Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jo napot Réka vagyok!
Nekem az Lenne a problem 3*mutotek az orromat egyszer orr kagylo tultenges miadt lezeres beavatkozas volt (ekkor is volt mar orsoveny feldulesem) nem sikerult a mutett nem dugult ki az orrom ra 1honappal megint megmutottek akkor az orsovenyemmel es az tokeletes lett egessz 3evig utana megint magatol elkezdett dugulni az Orrom es orr csepp folytatas volt 1-2 evig huzztak az orvosok valtsak orrcseppet gyogyszert de mind hiabba tavaly elmentem magan korhazba hatha Ott meg is jobban megcsinaljak vagy nem tudom mitt hittem oktoberbe megint orsovenyem ferdules volt meg valami tuszurasnyi lyuk volt valahol duzzadt orrnyalka hartya meg arcuregem tele volt valadekkal ezt mind meg is csinaltak Ami hatasos volt egesz mostanaig KB 3hette megint minden napp orrcsep mertugy dugul ki as orrom.kerem segitseget mi lehet a baj mrgint orsoveny? Vagy lehetseges hogy orrmandula miadt? Elore is koszonom a valaszat.Udv Reka
Tisztelt Réka!

Az ismételt műtétek után végre azt kellene kideríteni, mi áll a panaszai hátterében. Sok különböző ok lehet az allergiától a refluxbetegségig.
Az orrsövény ferdesége nem alakul újra ki, hacsak nem volt orrsérülése. Ha most ferde, akkor a műtét után is az volt, de most valószínűleg az ismét kialakult orrkagyló duzzanat fokozta az orrlégzési zavart, amit tovább ront s tartós orrcsepp használat.
Alapos fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kb. 3 éve időnként szédülök, ami fizioterápiás kezelésre és Nottropil nevű gyógyszer szedése mellett megszünt. Kb. 1 évig tünetmentessé váltam. Most azonban túl vagyok a fizioterápiás kezeléseken, szedem a gyógyszert de a szédülésem nem szünt.A háziorvosom komolyabb fülészeti kivizsgálást javasolt. Kérdésem: Önöknél van-e erre lehetőség. Válaszát köszönöm. Nákics M.
T. Érdeklődő

A Budai Allergiaközpontban van lehetőség fülészeti kivizsgálásra.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/ Úr!

Férjemnek egy hete volt radiofrekvenciás szájpad műtéte és nyelvcsap eltávolítása. Azóta sajnos nem hogy javult a horkolása, de kb. 1-2 perces időközönként felhorkant, nem kap levegőt alvás közben. Eléggé meg vagyunk ijedve, hogy ez mostmár így fog maradni. Ön szerint ez változhat még, esetleg még tart az összehúzódás és még várható javulás? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anita
Tisztelt Anita !

A radiofrekvenciás kezelés utáni eredmény hetek múlva alakul ki. Néhány napon át átmeneti rosszabbodás is létrejöhet a nyálkahártya duzzanata miatt.
Erről a beavatkozást végző orvostól kellett volna tájékoztatást kapni.
Amennyiben nem javul, javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot az operáló kollégával.

Üdvözlettel:
Dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Szép napot kívánok!
Anita vagyok Szlovákiából,problémám az lenne,hogy pár hónapja valamit érzek a torkomban,néha fáj nyeléskor néha csak érzem hogy valami ott van.Bal oldalon érzem.Elmentem háziorvosomhoz,aki nem látott semmit,és tovább kuldott gégészhez,aki tukorrel belenézett,de nem látott semmit,viszont enyhe orrsovényferdulést állapított meg,ami garatcsorgást okoz,és szerinte ezt érezhetem a torkomban.Kaptam Nasonex orrsprayt és Desloratadin orvosságot allergiára.Két hét utánn kontrola semmit nem javult,viszont észrevettem a bal mandulámon fehér foltokat.Doktorno írt ki rá antibiotikumot MEGAMOX Bid 1g,amit 5 napja szedek, a foltok elmúltak de a fájó nyelés megmaradt.Ěrezhetem ezt még mindig a mandulától vagy lehet valami komolyabb bajom amit nem vettek észre?Nem kohogok,nincs lázam, csak ez a fojamatos fájdalmas nyelés.Torletet már kétszer is vettek,mindketto negativ lett,és voltam rontgenen is,amin semmit nem láttak.Válaszát elore is koszonom.Udvozlettel Anita!
Tisztelt Anita !

Úgy tűnik, elég alaposan kivizsgálták.
Ha továbbra is panaszos, felmerül a refluxbetegség is. Emellett idült mandulagyulladás is okozhatja a panaszát.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktornő/úr!

Kb. húsz évvel ezelőtt egy balesetből származó szem- és orrcsonttörésem volt. A szememet megműtötték, hogy ne legyen kettős látásom és egy bizonyos fémet építettek be a szemcsontomba, amivel korrigálták a szemem állását. Azóta az arcom ezen része viszonylag érzéketlen, zsibbadásos érzésű. hidegben néha könnyezik az a szemem. Most, minden előjel nélkül ezen a területen erős, lokális fájdalmam van. A jobb oldali (a műtött) orrom duzzadt,nem váladékozik és rendesen szelel, a szemem élesen fáj, nem gyulladásos természetűnek tetszik, mert nem lüktet. A szemem, a jobb szemem is fáj. Olyan, mint egy erős migrén, csak teljesen arra a területre terjed ki, ahol a műtét volt.Mindez 2 napja tart, mára már a jobb felső ajkam is zsibbad, a fájdalom némileg mérséklődött. Antibiotikumot kaptam, de vajon mi okozza ezeket a tüneteket?

Köszönettel: Zsolt
Tisztelt Zsolt !

Több oka is lehet, mindenképpen gyulladás valahol az orrmelléküregek területén, a korábbi sérülés környékén. Aki az antibiotikumot felírta, nyilván tovább kezeli, ha szükséges. A kezelés eredményétől függ, hogy indokolt-e további vizsgálat.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktor nő!

A mai nap voltam fül-orr gégészeti vizsgalaton és a diagnózis a következő lett.

Jelen stàtusz:
Mko ép membràna
Garat kp. vérbő
Septum erősen balra deviàl
Javaslat:Opus

Az egyik kérdésem az lenne,hogy ezek a szakszavak mit jelentenek pontosan? A màsik kérdésem pedig az lenne,hogy mivel màr fel lett állítva a diagnózis így màr csak egy műtéti időpont kell? (Mert a beavatkozást egy másik kórhàzban kell elvègeztetni ès helyi èrzèstelenítèsben.) Az ambuláns lapot kèzhez kaptam a vizsgálat után. Köszönöm válaszát!

Üdv.Balázs
Tisztelt Balázs !

A lényeg az, hogy balra ferdül az orrsövénye.
Gondolom,az a fül-orr-gégész kollega aki megvizsgálta és ezt leírta, meg is szervezi az orrsövény műtétet.
A továbbiakkal kapcsolatban azon a szakrendelésen kap információt, ahol a fül-orr-gégészeti vizsgálat történt.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr,

Kb. 4 napja furcsa, semmihez sem hasonlítható fájdalmat érzek a gégém jobb oldalán, nem sokkal a kulcscsontom felett. Eddig ilyet korábban nem éreztem. Jobbára csak nyomásra érzékeny, de ma reggelre némileg nyeléskor és ásításkor is érzem. Ma mintha enyhe torok kaparás is társulna mellé, és mintha a jobb fülemben enyhe dugulás is lenne.
Félek, hogy esetleg valami rosszindulatú elváltozás tünete lehet, manapság olyan sok megbetegedésről hallani, plusz az interneten olvasottak is eléggé nyugtalanítanak.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Anna
Tisztelt Anna!

Ha panasza nem szűnik, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Csak ennek alapján lehet véleményt mondani a lehetséges kiváltó okról.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor úr/nő!
Évek óta tapasztalom, hogy hangosabb beszédnél elmegy a hangom, erős köhögési ingerem, és légszomjam lesz.
A nyakamon(a gigám alatt) bepirosodik, és enyhén megdagad. Ez a hang erősödése nélkül is észlelhető. Ön szerint indokolt-e a kivizsgálás, vagy csak egyszerűen gyengébbek a hangszálaim az átlagnál?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Szép napot kívánok!
Tisztelt Érdeklődő !

Panasza alapján fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő!
Ez év januárjában elkaptam egy makacs felsőlégúti gyulladást,amitől nem tudtam szabadulni,garatról sárgás váladék jött (a lágyszájpadlás-orrmandula felől),több féle antibiotikumot is szedtem,cefzil,dalacin c-300mg,valamint Levofloxacin 500mg.Krónikus mandulagyulladást állapítottak meg,mert hegesen fixált,és az antibiotikum kúrák előtt és után folyékony genny jött nyomásra a mandulákból.Halántéktáji-fejtetői,orrnyereg bal szem gödör fájdalmaim voltak,a labor értékeim az antistreptol valamint a reuma faktor negatív volt(garatleoltás,orr endoskópia valamint arcüreg ct sem készült).Körülbelül egy hónapja megműtöttek ,helyi érzéstelenítésel,manduláim krónikusan gennyesen lettek kivéve, műtét után sem intravénásan sem máshogyan nem kaptam antibiotikumot,csak fájdalomcsillapítókat.Kb öt nap múlva haza engedtek,amikor is felső légútból is valamint alsó légútból is csúnya sárgás dolgokat köhögtem ki ami szintén vagy egy hétig eltartott,füleim is érzékenyek lettek az éles hangokra ,valamint azóta az egyik mintha dugulna időszakosan,ezzel egy időben mindkét térdem elkezdett recsegni fájni (megjegyzem előtte semmilyen ízületi fájdalmam nem volt és semmim nem recsegett).A műtéti seb szépen begyógyult,műtét óta folyamatos hőemelkedéseim vannak 37.2-37.6 lassan egy hónapja.Pár napja kiküldték postán a szövettant ami Mikroszkópos szövettani vizsgálat "Tonsillitis chronica follicularis Actinomycosis"
Kérdésem az lenne,hogy ez a sugárgomba (actinomycosis) szóródhatott e a vérembe műtét közben,valamint milyen antibiotikum-gyógyszer lenne rá hatásos,a doktornő szerint,teljesen tanácstalan vagyok az operatőr nem igazán kommunikatív,mert,hogy seb begyógyult szépen.A műtét előtt a testhőmérsékletem mindig 36.6 fok volt most pedig 37.2-37.6,fogászati gócszűrés is megtörtént negatív eredménnyel.
actinomycosis ellen milyen szereket szoktak bevetni ami hatásos lenne?
Megtisztelő válaszát előrei is köszönöm:András
Tisztelt András !

Az Actinomyces baktérium penicillinre érzékeny, de mindenképpen azt javasolom, hogy a műtétet végző fül-orr-gégésszel beszélje meg a további teendőket. Amennyiben továbbra is hőemelkedése van, indokolt a kivizsgálás- garatváladék tenyésztés,rutin laborvizsgálatok, esetleg az orrmelléküregek vizsgálata.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!/Doktor Úr!

Pár hónapja állandó fülzúgásom van, de főleg akkor hallom ha egyedül vagyok. Illetve néha fülcsengést is érzékelek egyik, vagy másik fülemben.Voltam fül-orr gégésznél ahol hallásvizsgálatot is végeztek. A hallásommal nincs gond.
A fülem szokott pattogni. Ezt jeleztem az orvosnak, de nem mondott rá semmit.
Pár napja arra ébredtem, hogy forgó jellegű szédülésem van. Egy napig tartott és igen ijesztő élmény volt. Fekvéskor, fekve forduláskor, lehajláskor, felfelé nézéskor jelentkezett. Le kellett ülnöm, vagy megkapaszkodnom, mert különben elestem volna. Olvastam a BPPV tüneteiről, ami egy az egyben ráillett az én tüneteimre is. Egyszer fordult elő eddig többször nem, de most állandóan attól félek, hogy újra megismétlődik. November óta Xanaxot szedek egy szomorú esemény kapcsán és a fülcsengésem is én már a stressznek tudtam be. Viszont ez a forgó jellegű szédülés megijesztett. Próbáltam lecsökkenteni a Xanaxot és akkor jelentkezett ez a szédülés, de csak a fej mozgatása, lefekvés váltotta ki. Mi a véleménye? Okozhatta e a tüneteim a stressz, szorongás, vagy a Xanax elvonási tünet, vagy ez inkább fül-orr-gégészeti probléma lehet, mivel a nyak mozgásakor jelentkezett?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !

Szédülését okozhatja nyakcsigolya probléma, de BPPV is járhat hasonló tünetekkel.A stressz mindenképpen fokozhatja a panaszát, de valószínűleg nem egyetlen oka.
Ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok, ennek alapján lehet eldönteni, hogy szükséges-e további kivizsgálás.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák, ilyenkor jellegzetes tünet az intenzív fájdalom, a torok vérbő, vörös színű. Ha azonban a torokfájás mellett, a mandulákon sárgás-fehéres foltokat is látunk, kisebb nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás mellett, akkor valószínű, hogy baktérium a kórokozó, tüszős mandulagyulladással lehet dolgunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek
Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink