Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértő! 54 éves nő vagyok. Gyermekkori krónikus középfülgyuladás miatt az egyik dobhártyám nem forrt össze, és a hallócsontok is károsodtak, ezért 30 éves korom körül hallásjavító műtétet végeztek rajtam. Az orrsövényműtét után műdobhártyát kaptam, és a hallócsontokat is preparálták. Sajnos az idegi károsodás miatt a hallásom nem javult meg akkor, sőt az elmúlt évtizedekben sokat romlott. Hallás vizsgálatokon voltam, és hallókészülékem is van, de nem használom, mert nem tudom megszokni. A mindennapi életben, ha nem vagyok náthás, akkor hallókészülék nélkül is képes vagyok teljes életet élni. Társaságban , vagy színházban zavaró az állapotom, de elviselhető. Nem sokszor repültem, de jó pár év kihagyás után 7 éve repülővel utaztunk, és hazafelé a leszálláskor rettenetes fájdalmam lett a nyomáskülönbség miatt a másik(jobbik) fülemben, ahol hegges a dobhártya. Szinte teljesne meg is süketültem átmenetileg. Hazaérve a flészeten megállapították, hogy kiszakadt a dobhártyám. Következő évben abban bízva, hogy ez egyszeri eset volt, ismét repülőre ültem, és ugyanígy jártam. Igaz nem szakadt ki a dobhártya, mert folymatosan rágtam, s valamilyen orrsprayt is használtam, de afájdalom és az 1 hétig taró süketség ismétlődött. Az idei síelésünk után megállásnélkül indultunk haza a sípályáról, ahol néhány km és pár 100m szintkülönbség után ismét olyan rettenetes fájgdalmam lett, hogy végigsírtam az utat. Most már sem repülni, sem síelni nem tudok soha többet, vagy esetleg lenne megoldás a problémámra? Abban kérném tanácsát, hogy érdemes-e keresgélni , vagy bele kell törődnöm ebbe az állapotba? Már arra is gondoltam, hogyha a hegges dobhártya okozza a bajt, akkor nem lenne -e érdemes azt is kicserélni műdobhártyára? Az segítene? Vagy más lehet az oka? Köszönöm előre is a tanácsát.
Tisztelt Érdeklődő !



Visszatérő panaszait a fülkürt működési zavara okozza, melynek hátterében általában orr / orrmelléküreg probléma áll.

Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni, milyen kezelés esetleg továbbbi vizsgálat, pl. CT lenne szükséges.



Üdvözlettel:

Dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornő!

Hosszú évek óta küzdök allergiás orrdugulással, orrfolyással. Rendszeresen járok szakorvosi vizsgálatokra, volt már orrsövény műtétem is, arcüreg- és orrmelléküreg CT-m negatív, parlagfű-tesztem pozitív 3 éve, viszont jóval előtte is megvoltak a

tüneteim. A Nasonex spray néha javítja a helyzetet, de a probléma nem múlik. Valószínűleg teljesen nem is fog soha, viszont a javulás lehetőségét állandóan keresem, nem akarom feladni! Kérdéseim a következők. Meddig lehet komolyabb mellékhatás nélkül használni az Nasonexet?

Orrcseppet minden lefekvéskor használok kb. 20 éve, milyen gyakran érdemes cserélni a terméket más gyártóéra? Az orrsövény műtétem után 1 évig tünetmentes voltam. Lehet-e újra műteni a orrnyálkahártyát ebből a célból? Valamint érdekes módon, télen és tavasszal, amikor egyáltalán nem jellemző a parlagfű, a tüneteim erősödnek. Emiatt érdekelnének a legújabb idevágó étel-,pollenallergia-vizsgálatok, vérmintából is. Melyek ezek?

Előre is nagyon köszönöm válaszait!

Üdvözlettel: Zelei A.
Tisztelt Zelei A. !



Nasonex hosszútávú használata esetén orrnyálkahártya szárazság jelentkezik, a sós vizes orröblítés ezt általában csökkenti.

A recept nálküli érszűkítő orrcseppek tartós hazsnálata nem javasolt.

Ha az orrsövényműtét korrekt volt, nincs mit újra operálni.

Inhalatív specifikus IgE vizsgálat javasolt.



Pontos válasz csak vizsgálat után adható, de tartós tünetei miatt felmerül az immunterápia és az alsó orrkagylók rediofrekvenciás kisebbítése.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr!



A tanácsára lenne szükségem. A párom rettentően horkol, amit egy svájci garatillesztékkel sikerült nagyjából megoldani (Velumount), viszont továbbra is nagyon hangosan szuszog, amitől nem tudunk együtt aludni. Fél a műtétektől, szakemberek szerint az orrsövényferdülését kellene megműteni. Azt szeretné, ha éjszakánként füldugót használnék. Ön szerint egészséges leélni egy életet egy füldugóval? Nem káros hosszabb távon a fülnek? Erről a füldugóról lenne szó: http://www.zajaruhaz.hu/dj/egyeb/hallasvedelem/alpine_sleep_soft?s=1&cs=1



Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



Jobb megoldás lenne a horkolás megszüntetése, mint a füldugó. A horkolás mellet gyakran fennáll az úgynevezett alvási apnoe, ami átmeneti légzéskimaradást jelent. Ennek vizsgálata minden horkolónál indokolt.



Bővebb információt itt talál.

http://www.joalvaskozpont.hu/



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktor Úr!

Kislányom 25hónapos,délutáni napon hőemelkedés majd estére mérsékelt láza lett 38,6 kapott erre 5ml nurofent(este fél 10kor)nem szeretem gyorsan csillapítani a lázat ,de ő az a típusú kisgyermek közé tartozik akinek gyorsan hirtelen felugrik a láza , két órával később 39,6 lett a testhője egész éjjel figyeltem és szép fokozatosan ment lejjebb,reggelre már csak hőemelkedése volt 38,2.étvágya nem nagyon volt,inkább ropit kívánta és babapiskotát napközben,láz alatt nagyon sokat ivott,kedélyállapota jó volt nem volt rossz kedvű..másnap délelőttre már nem volt láza , hőemelkedése sem, délután már étvágya is volt. reggel levittem a gyerekorvoshoz,aki megnézte a torkát megvizsgálta azt mondta torokgyulladás és felírt Curam por 3x5 ml adagolással illetve Supp. antipyretic pro infant., pro parvulo (aminophenazon) kúpot ha lázas lenne,nurofent adjam neki ha van ha nincs láza ,belázasodna akkor adjam neki a kúpott.Szeretném segítségét kérni,valóban szükséges az antibiotikum vagy inkább még várjak vele?Közösségbe nem jár,egy kis létszámú lakótelepen élünk vidéken,valójában pár napja megnövekedett a torok-mandulagyulladásos betegek száma felnőtt illetve gyerekek körében,vírusos vagy bakteriális torokgyulladás a jellemző most?Tudom látatlanban nehéz megállapítani melyik fertőzésbe tartozhat most,ezért is írtam le részletesen a tüneteket, vírusos nem szívesen terhelném meg antibiotikummal a kis szervezetét még.Másik kérdésem mégis el kell kezdeni az antibiotikumot adhatom mellé neki a normaflort illetve juvital probiotikumos immunerősítőt kettőt együtt?Tisztelettel köszönöm segítségét Christina
Tisztelt Christina !



Látatlanban tényleg nem lehet megmondani, szükséges-e antibiotikum. Szabadságom miatt most jutottam a válaszadáshoz, kislánya remélhetőleg már panaszmentes. Ha egy nap alatt láztalanná vált, kisebb a bakteriális eredetű mandulagyulladás esélye.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tiszteld Doktor Úr! 18éves vagyok. Kiskorom óta légzési problémákkal küzdök, emellett nagyon elviselhetetlen (számomra is!!!!) az orrhangom. A fülfájás is gyakori. Voltam már fül-orr gégésznél, orrspray-t ajánlott, ami nem nagyon volt hatásos.Kérem mihamarabbi tanácsát. .

Nagyon Köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő !



Első lépés az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat, amennyiben szükséges orrmelléküreg CT-vel és allergiavizsgálattal kiegészítve. Ennek alapján lehet meghatározni a legmegfelelőbb kezelést.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!



A fülzúgásommal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni! 25 éves vagyok,és körülbelül 3éve van fülzúgásom, és fejnyomás érzetem!Az egész egy allergiás időszakban kezdődött, elkezdtem használni az avamys orrsprayt,mivel allergiás vagyok sokmindenre, és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy zúg a bal fülem..néha erősebben, néha kevésbé...legtöbbször mikor lefeküdtem aludni, volt,hogy elmúlt, de mikor elkezdtem helyezkedni, újra elkezdte...olyan érzés mintha valami préselné össze a fejem( de ez sem mindig van) és sokszor pulzálóan hallom a fülemben a zúgást.mint ahogyan a szívem ver...persze a zúgás folyamatos, de közben pulzál is! Volt hogy elmúlt fél évre...ezért nem is nagyon érdekelt majd visszajött elmúlt 2hónapra...megint visszajött...és most megint régóta vagy egy éve zúg...kb nemrég 2-3 hétre teljesen elmúlt....és most megint szenvedek! Fül-orr gégész kimosta a fülem...megvizsgált azt mondta semmi bajom, röntgent csináltak a nyakamról..kiegyenesedett nyaki lordosisom van, és egy kicsit be vannak szűkülve a csigolyáim között...ennyit tudok csak mondani!Nem tudom, hogy ez valaha elmúlhat-e de megkeseríti az életemet...sokszor bedugom az ujjam és úgy tudok csak elaludni...:( Nem tudom hogy ezt okozhatta e az orrspray, vagy a rossz testtartás ami által elmozdultak a csigolyáim, vagy egy érszűkület...fogalmam sincs! Kérem segítsenek...mert ezt már nem bírom!

Várom válaszukat!

Tisztelettel.: Fatime
Tisztelt Fatime !



Különböző okok állhatnak a fülzúgás hátterében. A kiváltó ok meghatározása után lehet a legmegfelelőbb kezelést meghatározni, sok esetben azonban nem tudjuk megmondani, mi áll a háttérben.

Fül-orr-gégészeti és műszeres hallásvizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztelt Szakértő!

Kisfiam 7 hónapos, choanalis atresiával született, teljes csontos elzáródással, emiatt születésekor azonnal gégekanült kapott. Áprilisban megműtötték az orrát, a tágító is kikerült onnan 6 hete, az orrán veszi a levegőt, ha a kanül kicsit elzáródik, nincs benne váladékpangás. A kérdésem az lenne, a kanül dugózását Ön szerint mikor lehetne elkezdeni? Ha a dugózásnál zavartalanul veszi a levegőt, a kanül eltávolítható? (A kanül behelyezésének csak ez volt az oka, semmilyen más rendellenesség nem volt.) A műtét óta eltelt 3 hónap, kell még attól tartani hogy összeforr a csont? Tudnának ezekben segíteni? Szívesen elmennénk Önökhöz, ha igen. Köszönettel, Sznagyik Bernadett
Tisztelt Sznagyik Bernadett !



Kérdéseire választ csak vizsgálat után lehet adni. Ez olyan speciális műtét, amelyet csak gyermek fül-orr-gégészeti centrumokban végeznek, feltehetően kisfiát is ezek egyikében kezelik.

Az operáló orvos látja a gyógyulás folyamatát, ő tudja eldönteni a további lépéseket.

Azt javaslom, vele beszélje meg a további teendőket.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Dr.Úr!



2,5 éves kisfiam állandó nyálfolyással ,,küzd"! Mind a 20 foga kint van elég régen! Időjárástól függ a nyálfolyása mennyisége a hűvösebb időkben fokozódik! 2 szakember is látta már és orrmandula nagyobbodás miatt operációt javasoltak,ha betöltjük a 3. évet! Olyan kérdésem lenne,hogy esetleg ezt az operációt el lehetne e kerülni valami úton módon? Válaszát előre is köszönöm! Üdv. Adrienn
Tisztelt Adrienn !



Nyitott szájú légzés mellett valóban fokozódhat a nyálfolyás, ezen segíthet az orrmandula eltávolítása. Megnagyobbodott orrmandula hátterében gyakran allergia áll, ezért a tervezett műtét előtt célszerű allergiavizsgálatot végezni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr.Nő/Úr! Az lenne a kérdésem, hogy az 1 hónapos kisfiamnál az újszülött kori TEOAE hallásvizsgálat sikertelen eredményt hozott, és az azt követő 1 hónapos kori TEOAE vizsgálat sem lett jó.

A helyi doktor megvizsgálta ( ép hallójárat és dobhártya ) és azt mondta hogy semmi gond és várjunk a gyermek 3 hónapos koráig, mert odáig kialakulhat a hallás, viszont olvastam hogy ha az eredmények nem jók, akkor minél előbb további vizsgálatok szükségesek.Egyikünk családjában sem volt ilyen örökletes probléma.Tehát a kérdésem az lenne,hogy tényleg várjunk, vagy vigyük el más vizsgálatra és az milyen vizsgálat legyen? Várom válaszát és előre is köszönöm. Aggódó szülők...
Tisztelt Aggódó Szülők !



A kötelező csecsemőkori hallásszűrés születéskor, 1,3, és 6 hónapos korban történik. Egy éves kor alatt nincs kezelési lehetőség, mindenképpen érdemes megvárni a következő, 3 hónapos OAE kontrollt. Ha ez is eltérést mutat, kérjenek beutalót a lakóhelyük szerinti gyermek audiológiai központba.

A korai diagnózis az 1-2 éves kort, a beszédfejlődés szempontjából fontos időszakot jelenti.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr Úr!Kérdésem 7 éves kislányom bal füle és tarkó tájékán 2 borsónyi nagyságú csomó keletkezett egyik napról a másikra!Háziorvos szerint vagy a macskakarmolás, ami 4 nappal azelőtt történt, de valószínűbbnek tartotta a rovarcsípést ami előtte való napokban 3 is volt!fenistilt, diclofenac,nurofent kapott!Semmi tünete nem volt a lánynak /láz, torokfájás stb/!A csomók nem kisebbednek és nem változnak!Ön mit gondol mi baj lehet és hova vigyem még orvoshoz? Esetleg önökhöz??? Laborja jó volt!Válaszát előre is köszönöm!Tiszteletem!
Tisztelt Érdeklődő !



Lehet megnagyobbodott nyirokcsomó, de pontos választ csak vizsgálat után lehetne adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Nem múló torokfájás: ezek lehetnek a háttérben

Nem múló torokfájás: ezek lehetnek a háttérben

Hetek óta torokfájással küzd, a fájdalomcsillapító és a torokfertőtlenítő tabletta sem használ? A krónikus torokfájás hátterében álló lehetséges kiváltó okokat dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

További részletek
Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink