Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!

Otoszkelrózisom, van, és a nőgyógyászom Duphaston 10 mg tablettát írt fel napi hármat, 12 hetes terhes vagyok , (véreztem találtak egy hematómát). A betegtájékoztatón olvastam, hogy nem szedhetem a meglévő betegségem miatt. Az lenne a kérdésem, hogy valóban ne szedjem be , vagy rövid ideig alkalmazva nem okoz problémát?Más gyógyszerrel esetleg lehet e helyettesíteni?

Válaszát előre is köszönöm.Szonja
Tisztelt Szonja !



A Duphaston ösztrogén hatása elméletileg ronthat az otosclerosis mértékén.

Gyakran előfordul, hogy két állapot vagy betegség estén dönteni kell, melyik a fontosabb. Az Ön esetében a terhesség. Ha a vérzésveszély csak hormonkezeléssel kerülhető el, nincs sok választás. Nőgyógyászával tudja megbeszélni, hogy van-e más lehetőség, mint a gyógyszeres kezelés.

Az otosclerosis romlása a kezelés következtében csak esetleges és idővel mindenképpen rosszabbodni fog. A biztonság kedvéért havonta műszeres hallásvizsgálatot javasolok és ha jelentős rosszabbodás észlelhető, újra át kell gondolni a kezelési lehetőségeket.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/ Úr!



Körülbelül 3 napja vastag sárga lepedék borítja a nyelvemet illetve a nyelvem hátsó részén hólyagok vannak.Ez lehet egy sima megfázás vagy valami súlyosabb?

Köszönöm Szépen

Kapcsos Dávid
Tisztelt Dávid !



Lehet hurut vagy szájüregi /gyomor-bélrendszeri probléma következménye.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő



Egy mandulagyulladást követően, fül orr gégész szakorvos azt javasolta h vetessem ki a mandulám, mert az antibiotikumos kura utan sem enyhult a ful fajdalmam, szédülés,mára már elviselhetetlen, es a bald oldalon a levegőt is nehezen veszem de elvileg nincs megnagyobbodva a mandulám, és a nyirok csomóimra is azt mondta hogy csak enyhén duzzadtak, de akkor mi okozza a nyomo erzest, es a nehezebb levegővételt? Nagyon rémisztő érzés.Amikor megnyomta a mandulám genny jött belőle, de fájni nem fáj.Soha eddig nem volt problémám a mandulámmal. Biztos vagyok benne hogy valami nem stimmel vele, de biztosan az okozza ezeket a tüneteket? (szédülés,nehéz légzés, fülfájdalom,szorító érzés a fejemben,furcsa érzés az orromban, plusz tarkó bal oldali fájdalom, és néha a szemem környékén is érzek valamit mintha bedagadna) hangsulyoznam, ezek a tünetek csak a bal oldalamon vannak jelen, a jobb oldalon semmit nem érzek, talán néha a fülemet, de elenyésző. Juliusra tűztük ki a műtétet, mert most Angliában élek,de a panaszaim egyre rosszabbak.Mit tegyek vetessem ki minél előbb? Biztosan a mandulám okozza ezeket a panaszokat?? Kérem segítsen nekem, mert nagyon tanácstalan vagyok, és nagyon rémült, rettenetes amit érzek, ez nem maradhat így még három hónapig, ezekkel a tünetekkel nem lehet együtt élni.

Válaszát előre is köszönöm. Dóra (23)
Tisztelt Dóra !



A szédülést, orrtüneteket biztosan nem a mandulája okozza. Kérdésére választ csak vizsgálat alapján lehet adni .

Ha a tervezett műtét előtt még hazajön, egy ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok " second opinion " céljából.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!



December elején műtöttek jobbra ferdült orrsövénnyel, valamint bal oldalon orrkagyló kisebbítést végeztek. A műtét után 3 héttel bal oldali középfül gyulladást kaptam, ami nagy fájdalmak között ki is fakadt,többször le is szívatták viszont a dobhártyám mögött folyadék maradt. Erre orrsprayt és erős orrfújás javasoltak, majd 3 hét múlva kontroll, ahol megállapították a folyadék már nem látható, viszont a fülem néha továbbra is bedugul. A fülemmel korábban gondom nem volt. Mind e közben a varratszedéskor és a kontrollok alkalmával is többször jeleztem, hogy nagyon érzékeny a két első fogam, vicsorítani is kellemetlen érzés és az orrom is még mindig fáj, érzékeny a nyálkahártya továbbá a bal oldalon érdesen hallom a levegővételt. Kezelésem alatt sem röntgen, sem egyéb felvétel nem készült a területről. A panaszaimat sajnos nem vették figyelembe, így bizalmamat abszolút elvesztettem a kezelő orvossal kapcsolatban. Az is felmerült bennem, hogy műtét közben történhetett valami. Én elég türelmes voltam a végleges gyógyulásommal kapcsolatban, de a tüneteim miatt rosszabb lett az életminőségem,mint előtte bármikor is volt. Kérdésem, hogy mi okozhatja a komplex problémát, hogyan lépjek tovább? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



Gyakran az egy időben jelentkező tünetek nem függenek össze. Nagy valószínűséggel a műtéttől függetlenül kialakult hurut következménye a mostani panasza .

Kérdésére választ csak alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Ùr/Nő!



Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy tavaly október óta csalánkiütésekkel küzködök. Emiatt góckutatáson voltam, ahol kimutatták hogy a mandulám idült gyulladt és streptococcus baktérium található benne sok teleppel. Ezért két és fél hete kiműtötték a mandulámat, azonban a csalánkiütések nem szűntek meg hanem még jobban fel is erősödtek. Lehet hogy nem is a gyulladt mandulám okozta a kiütéseket? Vagy ha a mandulám okozta akkor mikor várható hogy a kiütések elmúlnak?

Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelt Érdeklődő !



Gyakran előfordul a gócos tünetek műtét utáni átmeneti rosszabbodása.

Az csak hetek múlva fog kiderülni, hogy valóban a mandula volt-e a góc.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

11 éves lányom vérképében az ASO érték 1100 volt, ezért góckutatást kezdtünk el.

Fogászat, torokváladék negatív,orrmeléküreg rtg: mindkét sinus maxillarisban körkörös nyálkahártyamegvastagodás látható.

A gyermek egyébként panaszmentes.

Mit tanácsolnak a továbbiakban?

Válaszukat előre is koszönöm: Katona Zsuzsa
Tisztelt Katona Zsuzsa !



Az emelkedett ASO érték hátterében leggyakrabban idült mandulagyulladás áll. Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!



3-4 hónapja migrén miatt készített MR-felvételről kiderült, hogy minimális krónikus gyulladás van az egyik sinus sphenoidalisban. Az orvos nem mondta, hogy foglalkoznom kéne vele, és én sem tulajdonítottam neki jelentőséget. Azóta azonban azt hallottam, hogy ez nem múlik el magától, és súlyos szövődményekkel járhat. A kérdésem, hogy érdemes lenne-e felkeresnem fül-orr-gégészt kontroll miatt? Lázam, egyéb betegségem azóta sem volt, a fejem szokott továbbra is fájni.



Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Érdeklődő !



Fejfájását okozhatja az iköböl gyulladása, ezért fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm!Kislányom 17 hónapos,4x vokt fülgyulladása,amit még az elején "elkaptunk",antibiotikumos kezelést kapott mind a 4x,amitől meggyógyult!Az orvos viszont az orrmandula műtétet javasolta,plusz a füleibe tubus behelyezését,amitől sokkot kaptam!Ön szerint is csak ez a megoldás,vagy van más út is,mert ennek nem szeretném kitenni a babàmat!Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



A műtéti beavatkozás előtt allergiavizsgálatot javasolok. Tejfehérje érzékenység csecsemő és kisgyermekkorban gyakran okoz ismételt felsőlégúti hurutot, orrmandula megnagyobbodást.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztelt Doktor Úr!



Tegnap volt orrpolip és arcüreggyulladás miatt fess + sinoscopiám. A műtét tökéletes volt, nem fájt sem előtte, sem utána. Ma délben haza is engedtek, azzal a feladattal, hogy a hétfő délutáni kontrollig Bóros vazelinnel kenjem be az orrom és tömjek fel némi vattát rá. Ezt egy nap 3-5 alkalommal kell csinálnom, úgy, hogy a cserék között 1-2 órára szabadon kell hagyni levegőzni az orrot. A kérdésem az lenne, hogy ennek tulajdonképpen mi a szerepe? A bóros vazelinnek van valami hatása a sebre, vagy csupán azért kell, hogy ne levegőzzek még túl sokat az orromon? Esetleg a varasodást lassítja?



Még valami: élénkebb színű, véres köpet még az első 2-3 napon normális igaz?



Köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő !



A kezelés a nyálkahártya seb gyógyulását segíti.

Ha tartósan véres a köpete, vagy friss vérzést észlel, forduljon az operáló orvoshoz.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Jónapot doktor úr ! Egy evvel ezelott volt , orsovenyferdulesre mutetem de nem eszlelem a valtozast ugyan ugy nathas vagyok es a fejem faj es mindig orrdugulas gyotor koszonom elore is a valaszat !
Tisztelt Érdeklődő !



Valami más ok is lehet a háttérben, amit nem oldott meg az orrsövény műtét. Pl. orrmelléküreg gyulladás, allergia. Fül-orr-gégészeti és allergia vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink