2011. októberében abbahagytuk.



Jelen probléma 2012 április végén kezdődött. A gyerekorvos csak annyit mondott kicsit piros a füle, adott fülcseppet (ismét)… 2 nap múlva arra lettem figyelmes, hogy néha felsír, és furcsán megdönti a fejét oldalra, főleg bal oldalra. Gondoltam, talán mégis a füle, és elvittem fül-orr-gégészetre 2012.04.26-án.

Az eredmény:

Mko-n fénytelen, vaskos, szintben álló dh.,ser.ret.sejthető, endonas kóros vál.nincs, kp.végbő garat, érz.-nasenend.: epiph.-ban nagyobb adenoid

Ot.med.ser.ac. I.u.

Javaslat: fülmelegítés, Nasivin orrcsepp, Claritine 1x5 ml, két hét múlva kontroll, panasz esetén korábban.



Nem nagyon javult, néha felsírt, ezért már egy hét múlva visszavittük, eredmény:

mko-on fénytelen dh

hypertrophias tons-k, kp. vérbő garatképl-k

egyéb ORL st. neg.

jav.Tympano, utána főorvosi vélemény.



Aud.: mk-on lapos tympano



Főorvosi vélemény: bal oldalon min.erezetebb dh-a, jobb oldalon ép fénylő dh-a. (konkrétan azt mondta: nincs itt semmi nagy baj!!)

jav: nasopax orrspray, rendszeres orrszívások, Claritine 1x2,5 ml



Azóta kéthetente kontrollra járunk, melegítőpárnával melegítjük a fülét, orrsprayztük, porszívós orrszívóval szívjuk ahányszor csak lehet, néha folyik az orra egy hétig aztán elmúlik… most vettünk fülmelegítő sapkát is, és bioptron lámpázni is szoktam.

Az orvosi vélemény kéthetente nagyjából mindig ugyan az (mko-n fénytelen, szintben álló dh,.kp.végbő garat, endonas ser.vál).

Most már hetek óta semmilyen panasza nincs a fiamnak, nem sír, nem fáj, látszólag nem hall rosszabbul, nem beszél orrhangon, és nem horkol… néha nyitva tartja a száját napközben is, és olyan mintha elfelejtené lenyelni a nyálát (nem tudom ennek van-e köze ehhez).



Tegnap ismét tympanometriai vizsgálaton voltunk, a görbe ugyan olyan lapos lett.

Doktor Úr megvizsgálta (Ő már a negyedik orvos volt, aki látta), szakvéleménye:

mko lapos tympano

elmosodott fényű dh

túltengett tons.

epiph-ban veg.aden. sejthető

M.scm mentén duzz.nycs.

ods.veg.aden

loc. meleg, Aerius 1x3 ml

kontroll 1 hét múlva, akkor megvizsgálják fül mikroszkóppal (csak most rossz volt a kórházban)



Hát itt tartunk most… több orvos véleménye, de nagyjából egyező, hetek telnek el, de nem tűnik el a váladék a dobhártya mögül.

Egyre inkább az orrmandula kivételét, és a fülfelszúrást mondogatják az orvosok, de amíg panaszmentes a fiam, addig én várnék hátha eltűnik az a folyadék.

Úgy gondolom fülkürthurutja van, de ezt még senki nem erősítette meg, csak azt hogy elvileg romlani kellett volna a hallásának, de ezt nem tapasztaljuk.



Egyébként még nem volt 2 éves, amikor volt egy kisebb Kruppos rohama, de azóta nem fordult elő. (nem tudom ennek van-e jelentősége jelenlegi problémával kapcsolatban.)



Szeretném kikérni a véleményüket, illetve hogy Önök milyen kezelést javasolnának, véleményük szerint van-e remény a műtét elkerülésére?

Elnézést a hosszú levélért.

Várom válaszukat, köszönettel:

Török Tímea

Tisztelt Török Timea !



A lapos tympanometriás görbe dobűri gyulladásos folyadékot jelent, ez több, mint egy fülkürthurut.

A háttérben több ok állhat allergiától a refluxbetegségig. Amennyiben eddig nem történt, elsőként allergia irányában javasolok kivizsgálást.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm. Érdeklödni szeretnék hogy a nyelvem felétöl gége irányában 2cm széllességben koromfekete,nyelésem nehéz,állandó kaparó érzés.Válaszát elöre is Köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !



Nagy valószínűséggel gombás fertőzésről van szó. Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
T.doktor Úr!

Sziveskedjék megnevezni valamilyen orrtampont/szivacsot próbáltunk,nem jó/ami Ossler kór esetén használható.A kórházban azt mondták létezik/nevet nem mondtak,de nekik nincs,mert drága/

Köszönettel:K.
Tisztelt K !



Több nedvszívó polymerizált hab alapu orrtampon (PVA) van forgalomban, de ezek nem alkalmasak otthoni használatra. Az anyag száraz állapotban kemény , megfelelő műszer és tapasztalat nélküli behelyezése nyálkahártyasérülést okozhat.

Használatát csak úgy javaslom, ha előzetesen kezelőorvosával egyezteti, hogy Ön beszerzi és orrvérzés esetén viszi magával a szakrendelőbe vagy kórházba.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr úr/Nő!Kisfiam 6 és fél éves nagyon sokat beteg arcüreggyulladás torok gégegyulladás.nagyon ritkán lázas 1 évbe talán 2szer,de kéthetente beteg.Háziorvos azt mondja nagyon nagyok a mandulái,összeérnek.mandulaműtétet javasolt.Mindenkép szükséges lehet ez?Nagyon félek a műtéttől.Előre is köszönöm válaszát.tisztelettel Tóth Józsefné
Tisztelt Tóth Józsefné !



Ha eddig nem történt, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy valóban indokolt-e a műtét , esetleg további kivizsgálás- pl. allergiavizsgálat szükséges-e.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!



Néhány vizsgálattal kapcsolatban érdeklődöm. Előzmény: lassan másfél éve nem tudni, hogy az egyik nyaki nyirokcsomóm (\"az MSM első harmada előtt\") miért duzzad meg fájdalmasan, bizonyos időközönként. A fül- és gégefájdalmaim szinte állandósultak, ezek mellé olykor fejfájás, ill. mellkas-, nyakizom-, arccsont-, hát- és vállfájdalmak társulnak. Szerintem mindegyik kapcsolatban áll egy esetleges, rejtett góccal. Nyaki UH (több is volt) nem mutatott ki semmit. Orvosom szerint a CT sem fog... Egy hét múlva vesznek mintát aspirációs cytológiai vizsgálathoz, amennyiben AKKOR ÉPPEN kitapintható lesz a csomó. (Sajnos a mi kórházunkban sokat kell várni egy-egy időpontra...)



Kérdéseim:

1. Önök szerint 3D CT-vel vagy MR-rel kideríthető tüneteim oka?

2. Mennyibe kerülnek ezek a vizsgálatok? (A honlapról, sajnos ez nem derül ki.)

3. Sokat kell időpontra várni?

4. A lelet mennyi idő alatt készül el?



Köszönöm türelmüket és válaszaikat!



Tisztelettel



Szép Viktória
Tisztelt Szép Viktória !



Az időnként megduzzadó nyirokcsomó nagy valószínűséggel egy környező szervekben zajló gyulladás következménye.

Alapos, endoszkóppal végzett fül orr-gégészeti vizsgálat után lehet eldönteni, hogy milyen további vizsgálatra van szükség.

Ha orrmelléküreggyulladás gyanuja merül fel, indokolt az arckoponya CT. A vizsgálat a Budai Allergiaközponttal szerződött CT vizsgálóban 10 ezer forintba kerül, várólista nincs. A képet azonnal a vizsgálat után, radiológus szakorvos leletét 5 nap múlva kapjuk meg.



Aspirációs cytológiai vizsgálat indokolt, ha van rá lehetőség ultrahang vezérelt aspirációs cytológia.



Nyaki régió MRI vizsgálata csak akkor indokolt, ha a többi vizsgálat nem vezet eredményre.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink