Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!

Fél éve vették ki a mandulám streptoccucos fertőzés miatt. Nagyon csúnya csalánkiütést és arcdagadásokat okozott. Mondták, hogy az hogy elmúljanak ezek a kiütések és kitisztuljon a szervezetemből kell neki 3-4 hónap. Eleinte csökkentek a kiütések és reménykedtem hogy elmúlik és valóban a mandula lesz a hibás. De elmúlt már több mint fél év és újra felerősödtek a csalánkiütések. Ön szerint ez lehet még a gócos mandulától és a streptococcustól vagy teljesen más már a probléma? Válaszát köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

Most már valami más okozza a panaszait. Komplex allergológiai / immunológiai kivizsgálást , ismételt góckeresést javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Gyermekem orrmanduláját 5 éves korában eltávolították, mert sűrűn volt beteges...fülgyulladás stb. Egy jó ideje már megfigyeltük, hogy nyugtalanul alszik, nyitott szájjal lélegzik, a garatmandulájával egyébként nincs gond. Elképzelhető, hogy visszanőtt a mandula? Mert egy szakorvos elmondása szerint, ez is történhet. Ha igen, szükséges lehet beavatkozás? a gyermek most 11 éves, azt hallottam, hogy az orrmandula kamaszodás környékén már kezd elsorvadni. Hallásvizsgálaton a görbéi nem voltak jók. Pillanatnyilag előjegyzés intézés közepén vagyok szakorvosi vizsgálatra. Ilyenkor nyáron sajnos nem megy gyorsan. Kérem adjon tanácsot, felvilágosítást, hogy mire számíthatunk. Nem allergiás egyébként.
T. Érdeklődő !

Az orrmandula valóban vissza tud nőni, ha az eredeti kiváltó ok nem szűnt meg- ez lehet pl. refluxbetegség, allergia( akkor is, ha eddig nem okozott egyértelmű tünetet)
Pontos választ csak vizsgálat alapján lehet adni.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
Fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
Már másfél éve sajnos orrspray függő lettem, rhinosprayt használok de egyszerűen nem tudom letenni, mert éjszaka egyáltalán nem tudok aludni, annyira bedugul az orrom hogy szuszogni sem bírok...utána pedig a szokásos dolog, ha mégis sikerül elaludnom akkor kiszárad a szám arra kelek fel. Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet erről leszokni? Mennyi ideig tarthat? Lehetséges ez?
Válaszát előre is köszönöm! :)
Tisztelt Érdeklődő !

Lehetséges:)
Azt kell kideríteni, mi miatt alakult ki a tartós orrspray használat. Ha lehetséges, a kiváltó ok megszüntetése + átmeneti gyógyszeres kezelés általában néhány hét alatt eredményes.
Előtte feltétlenül szükséges az orrüreg endoszkópos vizsgálata, esetleg CT.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
Fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő!

Két hete megfáztam, torokfájás után orrfolyás-dugulás és produktív köhögés kezdődött. A problémám, hogy a köhögés nem akar szűnni és rossz ízű amit felköhögök, az orrváladékom pedig sárgás lett pár napja. Egyébként nagyon jól vagyok, nincs lázam. Indokolt a vizsgálat és antibiotikum, vagy meg lehet ebből gyógyulni? Köptetőt szedek. Antibiotikumtól azért félek, mert tartósan hasmenésem volt tőle korábban, a gasztroenterológus szerint Kliont kell majd szednem más antibiotikumok mellé. IgA hiányom is van, ez hajlamosít az ilyen lefolyásra, vagy csak gyakrabban alakul ki miatta fertőzés?
Köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő!

Recept nélkül kapható orrcsepp és sós vizes orröblítés segíthet. Ha néhány nap alatt nincs javulás, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő!
Érdeklődni szeretnék, hogy egészséges fül esetén a repülés okozhat-e fülfájást? Néhány éve a hazaúton (odafelé nem) a repülőn bedugult és erősen megfájdult a fülem (addig nem volt panaszom; és hiába rágtam, nyeltem leszálláskor, nem múlt el a dugulás), egy-két napig fájt. Most újabb utazás előtt állok és aggódom, nehogy ismét ez történjen. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő!

A rossz fülkürtműködés volt a gond, ezt egy banális nátha is okozhatta. Ez főleg leszálláskor akadályozza a dobűri nyomás kiegyenlítődését.
Már enyhe orrdugulás, nátha esetén is érdemes repülés előtt recept nélküli orrcseppet használni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő! Tavaly november óta szenvedtem állandóan visszatérő tüszős mandulagyulladástól, így áprilisban kiszedetettem a manduláimat. Mostanra ismét tüszőket vélek felfedezni a mandulacsonkomon (fehér foltok).Általában ez afta megjelenésével is együtt jár. Mitől lehet ez?
Válaszát köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

Ha mandulacsonk maradt, az be is gyulladhat. Kicsiben ugyanúgy működik, mintha ott lenne a mandula.
Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Édesanyám 87 éves,majdnem 5 éve szenved fülzúgás minden fajtájától.Elején csak zúgás,sípolás, kattogás csörömpölő elviselhetetlenbe ment át. Több helyen vizsg. Nootropilt Betaverint,Frontint szed,nem érez jav.Kb 1. éve hogy éjjel 1-3 ó. felébred arra a hangra mintha a lánya hangját hallaná aki sír.Nyaki gerincsérve is van.HO,nem tud segíteni.
Tanácsot kérünk mit lehetne segíteni ?
T. Érdeklődő !

A fülzúgás enyhítése nem könnyű. Ha van lehetőség a nyakcsigolya fizikoterápiás kezelésére , esetleg csökkentheti a panaszt.
Az éjszakai ébredés nem ezzel függ össze.Ha a háziorvos nem tud gyógyszeresen segíteni, alvásszakértői konzultáció javasolt.
A Budai Allergiaközpontban dr Vida Zsuzsanna doktornő foglalkozik alvászavarokkal.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő!
A segítségét szeretném kérni abban, hogy mitől lehet, hogy a jobb fülem időnként fáj, és időnként olyan, mintha nyomná valami belülről? Március óta egy hirtelen felállás következtében nystagmusom lett, amivel azóta is küzdök. Voltam neurológián, fül-ott-gégészeten, otoneurológián, negatív a koponya MR, nem találták meg hol lehet a gond, annyit mondtak, hogy valószínüleg a februári influenzából maradt vissza valami, de akkor még a néhai fülfájás és fülnyomásérzésem nem volt meg. Szedtem Betagen 24mg 2x1, Nootropil 1200 mg 2x1, Milgamma kapszulát is, de nincs változás. A nystagmus és a fülnyomásérzés is spontán is keletkezik, nem feltétele a hirtelen fejmozdítás. Azt vettem észre, hogy ha nystagmusos roham (általában 10-20 másodperc alatt magától elmúlik) kezdődik és a fejemet balra mozdítom, megáll a nystagmus. Ez mire utalhat? Mire utalhatnak a tünetek együttesen? Meglévő betegségeim: autoimmun pajzsmirigy-alulműködés, melyre február óta szedek L-Thyroxin 50 mg 1x1 tablettát, és rendszeresen visszajárok kontrollra is. Nem tudom összefüggésben van e, de kb 2 hónapja főképp reggel és este lehajláskor váladékot érzek, ami nem a torkomból jön, hanem mintha a szájpadlásom hátsó részéből jönne.
Önnek mi a véleménye/javaslata a fenti tünetekre vonatkozóan?
Nagyon köszönöm előre is válaszát:
Aletta
Tisztelt Aletta !

Korrekt választ csak akkor tudnék adni, ha megvizsgálnám és látnám az összes eddigi leletét a hallásvizsgálati eredménnyel együtt.
A nystagmus és a hátsó garatfali váladékcsorgás biztosan nem függ össze.
Az is fontos, hogy a nystagmust kíséri-e szédülés.
Valóban nem kizárt, hogy a kiváltó ok vírusfertőzés volt.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
tisztelt drno!szeretnem kerdezni,a paromnak papiloma virus van a torkaban es nem hajlando vele foglalkozni.azt szeretnem megtudni en elkaphatom-e tole
Tisztelt Érdeklődő !

A Humán Papilloma Vírus ( HPV) közvetlen kontaktussal átvihető.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
5 éves kisfiam 2,5 hónapja PLEVA / Mucha-Habermann nevezetű bőrbetegségben szenved. Valamilyen fertőzés következtében folyamatosan hólyagosodik a bőre. A fül orr gégészeti vizsgálat az orr és garatmandulák együttes túltengését állapította meg, illetve a torokváladékból Staphylococcus aureus tenyészett ki. Kérdésem az lenne, hogy a mandula lehet-e góc az ő esetében, illetve mi lehet még esetlegesen góc? Válaszát előre is köszönöm.
T. Érdeklődő !

A Mucha- Habermann betegség egyértelmű oka nem ismert, nem kizárt a lezajlott vírusfertőzés. Ismereteim szerint az idülten gyulladt mandulával / orrmandulával nem áll összefüggésben.
Amennyiben a túltengő orr és garatmandulák panaszt okoznak, felmerül a műtét lehetősége, de ez mindig gondos mérlegelést igényel.
A döntés előtt gyakran ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Hallásromlás bekövetkezhet már gyermekkorban is, erre sok esetben a pedagógusok hívják fel a szülők figyelmét. Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakembere elmondta, hogy milyen vizsgálatokat végeznek ilyen esetben.

További részletek
Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

További részletek
Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat