Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

31 éves vagyok, két korai vetélésem volt 2012 ben. Mindkét terhességem alatt erősődő fül fájdalom volt jellemző. Azóta is visszatérő fül fájásom van ami gyakori fejfájással is párosul és pár napja szédülök és hányinger érzésem van. Áprilisban voltam legutóbb fül orr gégésznél ahol S alakú orrsövényferdülést állapítottak meg. Annak ellenére hogy a fülemet egészségesnek ítélték meg, azóta is a panaszaim megmaradtak. Gyerek korban 2x volt agyhártya gyulladásom és autó balesetből nagyfokú agyrázkódás. Azt szeretném Öntől kérdezni hogy segíthet e a műtéti beavatkozás a fejfájás és a fül problémámban. Sajnos az elmúlt 2 évben erős savasodásom is van, bármennyire próbálok lúgosító ételeket fogyasztani. Mihamarabb szeretnénk babát de ezekkel a panaszokkal nem merünk erre vállalkozni. Tanácsát előre is köszönöm.
Tisztelettel, Ferenczné
2013.07.23
Tisztelt Ferenczné !

Ha az orrsövényferdülés fülkürtműködési zavart és ezáltal fülkürt hurutot okoz, akkor az orrsövényműtét segíthet a panaszokon.
Problémája mindenképpen komplexnek tűnik. A korábbi koponyasérülés és agyhártya gyulladás is hozzájárulhat a tünetei kialakulásához. A terhesség alatti orrnyálkahártya duzzanat önmagában is okozhat orrlégzési és következményesen fülpanaszt.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat , szükség esetén orrmelléküreg CT, részletes fülészeti vizsgálat után lehet egyértelműen nyilatkozni arról, hogy indokolt-e az orrsövényműtét.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.07.23
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!.Végső kétségbeesésemben szeretnék önhöz fordulni,mert nagyon el vagyok keseredve...37 éves vagyok.Kálváriám már lassan 3 éve tart..Kórházban feküdtem,mert sajnos a 10.héten el halt a kisbabám,és befejező műtétet hajtottak végre rajtam.Mikor ki jöttem a kórházból,szinte már másnap el dugult az orrom jobb oldalt,és rengeteg fehér habos váladékot köptem ki.A szám kisebesedett..Rengeteg köptetőt,és antibiotikumot be szedtem az évek során,szopogatós torokfertőtlenítőket,de sajnos ez nem szűnt meg,sőt fokozódott a hátsó váladékcsorgás.Mindig arra ébredtem hogy majd megfulladok.Nem sokkal ez után állandó szárazságot éreztem az orromban,ki volt sebesedve,pörkös lett,és vérzett.Ez után be rekedtem,és azóta állandó gégegyulladásom is van,el mélyült a hangom,rekedt vagyok...Kb.15-ször voltam az orr fül gégészeten,az orvosok 3 perces vizsgálatokon rengeteg fajta orrcseppet írtak fel,de sajnos ezektől a helyzet még rosszabb lett,mintha szét marták volna a nyálkahártyát.Allergia vizsgálatra küldtek,ahol kiderült,hogy tartósítószer intoleranciám van a szorbin és benzoe savakra.2 év szenvedés után végre el küldtek arckoponya Ct vizsgálatra,mely a következőket mutatta.:A septum nasi maximumán 3.5mm-rel deviál balra,itt rajta 6mm-es csontos megerősödés van.Az orrkagylók normális nagyságúak,az orrjáratok átjárhatóak.Sz.e. septum műtét javasolt.Tehát orrsövény ferdülést állapítottak meg.Én ezt meg is akartam műttetni,de az orvosom javasolta,várjunk még,mert lehet ez reflux betegség is.Januárban nyelőcső tükrözésen be is igazolódott hogy valóban az van.Azóta 2x szedek Controloc 40mg tablettát és Motilium tablettát 4 szemet,de semmi javulás nem történt.Az orr fül gégész írt fel nekem Nasonex orrsprayt.Azt mondta hogy ha nem javul a garatcsorgás ettől,akkor megműti az orromat.4 hétig használtam ezt az orrsprayt,de éreztem hogy nem jó.3 hete az orrom teljesen kiszáradt,a garatcsorgás még intenzívebb lett,de olyan sűrű,nyálkás, hogy nem tudom kiköpni,és nem tudok tőle enni.A torkom tele van nyálkával,nyelési nehézségeim vannak.Úgy érzem hogy a garatból csorog,de nem tudom hogy a fejemnek mely területéről.A tarkóm és a fülem mögötti terület erősen zsibbad,és néha szédelgek,és kissé zavart vagyok.Sajnos ezt a váladékot le is nyeltem,és nyálkás hasmenésem volt,és a tápanyagok sem szívódnak fel a gyomromból.Állandóan iszom,de mégis ki van száradva a szám,ez miatt nem bírom a meleget,mert azonnal kiszáradok.Mintha nem is lenne nyálam.65 kg-ról egy két hónap alatt le fogytam 50 kg-ra,nagyon rossz állapotban vagyok.Teljesen le vagyok már gyengülve,3 hete táppénzen vagyok.Nyelés röntgent csináltatott a háziorvos,az negatív lett,és ismételten gyomor tükrözést végeztek,ahol nyelőcső gyulladást találtak,és rekeszizom sérvet.Már kezdetektől tapasztaltam, hogy a nyelvemen vastag sárgásfehér lepedék van,középen fehér csomó,és a nyelvem tövén , a garatomban piros hólyagok vannak.Bórax glicerines gézzel szoktam le törölni a nyelvemet,és ettől egy picit jobb,de nem múlik el,estére megint vastagon van a nyelvemen.Fel merült bennem a kérdés,hogy nem gomba fertőzés van e a számban ill.a nyelőcsőben,és ez okoz mindent, ,mert sajnos nőgyógyászatilag a candidával már évek óta küzdök sikertelenül.Lehet hogy ezzel van elfertőződve az arcüregem is már 3 éve?Sajnos ezt még soha egyik orvos sem vizsgálta,figyelmen kívül hagyták..Kíváncsi lennék az ön véleményére,mert nem tudom hogy mi okoz nekem ennyi szenvedést.Elnézést a hosszúra sikerült levélért!Előre is köszönöm válaszát!.Tisztelettel : Majteczki Orsolya
2013.07.16
Tisztelt Majteczki Orsolya !

Leírása alapján összes panasza hátterében refluxbetegség állhat. A reflux megszüntetése néha nem könnyű, gyógyszerek és diéta kombinációja segíthet.

Amennyiben sikerül kezelni, a másodlagos fül-orr-gégészeti panaszok (garatba csorgó váladékozás, orrdugulás, rekedtség, a garatflóra felborulása miatt gombák elszaporodása) is rendeződnek. Orrsövény műtét valamennyit javítana az orrlégzésen, de nem szüntetné meg az összes panaszt.

A megoldás gastroenterológus- belgyógyász kezében van. A beállított gyógyszeres kezelés mellett is fennálló reflux 24 órás nyelőcső pH méréssel igazolható. Candida normál esteben is él a nyálkahártyán. Akkor szaporodik el, következménykét és nem okként, ha a garat baktériumflórája felborul. Ezt a savas közeg okozhatja.
Tekintettel a jelentős fogyásra, ismételt gastroenterológiai konzultációt javasolok. Speciális diéta és életmódváltás személyreszabottan alakitható ki.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.07.16
Tisztelt Doktornő/Úr! A kisfiamat 10 napja volt garatmandula műtétje. Korábbi orrmandula műtétje után volt egy kicsi vissza növése, amit a garatmandulával eltávolítottak. Műtét után eszik, iszik viszont beszélne csak nem tud. Azaz beszél csak nem érthetően. Ha az orrát befogja érthetőbb. Mi lehet a probléma?
Köszönöm előre is a válaszát.
2013.07.02
Tisztelt Érdeklődő !

Kérdésére csak vizsgálat után lehet választ adni. Javaslom, hogy konzultáljanak a műtétet végző kollegával.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.07.02
Tisztelt Doktor Nő!
A jobb fülemre mumpsz okozta hallásvesztésem van. Már érdeklődtem azzal kapcsolatban, hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni, nemleges váalszt kaptam. Azt viszont szeretnémmegtudni, hogy ezzel megváltozott munkaképességűnek számítok-e, ha igen, akkor mi a teendőm, ha erről igazolsát szeretnék kapni!
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: kuthy Éva
2013.07.02
Tisztelt Kuthy Éva !

A munkaképesség csökkenése a halláscsökkenés pontos mértékétől függ. A lakóhely szerinti fül-orr-gége szakrendelésen kap arról tájékoztatást, hogy ennek megállapítására hova tartozik .

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.07.02
Tisztelt Doktornő! A kisfiam 2 és fél éves, és még most sem tud beszélni . Voltunk neurológusnál , és szerinte a hallásával van gond mivel egyszer odafigyel ha szolnak hozzá egyszer pedig nem.Elküldtek foniatriai vizsgálatra , de akkor sajnos szabadság miatt nem volt rendelés.Kérem legyen szives a véleményét, mit gondol mi lehet a probléma, és hogy hogyan történik ez a vizsgálat, altatnak-e ? Megértését és válaszát elöre is köszönöm !
2013.06.25
Tisztelt Érdeklődő!

Valószínűleg audiológiai vizsgálatról volt szó. A foniátria a hangképzést vizsgálja.Ez esetben a hallása lehet a probléma.
Kisgyermek hallásvizsgálatára több lehetőség van. Más módszerekkel vizsgálható, mint a felnőttek, speciálisan ezzel foglalkozó szakrendelésen. Részben altatás nélkül, részben altatással. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan és nem szükséges hozzá a gyermek kooperációja.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.06.25
Tisztelet Doktornő / doktor Úr! 6 éves kisfiamnak már 2 éve kivették az orrmanduláját és 3szor felszúrták a fülét mikor megfázik egyből a fülére húzodik. Az ovónők javaslatára hallásvizsgálatra(edukid)vittük ahol megállapításra került, hogy a belső fül még nem károsodott, de nincs elég levegő a dobhártya mögött. Kezelő orvosunk reflux vizsgálatra küldött ami egy 24órás ph mérés lenne. Ettől én nagyon félek. Azt szeretném kérdezni, hogy önök mit javasolnának? Elnézést ha valamit nem megfelelő megfogalmazásban írtam. Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
2013.06.24
Tisztelt Érdelkődő !

Valóban felmerül refluxbetegség a hututos jellegű halláscsökkenés hátterében. Nem szükséges minden estben nyelőcső pH mérés, főleg kisgyermekkorban. Gyermek gastroenterológiai vizsgálatot javasolok. Általában a panaszok alapján beállítják a megfeleleő terápiát és a további teendő a kezelés eredményétől függ.
A vizsgálat egyébként nem fájdalmas,de nem is kifejezetten kellemes. Egy orron át bevezetett vékony szonda méri a nyelőcső savasságát 24 órán keresztül.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.06.24
Tísztelt Doktor úr / nő!
Kérném véleményét , 4 éves fiamnál halláskárosodást találtak! Ezért gyomortükrözést javasolnak! Ön szerint van értelme egy ekkora traumának kitenni a fiamat? Vagy van más humánusabb?
Köszönettel mészáros emi
2013.06.24
Tisztelt Mészáros Emi!

Nem világos, hogy mi indokolná a gyomortükrözést. Amennyiben hurutos jellegű, vezetéses halláscsökkenése van, felmerül a háttérben álló refluxbetegség, de 4 éves korban ez nem indokol gyomortükrözést. Nem egészen értem. Pontos választ csak vizsgálat és az eddigi leletek átnézése után tudnék adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

2013.06.24
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr

Már fél éve küzdök a problémámmal. A múlt héten a fül-orr-gégészeten a Doktornő azt mondta, hogy a garatmanduláim nagyok, törmelékes genny ürül belőlük. Nem volt különösebb panaszom. Télen kicsit többet voltam megfázva, meg fáj a torkom, de nem mentem vele orvoshoz, csak itthon kezelgettem magam homeopátiás szerekkel, meg gyógynövényekkel. Elég nehezen sikerül kilábalnom. Aztán még néha éreztem, mintha valami lenne a torkomban, amit nem bírok lenyelni, de felköhögni se. Nem foglalkoztam vele. Talán visszagondolva, a megfázásokkal egyidejűleg decemberben bedagadt a 2.3. lábujjam, és utána lábfejem, nyomásra érzékeny, voltam vele fizikoterápián, lézerterápián, szedtem rantudil fortet, rheosolont, de nem múlt el. már a hüvelykujjam is fáj, és a térdem, meg a csípőm is. A kérdésem az lenne, hogy a krónikus mandulagyulladás okozhat izületi jellegű problémát? A vérsüllyedésem 50, az ASO : 200. A fül-orr-gégész dokinő azt mondta, hogy ez lehet góc, ezért valszínű, ha nem találnak más gócot, meg kellene műteni. Ön szerint nincs más lehetőség? Ha terhesség alatt jön elő ez a probléma, okozhat bajt a magzatnál? Nagyon köszönöm a választ.
Krisztina
2013.06.19
Tisztelt Krisztina !

Teljesen egyetértek az Önt vizsgáló kolleganővel. Valóban lehet góc, de nincs olyan vizsgálat, ami ezt teljes bizonyossággal igazolná. A haszon- kockázat alapos mérlegelése után lehet a műtét mellett vagy ellee dönteni.
Terhesség alatt már egy egyszrú mandulagyulladás is gond, mivel a gyógyszerek nagy része káros a magzatra.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.06.19
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Szeretnék Öntől tájékoztatást kérni, orr dugulásom okára. Allergia vizsgálaton pár évvel ezelőtt voltam, évszaktól függően rengeteget tüsszögök. A vizsgálat eredménye, minimális parlagfű allergiát mutatott ki, akkor azt mondták, hogy valószínű por és poratka allergiám van. Mostanra viszont már változott a helyzet, gyakori orrdugulásom van, ami úgymond váladék nélküli és száraznak érzem. Otrivin orrspray-t használok az megszűnteti az orrdugulásom, minden éjjel felriadok, hogy nem kapok levegőt az orromon, viszont az orrspray pár perc múlva segít, tisztában vagyok vele, hogy azt sem ajánlatos hosszútávon használni az orrnyálkahártya miatt, de nélküle nem tudok létezni. Stérimar orrspray-t is próbáltam, annál viszont változást nem tapasztalok. Lehetséges, hogy orrsövényferdülésem vagy polipom van? Köszönöm válaszát!
2013.06.13
Tisztelt Érdeklődő !

Természetesen bármilyen anatómiai eltérés, gyulladás elképzelhető, de erre csak vizsgálat után lehet választ adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.06.13
Kedves Doktor! A fiam 7 éves, beszédfejlődése elmaradott a koránál. Hamar észrevettük a problémát, 2 éves korától mozgásfejlesztésekre járt, 3 éves korától intenzív logopédiai óvodába, ahol komplexen megkapta mind a napi szintű logopédiát és számos mozgásfejlesztő terápiát. Éves szinten jártunk hallásvizsgálatra, ahol semmilyen eltérést nem találtak nála. Annyi volt köztudott, hogy azokban az időszakokban, amikor gyakoriak a megbetegedések, sokszor tapadt le az arcüregében a váladék, ilyenkor a hallása is romlott. Ezt folyamatos orrszívással, orrcseppekkel, infralámpázással, ritkán gőzöléssel kezeltük. A beszéde folyamatosan fejlődött, de az artikulációjában és az ehhez kapcsolódó területeken sok elmaradást mutat még, ezért szeptembertől logopédiai osztályba megy. És most jön a kérdés. Pár hete kezdte el mondani, hogy alkalmanként hall egy kattanást a fülében, miután jobban hall. Ez az állapot nem tart sokáig, rövid időn belül visszatér a hallása az eredeti állapotba. Azt is mondta, hogy ez ásítás után is előfordul. Elmondása szerint ő mindig is csak ennyire hallott, csak most jött rá, hogy jobban is lehet hallani, hiszen a kattanások csak pár hete kezdődtek. A kattanások óta megint voltunk fül-orr-gégészeten, hallásvizsgálaton, de nem találtak nála eltérést. Mit tegyünk? Fontosnak tartanám helyre állítani a hallását ahhoz, hogy a beszéde teljesen rendbe jöjjön. Örülök, hogy kiderült, hogy tud jobban is hallani, de annak nem, hogy 7 év után. Mit javasol, mit tegyünk? Előre is köszönöm a válaszát: Kökényessy Katalin
2013.06.13
Tisztelt Kökényessy Katalin !

A " kattanás" a fülkürt megnyílását jelenti. Kisfiának feltehetően visszatérő fülkürthurut okozza a panaszait. Ennek hátterében több ok, pl. allergia, ennek következtében orrmelléküreg gyulladás, savas reflux, esetleg megnagyobbodott orrmandula állahat. Első feladat a kiváltó ok pontos tisztázása.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2013.06.13

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van


További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK