Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelet Doktornő / doktor Úr! 6 éves kisfiamnak már 2 éve kivették az orrmanduláját és 3szor felszúrták a fülét mikor megfázik egyből a fülére húzodik. Az ovónők javaslatára hallásvizsgálatra(edukid)vittük ahol megállapításra került, hogy a belső fül még nem károsodott, de nincs elég levegő a dobhártya mögött. Kezelő orvosunk reflux vizsgálatra küldött ami egy 24órás ph mérés lenne. Ettől én nagyon félek. Azt szeretném kérdezni, hogy önök mit javasolnának? Elnézést ha valamit nem megfelelő megfogalmazásban írtam. Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelt Érdelkődő !



Valóban felmerül refluxbetegség a hututos jellegű halláscsökkenés hátterében. Nem szükséges minden estben nyelőcső pH mérés, főleg kisgyermekkorban. Gyermek gastroenterológiai vizsgálatot javasolok. Általában a panaszok alapján beállítják a megfeleleő terápiát és a további teendő a kezelés eredményétől függ.

A vizsgálat egyébként nem fájdalmas,de nem is kifejezetten kellemes. Egy orron át bevezetett vékony szonda méri a nyelőcső savasságát 24 órán keresztül.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tísztelt Doktor úr / nő!

Kérném véleményét , 4 éves fiamnál halláskárosodást találtak! Ezért gyomortükrözést javasolnak! Ön szerint van értelme egy ekkora traumának kitenni a fiamat? Vagy van más humánusabb?

Köszönettel mészáros emi
Tisztelt Mészáros Emi!



Nem világos, hogy mi indokolná a gyomortükrözést. Amennyiben hurutos jellegű, vezetéses halláscsökkenése van, felmerül a háttérben álló refluxbetegség, de 4 éves korban ez nem indokol gyomortükrözést. Nem egészen értem. Pontos választ csak vizsgálat és az eddigi leletek átnézése után tudnék adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos



Tisztelt Doktornő / Doktor Úr



Már fél éve küzdök a problémámmal. A múlt héten a fül-orr-gégészeten a Doktornő azt mondta, hogy a garatmanduláim nagyok, törmelékes genny ürül belőlük. Nem volt különösebb panaszom. Télen kicsit többet voltam megfázva, meg fáj a torkom, de nem mentem vele orvoshoz, csak itthon kezelgettem magam homeopátiás szerekkel, meg gyógynövényekkel. Elég nehezen sikerül kilábalnom. Aztán még néha éreztem, mintha valami lenne a torkomban, amit nem bírok lenyelni, de felköhögni se. Nem foglalkoztam vele. Talán visszagondolva, a megfázásokkal egyidejűleg decemberben bedagadt a 2.3. lábujjam, és utána lábfejem, nyomásra érzékeny, voltam vele fizikoterápián, lézerterápián, szedtem rantudil fortet, rheosolont, de nem múlt el. már a hüvelykujjam is fáj, és a térdem, meg a csípőm is. A kérdésem az lenne, hogy a krónikus mandulagyulladás okozhat izületi jellegű problémát? A vérsüllyedésem 50, az ASO : 200. A fül-orr-gégész dokinő azt mondta, hogy ez lehet góc, ezért valszínű, ha nem találnak más gócot, meg kellene műteni. Ön szerint nincs más lehetőség? Ha terhesség alatt jön elő ez a probléma, okozhat bajt a magzatnál? Nagyon köszönöm a választ.

Krisztina
Tisztelt Krisztina !



Teljesen egyetértek az Önt vizsgáló kolleganővel. Valóban lehet góc, de nincs olyan vizsgálat, ami ezt teljes bizonyossággal igazolná. A haszon- kockázat alapos mérlegelése után lehet a műtét mellett vagy ellee dönteni.

Terhesség alatt már egy egyszrú mandulagyulladás is gond, mivel a gyógyszerek nagy része káros a magzatra.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Szeretnék Öntől tájékoztatást kérni, orr dugulásom okára. Allergia vizsgálaton pár évvel ezelőtt voltam, évszaktól függően rengeteget tüsszögök. A vizsgálat eredménye, minimális parlagfű allergiát mutatott ki, akkor azt mondták, hogy valószínű por és poratka allergiám van. Mostanra viszont már változott a helyzet, gyakori orrdugulásom van, ami úgymond váladék nélküli és száraznak érzem. Otrivin orrspray-t használok az megszűnteti az orrdugulásom, minden éjjel felriadok, hogy nem kapok levegőt az orromon, viszont az orrspray pár perc múlva segít, tisztában vagyok vele, hogy azt sem ajánlatos hosszútávon használni az orrnyálkahártya miatt, de nélküle nem tudok létezni. Stérimar orrspray-t is próbáltam, annál viszont változást nem tapasztalok. Lehetséges, hogy orrsövényferdülésem vagy polipom van? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő !



Természetesen bármilyen anatómiai eltérés, gyulladás elképzelhető, de erre csak vizsgálat után lehet választ adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktor! A fiam 7 éves, beszédfejlődése elmaradott a koránál. Hamar észrevettük a problémát, 2 éves korától mozgásfejlesztésekre járt, 3 éves korától intenzív logopédiai óvodába, ahol komplexen megkapta mind a napi szintű logopédiát és számos mozgásfejlesztő terápiát. Éves szinten jártunk hallásvizsgálatra, ahol semmilyen eltérést nem találtak nála. Annyi volt köztudott, hogy azokban az időszakokban, amikor gyakoriak a megbetegedések, sokszor tapadt le az arcüregében a váladék, ilyenkor a hallása is romlott. Ezt folyamatos orrszívással, orrcseppekkel, infralámpázással, ritkán gőzöléssel kezeltük. A beszéde folyamatosan fejlődött, de az artikulációjában és az ehhez kapcsolódó területeken sok elmaradást mutat még, ezért szeptembertől logopédiai osztályba megy. És most jön a kérdés. Pár hete kezdte el mondani, hogy alkalmanként hall egy kattanást a fülében, miután jobban hall. Ez az állapot nem tart sokáig, rövid időn belül visszatér a hallása az eredeti állapotba. Azt is mondta, hogy ez ásítás után is előfordul. Elmondása szerint ő mindig is csak ennyire hallott, csak most jött rá, hogy jobban is lehet hallani, hiszen a kattanások csak pár hete kezdődtek. A kattanások óta megint voltunk fül-orr-gégészeten, hallásvizsgálaton, de nem találtak nála eltérést. Mit tegyünk? Fontosnak tartanám helyre állítani a hallását ahhoz, hogy a beszéde teljesen rendbe jöjjön. Örülök, hogy kiderült, hogy tud jobban is hallani, de annak nem, hogy 7 év után. Mit javasol, mit tegyünk? Előre is köszönöm a válaszát: Kökényessy Katalin
Tisztelt Kökényessy Katalin !



A " kattanás" a fülkürt megnyílását jelenti. Kisfiának feltehetően visszatérő fülkürthurut okozza a panaszait. Ennek hátterében több ok, pl. allergia, ennek következtében orrmelléküreg gyulladás, savas reflux, esetleg megnagyobbodott orrmandula állahat. Első feladat a kiváltó ok pontos tisztázása.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

3 éves lányom kb. március óta küzd a megfázással, orra bedugulva, hol folyik, hol nem; többször volt már antibiotikumos kúrán, plusz állandó orrszívás, fülén utóbbi időben melegítő sapka, éjszakánként iszonyatosan horkol, illetve megfigyeltük, hogy kb. 1 1/2 hónapja nem jól hall. Most voltunk gyerek szakrendelésen, ott a diagnózis: orrmandula nagy, garatmandula hatalmas!!! Nagy valószínűséggel műtétre lesz szükség a közeljövőben, az orrmandulát kiveszik, fülét (altatásban, műtét közben, felszúrják), valamint azt tervezik, hogy a garatmandulából is lecsippentenek egy keveset. Ez utóbbival kapcsolatban lenne a kérdésem:

szükséges beavatkozás ez? Úgy tudom, nem veszélytelen (= annyi rosszat hall az ember erről, ergo lásd orvosi műhibák gyermekek esetében....). Mikor vehetik ki a garatmandulát legkorábban teljes biztonsággal??

Várom megtisztelő válaszát!

üdvözlettel, Krisztián

Tisztelt Krisztián !



Levelében a garatmandula megkisebbítése, nem teljes eltávolítása szerepel. Igy a mandula immunfunkciója megmarad.

Valóban, minden beavatkozásnak van rizikója. A várható haszon és a kockázat gondos mérlegelése minden orvosi ténykedés alapja. Az orrmandula eltávolítás valamint az altatás is jelent kockázatot. Ezzel együtt elvégezve, ha mindenképpen szükséges, a speciális technikával végzett garatmandula kisebbítés viszonylag kevés plusz rizikót jelent. Kérdés, hogy az egyetlen megoldást a műtét jelenti-e. Erre pontos választ csak vizsgálat után lehetne adni. Amennyiben eddig nem történt, allergiavizsgálat leginkább tejfehérje irányában mindenképpen indokolt.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Pár hete volt egy vírusos megbetegedésem, kis torokfájás, gyengeség, fejfájás. Ez elmúlt, és rá pár hétre erős homloktáji fejfájásom, valamint enyhe arc és fülfájásom lett, néha jobban néha kevésbé fáj.Nincs lázam, hőemelkedésem. Sajnos az utóbbi években többször voltak ilyen panaszaim és ilyenkor hetekig fáj a homlokom és a fájdalomcsillapító csak ideiglenesen használ. Érdeklődnék, hogy miként lehetne kivizsgáltatni, hogy valóban "rendszeres" homloküreg gyulladásom van-e, a 3D CT megoldás lehet ilyen esetben? Az infralámpázás elegendő, vagy más gyógymódra is szükség lehet?

Nagyon köszönöm,

Zita
Kedve Zita !



Panaszai hátterében nem kizárt az idült orrmelléküreg gyulladás, amely visszatérően heveny tüneteket is okoz. Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján dönthető el, hogy szükséges-e a CT vizsgálat.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

28 éves nő vagyok.Azzal a problémával fordulok Önökhöz,hogy évente többször visszatérő mandulagyulladásom van.Emellett pedig szinte rendszeresen fehér foltok vannak a mandulámon,amiknek sárgás,kemény az állaguk és nagyon kellemetlen az szaguk.Mind a visszatérő mandulagyulladás,mind pedig a foltok a mandulámon nagyon zavaróak számomra és félek,hogy nehogy valami szövődménye legyen a gyulladásoknak.A segítségüket kérem,hogy ilyen esetben indokolt a mandula kivétele,vagy mit javasolnak Önök?Várom szíves válaszukat!Köszönettel:Németh Erika
Tisztelt Németh Erika !



Leírása alapján valóban a garatmandulák eltávolítása a megoldás, de biztos vélemény csak vizsgálat alapján adható.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

5 és fél éves kislányomnál 2 éve végzett allergia teszt fűfélékre 4x-es pozitivitást mutatott. Tavaly, illetve az idén is a jó idő beköszöntével kötőhártya gyulladás alakult ki, mindkét szemén, állítólag az allergia miatt. A tünetek jelentkezését követően szemfájdalom és vörösség volt a jellemző. Kapott rá allergia elleni, illetve antibiotikus szemcseppet, így a fájdalom megszűnt. Allergia elleni cseppet azóta is kapja, antibiotikus leállt. Allergiával kapcsolatban egyéb tünete, panasza nincs (napjában max. egyszer fújja az orrát, tüsszentések sem gyakoriak), csapadékos időben, párásabb levegőn feltisztul a szeme. Azonban egy hete háziorvosunk orrmelléküreg röntgenre küldte, az eredmény a következő: "A jobb sin. max. és a jobb oldali rostasejtek légtartalma kissé csökkent. Az arcüregek fala mentén főleg jobb oldalon nyálkahártya duzzanat látható. Az orrüreg vetületében is az alsó harmadban nyálkahártya megvastagodás látszik."

A kislánynak nem fáj kopogtatásra sem az arcürege (eddig sem fájt), láza sincs és nem is volt. Most orrspray-t adok neki még pár napig, s vége. Valóban rendben lesz ettől a kezeléstől, illetve elegendő? Esetleg forduljak szakemberhez, további kezelés céljából?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



A röntgenen leírt eltérés az allergiás orr-orrmelléküreg nyálkahártya duzzanatba belefér. Megfeleleő kezelés mellett az orrüreg akadálytalan szellőzése után helyreáll a normál állapot. Célszerű lenne megfelelő, allergiában hatásos orrsprayt használni. Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Hosszú távon az immunterápia jelenthet megoldást.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor No/Doktor Ur! Tobb leguti megbetegedes utan iden Marcius kozepen eros nyaki fajdalom ( merev nyak egy napig) allt be. Majd a bal oldalon hatul duzzanat amibol nyirokcsomo keletkezett. Nyaki rongen tobb nyirokcsomot mutatott. Eredmenyeim: apiracios citologia: reaktiv nyirokcsomo, orrvaladek positiv staphylococcus, arcureg nyalkahartyaja kisse megvastagodott ( rongen). CT holnapi napon. Tunetek: nyaki izom huzodas, nyirokcsomok a nyakon es egyik honajban ( mammographia negativ, 2 nyirokcsomo ket eve ott van, most duzzatabb erzekenyebb), fejem bubjan erzekenyseg egyik oldalon. Problema 2,5 honapja fenn all, es nyak fajdalmas, huzodik. Eddigi kezeles: antibiotikumos orrcsepp es egy 5 napos Dalacin antibiotikum kura (ami hatasosnak tunt de nem elegnek). Egy honappal ezelott augmentin antibiotikum es non stereoid gyogyszerek nem segitettek. Dalacin hatasara hoemelkedes elmult. Vervetel: feherversejt szam normalis, lymphocita normal ertek alacsony hatara. Felek hogy az egeszet a staphylococcus okozza es 2,5 honap alatt a veraramba bekerulve tobb problemat okoz majd. Laszlo Korhaz specialis vervetel eredmenyekre varunk meg virus, valoszinuleg bakterium es immunologiai vizsgalatok. Segitseget kernem! Teljesen tanacstalan vagyok es a tunetek nem mulnak, faradekony is vagyok. Ugy gondolom a megoldast ful orr gegeszeti oldalon kell keresnem esetleg klinikajukon. Varom mielobbi valasztat. Nagyon koszonom. Udvozlettel Field Edina
Tisztelt Field Edina !



Elhúzódó panaszai miatt alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Amennyiben az említett CT orrmelléküreg CT lesz, fontos a CD megtekintése + a László Kh-ban elkészülő leletek átnézése.

Mindezek birtokában lehet véleményt mondani a javasolt kezelésről esetleg további szükséges vizsgálatokról.





Üdvözlettel:



dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

Hírek

A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek
Gombócérzés a torokban: ez az 5 leggyakoribb oka

Gombócérzés a torokban: ez az 5 leggyakoribb oka

Mintha gombóc lenne a torkomban – mondjuk gyakran, de valójában nem látunk vagy tapintunk semmit. Ha a kellemetlen érzés nem szűnik, javasolt orvoshoz fordulni, ugyanis a zavaró tünet komoly egészségügyi problémákra is figyelmeztethet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy mi állhat a globus szindróma hátterében.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink