Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Üdvözletem!! 18 hetes kismama vagyok. A fül orr gégész Doktornő Rhinocort aqua orrsprayt írt fel nekem. Azt mondta, hogy terhesség alatt nyugodtan használhatom.Egy hét használattól lehet valami baja a babának? Ön szerint sem káros? Köszönöm. Andrea
T. Andrea !

Várandósság alatt jobb nem használni gyógyszereket, de a helyi hatású szteroid orrspray indokolt esetben engedélyezett. Ha panaszai , tünetei alapján van lehetőség alternatív gyógymódra, én azt szoktam javasolni.
Kérdésére pontosabb választ csak vizsgálat alapján lehet adni.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tiisztelt Doktornő! 75 éves férfibeteg vagyok. Évek óta irritáklt a torkom és a gégém, nehézlégzédt, éneklés, beszéd közben kifulladást érzek, többnyire száraz köhögés kínoz. A közelmúltben kétszer is jártam tüdővizsgálaton. A röntgenen mérd. emfizémát láttak, de a szakorvosok azt mondták és azt diagnosztizálták, hogy légzészavarom nincs. Nem fáradok, aq belégzést érzem nehéznek, a killégzést nem, nincs sípolás a sztetoszóppal se figyelhető meg. Tüneteimre semmilyen kezelést nem adtak. Orr-fül-gégész szakorvos is vizsgált. Azt mondta, hogy vérbőséget lát a torkomban, de gégeelváltozás nincs. Jelenleg házi kezeléssel próbálkozom. Sós kamillatea gőzt szívok be diapulmon cseppekkel. Semmi javulást nem érzek. Füves tanácsra hagymateát iszom, ami könnyített az állapotomon, de a tüntetek nem szűntek meg. ÖÖn az allergológiának is szakorvosa. Választ tud adni arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a leírás alapján valamilyen léguti allergia.
Kérem, szíveskedjen valamit tanácsolni!
Köszönettel és üdvözlettel: Nyitrai
Tisztelt Nyitrai Úr !

Panaszai hátterében nem kizárt az allergia, de refluxbetegség is okozhat hasonló panaszokat.
A kiváltó okot csak vizsgálattal lehet megállapítani.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
Ma reggel úgy ébredtem, mintha váladék lenne a torkomon. Megpróbáltam felköhögni, de nem történt változás. Aztán megnéztem a torkom és mintha a nyelvcsapom hosszabb lenne, mint szokott lenni, és az irritálja a torkomat bizonyos helyzetekben. Elmentem először a háziorvosomhoz, aki megállapította, hogy valóban hosszabb kicsit, illetve, hogy piros a torkom, (Kicsit meg vagyok fázva, de a torkom nem fáj) és elküldött a fül-orr-gégészetre, hogy megnézzék kell e vele valamit kezdeni.A gégészeten kapott leleten ez áll: az uvula min. hosszabb, kp. vérbő tonsillák. Ez mitől lehet? És mit jelent pontosan? A vizsgáló orvos azt mondta, hogy általában allergiától jöhet elő, de nem ettem semmi olyat, amit az elmúlt években nem ettem volna, valamint nem mondta, hogy mit csináljak. Elmúlik majd magától, mennyi idő kell neki, mikor forduljak esetleg az ügyelethez, egyszóval kb. semmit. Most estére visszament kicsit, bár néha még mintha irritálná, de az is lehet, hogy ezt már csak bebeszélem magamnak. Esetleg érdemes lenne elmenni egy allergia vizsgálatra? Válaszát előre is köszönöm!
Niki
Tisztelt Niki !

A nyelvcsap duzzanata allergia vagy gyulladás következtében is kialakulhat. Amennyiben panasza tartós, 1 héten túl is fennáll vagy rosszabbodik, javasolom az ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdv! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy februárban észrevettem a nyakamom egy megnagyobbodott nyirokcsomót. Mérsékelten fájt, ha megnyomtam. Háziorvos mandulagyulladást állapított meg, Augmentint írt fel. Nem hagyott nyugodni ezért, elmentem fülorr gégészhez. Megállapította, hogy a nyirokcsomó megnagyobbodásom idült mandulagyulladás miatt van. Tudni kell, hogy 1 év alatt kb 6-7 tüszösmandula gyulláson estem át. Márciusban megműtöttek, de a nyirokcsomót még mindig kitudom tapintani. Nem nőtt, és mobilis is. Vérképem tökéletes, CRP-m volt magas, de arra azt mondták, hogy a mandulagyulladás miatt. Kicsit aggódóm, hogy még mindig ott van. A doki tényleg megtudta állapítani, hogy nem rosszindulató a dolog "csak" a mandulámtól van? UH nem volt.. Az normális, hogy csak egy nyirokcsomó nagyobbodott meg a többi nem? És mennyi idő múlva húzodik vissza? Köszönöm
T. Érdeklődő !

Lehet, hogy valóban csak az idült mandulagyulladás a nyirokcsomó megnagyobbodás oka. Ha tartósan, heteken át megmarad, nyaki UH, esetleg aspiratios cytologiai vizsgálat szükséges.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Próbálom a legrövidebb módon összefoglalni a problémámat.
Tavaly július óta beteg vagyok. Torokfájással kezdődött, majd köhögés párosult hozzá, néha orrfolyás. A betegség hullámzóan jelentkezik, hol jobban vagyok, hol nagyon rosszul. Szeptember óta a következő gyógyszereket kaptam: Curam duo, Avelox, Zinnat 2x (Staphylococcus orrváladék miatt), folyamatosan kezeltek refluxra és allergiára is (Pantoprazol Krka, Quamatel, Gelbra, Azomyr, Mometason sandoz, Aerius, Dymista orrspray) Mometason Sandozt, Aeriust, Gelbrát jelenleg is használom.
Februárban egy szerológiai vizsgálat keretében kiderült, hogy mycoplasma pneumonia baktérium van bennem, melyet 2 doboz Sumameddel kezeltek 1 hét kihagyással. A tünetek jelenleg is fennállnak. Orrgaratból lecsorgó váladék, köhögés, lázam nincs.
A laboreredményem tökéletes, de nem tudok meggyógyulni. Olyan mintha a szervezetem 8 hónap alatt hozzászokott volna a bacikhoz és nem akarná azokat kilökni. Nagyon fáradékony vagyok, a sportolásom emiatt 8 hónapja szünetel, pedig testnevelés egyetemre járok, nagyon kellene már sportolni. Rengeteg orvosnál jártam, de sajnos az a tapasztalat, hogy nem tudnak segíteni, pedig magánorvosokhoz járok, fizetek is érte, mégsem.
Az egyik orvos azt mondja, hogy vegyek be 3 doboz Fromilid unot, a másik azt, hogy 1 dobozzal, a 3. hogy vegyek be 2 doboz Aveloxot. Valaki pedig azt, hogy most már ne vegyek be semmit.
Most kinek higgyek?
Immunológiai eredményem jó - nem vok immunhiányos. A folyamatosan csorgó váladék már egyszerűen elviselhetetlen. Használtam már Synus Rinse orrmosót, attól sem lett változás. Jelenleg Nasonexet használok, Aeriussal, illetve Gelbrát és Quamatelt - mégsem történik semmi.
Kérem, segítsen!
Köszönettel: Zsófia
Tisztelt Zsófia !

Leveléből úgy tűnik, hogy orrmelléküreg CT vizsgálat eddig nem történt. Ez egy endoszkópos orrüregi vizsgálatot követően indokolt lenne. Nem kizárt, hogy a gyulladás ezen a területen zajlik.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm! 6 éves kislányom most kezdi az iskolát. Magatartásbeli problémák miatt vizsgálták, esetleges hiperaktivitás miatt. Ezek kapcsán merült fel, hogy esetleg vizsgáltassuk meg a fülét, nem-e azért hangosabb az átlagnál, mert esetlegesen van valamilyen hallásproblémája. Van mód Önöknél ennek a vizsgálatára, esetleges kiszűrésére?
Köszönöm
Ibrányi Szilvia
Tisztelt Ibrányi Szilvia !

A Budai Allergiaközpontban fül-orr-gégészeti vizsgálatra van lehetőség.Kisgyermekkorban gyakran elhúzódó , fájdalmat nem okozó savós középfülgyulladás okozza a halláscsökkenést. Amennyiben a vizsgálat alapján szükséges, a műszeres hallásvizsgálatot megszervezzük a velünk együttműködő hallásvizsgáló állomáson.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 5 hónapos, kb. 1 hónapja elkezdte tépni a bal fülét. Először azt hittük, csak egy rossz szokásról van szó. Még arra lettem figyelmes, hogy a fülkagylójában a felső hajlatnál bőrhámlás, száraz bőr szerű felrakódás van. Aztán említettem a gyerekorvosnak, aki azt mondta, ekcámás, és írt fel szteroidos kenőcsöt neki, amit őszintén nem szívesen használnék. A tanácsát szeretném kérni, Ön szerint ez tényleg ekcéma, mivel tudnám kezelni, és mikorra fog elmúlni ez nála? Segítségét nagyon köszönöm
Tisztelt Érdeklődő Szülő !

Lehet, hogy valóban ekzema okozza kisfia nyugtalanságát. Fülészeti vizsgálat alapján lehet arra választ adni, hogy egyéb ok áll-e a háttérben, ill. hogy más kezelés szükséges-e.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr! Doktor Nő!!
Nézze el nekem, kicsit hosszú lesz, de szeretném, ha a legpontosabb képet kapná a problémámról:
2010 tavaszán jelentkeztek először a szag hallucinációim, erős, szúrós szagokat kezdtem el érezni, olyasmihez hasonlítanám, mikor leég egy háztartási gép, vagy égett gázolajhoz hasonlókat. Senki más nem érezte a környezetemben, ezek a szagok elárasztották az "egész fejem", és a kezdeti időkben napokig gyötörtek. Aztán megint napokig nem jelentkezett, majd pár nap múlva újra. Ezek mára szinte teljesen eltűntek, azért írom, hogy szinte, mert néha néha érzek enyhe dauervízhez hasonlatos szagokat, pedig nem kerülök vele kapcsolatba, vagy pedig égett porszagot, mint amit az a radiátor áraszt, amit hónapok óta most használnak először.
A szag hallucinációkkal egy időben elég sűrűn fájt a fejem is, naponta, kétnaponta.

2011 novemberében egyik napról a másikra teljesen elveszítettem a szaglásomat, és most már az ízérzékelésem is csak a négy alapízre korlátozódik.
2011 decemberében elkezdtük a kivizsgálást, először fül-orr-gégészetre mentem, mert az orrom belseje állandóan "sebes" volt, azt gondoltuk, hogy kapcsolatban lehet a szagelvesztéssel.
A doktornő allergia vizsgálatot szeretett volna elrendelni, de mivel a terhesség alatt ez nem ajánlott, így elmaradt.
Az orromból mintát vett baktérium tenyésztésre, de negatív lett. Elrendelt egy arckoponya CT-t, amire a harmadik terhességem miatt, csak 2012 november 20-án került sor, és ami a doktornő szerint csupán egy enyhe orrsövény ferdülést mutatott ki, úgy gondolta, hogy nem lehet a panaszom kiváltó oka. További ötlet hiányában idegorvoshoz küldött.
El is mentem a neurológiai rendelésre. Sajnos azt kell, hogy írjam, a vizsgálat nem igazán volt kielégítő, mert miután elmondtam mi a panaszom, egy olyan általános állapothoz előre megírt papírt kaptam kézhez, melyben ez állt: "szagokat jól érez". Mindenesetre arra talán jó volt, hogy agykoponya MR vizsgálatot rendelt el, amit Szolnokon végeztek el 2013. január 19-én. Az elvégzett vizsgálatok a következők voltak:
1. Agykoponya natív MR vizsgálat
2. MR angiográfia, iv. kontrasztanyag adása nélkül
A lelet pedig: az agyállományban kóros jelintenzitású terület nem látszik.
Ezt a leletet már nem vittem vissza a doktornőhöz, és itt be is fejeződött a vizsgálódás.
Szagokat továbbra sem érzek, és azok a rettenetes hallucinációk csak igen ritkán jelentkeznek.
Más panaszom egyenlőre nincs, talán annyit még megjegyeznék, hogy a terhességek alatt pollen allergiás tüneteim voltak, tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, állandó pörkös orr.
Doktor úr/nő! Írja meg legyen szíves, hogy mi a véleménye, mi okozhatja a panaszaimat? Milyen vizsgálatot érdemes még elvégeztetni?
Köszönet megtisztelő válaszáért:
Rita
Tisztelt Rita !

Levele alapján az egyetlen szemmel látható tünet az orrnyálkahártya pörkösödése. Ha ott időnkét baktériumok szaporodnak el, az okozhat megváltozott szagélményt. Érdemes lenne endoszkóppal alaposan átnézni az orrüreget és amikor éppen panasza van, akkor megismételni az orrváladék tenyésztést.
Javaslom, hogy kezdjen el rendszeres sós vizes orröblítést ( Sinus Rinse, recept nélkül kapható készítmény).

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm.03.30-án kisfiammal (4,5 éves),kontrol vizsgálaton voltunk,mivel IgA hiányos volt.Elküldtek minket fül-orr gégészetre,ahol ezt az "eredményt" kaptuk:
Mko. behúzodott dh-k,levegő a dobüregekben.Lobmentes orrnyh.,váladék nincs.Lobmentes garat,grade II. Atonsillák.Epipharynxot kitöltő veg.aden. tap.Nyakon am.scm. mögött apró nyirokcsomó lánc tap.
Adenotomiajavasolt.
A kérdésem pedig az lenne,hogy ez pontosan mit jelen és melyik manduláját kelle kivenni?
T. Érdeklődő !

Az orrmanduláról van szó.
A nagy orrmandula akadályozza a fülkürt működését. Pontosabb választ csak az előzmények, tünetek ismeretében lehet adni.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztel Doktornő/Doktorúr!
Tavaly télen volt egy kisebb megfázásom mely után füleim (főleg a bal) eldugult és napokon keresztül úgy is maradt. Egy három 'adagos' infúzió kúra segített a bajon a tünetek elmúltak pár nap múlva. Azonban azóta is ha erősebb hangot hallok (akár gyerek sikítás, hangosabb zene) akkor el kezd rezonálni a bal fülem...nem fáj, nem cseng de elképesztően zavaró módon serceg, talán a torzítás a legjobb szó rá. Ahogy az erős hanghatás megszűnik, úgy ez a tünet is. Beszédénél nem zavar, csak kifejezetten erősebb hangoknál és csak a bal fülem. Kérem szépen segítésüket, ötletüket ezzel kapcsolatban. Amúgy tökéletesen hallok mindkét fülemre :-) de ez az eseti és általában gyakori eset már nagyon zavar. Válszukat és tanácsukat megköszönve. üdvözlettel Zoltán
Tisztelt Zoltán !

Vírusfertőzés kapcsán kialakult belsőfül károsodás okozhatja a panaszát, ez maradandó állapot. Ha emellett valamilyen hurutos ok is áll a háttérben, azon lehet segíteni. Pontos választ csak vizsgálat és a korábbi hallásvizsgálati lelet birtokában lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák, ilyenkor jellegzetes tünet az intenzív fájdalom, a torok vérbő, vörös színű. Ha azonban a torokfájás mellett, a mandulákon sárgás-fehéres foltokat is látunk, kisebb nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás mellett, akkor valószínű, hogy baktérium a kórokozó, tüszős mandulagyulladással lehet dolgunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek
Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink