Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő! 38 hetes terhes vagyok és az orrom teljesen eldugul , inni enni is nehéz. A nasivint használom 1 hete de olvastam hogy tovább nem nagyon ajánlott.Nem vagyok megfázva csak ez az 1 tünetem van ami valamenniyre mindig megvan most megint nagyon előjött. Mit tudna tanácsolni mit tegyek? köszönettel Nóra
Tisztelt Nóra !

Valóban nem javasolt a Nasivin tartós használata.
Terhesség alatti orrdugulás oka hormonális változás is lehet, de nem kizárt az allergia.
Érdemes megpróbálni a tengervizes orröblítést.
Amennyiben nem szűnik a panasza, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.
38. hét után mát több receptköteles orrspray , tabletta használata is engedélyezett. Segíthet a homeopátia, Rhinologht kezelés is.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Olyan kellemetlen, és szerintem banálisnak tűnő problémával fordulok Önhöz, hogy kb. két héttel ezelőtt fogmosás után éreztem, hogy egy fogkefe sörte bele csúszott a torkomba, legalábbis szerintem az lehetett. Eleinte nem foglalkoztam vele, ugyanis azt gondoltam, hogy csak megsértette a nyálkahártyát, és azért érzem a szúró érzést. Ráadásul már szálkát is nyeltem le régebben, és az nem okozott ehhez hasonló gondot, de ezt mivel még ennyi idő után is érzem, így már kezdek aggódni, hogy milyen problémát okozhat egy ilyen dolog? Esetleg ott beékelődhetett valahová?
Lehet belőle komolyabb problémám, ha valóban ott van az idegen test? Milyen vizsgálattal lehet egyáltalán teljes biztonsággal megállapítani, hogy valóban ott van-e egy idegen dolog? Fül-orr-gégészhez érdemes elmennem ezzel a problémával Ön szerint, mivel szerintem egy elég pici, vékony, ráadásul nem erős színű dologról van szó, látható lenne egy egyszerű fül-orr-gégészeti vizsgálat alkalmával?
Várom a Doktornő megtisztelő válaszát és tanácsát a problémámra!

Köszönettel:

Netti
Tisztelt Netti !

Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Az algarat-gége területe tükrözéssel a hangszalagok szintjéig tekintető át. Ha nem látszik idegentest és a vizgálat alapján alapos a gyanú, hogy a nem látható részen lehet, akkor egy altatásban végzett endoszkópos vizsgálat indokolt.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
A tél folyamán kétszer visszatérő jobb oldali arcüreggyulladás és antibiotikum szedése után orrmelléküreg felvételt készítettek. A röntgen lelet eredménye a következő lett: A bal arcüreg laterális recessusának megfelelően 2 cm nagyságú kerek élesszélű lágyrészképlet látható. Egyébként a melléküregek légtartók. Amit még fontos megemlítenem,hogy 1994-ben szintén a bal arcüregben cisztát találtak,amivel nem foglalkoztak.
Ön szerint aggódnom kéne?
Válaszát előre is köszönöm!

Judith
Tisztelt Judith !

Ne aggódjon, de orrmelléküreg CT vizsgálat indokolt lenne.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Én egy 23 éves csaj vagyok és a problémám 2010-ben kezdődött akkor ment el legelőször a hangom 1 hónapig nem tudtam beszélni akkor azt állapították meg hogy ideg alapon történt.1 hónap után hangterápiával visszajött.Rá 2 hónapra ismét elment állítólag akkor is idegalapon ez is 1 hónapos némaság volt.aztán fél év múlva ez újra megismétlődött.Aztán elmúlt a rákövetkezendő időszakban.De az élmúlt fél évben már háromszor előjött de már nem idegalapon hanem ha egy picit is megfázok állandóan gége illetve hangszál gyulladás alakul ki nálam. Változó ideig nem tudok beszélni van hogy 2 hét van hogy 1 hét. Mi okozhatja ezt mit lehetne tenni hogy ez megszűnjön?
Tisztelt Érdeklődő!

Kérdésére pontos választ csak vizsgálat után lehetne adni. Valóban állhat lelki, idegi ok a háttérben, de sok más is. Pl.orrmelléküreggyulladás, refluxbetegség.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Gyerekkorom óta fülfűjós vagyok, most azonban egyáltalán nem voltam megfázva már régóta, mégis úgy érzem, kezd fájni a fülem. Hol jobban, hol kevésbé. Ha megnyomom a fülem alatt, akkor kellemetlen, tehát még nem erős, de tartok tőle, hogy esetleg fokozódhat. Otipax fülcseppem van, de nem merem használni. Milyen esetekben szabad azt alkalmazni?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Szilvi
Tisztelt Szilvi!

A fülfájdalomnak sok oka lehet a hallójáratgyulladástól a fülkürthurutig. Csak vizsgálat alapján lehetne tanácsot adni , mivel a kezelés különböző okok esetén teljesen más.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
T. Doktor Úr/NŐ
2013 novembere óta van megfázásom. Lázam nem volt, mégis 2 oldali tüdőgyulladást kaptam. Tüdőgyógyász, gégész kezelt. Számos antibiotikumot kaptam. Volt labor, röntgen, légzésfunkció, köpetvizsgálat, allergia, orrfelszúrás, nem jött csak víz. Mindegyik eredmény negatív, már régóta a tüdő is. Nem múlik el a köptető, orrcsepp stb. mellett sem a folyamatos sárga váladék, garatból, orrból. A gégész és a tüdőgyógyász is rendben talál mindent. Hogyan tovább?
Várom válaszukat.
Köszönettel: P. Mária
Tisztelt P. Mária !

Amennyiben eddig nem készült, orrmelléküreg CT javasolt. Ennek alapján lehet a további kezelést meghatározni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
3 hete folyton visszatérő torokfájásom van, amivel tegnap voltam szakorvosnál. Ő azt mondta mandulagyulladásom van és 7 napos curam dou (napi 2-szer 1000mg) kúrát írt elő, de sem mintát nem vett, sem máshogy nem vizsgálta, milyen típusú baktérium okozza a tüneteket. Azt hallottam, mandulagyulladás esetén minimum 10 napos antibiotikum kúra szükséges, különben többet árt a dolog, mint használ. Mi a véleménye? Menjek el valahová laborvizsgálatra, ahol megnézik a baktériumot vagy mit tegyek? Köszönettel:Szilvia
Tisztelt Szilvia !

A garatváladék laboratóriumi tenyésztése több napot, egy hetet is igénybe vehet,ezért mandulagyulladás esetén elsőként a szakmai protokoll alapján kiválasztott antibiotikus kezelés azonnal elkezdése javasolt.
Az Önnek felírt antibiotikum széles hatású, megfelelő a garatban előforduló kórokozók ellen és elegendő az egy hetes kúra.
Folyamatos antibiotikus kezelés mellett kevésbé értékelhető a garatváladék baktérium vizsgálata.
Amennyiben a gyógyszer beszedése után is panaszos, akkor válhat szükségessé a garatváladék tenyésztése.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
A páromnak külső halló járat szűkülete van. Járt vele kezelésre is de semmi változás nem történt.Szeretnék tanácsot kérni,hogy merre induljunk tovább,és hogy mitől függ hogy szükség van-e műtétre vagy sem.

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel : Mezei Andrea
Tisztelt Mezei Andrea !

A hallójárat szűkület önmagában nem betegség. Erős fülzsírképződés esetén okozhat gondot, mivel a szűk hallójárat nehezebben tisztul, egy kialakult hallójáratgyulladás is nehezebben gyógyítható.
Fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy mi a azűkület oka és valóban olyan mértékű-e, amely már beavatkozást igényel.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!Kb. 3 hete folyamatosan meg vagyok fázva.Azóta folyamatosan be van dugulva az orrom.Van hogy éjszaka is arra ébredek.Próbáltam több orrcseppet (rhinospray,tengervizes..)Mindegyik csak pár óráig volt jó.Az orromból nem nagyon ürül váladék ami jön az is víztiszta és kevés.Próbáltam inhalálást,infralámpázást is.Lázam nem volt,csak egy kis torokfájás.Mi lehet az oka hogy az orrdugulás nem akar javulni?Ön mit javasol?
Tisztelt Érdeklődő !

A leírt kezelések mellett egy síma náthának meg kellett volna gyógyulni. Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. A megfelelő terápiát ezután lehet meghatározni. Az ok lehet arcüreggyulladás, allergia ..


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
Majdnem egy éve mandulaműtétem volt. Hagyományos műtét, altatásban. Azóta az ízeket nem érzem rendesen. Valamelyest javult a műtét utáni állapothoz képest, és meg tudom különböztetni, a sós ízeket, az édestől, de összeségében nem érzem az ételek ízét teljeskörűen, olyan mintha a nyelvem tövénél zsibbadt lenne a terület. Kérdezném, hogy valamilyen módon ez vizsgálható, visszaállítható-e a műtét előtti állapot, vagy ezzel kell együtt élnem innentől?
Azt mondták, hogy a terület teljes regenerálódása egy évet vesz igénybe. Türelmesen vártam, de nem áll helyre, még mindig nem érzem rendesen az ízeket.
Köszönöm előre is a válaszát!
Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben az ízérzés csökkenésének oka a műtét következtében kialakult hegesedés, sajnos nem várható javulás. Ha esetleg orrlégzési panasza van, ennek következtében is csökkenhet az ízérzés,ez kezelhető.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?


További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok
