Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Dr.No!

Azzal a problemaval fordulok Onhoz,hogy lassan 1eve cseng a fulem.
Generalizalt szorongasom van tavaly december ota,azota jott ez ki ha jol emlekszem.
Pszichologus azota is foglalkozik velem es mar lenyegesebben jobban vagyok.
Voltam full-orr-gegeszeten,nem talaltak semmit,meg a hallasom is kivalo.
Volt most egy idoszak,majdnem felev,amikor megszunt ez a panasz,mert szorongasom sem volt. Az elmult 3hetben jott vissza a szorongasom,mert par dolog osszejott es nem olyan regota a fulcsengesem is visszatert. Elkepzelheto,h kapcsolatban allhat ez a ket dolog? A fulem nem faj,nem viszket,nem valadekozik,nincs bedugulva,csak cseng.
Mi lehet ennek az oka? Es mit tehetnek,h ez elmuljon megint vagy csokkenteni tudjam?
24eves vagyok.

Valaszat elore is koszonom!
Szandra
Kedves Szandra!

Nagy valószínűséggel ismét a szorongással függ össze a fülzúgás visszatérése. Ha a pszichoterápiás kezelés, stresszoldás nem javít a helyzeten, ismételt fülészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
abban kérném segítségét,hogy nagyon sokszor dugul mind a két fülem,olyan érzés mikor felmegyünk egy magasabb pontra.Nagyon rossz és néha szapora szívveréssel is párosul,de az nem mindig..
Voltam gégésznél nem tudja mitől lehet ,voltam kardiologian a szívem rendben van,
Jelenleg nő a bölcsességfogam az állkapcsomból lehet az miatt van?
köszönettel..
T. Érdeklődö !

Sok minden lehet, pl. fülkürt hurut. Csak fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet választ adni.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy kb 3 hónapja van kisebb detritus a manduláimon ,voltam vele gégészeten ,vérvételt is csináltak..CSak egyhe vashiányt állapítottak meg és kaptam vas gyógyszert,de nem múlt el továbbra is ott vannak.Viszont ez azóta van mióta lett egy házikedvencem egy nyuszi és azóta fáj azóta van rajta a detritus,allergiás is vagyok macskára és pollenre arra szedek allergia tablettát ,de még így is viszket most a szájpadlásom és ég a torkom..
Kérdésem az lenne ,hogy ez a nyuszitól lehetséges ami a mandulámmal van probléma?
nagyon köszönöm válaszát..
Hajnal
Tisztelt Hajnal !

Két külön problémáról ban szó. A detritus idült mandulagyulladás jele, nem allergia okozza.
Ha rendszeresen vannak allergiás jellegű tünetei, azt megfelelően kellene kezelni. Potosabb választ csak vizsgálat után lehet adni.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktorúr/nő!
Kisfiam most lesz 6 éves 1 hét múlva.Gyakori tüszős mandulagyulladás miatt december 1-re előjegyezték műtétre.A gyakori azt jelenti,hogy 1 év alatt 8- szor vol tüszős.Kérdésem az lenne,hogy a nátha elkerülése érdekében adhatok- e c vitamint és calciumot neki? És ha igen,milyen adagban? Sajnos vesemedence tágulata is van.Orr folyás miatt elhalaszthatják a műtétet?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ágnes
Tisztelt Ágnes !

Heveny felsőlégúti hurut mellett nem végzünk mandulaműtétet.
Megelőzésnek felesleges a kálcium, C-citamint is érdemesebb gyümölcs / gyümölcslé formájában adni. Echinacea csepp is hasznos lehet.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő,

16 hónapos kisfiam rengeteg náthán átesett már születése óta, mivel óvodás nővére van. Sajnos az utóbbi fél év alatt középfülgyulladások alakulnak ki nála minden egyes nátha alkalmával. 7 hónap alatt a mostani a 6. fülgyulladás, mindegyikre kapott antibiotikumot. Én az első tünetek megjelenésétől infrázom napi 3x, fülmelegítő sapkát használunk, számtalanszor sterimarozom, szívom az orrát. Több orvos felvetette az orrmandulaműtét lehetőségét, de pont az, akiben megbíznék, még halogatná mondván, kicsi a gyerek, nem folyik a füle, mi van ha nem javul majd a műtéttől stb. Ezt én megértem és semmi kedvem egy ilyen pici gyereket műtétnek kitenni, de nem látom, hogy mi mástól javulhatna meg. Legnagyobb igyekezetem ellenére mindig kialakul a fülgyulladás akár kéthetente. Egy felnőttet is megvisel az antibiotikum, hát még egy ilyen pici gyereket, ráadásul egyik a másik után? Majd a 10. adag után megműti? Nem tudom mit tegyek, a háziorvos is csak a fejét csóválja, mikor látja, hogy megint gyógyszert szed a gyerek, hogy nem lesz ennek sem jó vége.
Ön szerint mit tegyek? Keressek másik orvost, vagy tényleg várjunk még?

Köszönettel,
Krisztina
Tisztelt Krisztina !

A tervezett műtét előtt érdemes lenne allergia irányában vizsgálatot végezni. Pl. tejfehérje allergia az orrmandula megnagyobbodását okozza, az ehhez társuló ismétlődő hurutos nyálkahártya reakció visszatérő középfülgyulladásokhoz vezethet. Másik gyakori háttérben álló ok lehet a refluxbetegség.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
Egy hónapja derült ki, hogy otosclerozisom van.A bal fülemre volt panaszom, azt hittem egyszerűen bedugult,de mivel a fülmosás nem járt eredménnyel továbbküldtek a gégészetre.A multifrekvenciás tympanometria igazolta a szakorvos gyanúját.Műtétet javasolt.27 éves vagyok,gyerekem még nincs.Pár évet még szeretnék várni vele.A kérdésem az lenne ha megcsináltatom a műtétet (stapedotomiát javasoltak) utána egy esetleges terhesség ismét rontani fog a helyzeten?
Családomban nem fordult elő ilyen betegség, fejtraumám se volt.Pajzsmirigy műtétem volt 2 évvel ezelőtt.Túlműködött,műtét után pedig alulműködés lépett fel erre kaptam Letrox 50-et, amit később felemeltek 100-ra.Lehet,hogy ezek és a fogamzásgátló miatt alakult ez ki nálam?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

Otosclerosis estén a stapesectomia sosem sürgős beavatkozás. Mindig alapos, személyre szabott mérlegelés után kell eldönteni, érdemes-e várni. Fontos szempont a másik fül hallása, a halláscsökkenés mértéke, a folyamat előrehaladásának intenzitása.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornö/ur!
1 honapja szültem.Az erölködestöl beverzett a szemem(ez mar elmult) es verzett a fülem.Eddig nem volt vele bajom, de 3 napja allandoan kidugul, akkor nagyot hallok, pattog, sistereg, szoval eleg kellemetlen(mintha viz ment volna bele)Tegnap ota folyik is es egy picit faj is.Mi lehet a baj?A dobhartyam mar lyukas gyerekkorom ota, nem erheti viz,igy sosincs vele problema.Valaszat elöre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

Leírása alapján fülkürtműködési zavar, középfülgyulladás állhat fenn. Pontos diagnózis, korrekt kezelés csak fülészeti vizsgálat után adható.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!

Két nyirokcsomóm meg van duzzadva a nyakam bal oldalán. Orvosom azt mondta, hogy ez valami fertőzés/vírus következménye, a vérkép nem mutatott ki semmit sem, ezért antibiotikumot kaptam. Eddig háromszor nézte meg, most azt mondta, hogy kisebb lett. Ugyanakkor a csomók nyomásra érzékenyek, a körülütte lévő terület nyomásra, érintésre fájdalmas, érzékeny. Továbbá a nyakam bal oldalán sokszor húzó, nyilaló érzést érzek, amit sokszor a nyakam tetején, a koponyám hátső része alatt is érzek. Egy hét múlva lenne egy repülős utam. Kérdésem az lenne, hogy a repülés okozhat - e következményeket, illetve jár -e valami veszéllyel ebben az esetben?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő!

A gyulladás következtében kialakuló nyirokcsomógyulladás lassan, hetek alatt , jóval a kiváltó ok gyógyulás után szűnik meg. Amennyiben nem egyértelmű a javulás, nyaki ultrahang vizsgálat indokolt. Ha még lenne bármilyen felsőlégúti tünete, a repülés előtt kontroll vizsgálatot javasolok.
Repülőút során könnyű újabb felsőlégút fertőzést összeszedni, megfontolandó az orr-száj maszk viselése. ( patikában kapható)

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornő/Úr!
Már végső elkeseredettségemben írok ide, hátha Ön tud nekem segíteni. Ebben az évben többször állapítottak meg nálam torokgyulladást, hol tüszőset, hol csak úgy mondtak valamit. Rendesen soha nem vizsgáltak meg, álatlában felírtak egy antibiotikumot és ennyi volt. Volt, hogy az egyik orvos ezt mondta, rá a másik két napra valami teljesen mást.
Szeptemben közepén újra megbetegedtem, megint csak a torkommal volt baj, alig tudtam beszélni, nyelni, lázam is volt.
Ez azóta is tart. Ma november ötödike van. Először kb egy hónapja kerestünk fel egy szakértőt magánrendelésén, aki megnyomkodta a manduláimat de nem jött genny. vett mintát is, elvileg valami baktériumum volt, amire írt gyógyszert de az sem használt.
Megállapította, hogy a manduláim nem erősen gyulladtak és nem hegesek.
Piros a nyelőcsövem alsó része is, ezért refluxra gyanakodott. Diéztam is de az sem használt.
Emellett köhögök, elég erősen meg van nagyobbodva az orrnyálkahártyám is és elvileg szürkés is. a torokfájás a mai napig megvan, hol az egyik, hol a másik mandulámon érzem jobban.
Köszönöm, hogy végigolvasta és előre is hálás vagyok a válaszáért.
Tisztelt Érdeklődő !

Elhúzódó torokpanasza hátterében több ok is állhat. Egyre gyakrabban találkozunk reflux betegséggel, gyakran nem könnyű igazolni. Ebben az irányban gastroenterológus tudja kivizsgálni. Másik lehetséges fenntató ok az orrmelléküregek idült gyulladása lehet. Ezt endoszkópos orrüregi vizsgálattal és szükség esetén CT vizsgálattal lehet igazolni vagy kizárni. Fontos információt adnak a laborvizsgálatok: vérkép, süllyedés, AST.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornő! Anozmiás vagyok, abszolúte nem érzek ízeket és illatokat évek óta (nem emlékszem rá, hogy valaha is éreztem volna, de édesanyám szerint gyerekkoromban nem volt ilyen problémám).Sok problémám adódik a dologból, és hiába jelzem bárhol (pl. fül - orr-gégészet), egy érdeklődő "tényleg?" a válasz. Szeretnék arra a kérdésemre választ kapni, hogy Magyarországon hol foglalkoznak ezzel a dologgal, és lehetséges-e a gyógyítása?
Tisztelt Érdeklődő !

Több különböző ok állhat a szaglás / ízérzés vesztés hátterében.
Első lépés a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ennek alapján lehet eldönteni, szükséges-e további kivizsgálás.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Sportoljunk-e náthásan?

Sportoljunk-e náthásan?

Aki rendszeresen sportol, nehezen hagy ki edzéseket, de vajon jól tesszük-e, ha kezdődő légúti betegséggel is a mozgást választjuk? Az őszi és téli időszakban gyakran felmerülő kérdésre dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa válaszolt.

További részletek
Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

A belső fület, hallóidegeket károsítja, ha túl hangosan hallgatjuk a fej-, vagy fülhallgatóval a zenét. Vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi években nőtt a fiatalkori hallásproblémák esetszáma. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

További részletek
Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Gyakran elcsuklik a hangja? Forduljon foniáterhez!

Ha a hangja időnként elakad, beszéd közben elcsuklik, hangszíne az utóbbi időben rekedtessé vált, érdemes kivizsgáltatnia, hogy mi okozza a panaszokat! Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a háttérben hangszálpolip is állhat, ami kezelés nélkül további komplikációkhoz vezet.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat