Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

72éves 6 éve féloldali bénult vagyok nagy fájdalmakkal. 3 hónap óta nagyön fáj a homlok-arcüregem és talán emiatt a szemem is.A ct és a röntgen nyálkaduzzanatot mutat a sok nyálfolyás miatt. Az itteni orr- fül orvos szerint hiába pucolná ki.A fszemfájdalom a központi idegrendszer miatt a bénulás miatt lehet.Kérem szíves javaslatát
Tisztelt Érdeklődő !



Kérdésére csak fül-orr-gégészeti vizsgálat és az orrmelléküreg CT megtekintése után lehet választ adni. Valóban kialakulhat fájdalom a bénulással összefüggésben is, de véleményt csak az összes lelet birtokában lehet mondani.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztel Doktor Úr!

Sajnos ,egy évben többször is van mandulagyulladásom. A háziorvosom elküldött fül-orr-gégészetre, hogy vetessem ki a mandulámat, ha lehet, mert 1-2 havonta szenvedek vele. A fül-orr-gégészetre csak akkor kaptam időpontot, mire meggyógyultam, de természetesen elmondtam a panaszaimat, hogy fáj a torkom/mandulám, alig tudok nyelni mikor beteg vagyok, és több fehér tüsző is megjelenik mindig a bal oldalon, lázam nincs! Erre az orvos, nem tanácsolta a mandulakivételt, mert idézem \\\"kizárt, hogy kihordja valaki, láz nélkül. A tüszős mandulagyulladás magas lázzal jár.\\\" Akkor mintát vettek a mandulámról, amiből megállapították, hogy nincs benne baktérium. ( gondolom mivel épp nem voltam beteg.) Ez 3 hete történt, és most ismét torokfájással küszködöm, a mandulám pedig megint tüszős. Ön szerint mi tévő legyek? Köszönettel, Berni
Tisztelt Berni !



Most, panasz mellett javasolok ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot. Indokolt néhány laborvizsgálat elvégzése is (vérkép, AST, CRP, vesefunkció) idült mandulagyulladás gyanuja miatt. Az összes információ birtokában lehet eldönteni, indokolt-e a mandulaműtét.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő / Úr! 39 éves férfi vagyok. Tavaly februárban szotyi héjat sikerült \"félre nyelnem\". Azért idéző jelben mert valójában egy hirtelen, ijedtségből eredő légvétellel került oda, ahol most is van. Igen azóta is benn van. Több orvos látott már de nem hallgattak rám, ezért nem találták meg. Végeztek gyomor és tüdő tükrözést is eredmény nélkül. Sajnos az orrom el volt törve, ezért ferde, így a tüdő tükrözéshez a csövet a számon engedték le. Én mondtam, hogy följebb érzem a szúrást de hiába. A légvételekkel a mai napig mozog. A szájpadlásomtól a gégefedőig érzem a szúrásokat, attól függően, hogy hol van. Olyan mintha az orrgaratomban lenne. Van, hogy éjjel arra ébredek hogy nem kapok levegőt. Evés közben sokszor félre megy a falat. Rettegve ülök le enni. Valóságos pokol az életem. Nem tudom lehet-e kapcsolat a két dolog között de azóta a vérnyomásom is ingadozó lett. Nem tudom kihez fordulhatnék önökön kívül. Kérem, ha tud valamilyen módon segítsen! A világ végére is elmennék, hogy megszabaduljak tőle. Van három gyermekem és szeretném felnevelni őket. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel egy reményvesztett apa: József.
Tisztelt József !



Egy idegentest a nyálkahártyába fúródva már néhány nap alatt gyulladást okoz, mely vizsgálat során látható. A korábban vizsgált területen feltehetően nem volt ilyen.

Amennyiben az orrgarat hátsó részét endoszkóppal eddig nem tekintették át, panaszai miatt indokolt lenne a vizsgálat. Valamelyik orrfélen keresztül egy vékony endoszkóp nagy valószínűséggel hátravezethető. A vizsgálatra minden fül-orr-gégészeti rendelésen, igy a Budai Allergiaközpontban is lehetőség van.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!



24 éves vagyok, manduláimat (orr- és garat) 6 éves koromban vették ki, mert túl nagyra nőttek. Eddig semmi különösebb gondom nem volt. Tegnapelőtt viszont elkezdett fájni a torkom, a jobb oldalon, és estére be is lázasodtam. Egy napon keresztül alig lehetett levinni a lázam, és a torkom is egyre jobban bedagadt. Egy duzzanatot lehetett látni és sárgás váladékot rajta. Ma reggel már az egész torkom bedagadt, beszélni is alig tudok. Elmentem orvoshoz, aki közölte, hogy visszanőtt a jobb oldali mandulám, és fekélyes mandulagyulladásom van. Kérdeztem, tényleg lehetséges-e, hogy ennyi idő után visszanőtt? Azt válaszolta, valószínűleg nem sikerült rendesen a műtét.

Ön szerint is lehetséges, hogy ennyi idő elteltével visszanőtt a mandulám? A műtét óta eltelt 18 évben több orvos is látta a torkomat kivizsgálások során és egyik sem jelezte, hogy feltűnt volna neki, hogy visszanőtt, vagy hogy egyáltalán csak az egyik oldalon van.

A másik kérdésem az lenne, ki kell-e vetetni megint ezt a mandulát?



Válaszát előre is köszönöm!



Üdvözlettel,



J.Judit
Tisztelt J.Judit!



A már egyszer kivett gartamandula nem nő vissza, esetleg ott maradt egy csonk, amely gyulladás nélkül alig észrevehető, gyulladás estén viszont megduzzad. Azt,hogy az Ön esetében műtét szükséges-e, csak vizsgálat után lehet megmondani.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Cím!

Kérdésem, hogy - a szájban, mintából igazoltan kimutatott Candida albicans gombásodás átadható csókolózással??



Várom megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Tisztelt Kiss Krisztián !



Igen. De a gomba csak akkor fog elszaporodni, ha a másik szájüregben is kedvezőek számára a mikrobiológiai körülmények.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!





24 éves lány vagyok. Segítségét szeretném kérni, a következő torok problémámmal kapcsolatban:



Két évvel ezelőtt, fülzúgás miatt hallásvizsgálaton voltam, és a vizsgálat részeként megnézték a torkomat is,

melyre fémből készült spatulát alkalmaztak. A vizsgálat után, félóra elteltével elkezdett kaparni a torkom, ami másnapra elmúlt.

2-3 nap elteltével száraz, égető fájdalom jelent meg a garatomban, melyet sárga színű váladék kísér, de ez a tünet már nem akart elmúlni.

Hidegre érzékeny a torkom, hideg folyadékot, hideg ételt képtelen vagyok elfogyasztani.

Természetesen, nem bűnbakot szeretnék keresni, de úgy gondolom, a diagnózis felállításában esetleg fontos tényező lehet, ha vélhetően egy für-orr-gégészeti rendelőből származik a fertőzés.



Az orvosok, a staphylococcus aureus és a haemophilus influenzae nevű baktérium jelenlétét tudták kimutatni.

Kaptam rá sumetrolimot, majd amoxicillint, de a gyógyszereknek csak a mellékhatásaik jelentkeztek. A tünetek nem csillapodtak.

Az orvosok szerint, valószínűleg egy vírus indíthatta el a folyamatot, a baktérium csak másodlagos felülfertőződés.



Később el kellett távolítani a mandulámat, mert feldagadt.



A műtét óta eltelt másfél év, de nem sikerült megszabadulni a gyulladástól.

Próbálkoztam fokhagyma evéssel, nyakmelegítéssel, infra lámpával, szaunával, Bioparox inhaláló spray-vel, ecseteltem a garatomat Betadine-nel, de egyik se segített.



A neten olvastam, hogy orrsövény ferdülés, orrpolip is okozhat ilyet, de úgy gondolom, miután elég sokszor látott fül-orr-gégész a mandula műtét környékén, így ezek már kiderültek volna.



Azt szeretném megkérdezni, hogy az Ön véleménye szerint, egy ilyen hosszan elhúzódó garatgyulladásból milyen esélyeim vannak a gyógyulásra, egyáltalán létezik-e valamilyen gyógyszer, vagy gyógymód ami segíthet?





Válaszát előre is köszönöm!



Üdvözlettel,

Alexandra

Kedves Alexandra !



Elhúzódó garathurut hátterében valóban állhat orrmelléküreg gyulladás valamint refluxbetegség. Mivel folyamatosan panaszos és a mandulaműtét óta sem történt javulás,ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztel Doktor Úr!



Novemberben grommetet ültettek be a bal fülembe savós középfülgyulladás miatt. Most kontroll vizsgálaton az orvosom azt mondta használjak paraffin olajat, mert cerumen van a fülemben és kiszedni nem tudja a gromet miatt.

Ha víz nem érheti a fülemet, paraffin olajat csepegtethetek bele nyugodtan?



Válaszát előre is köszönöm:

Kata
Kedves Kata !



November óta közel egy év telt el. A grommet általában spontán kiesik a dobhártyából 3 hónap alatt.

Amennyiben a dobüreg szellőzési zavarának fülkürthurut az oka, azt kellene kezelni. Tisztázni kellene, nincs-e idült arcüreggyulladás, allergia, orrsövényferdülés a háttérben.

Ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok orrüregi endoszkópos vizsgálattal, szükség esetén arckoponya CT-vel.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos





Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



Három éves kislányom a gyanúm szerint egyáltalán nem érez szagokat.

Ezt több kisebb-nagyobb jelből következtettem ki, majd elvégeztem egy házi tesztet is, amelynek során nem tudott különbséget tenni két pohár \"víz\" között, pedig ez egyikbe valójában 20%-os ecetet töltöttem, mégis mindkettőre azt mondta, hogy \"víz szagú\". Meg is itta volna az ecetet, amikor felkínáltam neki (ezt természetesen nem hagytam).



Kérdésem, hogy érdemes-e ezzel ilyen kis korban foglalkozni, és Önök foglalkoznak-e ilyen szűréssel?



Én mindenesetre szeretnék utánajárni.



Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelt Érdeklődö !



Ilyen fiatal korban szaglásvizsgálatot még nem lehet végezni, de egy rutin fül-orr-gégészeti vizsgálat mindenképpen indokolt. Erre lehetőség van a Budai Allergiaközpontban.

Az esetleg szükséges további kivizsgálás ennek eredményétől függ.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr Úr/nő! Évek óta fennálló egyoldali orrvérzéssel küzdök. Mostanra ezt már szinte előre érzem, hogy mikorra várható, mert az orrom is eldugul mielőtt jelentkezik. Több alkalommal vizsgálták, de csak az orromba lévő erek vizsgálatáig jutottak. Volt amikor találtak gyanús hajszáleret, amit lekezeltek, kitamponáltak, orrkenőcs, C vitamin és azt mondták, hogy rendben lesz. Sajnos még a mai napig létező az orrvérzésem, sőt már gyakran előfordul, az is, hogy éjszaka arra ébredek, hogy bedugult az orrom, próbálom kifújni, és már tele is van a zsepi vérrel. Hol hosszabb, hol rövidebb ideig intenzíven folyik, aztán szerencsére eláll. A kérdésem, hogy érdemes-e további vizsgálattal keresni az okot, ebben önök tudnak-e segíteni, vagy szokjam a helyzetet.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !



Ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Az orrüreg endoszkópos vizsgálata alapján lehet eldönteni, szükséges-e az orrmelléküregek CT vizsgálata.



Endoszkópos vizsgálatra lehetőség van a Budai Allergiaközpontban, amennyiben szúkséges, a CT-t megszervezzük.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr !

A kérdésem a következő :

A páromnak gégekanül van betéve ,honnan lehet azt tudni ,hogy mikor lehet megszüntetni.Négy hónapja stroke-ot kapott előszőr lélegeztetőgépen volt, utána kapta a kanült. Most rehabilitációs osztályon fekszik a IV.ker-ben a Városi K.H.-ban,nem történik tesztelés sem a nyelésre ,sem a levegő vételre.Hívhatok -e a kórházba egy gégész szakorvost privát.

Köszönettel :Sereg Lászlóné

Tisztelt Sereg Lászlóné !



Osztályos kezelőorvosa tud fül-orr-gégész konzíliumot kérni a IV. kerületi szakrendelőből. A vizsgálatot a TB finanszírozza. A vizsgálat alapján lehet eldönteni, mennyi ideig szükséges légcsőkanül viselése.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink