Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt doktornő! Három hónapja fojtogató érzés van a torkomban. Orvosnál is voltam, aki vért vett és tüdőröntgenre küldött, végül megállapította, hogy ideg alapon van. Mandulám nincs, ezért mindig azt érzem, hogy folyik le a slejm, amire acc-t kaptam, de nem segített. Ön szerint szükségem van még vizsgálatokra, vagy nyugodjak bele a diagnózisba? Nyelési nehézségem nincs. Köszönöm a választ!
Tisztelt Érdeklőd !

Ha továbbra is panaszos, ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Tünetei alapján nem kizárt a refluxbetegség, melyet a nyelőcsőbe jutó gyomorsav okoz.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Tavaly éreztem először, hogy hosszan tartó megfázás után elkezdett a fejem fájni lehajoláskor illetve orrfúváskor. Mivel babát vártam a háziorvosom Augmentint adott. Idén februárban is előjöttek a fenti problémáim azzal kiegészítve, hogy tarkótájon is éreztem fájdalmat valamint mintha a fejemre egy polipot tettek volna és enyhe ármaütés futott volna végig a fejemben. Elmentem szakorvoshoz aki azzal küldött el semmi bajom. Pár nap múlva valóban elmúlt. Most júniusban egy hideg szél miatt újra előjött a panaszom, aminek során röntgenre és ct-re elküldtek. A röntgen után a jobbb arcüregemet átmosták. Ct alapján a sinus sphenoidalis bal fele teljesen légtelen, sűrű folyadékkal kitöltött. Mindkét oldalon az arcüregek alsó laterális fala mentén a nyálkahártya 5 mm szélesen megvastagodott. Rostasejtek és a homlok üreg mindkét fele tiszta, légtartó. Vélemény: sinusitis spenoidalis ill. sinusistis maxillaris. Ct alapján az orvos Leflokint írt fel. Érdeklődnék, hogy észrevehető tünetek nélkül is folyamatosan fennállhat-e az iköböl gyulladás? Jhéten hosszabb távú úszásra készülnék, nekivághatok-e? Most problémám nincs. Mire figyeljek ezzel a betegséggel kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm. Köszönettel: Titanilla
Tisztelt Titanilla !

Valószínű, hogy az antibiotikus kezelés mellett meggyógyult az idült iköbölgyulladás talaján kialakult panaszokat okozó heveny gyulladás. Sajnos van esély a kiújulásra. Gyakran valamilyen kis anatómiai eltérés, az orrmelléküreg szellőzési zavara áll a háttérben, amely csak műtéttel gyógyítható.
Biztos véleményt csak a CT kép alapján tudnék mondani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő!
Kilenc éves kisfiamról van szó. 3 éve többször megégették az orrát mert sűrűn vérzett neki. Azóta is vérzik de elég ritkán. Évente egyszer kétszer. És előttevaló nap amikor kifújja a levegőt érzem rajta a szagot és vérzik is utána az orra.Jelenleg három napja érzem a vérszagot de nem vérzik az orra. Ő is érzi a kellemetlen illatot az orrába. Mitől lehet ez? Telente sokszor fullad, kruppos. Sós inhalálás kell neki meg ventolin, flixotide pipa mikor beteg. Köszönöm a válaszát Tímea

Tisztelt Timea!

Nem kizárt az orrmelléküreg gyulladás, de pontos választ csak vizsgálat
(endoszkópos orrüregi vizsgálat és szükség esetén orrmelléküreg CT ) alapján lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor No!
Tobb éve van Nekem krónikus homlok arcureggyulladásom, a tesztet az negatív, másra nincs allergiám, tavaly átestem egy FESS mutéten, jobb oldalt 2 centis ciszta volt, bal oldalt meg orrsovényferdulésem, és felvolt duzzadva az orrkagyló, szepto és turbinoplasztikát is végeztek, most má jobb, fejfájás és álmatlanság nem gyotor, de a jobb ureg ahol a ciszta volt mintha itt ott be lenne dagadva és sokat fújjom foleg reggel, délelott, sárga, zoldes váladék, és olyan zselé szeru jon le sotét, kicsit vérrel keverve, szedek kortikoidos cseppet, antihisztamin bogyót, és tengeri só orrsprejt, visszano ez a ciszta, vagy valami más okozza ezt a dugulást, és hogy tovább tart kifújni a jobb oldalt, a bal oldal fehér szintelen az jó, elore is koszonom válaszát, Gyula
Tisztelt Gyula !

Kérdésére választ csak az orrüreg endoszkópos vizsgálata és orrmelléküreg CT birtokában lehet adni.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 6 éves és orrmandulaműtétre lesz szüksége. El kell döntenünk, hogy érzéstelenitésben vagy altatásban történjen-e a műtét. Ez utóbbiról annit tudok, hogy Dormicumot használnának. Két éve már műtötték a nyelvfékét, felvágták és varrták, csak bóditásban. Lehet akkor is ilyen injekciót kapott, viszont mondhatom egyáltalán nem is bódult el, úgy vitték a műtőbe. Ennek pedig nem szeretném még egyszer kitenni, viszont az altatástól is félek. (Igaz az is hogy az életünk során végzett altatások nagyon megterhelik a szervezetet?) Mit tanácsolna nekünk?

Köszönöm válaszát: Tné
Tisztelt Tné !

Az érvényes szakmai szabályok szerint gyermeknél orrmandula eltávolítást csak altatásban végzünk.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő!

Gyerekkoromban minden megfázásnál vérzett az orrom, egy idő után szakorvoshoz mentünk. Nem tartott szükségesnek semmilyen beavatkozást, csak Rutascorbint szedtem. Amióta felnőttem nem jelentkezett megfázás esetén sem az orrvérzés. KB egy hónapja 38.1 fokos lázam volt, elkezdett ömleni az orromból a vér. Kiskoromban is nagy mennyiségű és elhúzódó volt az orrvérzésem, de 10 percen belüli. A mostani elég ijesztő volt, mert a jobb orrlukamból hirtelen olyan erős vérzés jelentkezett, hogy mikor jegeltük és elállt, akkor a számból nagy darab alvadékot köptem ki. Emellett a torokfájásra szedtem augmentint és dalacin C-t. A torkom azóta nem fáj és lázam sincs, viszont nagyon sűrű tapadós váladék termelődött egy ideig. "Kaparó" száraz érzést éreztem az egész torkomban, illetve sokáig sűrű és tapadós volt a váladék. Ezek a tünetek megszűntek, viszont a váladékom hajnalban és reggel rózsaszínes, vérfoltos. Ez napközben nem jelentkezik. Illetve a nyelvemen is kb egy hónapja van néhány fehér színű hólyag, ez sem múlt még el. Néhány strepsils tablettát elszopogattam, semmi mással nem fertőtlenítettem.
Ez lehet orrnyálkahártya szárazság, allergia, az orr ereim vannak gyulladásban vagy arcüreg/homloküreg gyulladás? Mik okozhatnak ilyen vérzést? Nagyon meg vagyok rémülve. Előre is köszönöm szépen.
Tisztelt Érdeklődő !

Elképzelhető, hogy az orr / orrmelléküreg nyálkahártya gyulladása, kiszáradása a vérzés oka. Amennyiben sós vizes orröblítés, recept nélkül kapható Coldastop orrolaj mellett nem szűnik a panasza, fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek óta fennálló torokkaparás, fülfájás ( hallójárat gyulladás ), mandula fehéres szövet potyogásával kínlódok ( OMÜ ct neg, nyaki ct neg ). Két éve felderítetlen okú járás romlás következett be, ami neurológiai kivizsgálás alatt van, nem sok eredménnyel. Mandulámat gócosnak ítélik meg, amely sorvad, de nem a járás probléma okának, inkább valamiféle autoimmun folyamat elindítójának. Térdeim, könyököm, csípőm gyakorlatilag folyamatosan fájnak, amelyet a gyengülő izmokkal magyaráznak. Kérdésem lenne, hogy mindennek ellenére érdemes lenne-e kivenni, ezzel is legalább komfortérzetemet javítani? Köszönettel: Andrea 43 éves





Tisztelt Andrea !

A garatmandula eltávolítása mindig mérlegelés eredménye. A haszon- kockázat értékelése után kell a legjobb megoldást választani. Konkrét esetben véleményt mondani csak az összes információ birtokában lehet. Általánosságban, ha autoimmun betegség okaként idült mandulagyulladás merül fel, az eltávolítás megoldást jelenthet.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Úr!
Hetekkel ezelőtt írtam kérdést Önökhöz a szaglás elvesztéssel kapcsolatban, a dátumra sajnos nem emlékszem, csak arra, hogy a kérdés elküldését követően több napon keresztül ellenőriztem, hogy jött e válasz, de sajnos sikertelenül. Aztán elfelejtődött az egész, most jutott eszembe, hogy megnézzem. De sajnos csak a májusi válaszok láthatók. Lehetséges lenne, hogy emailben megkapjam a választ a kérdésemre vagy van egyáltalán lehetőség arra, hogy ennyi idő múltával visszakeressék?
Üdvözlettel:
Rita
Május 6-án válaszoltam.

Tisztelt Rita !

Úgy tűnik, a szükséges vizsgálatok megtörténtek. Gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet hasonló panasz. Szaglásvesztés leggyakoribb oka a vírusfertőzés, koponyasérülés, egyéb koponyaűri elváltozás vagy orr / orrmelléküreg gyulladás. Ha ezek mind kizárhatóak és visszatérne a fantom- szagélmény, a furcsa szagok érzékelése, akkor neurológiai kontroll javasolt. Nagy valószínűséggel, nem fül-orr-gégészeti ok áll a háttérben.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm!
Olyan problémám lenne,(megprobalom tömören vázolni)
Hogy kb egy hónapja a jobb alsó bölcsességfogam körül az íny begyulladt (hétvégén) szenvedtem vele az első nap vasárnap amikor azon az oldalon a mandulám is bedagadt! Hétfőre a cataflam a mandulám helyre tette,de tovább szedtem ill tovább fájt az íny igy elmentem a fogorvosomhoz.ő kitisztitotta ès beutalt a szájsebészetre!( szerdán vannak csak addig vàrtam ) elmentem nem szedték ki csak a gyulladást vmivel lekezelte és 2 hét mulva május 28 ára kelett vissza mennem amikor is kiszedték a fogam! Miután jártam elöszö a szşjsebészeten,egy másfél nappal később az iny gyulladás elmult a fog körül,viszont azokban a napokban észre vettem a garatfalon (azt hiszem igy hivják vagy torokfal nem is tudom) száj kinyitásnál szemből van egy "holyag" vagy dudor szerü kemény valami.ez azota ott is van és mintha lenne apróbb több is de ez a nagyobb biztosan ott van jobb oldalon.miutan elmult az iny gyulladasom,felváltva éreztem hogy hol a füleim fájnak,hol az oldalsó nyakizmok,fura volt néha a nyelés,a garativem érzékenységét tapasztaltam,mintha kellemetlen talán égő érzés lett volna.volt hogy nyelésnél baloldalon a mandulám alatt enyhe fájdalmat éreztem volna,azota a panaszaim ha nem is annyira erősek mint akkor,de még fennálnak! Ez a holyag vagy nem is tudom a legilyesztőbb az egészben! A haziorvosom szerint több fertözés lehet a számban öblögessek betadine s vizzel( megtettem de ott van még mindig) hozzáteszem dalacin 300 szedtem a mütétet követően!
Jelenleg is néha érzem h ott van az a valami és elég fura érzés akkor is ha esetleg nem érek ugy hozzá h fájjon..a fogorvosom szerint piros volt a torkom,de igazábol nem éreztem hogy beteg lennék csak a felsorolt tüneteket..
a foginy gyulladásom előtt hasonlo bajaim nem voltak,viszont senki nem nyugtatott meg afelől(szájsebészet,hÁziorvos,fogorvos) h ezeket bölcsességfog iny gyulladása vagy akár a fog okozta ami elhuzodik vagy ilyesmi.
Szoval az lenne a kérdésem,hogy mi.lehet ez,a torkomon ill ilyeneket okozhat mégis,és még azota is ,annak a gyulladásnak a vonulása vagy akármi?
Köszönöm előre is!
Üdvözlettel:Henriett
Kedves Henriett !

A leírás alapján nem lehet megmondani, hogy mi ez. Csak vizsgálat után lehet választ adni a kérdésére.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves doktor Nő/ Úr!

Azért írok Önöknek mert teljesen kétségbe vagyok esve. Az unokatestvérem hetek óta kórházban fekszik. A tünetei a következőkkel kezdődtek, nagyon erős viszkető csalánkiütés mellkason, háton majd már az egész testén. Aztán szépen sorban jöttek a következők, megnagyobbodott lép, ma már a veséi is. Naponta egyszer egy nagyon erős láz kapja el, hirtelen felszalad amitől előtte erps hidegrázása van. Az ízületei is annyira leromlottak, hogy 20 éves létére úgy mozog mint egy 60éves. Autoimmunra hepatitisre mindenre vizsgálták már, csontvelőt vettek tőle mindene negatív. Azt mondják már hete óta hogy a manduláit feltétlenül ki kell venni, de az nem okozhat ilyen lázat és addig nem műtik meg. Tudom, hogy az orvosok nem szeretik ha a páciens vagy a hozzátartozó az interneten keres megoldást, de minden gócos vagy akut mandulagyulladásnál pont az Ő tüneteit olvasom, mindent ami vele történt és történik. Ha ez igaz, hogy ezt mind okozhatja a mandula kérem támasszák alá a sejtésemet orvosilag, hogy előre lépést tudjak tenni az ügyben és végre kikerüljön az a mandula a helyéről.

Előre is köszönöm, egy nagyon aggódó családtag.
Tisztelt Aggódó Családtag !

Leírásából úgy tűnik, a kórházi kivizsgálás részletes, alapos és feltehetően még nem fejeződött be .Az nem derül ki, milyen osztályon történnek a vizsgálatok. A leírt tünetek alapján nem egyszerű esetről van szó, az eddigi vizsgálatok, leletek pontos ismerete és a beteg vizsgálata nélküli találgatásnak nincs értelme.

Javaslom, hogy beszéljenek a kórházi kezelőorvossal és vele tisztázzák a felmerült kérdéseket.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Sportoljunk-e náthásan?

Sportoljunk-e náthásan?

Aki rendszeresen sportol, nehezen hagy ki edzéseket, de vajon jól tesszük-e, ha kezdődő légúti betegséggel is a mozgást választjuk? Az őszi és téli időszakban gyakran felmerülő kérdésre dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa válaszolt.

További részletek
Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

A belső fület, hallóidegeket károsítja, ha túl hangosan hallgatjuk a fej-, vagy fülhallgatóval a zenét. Vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi években nőtt a fiatalkori hallásproblémák esetszáma. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

További részletek
Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat