Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor/Doktornő!
Hónapok óta tartó fülfolyás és lukas dobhártya miatt műtétet javasoltak. A műtéttől félek, mert 145 kg vagyok és hallottam, hogy hanyattfekve kell mozdulatlanul feküdnöm a műtét alatt. Ilyen súllyal ez nagyon megterhelő számomra, hanyattfekvéskor olyan mintha lógna a fejem, rosszul vagyok és fulladok. azt szeretném megkérdezni, hogy műtét közben tesznek- e a fejem alá valamit? Valamint érdekel, hogy mivel altatás nélkül lesz a műtét,eléggé el tudják-e érzésteleníteni, vagy fájdalmas lesz? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Érdeklődő !

Ezeket a részleteket az Önt operáló orvossal tudja tisztázni. Megfelelő érzéstelenítés mellett a műtét teljesen fájdalmatlan.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt szakértő!

Én azt szeretném megkérdezni hogy az orvosok mért nem akarnak hozzányulni a fülemhez? hallássérült vagyok de nagyon szeretném hogy megműtsenek ellenben azt mondják hogy szük a hallójáratom,de ezzel nem lehet tenni semmit se?? teljesen elvagyok keseredve :(
válaszát előre is köszönöm
üdv Bernadett
Tisztelt Bernadett !

Annak eldöntése, hogy hallása javítható-e műtéttel, több vizsgálat alapján dönthető el. Mikroszkópos hallójárat- dobhártya vizsgálat, hallásvizsgálati lelet és szükség esetén röntgen / CT ad megfelelő információt. Kérdésére csak mindezek birtokában lehet választ adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves szakértő! A segítségét szeretném kérni. Olyan problémával küzdők, hogy félévente elkezd bedugulni a fülem, és középfülgyulladás alakul ki. Arra jöttem rá, hogy ez a fülfájás, füldugulás annál a fülemnél jelentkezik, amelyik fülemen többet alszom. Próbálkoztam már tollpárnával is, illetve szivacspárnával, utoljára gyapjúpárnával. Tudna nekem ebben segíteni, hogy ez miért alakul ki, és mit tudok ellene tenni?
Kedves Érdeklődő !

Rendszeres középfülgyulladás kialakulásának hátterében általában a fülkürt működésének zavara áll, amelyet orrüregi-orrmelléküreg probléma okozhat. Ennek tisztázásáta fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!
Három hete megvagyok fázva.Lázam nem volt az orrom sem olyan vészesen kezdett el folyni, mint egy szokványos náthánál.Torok, ill. mandula fajdalom is volt.Az utóbbi 2 hétben besűrűsödött az orrváladék de nem nagyon akar letisztulni, ha fújom az orrom akkor mindjárt a fülembe megy.Sajnos orrsprayt is használok(rhinospray), mert 4-5 óránként iszonyatosan bedugul az orrom nem kapok levegőt, az éjszakákról nem is beszélve.A helyzetemet az is nehezíti, hogy 24 hetes kismama vagyok.Voltam háziorvosnál Zinnatot írt 500mg 2X1-et. Mi lehet ez orrmelléküreg gyulladás vagy már az arcüregre meg a fülemre terjedt? Köszönettel:Dóra
Tisztelt Dóra !

Láz nélküli orrdugulás, orrfolyás estén felmerül az allergia, refluxbetegség valamint terhesség alatt hormonalis ok is.
Várandósság alatt erősen behatárolt az alkalmazható gyógyszerek,vizsgálatok, kezelések lehetősége.
Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok a legmegfelelőbb és a babára nézve mellékhatás nélküli kezelés kiválasztására.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor/Doktornő!

Detrituszt találtak a mandulámon, a javaslat az hogy ki kellene venni a mandulámat.
Legutóbb tavaly áprilisban szedtem antibiotikumot mandulagyulladásra, amit az orvosom állapított meg. Annak ellenére hogy nem volt sem komoly mandulafájásom sem lázam. Pár nap alatt megszünt a dolog.
A kérdés az hogy ez is lehet az idűlt mandulagyulladás jele?
Nem vagyok abban biztos hogy ki kellene vetetnem a mandulámat. Tudom látni kellene, de szóba jöhet más megoldás is vagy sem?
Vérvételen voltam most várom az eredményeket. AST. Kérdés hogy az AST jelenléte mennyire bizonyitó erejű?
Köszönöm válaszát
Nagy Zsolt
Tisztelt Nagy Zsolt !

A mandulaműtét szükségességének eldöntése mindig egyedi mérlegelés kérdése. Ritka, amikor olyan mértékű eltérést látunk a vizsgálat során vagy a laborleletekben, amely egyértelműen indokolttá teszi a beavatkozást. Önmagában a detritus sem ilyen. Ez az idült mandulagyulladás egyik jele. Emellett fontos, hogy milyen gyakran jelentkezik heveny gyulladás, van-e kísérő gócos betegsége valamint fontos információ az AST érték is.
Pontos választ fül-orr-gégészeti vizsgálat valamint az összes egyéb lelet értékelése alapján lehet adni.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kolléganőm kérésére kérdezném önt,a következő problémáról.Van egy 5 éves kisfia.Több mint egy hónapja fáj a feje,fülzúgásra panaszkodik,száraz köhögése van,ami nagyon csúnyán hangzik.De se láza,se más fájdalma nincs.Étvágya is jó.Középfülgyulladást állapítottak meg,szedett Zinat-ot,kapott orrsray-t és Ventolint is,mert sípolt a tüdeje.Anyja azt vette észre hogy rosszabbodott a hallása is.A kérdései a következők lennének.
-Allergia tesztet érdemes lenne-e csináltatni?
-Orrmandulája okozhatja-e ezeket a panaszokat vagy a fülével lehet a baj?
Nem tudja kit keressen fel,mert sajnos magánorvosra nem telik nekik.Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelt Érdeklődő!

Allergia teszt mindenképpen indokolt.Elsőként a lakóhely szerinti gyermek fül-orr-gége rendelést célszerű felkeresni.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!

November végén műtéti úton eltávolították a bölcsességfogamat, és felül megnyílt az arcüregem. 2 hét után az orvos megállapította, hogy bezárult (vagy nem tudom, mi erre a szakszó), és már nem fog gondot okozni.
Kb. egy hétre rá (december 20. körül) észleltem magamon az arcüreggyulladás tüneteit (nagyon erős, nyomásszerű fájdalom az arcomnál; sűrű orrváladék; állandó orrdugulás; gyengeség, fáradtság). Több orvost felkerestem már, beszedtem egy kúra antibiotikumot, inhalálok kamillás gőzzel, kaptam torokfertőtlenítőt, speciális kevert orrcseppet, melegítem az arcomat sóval. Kicsit már jobb lett talán, de még mindig nagyon rossz.
Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne itt a megoldás? Folytassam ezeket az itthoni kezeléseket, vagy van valami kezelés, ami segíthet? Ha igen, mi az? Már nagyon szenvedek.
Köszönöm szépen a segítséget előre is! Üdvözlettel, Judit
Tisztelt Judit !

Kérdésére orrmelléküreg CT és az orrüreg endoszkópos vizsgálata ad választ.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr No
Kb tiz eve eros allergiaval,asztmaval kezelnek fufelek.por stb.Az ossz ige szintem 300.Igazan soha nem fulladtam.A legzes funkciom normalis .A mellkas rontgen,majd ct vizsgalat eredmenye negativ.Gege tukrozes negativ.Soha nem dohanyoztam,jo karban vagyok.Az egesz telet evek ota vegig kohogom.Ejszaka 3-4 orankent fel ebredek es 10 15 percet krakogok valami feher tejszeru dolgot kopkodok.Csak ritka a kopet elszinezodese.A par ev alatt 4-5 alkalommal minimalis ver is latszik.Gyomorsavat csak ritkan erzek.
Tud valamit javasolni???
tisztelettel
Zoltan
Tisztelt Zoltán !

Mivel a korábbi kivizsgálás már igazolt allergiát, ez önmagában is okozhatja a panaszát. A házipor atka orr és tüdő tüneteket egyaránt okoz. A felső és alsólégúti panaszok szorosan összefüggenek. A nem vagy rosszul kezelt allergiás nátha, idült orrmelléküreg gyulladás tartós köhögés oka lehet. Emellett felmerül e refluxbetegség is.
Fül-orr-gégészeti kontrollvizsgálatot javasolok. Orrüregi endoszkópos vizsgálat, szükség esetén orrmelléküreg CT segít a legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor Nő/Úr! Szédüléses, fejfájásos panaszomra azt a választ kaptam, hogy valami vírus. Sokat vagyok náthás, lázam nem volt, bal oldalon szemem mögött, alatt és a fülemnél szokott fájni a fejem. Orrsövényferdülést is diagnosztizáltak. Szeretném elfelejteni ezeket a tüneteket. Tunának segíteni? Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !

A vírusfertőzés 1-2 hét alatt lezajlik. Amennyiben panasza tartósabban fennáll, felmerül allergia vagy orrmelléküreg gyulladás lehetősége.
Endoszkópos orrüreg vizsgálatot javasolok. Erre lehetőség van a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégészeti rendelésén.Ennek alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e további kivizsgálásra, pl. orrmelléküreg CT-re.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő! Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy múlt héten mikor ettem leszaladt a légcsövemre egy morzsa darab,de hiába köhögtem nem jött ki.Azóta folyamatosan köhögnöm kell,úgy érzem folyadék van a légcsövemben és néha elég nehezen kapok levegőt ( bár lehet az már csak a pánik) Voltam ma fül-orr gégészeten,ahol megvizsgált a doktor nő,de nem talált semmi rendelleneset,elküldött röntgenre,ahol szintén nem találtak semmit.Ez állt a papíron: sima rekeszkontúr,szabad sinusok.infiltrátum nem látható.szabályos hílus struktúra.normális nagyságú szív,az aorta nem tágult.Viszont beutalt konzíliumra a Szent László kórházba,de nem szeretnék elmenni,mert nem szeretném,ha légcsőtükrözéssel megnéznék,mert nagyon kellemetlen eljárás.Azt mondta az orvos,hogy csak megnyugtatás képp kéne elmennem,nem hiszi,hogy bennt maradt a morzsa,ha ott is volt lebontották a fehérvérsejtek vagy vörös nem tudom már mit mondott.Ön szerint javasolt elmennem vagy már valóban felszívódhatott a morzsa? Válaszát előre is köszönöm!!!
Tisztelt Érdeklődő !

Amennyiben tartósan panasza van, indokolt a légcső endoszkópos vizsgálata. Több a haszna, mint a vele járő kellemetlenség.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

További részletek
Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink