Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Dr. Nő/Úr!
37 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt. Angliában élek és sajnos itt nem egyszerű szakorvoshoz eljutni. A problémám kb egy hónapja kezdődött influenza szerű tünetekkel, fájt nagyon a tokom, erős száraz köhögésem volt. 2 hét után jobban lettem, de a köhögés, torok kaparás nem szűnt meg teljesen és a hátsó garat falon illetve a manduláim helyén (20 éves koromban kivették őket) vöröses, kisebb borsó szerű kikudorodások vannak. A hátsó garat falon a jobb és bal szélen hoszúkás formájúak. Nagyon aggódók emiatt.A nyaki nyirikcsomóim is duzzadtak enyhén, de nem fájnak már. Folyamatosan olyan érzésem van, mintha valami irritálná, csiklandozná a torkomat. A jobb mandulám helyén a nyálkahártya sötétvörös és van rajta egy kb 3-4 nem átmérőjű fehéres folt.Felkerestem a helyi házi orvost, aki belenézett a torkomba, felírt penicilin tartalmú antibiotikumot ami nem használt, visszamentem, felírt erytromicin tartalmú antibiotikumot, az sem használt, ismét vissza mentem, nagynehezen levett kenet mintát a torkomból, aminek negatív lett az eredménye, bár nem mondta meg pontosan, hogy milyen korokozókra terjedt ki a vizsgálat. Azt mondta, hogy nincs fertőzés, lehet allergia, felírt antihisztamint, szedjem egy hétig, ha nem használ, B verziónak felírt savlekötőt, hátha reflux, ha egyik sem használ, menjek vissza és elküld szakorvoshoz, de ne aggódjak, nincs nagy baj. Felháborító az egész, nagyon aggódok, hogy mi bajom van. Legyen kedves tanácsolni valamit, hogy mit csináljak és hogy a leírtak alapján mi lehet a probléma hátterében. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !

Valóban nem kizárt a savas reflux, de lehet elhúzódó gyulladás is. Érdemes lenne laborvizsgálatot végezni ( vérkép, ASO, CRP), ezzel közelebb lehetne jutni a kiváltó okhoz. Felmerül a háttérben álló orrmelléküreg folyamat is.
Pontos választ sajnos csak vizsgálat alapján lehet adni.
Torokfertőtlenítő gargarizálást vagy elszopogatható tablettát addig is meg lehet próbálni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor Ur!
33 eves no vagyok,tudtom szerint egeszseges,egy 3 hete korulbelul nyomas erzest erzek mindket fulemben.Ahhoz tudnam hasonlitani mint amikor repulovel,autoval utazunk es a legnyomaskulonbseg miatt becsattan az ember fule.Voltam ful orr gegeszeten.az orvos kimosta a fulemet mert azt mondta el van dugulva,de a problemam nem igazan oldodott meg,valamit viszont javult.Nem erzem folyamatosan,olyan napok is vannak amikor egyaltalan nem jon elo,maskor eleg gyakran.Mi okozhatja ezt a problemat?Most ujabban mintha csak egyik fulemben ereznem,maskor mintha mindketto bedugulna.Hallasom nem romlott,csak kellemetlen erzes.Nagyon koszonom valaszat.
Tisztelettel.Reka
Tisztelt Réka !

Az ok lehet fülkürthurut, ilyenkor a kiváltó ok az orrüregben vagy az orrmelléküregekben van. Ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Jó napot kívànok!! 2napja arra ébredtem hogy egy hajszàll akadt a nyelőcsövemnél. Ön szerint mint kellene csinàlni? Menjek orvoshoz vagy majd ha olyasmit eszek le megy? Köszönöm szépen vàlaszàt előre is. Szép napot!
Boglàrka
Tisztelt Boglárka !

Néhány nap eltelt a kérdés feltevése óta, ha tényleg hajszál volt azt már azóta biztosan lenyelte. Ha még mindig panaszos, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő,

olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kb. 3 hete náthás vagyok és a bal orrüregemből, különböző időpontokban, hirtelen vízszerű, sárgás folyadék távozik. Ha a fejemet előre hajtom, folyamatosan folyik. Este mindig bedugul a bal orrlyukam és nehezen kapok levegőt. Ma az orrdugulás miatt kicsit erősebben kifújtam az orromat, először nagy adag vízszerű, sárgás folyadék távozott, majd egy kis burokszerű valami és utána vér. Mitől lehet ez? Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt Bacsó Gabriella !

A panaszi hátterében esetleg egy bal arcüregi cysta szerepelhet, ami spontan kiürült és távozott. De mindenképpen javasolnék egy fül-orr-gégészeti vizsgálatot, ami kapcsán az orrüreget át kellene tekinteni endoscoppal is, mert esetlegesen itt lévő polypok is állhatnak a háttérben, nem tudom volt-e koponyát érintő traumaja, mert ez is járhat egy késői szövődménnyel, aminek a következménye a vízszerű orrfolyás.

Üdvözlettel
Dr. Holpert Valéria
Tisztelt Doktornő!

Egy olyan problémával fordulok önhöz ami jó pár hete fenn áll.
Kezdetben észrevedtem hogy,nem jól kezdek hallani a bal fülemen.Vedtem fültisztitó sprayt hátha segit de nem lett jobb. Aztán elkezdett valami gennyes váladák folyni.
Elmentem a kerületi SZTK-ba a szakorvoshoz aki adott fülcseppett.De továbbra se javult, sőt mostanában időnként vérezni is szokott és folyamatosan zúg a fülem.
A jövö héten megyek vissza mert,akkorra kaptam időponton.Érdeklődöm hogy ,mit javasol a tünetek megszüntetésére? Milyen további vizsgálat szükséges?
Tisztelt Márkus Beatrix !

Remélhetőleg a panaszok hátterében egy most már krónikussá váló külső hallójárat gyulladás szerepel. Mindenképpen rendszeres, gondos fül-orr-gégészeti kezelés javasolt pár alkalommal és a későbbiekben kellene alkalmazni csak egy jól megválasztott fülcseppet.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria
Szerda ota fáj a jobb fülem. Felkerestem a fül orr gégészetet ahol megàllapitottàk h középfülgyulladàsom van. Màr két napja kapom a gyogyszeres gézcsikot a fülembe de mindezek ellenére a fàjdalom nemcsillapodik . Jobb oldalt el van zsibbadva és enni sem tudok. Kaptam fàjdalomcsillapitot ami kisebb ideig nyugtatja. Normàlis dolog h ennyire nagy a fàjdalmam?
Tisztelt Sirok Mária!

A leírtak alapján inkább egy hallójárat gyulladásra gondolnék, ami sajnos járhat a kezelés ellenére is nagyobb fájdalommal, a gyulladás mértéke szabja meg a további kiegészítő kezelést pl. antibiotikum is szükségessé válhat. Középfülgyulladást említ az üzenetben, de az alklamazott gyógymód miatt és a tünetek alapján gondolnék én hallójárat gyulladásra. ebben az esetben a hűtés is csökkentheti a fájdalmat, fejét érdemes megemelni fekvő helyzetben , mert a vízszintes positio fokozza a fájdalmat, lüktetést.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Tisztelt Hölgyem / Uram!

5 éves kislányom nyaki nyirokcsomói jelentősen meg vannak duzzadva. Az állapot hónapok óta fennáll, de nem köthető korábbi betegséghez.
Ultrahanggal megvizsgálták, megállapították, hogy több nycs meg van nagyobbodva, van, amelyik 20 mm-es. Mivel ez a probléma csak a nyaki területre korlátozódik, fül-orr-gégészeti kivizsgálásra küldtek. Az orvos azonban nem talált semmilyen problémát, gócot, gyulladást, ezért egy homeopátiás szer (Lymphomyosot) alkalmazását javasolta.
Több mint egy hete használjuk, de eddig látható változás nem következett be. Mi lehet a következő lépés? Hogyan tudjuk segíteni a nycs-k felszívódását? Mi lehet a háttérben?

Köszönettel, Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna !

Valószínűleg valamilyen fertőzés pl. vírus fertőzés okozhat nyirokcsomó duzzanatot. Amennyiben bakterialis gyulladást nem találtak antibiotikum nem lenne szükséges, de mindenképpen immunerősítés / C, D vitamin / szükséges . Amennyiben a nyirokcsomók nem csökkennek javasolt vérvizsgálat / spec. gyull. irányába is / , ismételt UH vizsgálat. 1-2 hónap után sincs változás ismételt gyermekgyógyászati vizsgálat és szükség esetén egy nyirokcsomó eltáv. is szóba jön. Pillanatnyilag várnék még türelemmel, ha csak a nyaki terület van a nyirokcsomó megnagyobbodás.


Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria
Tisztelt Doktornő/Úr!
Terhességem 13. hete táján hirtelen egyik oldali súlyos halláscsökkenés lépett fel, szédüléssel, hányingerrel. Kivizsgálás során idegi eredetet állapítottak meg. Autoimmun és egyéb betegségem nincs, stroke rizikóm nincs, fertőzésem sem volt akkor.
Szteroid-piracetam kezelés mellett csak enyhén javult a hallásom, azóta pedig nem változott a helyzet (pont a beszédfrekvenciákat nem hallom, magasabbat, mélyebbet kicsit jobban). Egy MR-t javasoltak, ezt most, szülés után fogom elvégeztetni. Ha ez negatív, akkor kezelés szempontjából semmi sem jön szóba a továbbiakban? Érdemes-e további fülészeti kivizsgálást kezdeményeznem? Szóba jön-e hallásjavító készülék?

köszönöm

Anita


Tisztelt Anita !

Sajnos mai tudásunkkal az idegi halláscsökkenést nem tudjuk megszüntetni és gyakran egyértelmű kiváltó okot sem tudunk igazolni.
Az MRI vizsgálat eredménye mindenképpen fontos a további teendőket illetően.
A halláscsökkenés mértéke határozza meg, hogy szükséges-e hallókészülék.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Nyáron, hirtelen, kiugró vérnyomás emelkedésem volt.szédüléssel (forgó jellegű) amely előre hajláskor és jobbra forduláskor jelentkeztek,akár fekvő helyzetben is.Hányinger kiséretében,olykor hányás is előfordult. Kardiológia kivizsgálás megtörtént,eredményeim negatívak.Szédülés újra jelentkezett a napokban,néhol fejfájás is kisérte..néhány másodpercig tart,és hányinger is jellemző.Érdeklődnék,hogy milyen irányba induljak kivizsgálásra,mert elég zavaró tüneteim vannak. Előre is köszönöm válaszukat !
Tisztelt Érdeklődő !

Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges, ennek alapján lehet eldönteni a további teendőket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor úr/nő !

Egy olyan problémával fordulok önnel ami már sok-sok éve nagy gondom. 23 éves vagyok, elég magas, normál testalkatú férfi. Kis korom óta nagyon magas hangom, ez kis koromban reméltem, hogy elmúlik de sajnos nem. Sokszor voltam még az iskolában is gúny tárgya emiatt, ez a mai napig bennem van, emiatt van egy kis önbizalom hiányom is, sokszor ismeretlenekkel találkozok emiatt sem merek megszólalni, mert csak kiabálva vagy nagyon halkan beszélve tudok mély hangon megszólalni. Van erre valamilyen megoldás? Félek, hogy ez majd a későbbi munkahelyemen is probléma lehet. Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Üdv, László
Tisztelt László!

A válaszhoz foniátriai tapasztalat és vizsgálat szükséges. A Budai Allergiaközpont foniáter szakorvosa dr Holpert Valéria.
Javaslom, hogy kérdését küldje el a klinika e-mail címére az ő nevére.

info@allergiakozpont.hu

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat