Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jó napot kívánok! 1 hónap múlva 15 éves leszek és hát eléggé fura a hangom...reggel rekedt, de napközben ha többet beszélek akkor már jobb szokott lenni. Ha sokat beszélek akkor már érzem a hangszálaimat... Ez a mutálás jele ? Ez az egész úgy 2-3 hónapja kezdődött
2015.04.23
T. Érdeklődő!

Lehet mutálás, de a biztonság kedvéért indokolt a gége vizsgálata.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.23
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta használok orrspray-t, Nasonex reggel-este 1 puff. de este még Rhinatiolt is fújok 1-1 puff., mert csak úgy tudok aludni. Konkrét allergitá nem mutattak ki, fogalmam sincs, mitől dugul az orrom, de nem bírok élni ezzel. Közben elkezdtem szedni már 1 éve a Frontint. Idáig csak 0.25-ösből fél szemet vettem be esténként, az orrspray fújás után másfél órával, de most picit fejjebb emelte az orvos az adagomat másfél szemre, de éjjelente konkrétan idegben volt az egész testem, nem tudtam aludni, ezért két hétig befejeztem a Rhinatiolt és a Nasonex-et is, helyette Nasic kisgyerek orrspray-t alkalmaztam, mert most jöttem csak rá, hogy ezt a kettőt nem lehet együtt alkalmazni. Kialakult nálam egy depresszióból áthajló pánikbetegség az évek során. Valószínűleg ezektől lehet. Viszont most fáj az orrom,ma vérzett is, holott évekig sosem fájt, mindig nézettem is fül-orr-gégészeten, nem volt gond vele. Úgyhogy visszatértem megint az előző verzióhoz. Mi lehet a két össze nem illő szer együttes hatásából? Mire számítsak a továbbiakban? Mit tanácsol Doktor Úr? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: ILONA
2015.04.22
Tisztelt Ilona !

Panaszát nem a kettő együtt, hanem csak az érszűkítő hatású ( pl. Nasic) okozza.
Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok annak megállapítására, hogy mi az oka az orrcsepp függőségnek valamint a megfelelő tüneti kezelés beállítására.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.22
Tisztelt Doktono/Doktur!
A tanacsukat kerem, mar tobb mint egy hete be van dugulva a jobb fulem es zug. Amikor a problema jelentkezett, akkor fajt is, ez a fajdalom 2-3 nap utan megszunt. Voltam orvosnal kaptam antibiotikumot, semmit sem segitett kesobb 3 kortikoszteroidos injekciot es most ilyen tartalmu tablettakkal fojtatodik a kezeles. Allapotom semmit sem javult, mar mint a dugulas. Ugy erzem, hogy vakum szoritja a fulemet a fejemhez, nagyon idegesit ez az erzes a zugas nem is annyira. Nem tudom, hogy mik a tapasztalatok, meddig tarthat ez az allapot. Valaszukat elore is koszonom. Tisztelettel: Baba Kis Szilvia
2015.04.21
Tisztelt Baba Kis Szilvia !

Több különböző ok állhat a panasza hátterében a fülkürthuruttól az idegi halláscsökkenésig.
Kérdésére választ csak fülészeti vizsgálat és hallásvizsgálati lelet alapján lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.21
Tisztelt Doktornő/úr!

A problémám 10hónappal ezelött kezdődött.AZ uvulámon 2-3 kis gyöngyszerű fénylő hólyag kijött.Nem is fájt nem is zavart így hát figyelmen kívül hagytam.Azután a garatíveken is kidűllemkedő hólyagok lett.Azóta szokott is fájni és hamar begyullad,Jártam füll orr gégésznél azt mondta ne foglalkozzak vele.Bőr és nemigyógyásznál is jártam az összes leletem negatív lett lelet vélemény :Uvulán látható gyöngyszerű papulák-submucosus folliculosok lehetnek,gasztroenterológiai vizsgálat javasolt.Készitettem képet róla http://kepfeltoltes.hu/view/150420/11118345_1579163989030907_1864247453_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Mitől lehetnek ezek a hólyagok?A nyirokcsomóim is duzzadtak a nyakamon.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel :Zsolti
2015.04.20
Tisztelt Zsolti !

A kép nem tölthető le, de leírása alapján valamilyen vírusfertőzés lehet az ok.
A gastroenterológiai vizsgálat jó ötlet.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.20
Tisztelt Doktornő!

Kb. két hete kezdődött, hogy arra ébredtem enyhén be van dugulva a jobb fülem. Rá egy hétre megvizsgálta fül-orr gégész, de külső problémát (fülzsírdugó, stb.) nem találtak. Fülkürthurut a gyanított diagnózis. Beutaltak audiológiai vizsgálatra is, de ott nem volt kimutatható halláscsökkenés. Azóta változó a dugulás érzés, néha jobb néha rosszabb és fülcsengés is jelentkezik.
Kérdésem, hogy az audiológiai vizsgálat negatív eredménye ellenére lehet e ez továbbra is fülkürthurut illetve milyen további vizsgálatok elvégzését javasolná?

Előre is köszönöm válaszát!
Viktor
2015.04.18
Tisztelt Viktor !

Enyhén csökkent fülkürtműködés néha már okoz szubjektív panaszt, de mérhető halláscsökkenés még nem kíséri. Ilyenkor általában a tympanometriás vizsgálat, ( dobűri nyomásmérés) már eltérést mutat.
Ha továbbra sem szűnik a panasza, ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.18
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
A problémám az , hogy kb. fél éve nem érzem a szagokat . Nagy ritkán a büdös szagokból jut el valami az orromig. Több évtizede pollenallergiás vagyok , de az antihisztaminnal jól tolerálható. Vajon mi okozhatja a szaglásom elvesztését??
Válaszát előre is köszönöm!!
Üdvözlettel : Rózsa Tünde

2015.04.15
Tisztelt Rózsa Tünde !

Panaszát okozhatja idült orr/ orrmelléküreg gyulladás. Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.15
Van a torkomban egy három milli méteres éles valami.ez három éve kb.
Bok és fuldoklok tőle és azota fogytam tiz kg ot
A CT.kimutatta.Nem tudok.mar kihez fordulni. Kérem segitsenek.
2015.04.13
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Amennyiben a CT filmmel és a többi leletével rendelésünkön meg tud jelenni, készséggel próbálunk megoldást keresni a problémájára.

Tisztelettel: Dr. Csóka János
2015.04.13
Kedves Doktor Úr!
Kisfiam ügyében kérdezem, aki most 11 éves, de kicsi kora óta középfülgyulladással küzd. Először csak azt vettük észre, hogy nem hall. Kb. egy hónapig kezeltük az orvos utasítása szerint Sinuprettel, kalciummal és melegítéssel. Ez többször megismétlődött, majd kivették az orrmanduláját. Változás annyi volt ettől, hogy már fájdalmat is érzett némileg fülgyulladáskor, és náthánál vérzik az orra. Évek során a Sinupretes megoldással kezeltük, mert mindig rámegy a nátha a fülére. Most makacs középfülgyulladása volt, antibiotikum is kevés volt, a fülcsepptől múlt el a fülfolyása végül, de egy nagy lyuk keletkezett a dobhártyáján. Már régebben is volt, hogy spontán perforált a dobhártya, de a kicsi lyuk benőtt. Most nagy a lyuk, de a hallása egész jó ehhez képest. Nem venni észre, hogy romlott volna, csak az audiológiai vizsgálat mutatott ki romlást. Az orvos azt mondta, hogy várjunk egy hónapot, hátha magától benő a nagy lyuk. Addig víztilalmat írtak ki, mást nem. Doktor Úr, mennyi ennek az esélye, hogy begyógyul magától egy nagy lyuk? Lehet tenni valamit, hogy benőjön? Nagyon aggódom, hogy végül műtétre kerül a sor, ha nem nő be egy hónap múlva.
köszönettel: Ági
2015.04.13
Tisztelt Ági!

Nem lehet megjósolni, hogy bezáródik-e a dobhártya perforáció. Csak akkor várható, ha a kiváltó gyulladás, váladékozás teljesen megszűnik. A visszatérő gyulladások okát kellene megtalálni. Néhány lehetséges kiváltó tényezőt pl. allergiát, refluxbetegséget érdemes kizárni.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.13
Tisztelt doktornő!

Lassan 4. hónapja elhúzódó torokgyulladásom van. Nincs állandó fájdalom, nagyjából 1-1,5 havonta jön elő néhány napra, orrfolyással együtt, azonban folyamatosan vörös a torkom. A háziorvos több alkalommal részesített antibiotikumos kezelésben, de mind sikertelen volt. A fül-orr-gégészeten végeztek el torokváladék, vér és vizelet vizsgálatot, de mindent rendben találtak, a manduláim és a torkom azonban továbbra is gyulladtak. Az orvos tonsillectomiát javasolt, azonban arra való tekintettel, hogy nincsen se fájdalmam, se nyelési nehézségem, duzzanat sincs a torkomban, csupán vörös, szeretném megkérdezni, hogy Ön ajánlaná-e a beavatkozás elvégzését? Esetleg előfordulhat, hogy rendbe jön műtét nélkül is? Az ambuláns lapon garatmandula túltengés áll megállapított diagnózisként, ez mit jelent?
Válaszát előre is köszönöm!
2015.04.12
Tisztelt Érdeklődő !

Idült mandulagyulladás esetén mindig a tünetek, panaszok alapján történő mérlegelés eredményezi a döntést, hogy történjen-e műtét. Ebben néhány laborvizsgálat és az egyéb okok, pl. refluxbetegség, orrmelléküreg folyamat kizárása segíthet.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.12
Üdvözletem!! 18 hetes kismama vagyok. A fül orr gégész Doktornő Rhinocort aqua orrsprayt írt fel nekem. Azt mondta, hogy terhesség alatt nyugodtan használhatom.Egy hét használattól lehet valami baja a babának? Ön szerint sem káros? Köszönöm. Andrea
2015.04.12
T. Andrea !

Várandósság alatt jobb nem használni gyógyszereket, de a helyi hatású szteroid orrspray indokolt esetben engedélyezett. Ha panaszai , tünetei alapján van lehetőség alternatív gyógymódra, én azt szoktam javasolni.
Kérdésére pontosabb választ csak vizsgálat alapján lehet adni.

Üdvözletel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
2015.04.12

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok
