Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Hölgyem / Uram!

5 éves kislányom nyaki nyirokcsomói jelentősen meg vannak duzzadva. Az állapot hónapok óta fennáll, de nem köthető korábbi betegséghez.
Ultrahanggal megvizsgálták, megállapították, hogy több nycs meg van nagyobbodva, van, amelyik 20 mm-es. Mivel ez a probléma csak a nyaki területre korlátozódik, fül-orr-gégészeti kivizsgálásra küldtek. Az orvos azonban nem talált semmilyen problémát, gócot, gyulladást, ezért egy homeopátiás szer (Lymphomyosot) alkalmazását javasolta.
Több mint egy hete használjuk, de eddig látható változás nem következett be. Mi lehet a következő lépés? Hogyan tudjuk segíteni a nycs-k felszívódását? Mi lehet a háttérben?

Köszönettel, Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna !

Valószínűleg valamilyen fertőzés pl. vírus fertőzés okozhat nyirokcsomó duzzanatot. Amennyiben bakterialis gyulladást nem találtak antibiotikum nem lenne szükséges, de mindenképpen immunerősítés / C, D vitamin / szükséges . Amennyiben a nyirokcsomók nem csökkennek javasolt vérvizsgálat / spec. gyull. irányába is / , ismételt UH vizsgálat. 1-2 hónap után sincs változás ismételt gyermekgyógyászati vizsgálat és szükség esetén egy nyirokcsomó eltáv. is szóba jön. Pillanatnyilag várnék még türelemmel, ha csak a nyaki terület van a nyirokcsomó megnagyobbodás.


Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria
Tisztelt Doktornő/Úr!
Terhességem 13. hete táján hirtelen egyik oldali súlyos halláscsökkenés lépett fel, szédüléssel, hányingerrel. Kivizsgálás során idegi eredetet állapítottak meg. Autoimmun és egyéb betegségem nincs, stroke rizikóm nincs, fertőzésem sem volt akkor.
Szteroid-piracetam kezelés mellett csak enyhén javult a hallásom, azóta pedig nem változott a helyzet (pont a beszédfrekvenciákat nem hallom, magasabbat, mélyebbet kicsit jobban). Egy MR-t javasoltak, ezt most, szülés után fogom elvégeztetni. Ha ez negatív, akkor kezelés szempontjából semmi sem jön szóba a továbbiakban? Érdemes-e további fülészeti kivizsgálást kezdeményeznem? Szóba jön-e hallásjavító készülék?

köszönöm

Anita


Tisztelt Anita !

Sajnos mai tudásunkkal az idegi halláscsökkenést nem tudjuk megszüntetni és gyakran egyértelmű kiváltó okot sem tudunk igazolni.
Az MRI vizsgálat eredménye mindenképpen fontos a további teendőket illetően.
A halláscsökkenés mértéke határozza meg, hogy szükséges-e hallókészülék.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Nyáron, hirtelen, kiugró vérnyomás emelkedésem volt.szédüléssel (forgó jellegű) amely előre hajláskor és jobbra forduláskor jelentkeztek,akár fekvő helyzetben is.Hányinger kiséretében,olykor hányás is előfordult. Kardiológia kivizsgálás megtörtént,eredményeim negatívak.Szédülés újra jelentkezett a napokban,néhol fejfájás is kisérte..néhány másodpercig tart,és hányinger is jellemző.Érdeklődnék,hogy milyen irányba induljak kivizsgálásra,mert elég zavaró tüneteim vannak. Előre is köszönöm válaszukat !
Tisztelt Érdeklődő !

Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges, ennek alapján lehet eldönteni a további teendőket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor úr/nő !

Egy olyan problémával fordulok önnel ami már sok-sok éve nagy gondom. 23 éves vagyok, elég magas, normál testalkatú férfi. Kis korom óta nagyon magas hangom, ez kis koromban reméltem, hogy elmúlik de sajnos nem. Sokszor voltam még az iskolában is gúny tárgya emiatt, ez a mai napig bennem van, emiatt van egy kis önbizalom hiányom is, sokszor ismeretlenekkel találkozok emiatt sem merek megszólalni, mert csak kiabálva vagy nagyon halkan beszélve tudok mély hangon megszólalni. Van erre valamilyen megoldás? Félek, hogy ez majd a későbbi munkahelyemen is probléma lehet. Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Üdv, László
Tisztelt László!

A válaszhoz foniátriai tapasztalat és vizsgálat szükséges. A Budai Allergiaközpont foniáter szakorvosa dr Holpert Valéria.
Javaslom, hogy kérdését küldje el a klinika e-mail címére az ő nevére.

info@allergiakozpont.hu

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Kedves Doktornő!

Másfél hete egy általános náthával kezdődtek a panaszaim, de 3 nappal az első tünetek jelentkezése után mindkét fülem eldugult és erősen fájni kezdett. Azonnal felkerestem egy fül-orr gégész szakorvost, aki Azibiot antibiotikumot, Brufen tablettát és Nasivin orrsprayt írt fel, akut középfülgyulladást diagnosztizált. Ezeket használtam, a náthám teljesen elmúlt, de a kínzó füldugulásom fent áll. Két napja voltam kontroll-on, ahol azt a tanácsot kaptam, hogy alkalmazzam a "Valsava-manővert", amelyet napok óta folyamatosan meg is teszek. Már 9 napja tart nálam a füldugulás, amely miatt nagyon rosszul érzem magam. Mikorra várható javulás? Előfordulhat, hogy szövődményként fent marad ez az állapot? Van valamilyen más megoldás a problémámra?

Válaszát előre is nagyon köszönöm,

Tisztelettel: Dóra
Tisztelt Dóra!

A hurut heveny tüneteinek lezajlása után várható, hogy megjavul a fülkürt működése, ezáltal megoldódik a dobüreg szellőzése és megszűnik a füldugulás. Ez 1-2 hétig is eltarthat. Ha nem észlel fokozatos javulást, indokolt az újabb fül-orr-gégészeti kontroll, az esetleges orrmelléküreg folyamat kizárása.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Kedves Doktor NŐ !
Két évvel ezelőtt sinusliftet végeztek nekem csontpótlással az implantátumok behelyezése érdekében, most komoly hajhullást észleltem, már nagyon kétségbe vagyok esve ,mindent kivizsgáltak, semmi gócot nem találtak, a CRP Ultra is 0,6 lett, de a fogorvos szerint a sinusliftes oldalnál az OP fedettséget mutat, semmilyen tünetem nincs. A kérdésem az lenne, hogy ezt az új fajta vákumos arcüreg átöblítést lehet-e az ilyen beavatkozás után elvégeztetni, tehát az a vákum okozhat-e gondot a sinusliften átesett arcüregemben. Az Ön véleménye szerint 6-os süllyedésnél és 0,6-os CRP-nél lehet-e olyan mértékű gyulladásos góc, ami hajhullást vált ki.

köszönöm előre is.
Tisztelt Érdeklődő !

Orrmelléküreg CT vizsgálat javasolt, lehetőség szerint 3D CBCT. Ennek alapján lehet eldönteni, milyen kezelésre van szükség.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Egy diagnózis szerint orrkagyló kissebbítő műtétre lenne szükségem. Kérdésem, hogy mi az előnye és/vagy hátránya a rádióferkvenciás beavatkozásnak a lézeressel szemben.
Köszönettel
Szőnyi László
T. Szőnyi László!

Nincs hosszasan gyógyuló, pörkösödő sebfelszín a nyálkahártyán, a radiofrekvenciás hőhatás egy tűszúrásnyi ponton át behatolva a nyálkahártya alatti kötőszövetet zsugorítja össze.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő,

Köszönöm szépen a gyors választ.
A fülfájásom mindenféle nátha, megfázás, orrfolyás nélkül kezdődött és nem fájt jobban, ha meghúzogattam, megnyomkodtam a fülem. Jelenleg már nem fáj semmi, csak a dugulás van. Tegnap egyébként elmentem egy lengyel fül-orr-gégészhez (mivel az ir háziorvosok semmit sem csináltak), aki kitisztitotta, kimosta a fülem, de a dugulás még mindig tart. A doktornő (gombás?) fülfertőződésre gyanakszik, kaptam Daktacort krémet és Sofradex fülcseppet, jelenleg ezeket használom. Holnap megyek vissza kontrollra, ha nincs addigra jelentős javulás, kenetet vesz a doktornő és az eredmény alapján próbálja módositani a gyógyszereket. Szerinte egyébként külső fül fertőzésem van, a dobhártyám ép (ő ezt látta a fültisztitás után). Infralámpa / szőlőmagpárna ilyen esetben segithet a "kiszáritás" miatt?
Köszönöm még egyszer a választ!!

Tisztelt Petra!

A gombás hallójárat gyulladás valóban gyakran elhúzódó. Ebben az esetben nem segít sem az infralámpa sem a szőlőmagpárna.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor úr,

Két hete erős fülfájásom lett bal oldalon, ami pár nap után enyhült, de a fájás csökkenésével egy időben bedugult a bal fülem és viz-szerű, tiszta folyadék jött belőle. Külföldön élünk, elmentem a háziorvoshoz, aki belenézett a fülembe és megállapitotta, hogy gennyes, a dobhártya nem látszik. Irt fel antibiotikumot. Két nappal később már alig hallottam a bal fülemmel (olyan volt, mintha egy poharat szoritottam volna rá), igy elmentem egy másik orvoshoz, aki megerősitette a diagnózist és kérte, hogy folytassam az antibiotikumot. Hozzátette, hogy valószinűleg perforálódott a dobhártyám, de a sok gennytől ő sem látta, mi a helyzet pontosan, igy azt mondta, fülcseppet ne használjak, viz ne érje, mert ezek gondot okozhatnak. Mire beszedtem a 21 tablettát (hétfő), egészen helyrejött a fülem, már csak kevéssé zúgott, szinte jól hallottam, de ma reggel (szerda) megint úgy ébredtem, mint amikor először bedugult, rosszabbul hallok, mint valaha. Nem tudom, mitévő legyek, keressek-e egy 3. orvost vagy várjak, mert ez normális... Nem tudom, nem segitene-e egy fülmosás vagy fülcsepp a mostani helyzetemen. Jelenleg megint viz-szinű folyadék folyik a fülemből időnként, ami kissé kellemetlen szagú. Most már lassan két hete küzdöm ezzel a fülproblémával, nem tudom, mi a következő lépés, de rémisztő, hogy zúg a fülem, be van dugulva és semmit sem hallok vele.
Köszönöm a választ előre is!
Tisztelt Petra!

Úgy tűnik, mégsem gyógyult meg az antibiotikum mellett. Feltehetően középfülgyulladása van esetleg hallójárat gyulladással együtt, de ezt csak vizsgálattal lehet megállapítani.
Ha eddig csak háziorvosnál járt, jó lenne eljutni egy fül-orr-gégészhez.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Kedves Doktornő!
A mandulámban mandulakő van. Sokszor fàj emiatt a torkom nyelés során. Zavar a kellemetlen szag miatt is...olvastam,hogy műtéttel végleg megszűntethető ez a probléma. Gondolom ilyenkor mind két mandulàt eltàvolìtják.Tényleg vévleg megszűntethetőek igy a problémàim? Mennyire hosszadalmas a felépülés a műtét után?? 28éves vagyok gondolom ez is befolyàsolja.
Valamint szeretnén megkérdezni, hogy a kő kialakulàyàt befolyàsolhatja szàjsebészeti beavatkozàs?
Vàlaszàt előre is köszönöm
Tisztelt Katalin !

A kőképződés idült mandulagyulladás következménye, nem függ össze szájsebészeti beavatkozással. Egyetlen végleges megoldás a mandulák eltávolítása. Kb 2-3 hétig fáj a torka műtét után, a teljes gyógyulás ideje 6 hét.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Bizonyos foglalkozások esetében nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mire figyel a szakember, hogyan zajlik a hallás vizsgálata.

További részletek
Torokfájás ellen gyógyszer: mikor kell antibiotikumot szedni?

Torokfájás ellen gyógyszer: mikor kell antibiotikumot szedni?

A torokfájáshoz gyakran orrfolyás, orrdugulás és száraz köhögés társul, de hőemelkedés, láz is előfordulhat. A sok tünet és az elhúzódó torokfájás kapcsán úgy érezhetjük, hogy a tüneti kezelés kevés, valami másra lenne szükség ahhoz, hogy a panaszaink megszűnjenek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy mikor szükséges torokfájás ellen gyógyszer, és pontosan milyen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat