Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Hölgyem!/Uram!
Egy gyárban dolgozok ahol eléggé száraz a levegő.Mondhatni pára sincs benne valószínű az elektronikai berendezések miatt.
Az volna a kérdésem, hogy van e mód a torokszárazságomat eltüntetni munkahelyváltás nélkül? Ugyanis már sajnos nyálmiriggyulladásom is volt múlthéten a fül orr gégész szerint,mivel eléggé meg volt duzzadva és már evés után is megduzzad és nehézkesen eszek főleg a munkahelyen szünetekben. A vizet hiába iszom nem segít.Ez mellé persze társul a sűrű köhögés is.
Szóval eléggé bonyolult ez már.

Üdvözlettel,
Bertus Attila
Tisztelt Bertus Attila !

A folyamatos munkahelyi ártalmat nehéz ellensúlyozni. Ha a fokozott folyadékfogyasztás, nap közben savanyú cukor szopogatása, rágógumi nem enyhíti a panaszait, akkor csak a munkahely megváltoztatása lehet a megoldás.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
T. Doktor Úr/Nő!

Lassan másfél éve kezdődött a problémám légzőrendszeri infekcióval, mely után a jobb oldali hangszalagom gégém lebénult.Kivizsgálták az okát, de végül idiopátiás gégebénulást állapítottak meg, laryngomikroszkópia során sem találtak semmi elváltozást (a hangszalag nem volt megvastagodva), ezért szövettant sem vettek. Kb. fél év után mondta először az orvosom, hogy nagyon min. beindult a mozgás a bénult résznél, csak mindkét hangszálat mozgató izom elkezdett sorvadni. Nagyon szépen javult, de majd ismét rosszabb lett a mozgása, illetve paradox mozgás is jelentkezett forszírozott légzésnél. A jobb oldali hangszalag, gége mozgása hullámzóvá vált, azaz hol egyáltalán nem mozgott, hol nagyon renyhén, hol pedig csak a gége mozgása volt kicsit renyhe. Nemrég készítettek nyaki MR-t a lágyrészekről, melynek eredménye: Térszűkület a nyaki lágyrészek között nem látható. A jobb hangszalag tömegesebb. Mindkét hangszalag szabályos alakú, és jelintenzitású. A vaskosabb jobb hangszalag miatt a trachea lumene ebben a magasságban aszimmetrikus.
Azt szeretném megtudni, hogy mi okozhatja csak az egyik oldalon a hangszalag megvastagodását (előzőleg sem vizsgálat, sem CT nem mutatta), illetve ez fokozhatja-e a fulladásaimat?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Érdeklődő !

A bénult oldalon a hangszalagnak sorvadtnak kellene lenni, esetleg a feszülés megváltozása miatt tűnhet vaskosabbnak. Fél oldali gége beidegzési zavar fulladást általában nem, csak rekedtséget okoz. A szűkebb hangrés miatt terhelésere kialakulhat légzési nehezítettség. Sok egyéb más szív-tüdő eredetű ok is légzési panaszhoz vezet.

Az MR lelet nekem nem teljesen világos, mivel a hangszalag a gégét szűkítheti, mivel ott van, a tracheát nem , mert a légcső jóval lejjebb van. Azt javaslom, hogy az önt kezelő foniáterrel beszélje meg a továbbiakat, csak videostroboszkópos vizsgálat alapján lehet korrekt véleményt mondani.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
tisztelt doktornő.
23 éves lány vagyok.és a háziorvosomhoz azal fordultam hogy a nyakamban az állcsúcs alatt egy kiscsomo tapinthato,elkuldött ultrahangra az orvosom és ez lett az eredmény.
állcsúcs alatt a tapintható képletnek megfelelően közvetlen a subcutisban a bőrfelszinnnel párhuzamosan elhelyezkedő 6*3mm -es belsejében keringést is tartalmazó echoszegény képlet látható,mely vsz nyirokcsomónak felehet meg.
visza vittem ezt az orvoshoz és aztmondta hogy ki kéne vetetni a csomót de azt mondta hogy fél évet várjunk és megit elküld ultrahangra hogy nem ő e a csomo. ez a csomo mar nagyon rég ott van kb 10 éve szeritem ugyan akkora panaszom nincs tőle nem fáj.amikor torokfájásom van akkor megszokott nagyodni kicsit.az ultrahangon aztmondtak hogy nincs tetendő vele.de a hazi orvos kijelentése hogy ki kéne vetetni eléggé megijjesztett. van félni valom?
Tisztelt Érdeklődő !

A nyirokcsomó kivételét nem javasolnám, leírása alapján ez egy reaktív, gyulladásos nyirokcsomó, amely a garatban zajló gyulladás következménye. Ha növekedne, akkor sem a kivétel a további lépés, hanem az aspirációs cytológiai vizsgálat.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor Ur/No!

Baratom neveben fordulok Onhoz. 22 eves fiatal emberrol van szo, 1 eve vagyunk egyutt, s ez ido alatt rengeteget kuzkodott mar a torokmandulajaval. Elmondasa szerint 7 evvel ezelott kezdodott a problema. Begyulladt a torokmandulaja, gyogyszert kapott, majd elmult. Ez az evek soran rosszabbodott. A mostani helyzet, amit en latok a kovetkezo: Szinte allandoan faj a torka, sot az egesz torka teljesen mas mint az enyem. Tele van hegekkel, godrokkel, s sokszor feher valadekot kopkod fel. Az utobbi egy evben, rengetegszer lebetegedett. 40-41 fokos laza van ilyenkor, es a torka teljesen hofeher.
Angliaban elunk nagyon sokszor voltunk mar orvosi rendeloben, ahol egy nover vizsgalja meg, tulajdonkeppen meg egy altalanos orvos sem latta, nem hogy egy ful-orr gegesz. Tobbnyire Pennicilint, Paracetomolt irnak fol, s javasoljak, gargalizaljon sos vizben. Amikor szedi a gyogyszereket jobban van, de ahogy abbahagyja rosszabbra fordul megint minden. Lassan mar havonta hianyzik a munkahelyerol e miatt. Latom, hogy kinlodik, folyamatosan mezzel, citrommal, gyogyszerekke maszkal, nehez a legzes, az eves. Szerintunk ki kellene venni a mandulait, igy egyszeruen nem lehet elni. Mit javasol mit tegyunk? Ha kell haza megyunk es kivizsgaltatjuk otthon.

Elore is koszonom a valaszat,
Tisztelettel:
Bednarik Andrea
Tisztelt Bednarik Andrea!

A leírtak alapján indokolt a műtét, a garatmandulák eltávolítása.
Ha az NHS rendszerben szeretnék a műtétet, mégiscsak valahogy találkozni kellene a GP-vel és vele megbeszélni a továbbiakat. Csak az ő beutalójával fognak fül-orr-gégész szakorvoshoz jutni.
A másik lehetőség a következő itthoni útjuk alkalmával megszervezni egy vizsgálatot. Rendelőnkben online vagy e-mailben is tudnak időpontot foglalni.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor!
Érdeklődnék, hogy savós középfülgyulladàssal (làz és egyéb tünet nincs) lehet e úszodàba vinni gyeremekemet szilikon füldugó hasznàlattal.
Jelenleg nasivin orrspayt, bioptron làmpàt hasznàlunk és só oldattal mosom át az orrüregeket. Esetleg van még valami módszer amivel gyorsíthatjuk a gyógyulàst?
Az úszàs fontos, mivel a mozgàsfejlődése ezzel biztosított.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !

Középfülgyulladás mellet nem javaslom az úszást. Az orrüregen át bejutó víz is hátráltatja a gyógyulást. Esetleges további kezelésre csak vizsgálat és az előzmények részletes ismerete alapján lehet tanácsot adni.
A középfülgyulladást kezelő orvos tudja megmondani, mikor viheti nyugodtan uszodába a gyermekét.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktorno !
Tobbszor voltam mutve a fuleimel,kozepfulgyulladas.Hallas vesztessegem is van,folleg a jobb fulemen.Mikro sebeszeti eljarasra lenne szukseg,hallocsont felepites stb. Erre kernek egy kis segitseget,hogy hol talalhato komolyabb kozpont,korhaz magyarorszagon,ahol nagy tapasztalattal birnak ezen a teren.( nem magyarorszagon elek) Koszonom a segitseget.Tibor
Tisztelt Tibor !

Több fül-orr-gége osztályon végeznek jó eredménnyel tympanoplasticát.
Azt javaslom, dr Liktor Bálint főorvos úrral vegye fel a kapcsolatot. A Bajcsy Kórház főorvosa, de műtét előtti konzultációra a magánrendelőjében is el tudja érni.
Az interneten megtalálja az elérhetőségeit.


Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Gégészeti vizsgálaton az endoszkóppal a Dorktornő Hperceratosist állapított meg először. Kéát nappal később ugyan ezzel a vizsgálattal már nem talált semmi. A kortasztos CT vizsgálatot,azért megcsináltatuk aminek a Lelete a következő:

A parotisok szabályosak, kóros halmozást nem mutatnak.
A submandibularis nyálmirigyek normális nagyságúak, körülírt eltérés nélül. A pajzsmirigy mind két lebenye normális nagyságú, homogén szerkezetű.
A légsáv szabályos, környezetében kóros terime, körülírt kóros halmozás neem ábrázolódott.
Az álszöglet környezetében és a nyaki erek mentén, néhány 3-12mm körüli, szerkezetében szabályos nyirokcsomó figyelhető meg.

Vélemény:
Nyaki límphadenomegalia

Az a kérdésem, hogy emiatt a nyirokcsomó duzzadás miatt van-e aggódni valóm? A mérete az nagyobb-e mint a normális, illetve milyen vizsgálatra lenne szükségem ezzel kapcsolatban.

Köszönettel

Sülle Szabolcs
Tisztelt Sülle Szabolcs !

Nem világos, hogy hol látszott a hyperkeratosis, a hangszalagokon vagy máshol ? Az sem derül ki a kérdéséből, hogy milyen panasz miatt került sor a vizsgálatra.
A szabályos szerkezetű nyirokcsomó megnagyobbodás a környezetben levő gyulladást jelez. Fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet eldönteni, hogy van- e egyértelmű gyulladás.
A lelet alapján aggodalomra nincs ok. Ha az ismételt vizsgálat gyulladást nem igazol, 2 hónap múlva érdemes nyaki ultrahang vizsgálatot végezni a nyirokcsomók állapotának kontrollálására.

Üdvözlettel
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Jo napot kivánok érdeklődni szeretnék hogy 2éve járok olyan problémával orvoshoz hogy a bal homloküregembe nem jut be a levegő és ettől mindig begyullad awamys orrsprét használok szintén 2éve de csak a nyálkahártya csökkent le nagyon jol de a levegő most se jut be és csak killodom vele van erre valami megoldás?várom válaszát köszönöm
Tisztelt Érdeklődő !

Endoszkópos orrüregi vizsgálat és orrmelléküreg CT birtokában lehet véleményt mondani, hogy a tartós szteroid orrspray-n kívül van- e egyéb terápiás lehetőség, pl. endoszkópos műtét.

Üdvözlettel
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor úr!

Érdeklődnék, hogy a horkolásom miatti
orrsővényferdűlés műtét összesen mennyi időt vesz igénybe. Ennek mennyi lenne az anyagi vonzata? (konzultáció, műtét, bentfekvés, kontroll).
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel
Hatházy Csaba
Tisztelt Hatházy Csaba !

Orrsövényferdülés mellett több egyéb ok is állhat a horkolás hátterében. Azt csak fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy az Ön esetében van-e egyéb teendő vagy valóban az orrsövény korrigálásától várható a horkolás csökkenése.

A Fül-orr-gégeközpontban műtétet nem végzünk. Ambuláns beavatkozásra , pl. amennyiben szükséges , radiofrekvenciás alsó orrkagyló kisebbítésre van lehetőség.
Amennyiben a vizsgálat alapján indokolt az orrsövény műtét , a beavatkozást TB finanszírozással egynapos kórházi befekvéssel megszervezzük.

Üdvözlettel
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
T. Doktor Úr/Nő!
Kérem szives segítségét a következő problémám felderítésében és megoldásában:
Torkomban állandó "gombócérzés" van, amihez gyakori nyelési kényszer társul. Nyeléskor fájdalom nem jelentkezik. A hangom alkalmanként fátyolossá válik, amit torokköszörülés követ. A fej előre, illetve oldalra való döntésekor nyomást érzek a nyelő-, ill. légcsövem területén. Időnként úgy érzem mintha szorítaná valami a torkom. Kérdésem a következő: hol kezdjem a kivizsgáltatást?
Köszönettel: Szarka Józsefné
Tisztelt Szarka Józsefné !

Panaszai hátterében több ok is állhat.
Lehet reflux betegség, esetleg pajzsmirigy elváltozás.

Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy szükséges-e gasztroenterológiai esetleg endokrinológiai vizsgálat, nyaki ultrahang.

Üdvözlettel
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

Tüszős mandulagyulladás – így ismerje fel a tüneteit!

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák, ilyenkor jellegzetes tünet az intenzív fájdalom, a torok vérbő, vörös színű. Ha azonban a torokfájás mellett, a mandulákon sárgás-fehéres foltokat is látunk, kisebb nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás mellett, akkor valószínű, hogy baktérium a kórokozó, tüszős mandulagyulladással lehet dolgunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek
Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink