Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor úr!

Kislànyom 6 hónapos.Születése óta naponta többször szívni kell az orràt.

Tejallergiàt àllapítottak meg nàla.

3 hónapja Neocatet kap.

Azt mondta a gasztroenterológus hogy az orrdugulàs el fog múlni,de sajnos nem így lett.

Volt orrvàladék tenyésztés Staphylococcus aureus és Haemophilus influenzae.Torokvàladéktenyésztés Proteus mirabilis.

Kaptunk C*l**ant,majd Otosporint de nem hasznàltak.



Ön szerint mi lehet az oka az àllandó orrdugulàsnak?

Azt hiszem nem normàlis ha egy babànak fél éven keresztül szívni kell az orràt.

Hetente vesszük a sterimart is.

Vàrom mielöbbi vàlaszàt.

Üdvözlettel Kovàcs Erika
Tisztelt Kovács Erika !



Tejfehérje allegia estén a tej és tejalapú étrend teljes elhagyása általában csökkenti vagy megszünteti a panaszokat.

Emellett azonban más ok is állhat a háttérben, pl. savas reflux.

Amennyiben az orrváladékozás nem csökken, fül-orr-gégészeti kontrollt javasolok. Végső esetben a túltengő orrmandula eltávolítása jelenthet megoldást. Előtte azonban fontos minden egyéb lehetséges ok tisztázása.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
tisztelt doktorno!kb egy honapja h visszatero torok- mandula fajasom van.a garatvizsgalatom eredmenye alapjan nincs stafilo vagy sztrepto coccusom.van h nem faj napokig aztan ujra elkezd fajni s mind igy!!!amikor faj pirossak a mandulaim es nehezseg erzet van nyeleskor.van h a mandulaim nem duzzadnak meg es a torkom faj.kerdesem az lenne mi lehet??vegyek antibiotikumot??lehetseges h mas bakterium okozza a stafilo es sztreptococcuson kivul mas bakterium is okozhatja??koszonom
Tisztelt Érdeklődő !



Más kórokozó is okozhatja a panaszait.

Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok, addig recept nélkül kapható garatfertőtlenítő öblögető csökkentheti a tüneteket.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő!/Úr 67 éves férfi vagyok,és több éve küszködök /szó szerint küszködök/ a beszédemmel. Annyira fátyolossá, gyengévé vált a hangom, - egyben magasabb tónusú is lett, - ami már annyira zavar, hogy még a családom körében is alig akarok megszólalni.

Milyen javaslata van? Lát e lehetőséget egy "tisztességes erősebb férfiasabb" hang lehetőségének megteremtésére?

Megköszönöm szíves válaszát és javaslatát.

Tisztelettel Bokai Gábor

Tisztelt Bokai Gábor !



Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok a hangszalagok állapotának tisztázására. Ennek alapján amennyiben szükséges, foniátriai kivizsgálás indokolt.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

31 éves nő vagyok. Nem iszom nem dohányzom. Lassan 1 hete nyelésnél fáj baloldalt a torkom, ami a bal fülemet is érinti. Nyilal nyelésnél, változó mértékben. Tegnap voltam orvosnál, aki kissé vérbő garaton kívül mást nem látott. Ön szerint lehet ez valami féle garatrák? Mandulám 8 éve nincs. Létezik olyan, hogy esetleg nem vesz észre ilyet orvos? Eléggé félek. Köszönöm előre is válaszát! Linda
Tisztelt Linda !



Az egy hete fennálló panasza hátterében valószínűleg valóban gyulladás áll.Kérdésére választ azonban csak vizsgálat után lehet adni.



üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr. Nő!

Az én problémám már hónapok óta fenáll,de még nem sikerült meggyógyítani sajnos senkinek.Jelenlegi panaszaim,hogy érzem az orrgaraton lefolyó váladékot,azt hogy az orrgaratomnál és lejjebb a nyálkahártya duzzadt.Olyan mintha lenne rajta valami.És érzem is,mert fáj,az áll alatti rész is mindig feszes,fojtogató.Voltam már pár fül orr gégésznél,elküldtek gyomortükrözésre is,az negatív lett.Az egyik orvos,akut garathurutot állapított meg,a másik semmit sem mondott csak hogy sós vizzel gargalizáljak.A harmadik hogy lehet allergiától is.Nagyon kellemetlen ez a fájdalom,és mindig száraz a torkom is.

Egy kicsit félek,hogy vmi daganat féle lehet,de remélem csak egy hurutos betegség.

Az omü ct polypoidokat mutatott ki.

Hova fordulhatnék,hogy végre orvosolják a panaszaimat?.
Tisztelt Érdeklődő!



Kérdésére választ csak alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat és a CT kép megtekintése után lehet adni. Panasza hátterében több ok állhat az idült orrmelléküreg gyulladástól a refluxbetegségig.



üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm! Újból a 27 éves lány vagyok. Először is Köszönöm válaszát. Másodszor azt szeretném kérdezni, hogy milyen vizsgálattal lehetne kideríteni. Egy hete felkerestem egy másik fül-orr gégészetet, belenéztek a fülembe, de nem mondott semmit csak előjegyeztek egy nyaki ultrahangra, hogy nem ott van a gond. De hogyan lehet kideríteni, hogy fülkürthurut e, mit jelent az hogy orrmelléküreg folyamat? Köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



Az orrmelléküreg folyamat gyulladást jelent, a fülkürt hurutot fü-orr-gégészeti vizsgálattal lehet tisztázni. Azt a kollegával kellene tisztázni, miért kéri az ultrahang vizsgálatot.



üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt DR. Úr!

2 évvel ezelőtt végeztek rajtam MRI vizsgálatot, mert fülcsengés, egyensúly problémák léptek föl egyik napról a másikra, akkor a vizsgálat egy tűhegynyi gócot mutatott. Most márciusban megismételtük a vizsgálatot és jelenleg 5 ilyen gócot találtak emellett az egyensúlyommal probléma nem volt, de a fülcsengés azóta sem szűnt meg. A véleményezésnél nem zárták ki az SM-t. Doktor Úr abban szeretném kérni az Ön segítségét, hogy tudna-e nekem olyan klinikát ajánlani, ahol utána járnának ennek a dolognak és szakszerűen kivizsgálnának? Mert kórházból kilépve csak feltételezésekkel teli zárójelentést kaptam. Viszont én főiskolára járok és nem szeretném az idő miatt a tanulmányaimat szüneteltetni.





Válaszát előre is köszönöm





Üdv
Tisztelt Érdeklődő !



A kivizsgáláshoz nem feltétlenül szükséges kórházi befekvés. Azt csak az eddig elkészült leletek átnézése után lehet megmondani, hogy milyen vizsgálatra lenne még szükség.

Az SM kivizsgálása és kezelése neurológus feladata. Amennyiben a lakóhelye szerinti neurológián nem kap kellő információt,én fül-orr-gégészként csak abban tudnék segíteni, hogy átnézem a leleteit és amennyiben további kivizsgálás indokolt, felveszem a kapcsolatot az ebben a témában specialista ideggyógyász kollegával.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Szakértő! Zajos helyen lakom sajnos még hónapokig ezért beszereztem egy viaszos füldugót. (Ohropax) A baj az, hogy reggel, ha kiveszem még "süket" vagyok egy darabig? Ezt mi okozhatja? Köszönöm! Adrienn
Tisztelt Adrienn !



Fülészeti vizsgálat szükséges. Nem kizárt, hogy a hallójárat mélyén van egy fülzsírdugó és azt nyomja beljebb a füldugóval.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt fül-orr-gégészet!

Megpróbálom leírni röviden a panaszomat. 27 éves vagyok és október elején nagyon náthás voltam, fájt a jobb fülem, bedugult, szedtem rá cefzilt, aztán nagy nehezen helyrejött. Utána nagyon nagy huzatban voltam és másnap este hirtelen elment a hallásom, szinte süketségig a jobb fülemről, másnap orvoshoz mentem, azonnal befektettek a kórházba 15 értágító infúziót kaptam, utána még 3 hónapig gyógyszert szedtem. A hallásom a 10-ik infúzió után kezdett visszajönni és most egész jó, csak a magas hangokat hallom tompábban. Jelenleg gyógyszert nem szedek rá. Csináltak egy koponya Ct, igaz kontrasztanyag nélkül, mert apukám allergiás reakciót kapott és nálam nem kockáztattak. A Ct nem mutatott semmit. Azóta is fülzúgásom van folyamatosan, valamint elég gyakran pattogást, sercegést érzek a jobb fülemben. Olykor mintha feszítene. Sajnos nem mondtak semmit a kórházban, ezért bízom benne, hogy Ön tud valamit mondani. Mitől lehetett vajon? Nátha, huzat vagy érszűkület?

Ha ez érszűkület miatt van, akkor veszélyben van az életem? Félek!



Köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő !



Kérdésére pontos választ csak vizsgálat után lehetne adni.

A fülében észlelt feszítő-pattogő érzés nagy eséllyel fülkürthutut következménye, amelyet orrmelléküreg folyamat okozhat. Ennek tisztázása után lehet a megfelelő kezelést megválasztani.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr. Úr!

Napokban voltam egy fül-orr-gégész szakorvosnál újbóli vizsgálaton. Audiológiai méréssel a 2008-as méréshez képest, mint egy 10-15 dB-es romlás mutatkozott. A beszéd frekvenciákon, mint egy 40 dB-es idegi típusú halláskárosodásom van jelenleg. Hallókészüléket javasolt volna részemre, de tekintettel az állandó krónikus külső hallójárati fülgyulladásaimra nem tanácsolta a viselését. Tavaly is voltam szintén ennél a (dokinál) az állandó visszatérő hallójárati gyulladásaim véget, mert annyira fájnak a füleim, hogy kisugárzik a rágóízületeimre és a fület körülvevő csontozat is és olykor be is lázasodok, amikor erősebb a gyulladásaim. Ezt követően elküldött fül CT-re és rágóízületi röntgenfelvételre. Mind két eredmény negatív lett. Visszamentem a (dokihoz) és egy ismételt fül-orr-gégészeti vizsgáltatott készített és ekkor jobb oldali fülemnél törmelékes gyulladásos váladékot szívatott le, valamint mko. meszes, finoman heges dobhártyát és fellazult hámréteget állapított meg a hallójárat vizsgálatakor. Állandóan fülcseppeket használok és vattázom a füleimet és állandó jelleggel óvom a füleimet a víztől és egyéb olyan dolgoktól, amiktől begyulladhatna az orvos tanácsára, de mégis már 9. éve folyamatosan visszatérnek elég sűrűn a gyulladások úgy havonta és olyankor a hallásom még rosszabb. A Dr. úr azt mondta, hogy tanuljak meg ezzel élni, mert ezek a fülérzékenységek, hogy egy kisebb huzattól is begyulladnak, életem végéig el fognak kísérni. A fülgyulladásaim 2004-évétől kezdődtek el. Zajos munkahelyen dolgoztam akkoriban és szivacsos puha anyagú egyszer használatos füldugót használtam igaz gyakran nem cseréltem úgy 3─4 hetente cseréltem kb. A fül-orr-gégész szakorvos, akihez járok, váltig azt állítja, hogy ennek köszönhetem a krónikus fülgyulladásaimat, mert az által, hogy egyszeri alkalom helyett többször használtam a füldugót, cserélés nélkül bakteriális és gombás fertőzéseket okoztak nálam és ez véget károsodott a hallójárati bőröm vékony hámrétege és a sok krónikus fülgyulladásom véget meszesedtek el a dobhártyáim. Napokban böngésztem az interneten és a meszes dobhártyák kialakulásának okaira én csak olyan bejegyzéseket találtam, hogy kizárólag középfülgyulladástól alakulhatnak ki. Valamint a füldugókról szintén azt olvastam, hogy érdemes használni, megóvja a hallójáratott a kórokozóktól főleg strandon fürdésnél.

Kérdésem a következő:

─ A füldugók valójában okozhatnak bakteriális, gombás hallójárati gyulladást?

─ Visszatérő külső hallójárati gyulladások okozhatnak finoman heges, meszes dobhártyákat?

─ Esetleg a 10-15 dB-es hallásromlásomban szerepet játszhat a meszes dobhártyáim?

─ Milyen terápiát ajánlana részemre, hogy enyhüljenek a fülgyulladásaim?

─ Érdemes lenne esetleg a meszes dobhártyáimat megműtetni?

Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Horváth Flórián

Tisztelt Horváth Flórián !



Leírása szerint visszatérő hallójáratgyulladása van, amit valóban okozhatott tartós füldugóhasználat. A meszes dobhártya nem ezzel függ össze, gyermekkori középfülgyulladás maradványa is lehet. Azt csak a hallásvizsgálati görbe birtokában lehet eldönteni, hogy van-e lehetőség hallásjavító műtétre.

A visszatérő hallójáratgyulladás kiújulását néha nehéz megakadályozni, a kialakult tünetek esetén fülészeten végzett rendszeres és alapos hallójárattisztítás, kezelés a megoldás.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Fülcsepp használat – ne kövesse el ezeket a hibákat!

Fülcsepp használat – ne kövesse el ezeket a hibákat!

Fülfájás vagy viszketés, a fülcsepp különböző fülbajok kezelésére alkalmas, ám orvosi kivizsgálás nélkül akár többet is árthatunk vele, mint amennyit használ. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ezen kívül mire figyeljünk még a fülcsepp használat során.

További részletek
Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink