Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktorno!



Kulfoldrol kerem a kedves segitseget, enekeskent dolgozom mellekallasban, es a hangommal a kovetkezo a problemam.

Decemberben megfazasos allapotban egy fellepest nem tudtam lemondani, aminek kovetkezmenyekent horghurutom volt, es december vegen a panaszok elmulta utan minden elozmeny nelkul elment a hangom, januarban nem tudtam beszelni egyaltalan. Kaptam dexamethason inhalatiot, es enekescsomom volt, ami azonban a negy hetnyi beszednelkulisegnek koszonhetoen elmult.

Sajnos februarban sem jott vissza a hangom, a terjedelme erosen beszukult, a finom hangkepzes egyaltalan nem megy, ketsegbe vagyok esve.

A heten egy itteni korhazban keszult a gegemrol 2 kameraval videoendoszkopos / spektroszkopos felvetel, csomo nincs, azonban az egyik hangszalagom lathatoan vekonyabb mint a masik. Az orvos azt mondta, ez nem benulas.

A kerdesem az, hogy valoban letezik olyan, hogy a beszed miatt az egyik hangszalag izomzata meggyengul, es a renyheseg miatt nem jon ki a hang? Orvosolhato ez mutet nelkul?

Meg egy nagy felelmem is van, hogy lehetseges, hogy esetleg ezt valami idegi nyomas okozza, mondjuk egy serv, vagy pajzsmirigy (alulmukodesem volt)?

Mit tanacsol, mit tegyek, hogy a hangom ujra a regi legyen?

Valaszat elore is koszonom.

Udvozlettel

Ria
Tisztelt Rita !



Panaszát nagy valószínűséggel a lezajlott gégegyulladás, az erőltetett hangképzés okozza.

Kérdésére pontos választ csak alapos fül-orr-gégészeti, foniátriai vizsgálat alapján lehetne adni.Videostroboszkópos vizsgálattal lehet megítélni a hangszalagok finom mozgását és ennek birtokában javasolható a leghatékonyabb kezelés- gyógyszer, hangképzési gyakorlatok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm!41 éves vagyok,kb 8 éve foglalkozok küzdősportokkal.Már 3-szor tört el az orrcsontom box kesztyűzés közben.Első alkalommal el is ferdült kicsit,a másik 2 alkalommal erős ütéstől eltört és mindkét esetben megdúzzadt.Nem szívesen hagynám még abba a boxolást.Mit tegyek hogy ne sérüljön többet az orrom?Mit javasol leginkább?
T. Érdeklődő !



Küzdősportnál sajnos nem tudja kivédeni az orrsérülést. Ha valamilyen dróthálós védősisak viselhető,mint a hokiban, esetleg megoldást jelenthet.

Emellett legyen óvatos és védje az arcát :)



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor!

Azzal a problémával fordulok Őnhöz, hogy több, mint 1 évig volt a fülembe beépitve bromet, mivel azt meg előzőleg,többször fel szurták a fülemet, mindig váladék gyült össze a középfül részben.Kaptam rá fülcseppeket, orrspréket, de nem jött helyre, antibiotikumot is szedtem rá, de ujra nyomás keletkezett a fejembe, és ez által, nem hallottam. A beépités után viszont, teljesen jól hallottam. Most viszont Ki kellett venni a fülemből már, és most ujra nem hallok, csak minimálisan. Csináltak hallásvizsgálatot is,ami igazolja is a halláscsökkenést. Néztek allergia vizsgálatot, néztek röntgent a koponyámrol, de nincsen semmilyen elváltozás. A fülészorvos azt mondta, hogy valami miatt nincsen a fülkürt szellözése, és ezáltal a dobhártyám le tapadt. Kell gyakorolnom a levegő átpumpálását, az orrbefogásával, és használom az orrspét, amit fel irtak nekem, ez inkább az allergiásoknak javasolt, de mondván, hátha segit. kb, 3 hét mulva vissza kell mennem, és ha addig semmi változás, akkor vissza helyezik a brometet, de az is csak megint, egy ideiglenes megoldás lenne. Vagy választhatok, hogy egy hallókészülék. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet most, mi okozhatja ezt, és hogyan lehetne segiteni más módon, hogy halljak is. Soha nem volt problémám a hallásommal, a fülem nem volt felszurva sosem. Ugy érzem, csak megy az idő, és konkrétan nem tudják mi a baj a fülemnek. Lehetne e valami más megoldás, vagy törödjek bele, hogy hallokészülékkel élek majd.

Előre is Köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Katalin
Tisztelt Katalin !



A dobőri szellőzőtubus kényszermegoldás a rosszul működő fülkürt pótlására.

Tartós panasza miatt ismételten javasolt az orr / orrmelléküregek alapos vizsgálata endoszkóppal, arckoponya CT-vel. A kiváltó ok a leggyakrabban ezen a területen lelhető fel.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kb. egy hete cseng a fülem.Előzőleg náthás voltam,orrgarat gyulladásom volt.A náthából antibiotikum segítségével kigyógyultam,viszont a fülem továbbra is fájt,csengett.Ezért felkerestem ismét a fül-orr-gégészetet,ahol azt mondták,fülkürthurutom van és írtak fel nekem allergia gyógyszert,továbbá elküldtek röngtenre,amely nem mutatott semmilyen eltérést,és hallás vizsgálatra,ami szintén nem jelzett semmit.De nyomó érzés van a fejemben,cseng a fülem,és enyhén megszédülök néha.Mi lehet ennek az oka,betudható valóban a fülkürthurutnak?Kihez forduljak ezzel?

Üdv.:Betnadett
Tisztelt Bernadett !



Amennyiben panasza nem csökken, ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy nincs nagy baj, de egy elhúzódó hurut kellemetlen és szövődmények alakulhatnak ki. A felsőlégúti hurut teljes gyógyulása 2-3 hetet is igénybe vehet.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!



Nagyon hosszú ideje élek együtt hátsó garatfali váladékcsorgással, ami nekem folyamatos. Alapesetben hígabb, fehér színű, ami néha gennyes, sárgás. Korábban vizsgáltak, a reflux eredetet, allergiát kizárták. Most sem vagyok semmire allergiás. 2014 decemberében én is elkaptam és kifeküdtem otthon egy torokfájást. Kaptam antibiotikumot, allergia gyógyszert. Ebben az időszakban az éjszakák voltak szörnyűek, mert ez a csorgás annyira felfokozódott, hogy nem tudtam tőle nyugodtan pihenni. Folyamatosan, reflexszerűen kellett köhögnöm ettől a sok váladéktól. Emiatt a páromtól külön kellett aludnom, mert sem én, sem ő nem tudta kipihenni magát. Ez az állapot lassan javult, de most ott tartok, hogy a váladékcsorgás folyamatos és sokkal intenzívebb és sűrűbb, mint az előző években volt. Folyamatosan érzem a torkomban a kis "gombócokat" , ami néha annyira nehezen ürül ki, hogy a torkomat masszíroznom kell, hogy "segítsek" magamon abban, hogy ez a váladék kiürüljön. Használok tengervizes orrsprayt, de ez nem segít, csak megkönnyíti az éjszakáimat. Azonban ettől a spraytől azt tapasztalom, gyakran orrvérzésem van, amihez az is hozzájárul, hogy az orrom ki is szárad. De pont a szárazság ellen is vettem ilyen sprayt. Jelenleg ebben az állapotban vagyok, de itt felteszem a kezem, mert nem tudom hogyan tovább?! Fogadjam el az állapotomat, s talán hosszú idő alatt javulhat annyit, hogy legalább visszajutok arra a szintre, amikor könnyebb volt együtt élni ezzel. Vagy érdemes orvost felkeresnem?



Tisztelettel:

Csaba
Tisztelt Csaba !



A hátsó garatfali váladékcsorgás kellemetlen tünet, sok embert érint. Minden esetben célszerű a kiváltó okot meghatározni, de sajnos néha ez nem sikerül. Amennyiben eddig nem történt, orrmelléküreg CT mindenképpen indokolt. Ha egyértelmű gyulladás nem igazolódik, tünetileg akkor is eredményesen lehet csökkenteni a tüneteit.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakemberek!

Feleségem 6 hónapja folyamatos és orrdugulással-orrfolyással küzd. Sajnos a helyi orvosok nem igazán nyújtottak segítséget. Fél éve rendszeresen használ orrsprayket, hogy enyhítse a tüneteket, sajnos hasztalan. Vajon mi okozza a folyamatos dugulást és orrfolyást? Tudnának segíteni?

Tisztelettel:

Lukács-Nagy János
Tisztelt Lukács-Nagy János !



Tartós orrdugulás hátterében több különböző ok állhat az allergiától a refluxbetegségig. Jelentősen rontja a tüneteket a tartós érszűkítő hatású orrcseppek használata.

Fül-orr-gégészeti, allergológia vizsgálat, esetleg orrmelléküreg CT tisztázhatja a kiváltó okot.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Egy hete szombaton elkezdett fájni a torkom. Nem kapart, de nem is lüktetett csak fájt. A fájdalom másnapra elmúlt, pedig különösebben nem tettem ellene, csak forró teát ittam, és jól voltam.



Hétfőn azonban kezdett elmenni a hangom, majd folyni kezdett az orrom, de délutánra javult a helyzet.Kedden szintén elment reggel a hangom, most hosszabb időre, mint az előző nap, de estére visszatért, az orrfolyásom megmaradt az előzőnapról, és már nehezebben is vettem levegőt, többször dugult el mindkét orrlyukam, valamint bedugult a bal fülem. (Ezt úgy tudnám jellemezni, mint amikor légnyomásváltozás történik, és arra vártam, hogy "kipattanjon", ami szerencsére estére meg is történt.)



Szerda volt a mélypont, és azóta állapotom úgy érzem csak romlik. Szerdán se hangom nem volt - a torkom nem fájt a szombati nap óta egyszer sem - és a fülem teljesen bedugult, levegőt még nehezebben kaptam, és ritkult azon idők száma, amikor normálisan levegőt tudtam volna venni. Ekkor hazajöttem a munkahelyemről, elmentem a háziorvoshoz - ekkora valamelyest jobb lett a fülem állapota - ő pedig felírt Zinnat 500 mg-os antibiotikumot, valamint Revicet akut tablettát, illetve Algopyrint. Mellé kiegészítésként Neocitránt, Wick orrsprayt, valamint Novorin 0,1 orrcseppet használok, illetve napi 1 tabletta C-vitamin rágó tablettát, és Béres multivitamin pezsgőtablettát.



Hazajöttem majd mivel az utóbbi napokban fáradékony voltam, ledőltem aludni, és mikor felkeltem abszolút nem hallottam semmit a bal fülemre - jobb fülemnél egy tünet sem jelentkezett - ami sajnos azóta is tart, tehát már 4. napja. Közben természetesen az megfázás/influenza összes tünetét produkáltam (láz, orrfolyás, fejfájás, levertség, fáradékonyság, orrdugulás, köhögés, étvágytalanság) azonban két napja észrevettem, hogy nem ugyanolyan színű válladék folyik a bal orrlyukamból, mint a jobból.



A balból nagyon sűrű, szinte teljesen szilárd, erősen narancs színű váladék folyik, még a jobból sárgás-zöldes, kevésbé szilárd - ám nem is vízszerű - váladék távozik.



A kérdésem az lenne mire utalnak a tünetek? Miért más a váladék színe? A legfontosabb pedig: mit tehetnék annak érdekében, hogy újra halljak a fülemre?



Mielőbbi válaszát előre is nagyon köszönöm, és elnézést kérek a levél hosszúságáért, illetve a túlzott részletességért is.



Tisztelettel:



Adrienn
Tisztelt Adrienn!



Nem kizárt , hogy az egyik oldalon szövődményként arcüreggyulladás alakult ki. Emellett a légúti tünetek elhúzódásában allergia is szerepet játszhat, megkezdődött a pollenszezon.

Amennyiben az eddigi kezelés mellett továbbra is panaszos, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Otoszkelrózisom, van, és a nőgyógyászom Duphaston 10 mg tablettát írt fel napi hármat, 12 hetes terhes vagyok , (véreztem találtak egy hematómát). A betegtájékoztatón olvastam, hogy nem szedhetem a meglévő betegségem miatt. Az lenne a kérdésem, hogy valóban ne szedjem be , vagy rövid ideig alkalmazva nem okoz problémát?Más gyógyszerrel esetleg lehet e helyettesíteni?

Válaszát előre is köszönöm.Szonja
Tisztelt Szonja !



A Duphaston ösztrogén hatása elméletileg ronthat az otosclerosis mértékén.

Gyakran előfordul, hogy két állapot vagy betegség estén dönteni kell, melyik a fontosabb. Az Ön esetében a terhesség. Ha a vérzésveszély csak hormonkezeléssel kerülhető el, nincs sok választás. Nőgyógyászával tudja megbeszélni, hogy van-e más lehetőség, mint a gyógyszeres kezelés.

Az otosclerosis romlása a kezelés következtében csak esetleges és idővel mindenképpen rosszabbodni fog. A biztonság kedvéért havonta műszeres hallásvizsgálatot javasolok és ha jelentős rosszabbodás észlelhető, újra át kell gondolni a kezelési lehetőségeket.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/ Úr!



Körülbelül 3 napja vastag sárga lepedék borítja a nyelvemet illetve a nyelvem hátsó részén hólyagok vannak.Ez lehet egy sima megfázás vagy valami súlyosabb?

Köszönöm Szépen

Kapcsos Dávid
Tisztelt Dávid !



Lehet hurut vagy szájüregi /gyomor-bélrendszeri probléma következménye.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő



Egy mandulagyulladást követően, fül orr gégész szakorvos azt javasolta h vetessem ki a mandulám, mert az antibiotikumos kura utan sem enyhult a ful fajdalmam, szédülés,mára már elviselhetetlen, es a bald oldalon a levegőt is nehezen veszem de elvileg nincs megnagyobbodva a mandulám, és a nyirok csomóimra is azt mondta hogy csak enyhén duzzadtak, de akkor mi okozza a nyomo erzest, es a nehezebb levegővételt? Nagyon rémisztő érzés.Amikor megnyomta a mandulám genny jött belőle, de fájni nem fáj.Soha eddig nem volt problémám a mandulámmal. Biztos vagyok benne hogy valami nem stimmel vele, de biztosan az okozza ezeket a tüneteket? (szédülés,nehéz légzés, fülfájdalom,szorító érzés a fejemben,furcsa érzés az orromban, plusz tarkó bal oldali fájdalom, és néha a szemem környékén is érzek valamit mintha bedagadna) hangsulyoznam, ezek a tünetek csak a bal oldalamon vannak jelen, a jobb oldalon semmit nem érzek, talán néha a fülemet, de elenyésző. Juliusra tűztük ki a műtétet, mert most Angliában élek,de a panaszaim egyre rosszabbak.Mit tegyek vetessem ki minél előbb? Biztosan a mandulám okozza ezeket a panaszokat?? Kérem segítsen nekem, mert nagyon tanácstalan vagyok, és nagyon rémült, rettenetes amit érzek, ez nem maradhat így még három hónapig, ezekkel a tünetekkel nem lehet együtt élni.

Válaszát előre is köszönöm. Dóra (23)
Tisztelt Dóra !



A szédülést, orrtüneteket biztosan nem a mandulája okozza. Kérdésére választ csak vizsgálat alapján lehet adni .

Ha a tervezett műtét előtt még hazajön, egy ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok " second opinion " céljából.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Hírek

Fülcsepp használat – ne kövesse el ezeket a hibákat!

Fülcsepp használat – ne kövesse el ezeket a hibákat!

Fülfájás vagy viszketés, a fülcsepp különböző fülbajok kezelésére alkalmas, ám orvosi kivizsgálás nélkül akár többet is árthatunk vele, mint amennyit használ. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ezen kívül mire figyeljünk még a fülcsepp használat során.

További részletek
Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink