Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!
Egy olyan problémával fordulok Önhöz, ami már egy jó ideje aggaszt. Már fél éve vannak problémáim a légzéssel, ugyanis júniusban jelentek meg nálam allergiás tünetek. Az orrom be volt mindig dugulva (volt, hogy mindkét oldalon, volt hogy egyszer az egyik oldal volt csak bedugulva, aztán a másik, néha meg jól voltam), valamint fura szagot, néha ízt is éreztem, mintha gyulladt lenne az orrnyálkahártyám, és természetesen az is volt, hisz nem duzzadt volna fel a nyálkahártya ha nincsen begyulladva. Orrfolyásom nem mindig volt, néha orrfúlyásra sem távozott válladék, mégis be volt dugulva az orrom. Egy időben volt mikor nagyon erős orrfolyásom is volt, összesen kétszer volt ilyen a fél év alatt eddig. Akkor is vizes állagú volt, és úgy folyt mint az orrvérzésnél a vér, néha zsebkendőt nem volt időm elővenni. Elmentem fogfájással fogászatra, ahol megkísérelték kihúzni egy fogamat, de nem sikerült, mert széttörött, és erre kaptam Augmentin tablettát. Ilyenkor már lassan 2 hónapja voltak ilyen orrdugulásos tüneteim, aludni sem tudtam rendesen mert teljesen el volt záródva az orrom, és csak Rhinospray hatására lettem jobban (amit sajnos így tovább is használtam egy hétnél), de a fogászat után egy hónapig nem jelentkezett semmi tünet és teljesen jól voltam. Viszont szeptemberben megint kezdődtek a tünetek, és szeptember vége felé egyik éjszaka megint komoly orrfolyásos tüneteim voltak, aminek hatására reggelre úgy ébredtem, hogy szédültem, hányingerem volt, és fájt a fejem is, de egy nagy tüsszentést követően sok fehéres színű váladék távozott, és kezdtek rohamosan múlni a tünetek. El is mentem a kórházba, és megállapították, hogy biztos valami allergiám van, viszont van orrsövényferdülésem is ( arcüreggyulladást nem mutattak ki), és a fülemet is kipucolták, mivel akkorra már a fülemben is sokszor éreztem a dugulást, és nyelés hatására erősödött. Írtak fel xyzal-t és nasonex-et, de ezek hatására sem kezdett múlni a tünet, és megint csak magától elmúlt szépen. Most ahogy beköszötött a hideg, úgy megint előjött, és most tartok ott, hogy tanáccsal fordulok Önhöz ezzel kapcsolatban, mert nem tudom, hogy esetleg az orrsövényferdülés okozhat-e ilyet, az allergia, vagy esetleg fogászati probléma. Nem hinném, hogy az allergia így viselkedne. Azt még hozzá tenném, hogy tavaly nyáron már volt allergiás reakcióm ,de az nem tartott tovább egy hónapnál. Mostanra odáig fajult a dolog, hogy nyelésnél szó szerint préselődik ki az eldugult orromon a levegő, valamint hajolásra, és emelés hatására megszűnik egy pár másodpercre az orrdugulás. Hidegben, a szabad levegőn teljesen bedugul mindkét oldala, és olyankor kattogó hangokat hallani meg érezni a nyelvcsapnál. Két alkalommal voltam kivizsgáltatni magamat, az elsőnél csak azt mondták, hogy rhenitisem van, és akkor is Augmentint írtak fel, de akkor nem hatott semmit, másodjára nézett meg fül-orr-gégész szakorvos, aki felírta a nasonex-et meg a xyzal tablettát. Egészségügyis végzettségű vagyok, de sajnos már nem tudom mi lehet a bajom. Ön mit tart valószínűbbnek? Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő!

Ha nincs javulás a Nasonex / Xyzal kezelés mellett, fül-orr-gégészeti kontrollt javasolok. Endoszkópos orrüregi vizsgálat alapján lehet eldönteni. hogy szükség van-e arcüreg CT-re. Az esetleg fennálló orrmelléküreg gyulladást ezzel lehet tisztázni. Az orrsövény ferdülés eleve rosszabb orrlégzést okoz, hajlamosíthat arcüreg gyulladásra.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktornő! Február óta kivizsgálások sorozatán vettem részt, mivel sűrűn voltak felső légúti megbetegedéseim. Egy 3 hetes ilyen megbetegedés után elkezdtem szédülni, de nem állandó jelleggel,csak időszakosan. Hol rámjött hol nem. Nem volt egyensúlyvesztésem. Csak bizonytalanság érzés és lassított felvétel. Azóta tart a kivizsgálás. Voltam koponya és nyaki MRI vizsgálaton teljes test röntgen, kardiológia. Neurológia, szemészet, für orr gége, reumatológia, gasztenterológia, bőr és immuológia, ultrahang (teljes hasi és nyaki). És még allergia vizsgálat is volt, valamint fogászati szűrés. Minden negatív!!!! Szeptemberben kivették a mandulámat és azóta egyszer beteg voltam melyre antibiotikumot kaptam. A szédülésem továbbra is fenn áll, és most már 1 hónapja a fülem is dugul időszakosan. Napi 1-2 szer átlagosan. Jártam magánorvosnál fül orr gégésznél, dobhártya ép stb és ennyi. Kaptam orrspray-t, aszpirint, kalciumot.Nem javulok. És már a napi munkavégzést is befolyásolja. Kérem szíves tanácsát.
Tisztelt Érdeklődő !

Ha az eddigi bizonytalan érzés mellé időszakos füldugulás is társul, nem kizárt a fülkürthurut, amely vírusfertőzés következtében alakulhat ki. Mivel már rendkívül kiterjedt kivizsgálás történt, pontos választ csak az eddgi leletek áttekintése és alapos vizsgálat alapján lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözölöm!
Az lenne a problémám,hogy dugul a fülem. Nem tudom mennyire van jelentősége de kb 3 éve megsértettem,fültisztítás közbe,akkor bedugult úgy egy 1 hétre. Azóta néha bedugul majd ki. Most kb 2 hete éjszaka ha lefekszem,bedugul,megnyomom kattan egyet és kidugul,aztán ismét be,egész éjszaka be van dugulva,reggel fel kelek semmi baja egész nap. Nem fáj,talán egy picit folyik.
Akartam menni a háziorvoshoz,de sajnos beteg és nem rendel. Voltam gyógyszertárba,ott ajánlottak egy fül cseppet: OTIPAX

Ö szerint mi lehet a gond ? Merjem használni a cseppet?

Köszönöm előre is!
T. Érdeklődő !

Kérdésére csak vizsgálat utén lehet választ adni, mivel teljesen különböző okok hasonló tünetet okzhatnak. Lehet fülzsír és fülürt hurut is.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktornő! Két és fél éve volt gennyes középfül gyulladásom. Most - mint akkor is- nátha és torokgyulladás után kb egy héttel ismét olyan érzésem lett, minta eldugult volna a fülem, bár nem annyira durván, mint annak idején. A fülészeti vizsgálaton írtak fel antibiotikumot és orrsprayt. Viszont csak három hét múlva eendeltek vissza kontrollra. Aggódom, nem történik- e visszafordíthatatlan folyamat, például halláskárosodás, ha addig nem javul?
Tisztelt Érdeklődő !

Ha nem javul, 1 hét után érdemes kontrollálni és eldönteni , mi legyen további kezelés.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Jonapot doktornô.Egy hete a kislányom 38,5 volt a láza torok gyulladasa volt,antibiotikumot szedet.Es mikor mar abba hagyta elkezdett folyni az orra,kôhôg,és egy kicsit berekedt.De láza nincs,es jokedvu.Mitôl lehet ez neki,?kôszônôm válászát.,
T. Érdeklődő !

Feltehetően nem gyógyult meg teljesen és újabb baktérium vagy vírus okozhatja a panaszait.Ha orrcsepp, bő folyadékfogyasztás mellett nem javul, kontrollt javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr Úr! Lenne egy kérdésem. volt nekem egy cysta műtétem a mandulámon volt / gennyzsáknak nevezte a Dr Úr aki csinálta/ az leszedték az eredmény szép volt a szövettan mondta nincs gond meg lehet nyugodni, idézőjelben megjegyzem amikor a műtétet csinálta meg voltam fázva valami elkapott. minden rendben volt szépen begyógyult.voltam is vissza ellenőrzésen. De két hét múlva vissza kellett mennem mert azon az oldalt kijött egy picike duzzanat a nyirokcsomómon a mandulám begyulladt meg pont a gyógyulásom alatt a kollégáim elég betegek is voltak ezt idézőjelbe mondom. megvizsgáltak és a Dr Úr egyből mondta hogy ez nem daganat hanem nyírokcsomó gyulladást kaptam valamilyen baktériumos fertőzést... nyálminta tenyésztést csinált arra azt mondta hogy ahogy sejtette baktérium fertőzés és további vizsgálatokra nem is akar küldeni nyugodjak meg. mondta hogy vegyek szopogató tablettát enyhe nyulladás csökkentőt és szép lassan le fog mulni. Hozzáteszem a házi orvosom nyugtatót írt fel mert idegileg nagyon összeomlottam mert félek hogy daganat. De a Dr Úr már többször is megjegyezte nem kell félnem hogy az. Mennyi idő múlva kellene lemúlnia ? A mandulámról a vörösség már kezd lemenni de nagyon félek. Mi lenne a Dr Úr véleménye ????????????
Tisztelt Érdeklődő !

Egy bakteriális felsőlégúti hurut eltarthat 2-3 héten át. Megfelelő kezelés mellett ennyi idő alatt illik meggyógyulnia.Ha nem javul, ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálat indolokolt.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Kedves Dr.No!

Azzal a problemaval fordulok Onhoz,hogy lassan 1eve cseng a fulem.
Generalizalt szorongasom van tavaly december ota,azota jott ez ki ha jol emlekszem.
Pszichologus azota is foglalkozik velem es mar lenyegesebben jobban vagyok.
Voltam full-orr-gegeszeten,nem talaltak semmit,meg a hallasom is kivalo.
Volt most egy idoszak,majdnem felev,amikor megszunt ez a panasz,mert szorongasom sem volt. Az elmult 3hetben jott vissza a szorongasom,mert par dolog osszejott es nem olyan regota a fulcsengesem is visszatert. Elkepzelheto,h kapcsolatban allhat ez a ket dolog? A fulem nem faj,nem viszket,nem valadekozik,nincs bedugulva,csak cseng.
Mi lehet ennek az oka? Es mit tehetnek,h ez elmuljon megint vagy csokkenteni tudjam?
24eves vagyok.

Valaszat elore is koszonom!
Szandra
Kedves Szandra!

Nagy valószínűséggel ismét a szorongással függ össze a fülzúgás visszatérése. Ha a pszichoterápiás kezelés, stresszoldás nem javít a helyzeten, ismételt fülészeti vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
abban kérném segítségét,hogy nagyon sokszor dugul mind a két fülem,olyan érzés mikor felmegyünk egy magasabb pontra.Nagyon rossz és néha szapora szívveréssel is párosul,de az nem mindig..
Voltam gégésznél nem tudja mitől lehet ,voltam kardiologian a szívem rendben van,
Jelenleg nő a bölcsességfogam az állkapcsomból lehet az miatt van?
köszönettel..
T. Érdeklődö !

Sok minden lehet, pl. fülkürt hurut. Csak fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet választ adni.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy kb 3 hónapja van kisebb detritus a manduláimon ,voltam vele gégészeten ,vérvételt is csináltak..CSak egyhe vashiányt állapítottak meg és kaptam vas gyógyszert,de nem múlt el továbbra is ott vannak.Viszont ez azóta van mióta lett egy házikedvencem egy nyuszi és azóta fáj azóta van rajta a detritus,allergiás is vagyok macskára és pollenre arra szedek allergia tablettát ,de még így is viszket most a szájpadlásom és ég a torkom..
Kérdésem az lenne ,hogy ez a nyuszitól lehetséges ami a mandulámmal van probléma?
nagyon köszönöm válaszát..
Hajnal
Tisztelt Hajnal !

Két külön problémáról ban szó. A detritus idült mandulagyulladás jele, nem allergia okozza.
Ha rendszeresen vannak allergiás jellegű tünetei, azt megfelelően kellene kezelni. Potosabb választ csak vizsgálat után lehet adni.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktorúr/nő!
Kisfiam most lesz 6 éves 1 hét múlva.Gyakori tüszős mandulagyulladás miatt december 1-re előjegyezték műtétre.A gyakori azt jelenti,hogy 1 év alatt 8- szor vol tüszős.Kérdésem az lenne,hogy a nátha elkerülése érdekében adhatok- e c vitamint és calciumot neki? És ha igen,milyen adagban? Sajnos vesemedence tágulata is van.Orr folyás miatt elhalaszthatják a műtétet?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ágnes
Tisztelt Ágnes !

Heveny felsőlégúti hurut mellett nem végzünk mandulaműtétet.
Megelőzésnek felesleges a kálcium, C-citamint is érdemesebb gyümölcs / gyümölcslé formájában adni. Echinacea csepp is hasznos lehet.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat