Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!



A keresőbe beírt kulcsszavak alapján nem találtam számomra hasznos információt az eddig megválaszolt kérdései között, ezért írok és kérném az Ön szíves segítségét. Gyermekkoromban a garatmandulám sokat volt gyulladásban (körülbelül évi 3-4 alkalom), de nem engedtem eltávolíttatni. Középiskolás koromra a folytonos megbetegedéseket „kinőttem”. A megbetegedések járulékos hozománya az volt, hogy berepedezett a mandulám, és ezekbe a repedésekbe az étel darabok megtapadnak és fehér, kinyomható lepedék képződik. (Ha jól tudom ezek csak a fehér vérsejtek által körbevett ételmaradékok – de nem vagyok a témában jártas) Ezen lepedékek kemény állaggal és kellemetlen szaggal rendelkeznek. Voltam már ezzel a problémával gégésznél, két helyen is, az egyik azt állította el kell távolítani a mandulámat (szerintem anyagi érdekből) a másik pedig azt, hogy ez gyakori probléma, neki is van ilyen, de ezért nem javasolja a garatmandula eltávolítását. Engem maga a jelenség nem zavar, megtanultam együtt élni vele, és gond nélkül eltávolítom magamnak ezeket a kis lepedékeket. Körülbelül 1-2 hetente egy ilyen kis lepedék szorul eltávolításra, tehát nem is sűrű az eset. Ami viszont aggaszt, hogy már több hónapja a vizelet vér értéke 20 Ery/uL a vizeletemben. Az ultrahang vizsgálat teljes mértékben negatív. Szedtem antibiotikumot, mert vesegyulladást feltételeztek, de ezután is ez az érték szerepelt a vizeletem laboratóriumi leletében. Jobb oldalon a vesémnél alantas fájdalmat érzek időnként, valamint a jobb lágyékomban is (esetleg itt húgyvezeték vagy valami más lehet gyulladásba?) Lázam és egyéb garat mandulagyulladásra utaló tüneteim nincsenek, beteg is csak nagyon ritkán vagyok 2-3 évente egy kis megfázás erejéig. A teljes kórképhez hozzá tartozik egy jobb oldali enyhe orrsövényferdülés is, amit szintén nem műttettem meg, mert ez sem zavar. Jelenleg 25 éves vagyok, aktívan sportolok. Önnek mi a véleménye, lehet ez a elváltozás a mandulám leírt állapotától a vizeletemben, vagy a leírtak teljesen normálisak és csak vesegyulladásom lehet valami oknál fogva? Még anno voltam góckutatáson is, és az is teljesen negatív lett, akkor is már ilyen állapotú volt a mandulám, gondolom ez is azt erősíti, hogy a mandulámmal nincs probléma.

Elnézést kérek Öntől, hogy levelem ilyen hosszúra sikerült, csak a tényeket pontosan le szerettem volna írni Önnek. Előre is köszönöm a szíves segítségét!



Üdvözlettel: Miklós

Tisztelt Miklós !



Amennyiben glomerulonephritise, megfelelő magyar név híján vese-állományi gyulladása van, az összefügghet az idült mandulagyulladással.

A vizeletben ürülő vörösvértestek más vesebetegséget,hólyaghurutot, vesemedence gyulladást, vesekövet is jelenthetnek.

Kérdésére pontos választ csak részletes vesefunkcíós és vizeletvizsgálat vamint kontroll fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet adni.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Leírom a történetem. Májusban tornáztam délután, másnap arra ébredtem, hogy gombóc van a torkomban. Azt hittem csak elmúlik, de azóta sem. Voltam gégészeten, ahol gégetükörrel megállapította, hogy a gégém be van gyulladva, írt fel refluxont. A vérvétel eredm. rendben volt, allergiám sincs, a helic.bakt. vizsgálat is neg. lett. Azóta voltak jó és rossz időszakok is. Néha olyan érzésem van, mintha szorítanák a gégmet, ha büfögök néha jobb. lig eszek olyan ételt amitől refluxos tüneteimnek kéne lennie. Kérem segítségét, hogy hová fordulhatok még. Köszönettel: Regina
Tisztelt Regina !



Ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok, hogy látható-e még gyulladás a gégéjében. Tünetei alapján a refluxbetegség nem kizárt. Ennek igazolása és kezelése nem mindig egyszerű.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy a párom már 2-3 hete,furcsa enyhén tompa nyomó érzést érez a torkánál.Emellett sok slejmet köp ki,és nehezen nyel.Láza és köhögése nincs.

Kérem segitsen!



Köszönettel:

F.Zsuzsanna
Tisztelt F.Zsuzsanna!



Több ok állhat a háttérben, kérdésére csak vizsgálat után lehet választ adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Azzal a panasszal fordulok önhöz, hogy tavaj nyáron eldugult a fülem, elmentem fül-orr-gégészhez kimosta és rá két hétre roppant egyet és jó lett. Most ismét úgy éreztem kb 1 hónapja hogy eldugult és azóta folyamatosan megállás nélkül zúg. Elmentem megint kimosatni a fülem, rendesen kimosták, de sajnos ugyanúgy zúg azóta is a fülem, nem segített a fülmosás. Lehet még várni kell pár napot míg jó lesz, vagy talán más lehet a probléma?

Válaszát előre is köszönöm: Ramóna
Tisztelt Ramóna !



Több ok lehet a panasza hátterében, fülkürt huruttól a hallóideg eredetű halláscsökkenésig. Ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő, Doktorúr! Nagyon rég óta van allergiám poratkára, fű-, és virágporra.A jobb oldalon kétszer volt orrsövény műtétem.Az allegia miatt időnként nagyon begyúllad és fáj a jobb orrüreg, de nem tudok használni allergia ellen felírt hosszútávra használatos orrsprayokat mert ezek a már operált jobb oldali orrjáratban fájdalmat orrdugulást okoznak. Persze a rhinopspray plus egy befúvása is elmúlasztja a fájdalmat, de az tönkreteszi a nyálkahártyát, ezért nem használom. Hogyan lehet ezt a már műtött orrjáratot kezelni, hogy elviselje ezeket az orrsprayokat? A bal oldali orrjárat sosem okoz fájdalmat és az elviseli az orrsprayokat is.
Tisztelt Érdeklődő !



Endszkópos orrüreg vizsgálatot, ennek alapján szükség szerint orrmelléküreg

CT-t javasolok. Kérdésére az eredmények birtokában lehet választ adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

6 és fél éves kisfiamnál korábban nagyon ritkán fordult elő nátha, maximum évente kétszer megfázások alkalmával. Ez év nyara óta viszont folyamatosan náthás. Felkerestünk egy szakembert aki antibiotikumot, orrcseppet és orrkenőcsöt javasolt. Sajnos a tünetek közel 1 hónap elteltével sem javultak, és hallásromlást is észleltünk már nála, így újra felkerestük az orvost, aki az orrmandula eltávolítását javasolja. Kérem az Önök véleményét abban, hogy van-e mód arra, hogy elkerüljük a műtéti beavatkozást, mivel betegsége nem tart régóta és korábban nem voltak egyáltalán panaszai. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !



A panaszok valóban orrmandula megnagyobbodásra utalnak. Ennek hátterében több ok állhat. Pontos választ csak az orr-garat vizsgálata után lehet adni. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy szükséges-e további kivizsgálás pl. allergiavizsgálat, refluxbetegség kizárása.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
14 éves keresztfiam átesett egy \"víruson\" Megdagadtak a nyirokcsomói. Antibiotikumot kapott. Úgy tűnt, rendbejött, de pár nap múlva diónyira dagadtak a csomók, 2 napig lázas volt. Láza már napok óta nincs, de egyre több csomó duzzad meg. A laborvizsgálat csak az antistreptolizint mutatja 769-nek. A csomók fájnak és szaporodnak. Az orvos nem mond rá semmit. Mit tegyünk, hová vigyük?
Tisztelt Érdeklődő !



Fül-orr-gégészeti vizsgálatot, garatváladék baktérium tenyésztése alapján célzott antibiotikus kezelést javasolok. Az AST érték jelentős emelkedése Streptococcus fertőzést jelez.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
72éves 6 éve féloldali bénult vagyok nagy fájdalmakkal. 3 hónap óta nagyön fáj a homlok-arcüregem és talán emiatt a szemem is.A ct és a röntgen nyálkaduzzanatot mutat a sok nyálfolyás miatt. Az itteni orr- fül orvos szerint hiába pucolná ki.A fszemfájdalom a központi idegrendszer miatt a bénulás miatt lehet.Kérem szíves javaslatát
Tisztelt Érdeklődő !



Kérdésére csak fül-orr-gégészeti vizsgálat és az orrmelléküreg CT megtekintése után lehet választ adni. Valóban kialakulhat fájdalom a bénulással összefüggésben is, de véleményt csak az összes lelet birtokában lehet mondani.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztel Doktor Úr!

Sajnos ,egy évben többször is van mandulagyulladásom. A háziorvosom elküldött fül-orr-gégészetre, hogy vetessem ki a mandulámat, ha lehet, mert 1-2 havonta szenvedek vele. A fül-orr-gégészetre csak akkor kaptam időpontot, mire meggyógyultam, de természetesen elmondtam a panaszaimat, hogy fáj a torkom/mandulám, alig tudok nyelni mikor beteg vagyok, és több fehér tüsző is megjelenik mindig a bal oldalon, lázam nincs! Erre az orvos, nem tanácsolta a mandulakivételt, mert idézem \\\"kizárt, hogy kihordja valaki, láz nélkül. A tüszős mandulagyulladás magas lázzal jár.\\\" Akkor mintát vettek a mandulámról, amiből megállapították, hogy nincs benne baktérium. ( gondolom mivel épp nem voltam beteg.) Ez 3 hete történt, és most ismét torokfájással küszködöm, a mandulám pedig megint tüszős. Ön szerint mi tévő legyek? Köszönettel, Berni
Tisztelt Berni !



Most, panasz mellett javasolok ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot. Indokolt néhány laborvizsgálat elvégzése is (vérkép, AST, CRP, vesefunkció) idült mandulagyulladás gyanuja miatt. Az összes információ birtokában lehet eldönteni, indokolt-e a mandulaműtét.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő / Úr! 39 éves férfi vagyok. Tavaly februárban szotyi héjat sikerült \"félre nyelnem\". Azért idéző jelben mert valójában egy hirtelen, ijedtségből eredő légvétellel került oda, ahol most is van. Igen azóta is benn van. Több orvos látott már de nem hallgattak rám, ezért nem találták meg. Végeztek gyomor és tüdő tükrözést is eredmény nélkül. Sajnos az orrom el volt törve, ezért ferde, így a tüdő tükrözéshez a csövet a számon engedték le. Én mondtam, hogy följebb érzem a szúrást de hiába. A légvételekkel a mai napig mozog. A szájpadlásomtól a gégefedőig érzem a szúrásokat, attól függően, hogy hol van. Olyan mintha az orrgaratomban lenne. Van, hogy éjjel arra ébredek hogy nem kapok levegőt. Evés közben sokszor félre megy a falat. Rettegve ülök le enni. Valóságos pokol az életem. Nem tudom lehet-e kapcsolat a két dolog között de azóta a vérnyomásom is ingadozó lett. Nem tudom kihez fordulhatnék önökön kívül. Kérem, ha tud valamilyen módon segítsen! A világ végére is elmennék, hogy megszabaduljak tőle. Van három gyermekem és szeretném felnevelni őket. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel egy reményvesztett apa: József.
Tisztelt József !



Egy idegentest a nyálkahártyába fúródva már néhány nap alatt gyulladást okoz, mely vizsgálat során látható. A korábban vizsgált területen feltehetően nem volt ilyen.

Amennyiben az orrgarat hátsó részét endoszkóppal eddig nem tekintették át, panaszai miatt indokolt lenne a vizsgálat. Valamelyik orrfélen keresztül egy vékony endoszkóp nagy valószínűséggel hátravezethető. A vizsgálatra minden fül-orr-gégészeti rendelésen, igy a Budai Allergiaközpontban is lehetőség van.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?


További részletek
Mit szedjünk torokgyulladásra?

Mit szedjünk torokgyulladásra?

A torokgyulladás gyakori panasz az őszi-téli időszakban. Az esetek döntő többségében vírusok okozzák, de ritkábban kiválthatják gennykeltő baktériumok is. A kiváltó októl is függ, hogy milyen kezelésre van szükség. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mivel kezeljük, mit érdemes szedni torokgyulladásra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink