Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jónapot doktor úr ! Egy evvel ezelott volt , orsovenyferdulesre mutetem de nem eszlelem a valtozast ugyan ugy nathas vagyok es a fejem faj es mindig orrdugulas gyotor koszonom elore is a valaszat !
Tisztelt Érdeklődő !

Valami más ok is lehet a háttérben, amit nem oldott meg az orrsövény műtét. Pl. orrmelléküreg gyulladás, allergia. Fül-orr-gégészeti és allergia vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő,

a következőkben kérném tanácsát:
Többszöri visszatérő megfázás után teljesen elment a szaglás és ízészlelésem. Most már nem vagyok beteg több napja, de nics javulás. Mi lehet ennek a hátterében, mikor fog visszatérni? Van valami gyógymód erre?

Válaszát megköszönve

Melinda
Kedves Melinda !

Idült orrmelléküreg gyulladás lehet a panasza hátterében. Fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet a kezelésről véleményt mondani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr!

Lyukak vannak a mandulámon, illetve piros pöttyök jelentek meg a hátsó garatfalon, mennyire normális ez? Lázam is volt, de a torkom nem különösebben fáj.

Kép:
http://kepfeltoltes.hu/view/150217/IMG_20150217_210626_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mi a teendő ez esetben?

Előre köszönöm válaszát.
Tisztelt Érdeklődő !

A jól sikerült fotón idült mandulagyulladás képe látszik. Tartós megoldást a mandulák eltávolítása jelent.
Az egyéb tünetektől függ, hogy ez mennyire sürgős. Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok, addig használjon valamilyen recept nélkül kapható torokfertőtlenítő készítményt.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor Úr!

6 évvel ezelőtt volt orrsövény műtétem plasztikával egybekötve két régebbi törés miatt.
Sajnos azóta ismét nem kapok levegőt, mert összenőtt a nyálkahártya.
Milyen műtét lenne a nyálkahártya műtét?
Mennyi ideig tart, altatásban kérhetem?
Felépülés meddig tart, munkából mennyit esnék ki?
Félelmem, hogy ismét összenő, lehet ezt kivédeni valahogy?
Köszönöm a válaszát előre is

Rita
Tisztelt Rita !

Orrműtét után kialakuló nyálkahártya összenövés oldása gyakran nehéz feladat.
Összes kérdésére attól függ a válasz, mekkora területet érint az összenövés. Választ csak vizsgálat alapján lehet adni.Altatásban bármilyen beavatkozást el lehet végezni,az a kérdés,hogy érdemes-e.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Szeretném megkérdezni, 76 éves néninél mi váltja ki megfázás után jobb felől a mandula körül egy diónyi duzzanatot illetve ez lehet-e rosszindulatú daganat? Először decemberben jelentkezett, de akkor visszahúzódott, most egy egyszerű megfázás után újból megjelent.Tapintásra kemény,fájdalmas is, fájdalomcsillapító hatására enyhül.Fül - orr - gégész szakorvos szeretne felszúrni és mintát venni, de nem tudjuk ez válthat-e ki valamilyen rossz hatást? esetleg nem lehetne-e csak antibiotikummal kezelni?köszönöm szépen a választ!
Tisztelt Érdeklődő !

Lehet gyulladás is,daganat is. Mindenképpen indokot a szúrás kapcsán történő mintavétel ! Mindkét lehetséges ok esetén ez a továbblépés.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor úr!

Hosszú évek óta fennálló panasszal fordulok Önhöz.
Reggelente sűrűn kínzó fülfájással ébredek. Mindig az fáj , illetve az fáj jobban, amelyiken többet feküdtem éppen.
Felkelés után 30-40 perccel elmúlik.
Van, hogy egy darabig nincsen panasz, de újra és újra előjön.
Nagyjából évente elmegyek orvoshoz, ugyanabba az Sztk-ba, de 2-3 különböző orvosnál jártam. Kivétel nélkül egyik sem lát semmit, nem tudnak mit mondani, mi okozza a fájdalmat, ötletük sincs. Szépen haza küldenek, hogy semmi bajom, a fájdalom meg ugyanúgy gyötör.
A párnámat többször is cseréltem, ahhoznem köthető.
Nagyon szeretnék ettől megszabadulni, Kérem segítsen!
Köszönöm szépen!
Tisztelt Érdeklődő !

Kérdésére csak vizsgálat után lehet pontos választ adni. Ha soha semmi látható jel nincs, nem kizárt az idegszál eredetű , esetleg nyakcsigolyával összefüggő fájdalom.
Ha orrtünet is jelentkezik, fülkürt működési zavar állhat a háttérben.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Azzal a problémával fordultam Önhöz, hogy repülés után bedugult a bal fülem.
Az előző héten egy kicsit megfáztam. A háziorvosom arcüreggyulladásra gyanakodott az erős fejfájásom miatt, de a röntgen negatív lett, a leletemen az szerepelt, hogy orrmelléküregek légtartók. A fejfájás mégis megmaradt, így csináltak egy koponya CT-t, ami szintén negatív lett és a vérvizsgálat sem mutatott eltérést. Cataflam-ot kaptam, amitől a fájdalom megszűnt és a hétvégére javulás állt be, így vállaltam a repülőutat.
Felszállás előtt sikerült orr-sprayt fújni az orromba és így nem is volt probléma, de a kézipoggyászba nem került bele így leszállásnál erőteljes fájdalom és dugulás lépett fel, ami földet érés után sem múlt el, majd az átszállást követően sem javult. Miután leszálltunk a célállomáson a dugulás megmaradt és enyhe fájdalmat tapasztalok.
Fújtam bele orr-sprayt, próbáltam a Valsalva-manővert, de attól még mintha csak jobban bedugult volna. Ön szerint mit kellene tenni a javulás érdekében? Sajnos itt nem igazán megoldható, hogy orvos is lássa.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
T. Sz. Mariann
Tisztelt T.Sz. Mariann !

Leveléből nem derül ki, hogy merre jár. Panaszát átmenetileg csökkentheti a világon bárhol recept nélkül kapható orrspray és antihisztamin tartalmú tabletta együttes használata . Visszatérő panasza miatt a későbbiekben mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornõ!
Erdeklodnek,hogy 35 hetes terhesen meg lehet e muttetni az orrpolipomat altatasban,ugyanis mar szinte csak a szamon tudok levegot venni.Vagy ez veszelyes lenne a babara nezve?Vagy ha szules utan tennem,akkor mennyi ido utan szoptathatnam ujra a mutet utan,mennyi ido mig kimegy a szervezetbol az altato hatasa teljesen?
Koszonom a valaszat!
Tisztelettel: Jucus
Tisztelt Jucus !

Terhesség és szoptatás alatt csak sürgősségi műtéti beavatkozás végezhető. Az orrpolip eltávolítás nem tartozik ide.
Vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy tüneti kezeléssel csökkenthető-e a panasza addig, amíg a műtét elvégezhető.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
dr. Augusztinovicz Mónika főorvos asszony részére!
Érdeklődéssel olvastam a horkolással kapcsolatos cikkét a Webbeteg oldalán.Sajnos én is érintett vagyok,szinte minden éjjel légzéskimaradásom van és az elégtelen alvás másnap szinte folyamatos fáradságot eredményez. Látom az Ön által felsorolt gyógyítási lehetőségeket,de mivel még mozgássérült is vagyok,így egy alváslaborban való vizsgálat számomra nem jöhet szóba.
Olvastam egy olyan sínről is,ami fogakra helyezhető és ezáltal az állkapocs lemozdulása elkerülhető.
Beszerezhető ez Önöknél is,ha igen mennyibe kerül?
Az Ön által esetenként javasolt lézeres műtéti megoldások elvégezhetők ambuláns módon,vagy kórházi ellátást kell igénybe venni.
Üdvözlettel: Tóth Béla
Tisztelt Tóth Béla !

Vizsgálat nélkül semmilyen műtéti beavatkozás nem jön szóba és eszközös próbálkozásnak sincs értelme.

A vizsgálat fül-orr-gégészeti és alváskivizsgálást jelent. A Budai Allergiaközpontban lehetőség van saját otthonában végezhető alvásvizsgálatra.

Az alábbi linken minden szükséges információt megtalál.

http://www.joalvaskozpont.hu/

Amennyiben a vizsgálatok alapján indokolt, a radiofrekvenciás beavatkozás ambulanter elvégezhető.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Üdvözlöm!
Azzal a problemaval fordulok onhoz,hogx mult heten megallapitottak h a bal orrlyukamban orrpolip talahato,amit majd meg fognak muteni,csak most terjes vagyok.Viszont a megfazasom vegen jarok es teljesen be van dugulva mindket orrlyukam,pedig eddig a jobb oldali jol szelelt.Azota erzem ezt,miota par napja eszrevettem,hogy nem log le addig a polip mint eddig,kicsit felljebb van igy gondolom kozrejatszik a teljes dugulasban.
A kerdesem az lenne,hogyan tudnam visszaallitani,(ha egyaltalan lehet)hogy lejjebb jojjon es ne zarja el teljesen a levegot?Orrszivoval probakoztam de nem segitett.
Elore is koszonom a valaszat!
Tisztelt Érdeklődő!

Az orrpolip piszkálása nem fog javítani a helyzeten, esetleg vérzést okozhat. Az orrdugulás változó mértéke a nyálkahártya duzzanatával függ össze. Ez terhesség alatt hormonális okok miatt egyébként is kialakulhat.
Csak vizsgálat alapján lehet tanácsot adni a megfelelő kezelésre.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Bizonyos foglalkozások esetében nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mire figyel a szakember, hogyan zajlik a hallás vizsgálata.

További részletek
Torokfájás ellen gyógyszer: mikor kell antibiotikumot szedni?

Torokfájás ellen gyógyszer: mikor kell antibiotikumot szedni?

A torokfájáshoz gyakran orrfolyás, orrdugulás és száraz köhögés társul, de hőemelkedés, láz is előfordulhat. A sok tünet és az elhúzódó torokfájás kapcsán úgy érezhetjük, hogy a tüneti kezelés kevés, valami másra lenne szükség ahhoz, hogy a panaszaink megszűnjenek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy mikor szükséges torokfájás ellen gyógyszer, és pontosan milyen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat