Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr!19 éves vagyok és már 1 és fél éve lassan hogy olyan problémám van az orrommal,hogy az orrom bal fele belülről viszket. De csak a bal fele! Amikor előjön ez a viszketés,olyankor nagyon sokat tüsszögök,fújnom kell az orrom, úgy érzem mintha belülről megduzzadna valami az orromban a szemeim olyankor kicsit begyulladnak és nagyon érzékenyek az erős fényre.Hála égnek ez nem történik minden nap, de elég gyakran elkap ez a kellemetlenség.Már voltam alergologusnál,több vizsgálatot csinált megállapította hogy nem vagyok semmire alergiás! Már töbször voltam fül orr gégésznél, sok fajta orrsprayt,sós vizet,viszketés ellen csöppeket kipróbáltam de úgy veszem észre hogy nem igazán segítenek.Az orvos elküldött már műtétre is ún. turbinoplasticára amire el is mentem, de azóta is előjön ez a kellemtlenség.Az orvosom azt mondja minden rendben az orromban! De akkor mi lehet a baj? :( Szeretném kikérni az ön véleményét, hogy ilyen esetben mi a teendő még? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő!

Panasza hátterében nem kizárt az V. agyideg nem teljesen típusos neuralgiája (Trigeminus neuralgia), az idegszál fokozott érzékenysége. Ez a betegség általában fájdalommal is jár, de ritkán ilyen formában is előfordulhat. Gyógyszeres kezelés segíthet.
Kérdésére pontos választ természetesen csak vizsgálat után lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr!
4-5 évvel ezelőtt fülzúgásom kezdődött a bal fülemben ami aztán helyreállt egy elviselhető szintre amit én is megszoktam. 1 héttel ezelőtt elkezdtem napi 20 mg roaccutan tabletta szedését (isotretinoin) a bőrpanaszaim miatt, és rögtön a második tabletta beszedése után tapasztaltam hogy a régi fülzúgásom felerősödött a bal fülemben és nagyon hangos magas frekvenciájú sípolást hallok. Ezzel egyidejűleg enyhe nyomást érzek néha a fülemben, teltségérzetet és néha kicsit fáj is, valamint mintha nedves folyadék lenne belül. Ön szerint a roaccutan idézhette elő a panaszaimat, vagy egy egyszerű gyulladásról van szó ami után a fülzúgás is spontán elmúlna? Hagyjam abba a gyógyszer szedését? Ha csak egy gyulladás lenne, a rendeződése után elmúlhat a zúgás vagy tartós marad mostmár? Találkozott a praxisában hasonló esettel? Válaszait előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
V. Mihály
Tisztelt V. Mihály !

A-vitamin készítmény szedését követően nem találkoztam ilyen mellékhatással, de semmi sem kizárt.
A Roaccutan rendkívül ritkán fellépő mellékhatásai között szerepel az agynyomás, igy a belsőfül nyomásának emelkedése, ami okozhat ilyen jellegű panaszokat.
Elsőként fülészeti vizsgálatot javasolok, hogy más ok nem áll-e a háttérben.
Egyéb, korábban is fellálló ok pl. emelkedett vérzsírszint és a gyógyszer együttes hatása is okozhaja a panaszt.

Amannyiben fülészeti ok nem igazolható, javaslom, hogy a gyógyszert felíró kollegával beszélje meg a Roaccutan szedésének átmeneti kihagyását.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Dr.Nő! 4,5 éves kislányomnak nagyon gyakran eldugul az orra, bedagad a torka és véres-zöldes váladék jön az orrából és köhög is. 1 hete fejeztük be az antibiotikumos injekciós kezelést és most ismét visszaesett. Ez egészen 5 hetes korában kezdődött, középfülgyulladással. Azóta 2-3 havonta begyullad a torka és az orrmelléküreg, vagy arcüreg (nem is tudom már melyik). Számtalan orvosnál voltunk már. Mindenik különbnél különb antibiotikumokat ír fel. Egyik azt mondja, hogy bakteriális, másik azt mondja, hogy majd kinövi, a harmadik azt mondja, hogy csak immunrendszert kell erősíteni, azt is mondták, hogy polipja van és ki kell venni, másik orvos azt mondja, hogy egyáltalán nem szabad kivenni. Általában nem jár lázzal, de ha igen, akkor 39 fok körül van, de ez nem jellemző. Nagyon el vagyok keseredve, mert most már teljesen tehetetlennek érzem magam. Szeretném kikérni az ön véleményét is. Előre is köszönöm: K.Anna
Tisztelt K. Anna !

Kislánya esetében több ok is állhat a háttérben. Allergiavizsgálat (légúti és táplálék, főleg tejfehérje vizsgálata) mindenképpen indokolt. Emellett felmerül a refluxbetegség is.
Ha egyik sem igazolódik, akkor is több lehetőség van a kezelésre és amennyiben indokolt, felmerül az ormandula eltávolítása.
Kérdésére pontosabb választ csak vizsgálat után lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Dr.Nő/Dr. Úr !
Kislányom 3.5 éves, szeptember óta óvodába jár. Október óta visszatérő orrfolyás ( sárgás-zöldes váladék ), köhögés jelentkezik. 2x volt hörghurutja, melyre Ventolin spray-t kapott. Szedett már Aktil duo, Cefzil, Sumamed anribiotikumot, de 2-3 nap múlva ismét jelentkeznek a panaszai.Szeretném megkérdezni, hogy ennek a hátterében nem-e állhat allergia ? Önöknél van ilyen lehetőség kivizsgálásra ? Óvoda kezdés előtt nem volt beteges.
Köszönettel: M. Csilla
Tisztelt M. Csilla !

Kislánya panaszainak hátterében állhat allergia, de nem kizárt a közösségbe kerüléskor gyakran kialakuló, ismételt légúti hurut.
A Budai Allergiaközpontban lehetőség van kisgyermekek kivizsglására. Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok, emellett indokolt a légúti valamint táplálék (pl. tejfehérje) allergia vizsgálata.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Dr. Nő/Dr. Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy a jobb oldali garatmandulám jelentősen meg van nagyobbodva(amit látok a tükörből,abból arra következtetek,hogy kb 1,5 cm-es)április óta.Ezen kívül van egy kicsi nyelési nehézség,illetve fáj minden nap,még ha nem is túlzottan.Mitől lehet ez az egyoldali megnagyoboddás ennyi ideje?Netán valami daganatos megbetegedés?Ha lenne egy (magán)MR felvételem erről a területről,akkor előbbre lennék a diagnózist illetően?Ugyanis nagyon félek,hogy rákom van,pedig csak 18 éves vagyok,de mint tudjuk a rák nem mindig életkor függő sajnos.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Kovács Adrienn
Tisztelt Kovács Adrienn !

Tünete hátterében inkább idült gyulladás állhat, de kérdésére választ természetesen csak vizsgálat alapján lehet adni. Ezután lehet eldönteni, hogy milyen további kivizsgálás szükséges pl. laborvizsgálat, ultharang esteleg MRI.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Dr, Nő/ Dr.Úr!

Édesanyám hetek óta fülzúgással, fülsistergéssel küzd. Volt fül-orr-gégészeti vizsgálaton, és hallásvizsgálaton is. Mindenhol mindent rendben találtak. Elküldte az ideggyógyász ér ultrahangra. Ott megállapították hogy nagyon minimális érszűkülete van a nyaki ereken. A dr.nő írt fel Betagen-t, és Cavinton-t. Ezen kívül bilobilt is szed. Nem igazán javult az állapota, hol erősebben hol gyengébben hallja. Volt kb.2nap, amikor viszont teljesen megszűnt a problémája. 20éves kora óta nyaki csigolya meszesedése van, ami nem okozott panaszt neki, fájdalmat szinte soha.Esetleg állhat ez a panasz a hátterében?
Köszönettel: Nagy Mária
Tisztelt Nagy Mária!

Fülzúgás hátterében több ok is állhat, köztük a belsőfül vérátáramlását befolyásoló nyakcsigolya meszesedés. Amennyiben ezt már korábbi vizsgálattal megállapították, javasolt a kezelése. Nyaki fizikorerápia, nyaki torna csökkentheti a panaszokat.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Szakértő!

6 hónapos gyermekemnél rövid nyelvfék miatt ún. frenulotomia történt. A beavatkozást követően az átlagosnál jobban vérzett (megítélésem szerint, ugyanis a rendelőből nem tudtunk kimenni az erős vérzés miatt, vissza kellett fektetni a vizsgáló ágyra a csecsemőt többször is. Az ismerős anyukák szerint azonban náluk ilyen nem történt a nyelvfék elcsípésekor, a vérzés náluk pillanatok alatt elállt...). A beavatkozást követően 1 hét múlva etetési problémák jelentkeztek, kanalas étkezésnél az étel nagy része kifolyik a szájából a csecsemőmnek (aki már kb. 3 hónapja szoktatva volt a kanalas étkezéshez!!!), minden kanálnál (1 kanál ételt kb. 3- szor teszem vissza a szájába, mert nagy része kifolyik a szájából). 2 hét múlva már azt tapasztaltam, hogy a nyelve oldal irányba elhúzódik, elgörbül. A nyelvét kinyújtani nem tudta korábban sem és a beavatkozás óta sem. 3. héten felkerestem egy fül-orr-gégészt (a nyelvfék elvágását gyermeksebész végezte), aki tájékoztatott arról (leletben rögzítve), hogy igen vaskos heggszövet van a nyelvcsúcs alatt a szájfenék elülső részén. Elmondta (ill. leletben leírta) továbbá, hogy mivel a hegesedés jelentősen megközelíti a nyálmirigyet, ezért jelenleg további beavatkozás nem jöhet szóba (szóbeli tájékoztatása szerint legkorábban 3 éves korban lehetséges plasztikai műtét altatásban, ami a gyermekem esetében elengedhetetlen lesz, leletben rögzítve csak a plasztikai beavatkozás szükségessége majd valamikor...).
Tudomásom szerint a nyelvfék elvágása egy egyszerű rutin beavatkozás, ezért érthetetlen számomra a jelenlegi helyzet (a fül-orr gégész is azt mondta, hogy ilyet még nem látott....). Az Ön meglátása szerint mitől alakulhatott így gyermekem esete? Befolyásolhatja ez akár a jövőben hátrányosan a táplálkozási képességét, illetve a beszédfejlődését?

Válaszát köszönöm!
Ildikó
Tisztelt Ildikó!

A nyelvfék átvágása valóban banális beavatkozás, melynek során a nyelv alatti feszülő nyálkahártyalebeny kerül átvágásra. Szövődmény nem szokott előfordulni.
Ez esetben nem kizárt a szokásostól eltétő anatómai helyzet, de látatlanban csak találgatni lehet. Igy arról sem lehet véleményt mondani, mi lehet a hosszabb távú következmény.
Kérdésére választ csak vizsgálat után lehetne adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Fül-Orr-Gége Központ!

Érdeklődnék,hogy hetek óta tartó fülzúgásnak milyen okai lehetnek?
Szeretném Önöket felkeresni melyik orvoshoz kérjek időpontot,aki tudna segíteni?

Köszönettel:

Rángli Kinga
Tisztelt Rángli Kinga !

Fülzúgás hátterében több különböző ok állhat, a banális fülkürt huruttól a hallóideg károsodásáig.
Fülészeti vizsgálat és a részletes kórtörténet ismerete alapján lehet eldönteni, hogy milyen irányban célszerű elkezdeni a kivizsgálást.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő! A problémám a következő lenne: Úgy kb. 2 éve tompa fejfájás, fáradság van rajtam, orrgyöktől homlokba kisugárzó irányú. A füll-orr gégész orrsövényműtétet javasolt, amit el is végzett, de a helyzet nem változott, igaz most már rendesen tudok levegőt venni, nem használok orrcseppet mert régebben évekig kellett.
Arckoponya CT-re vagyok bejegyezve december közepére, addig kérdezném, hogy milyen fájdalomcsillapítót szedjek (Flector port szoktam, de az nagyon álmosít)amíg tisztázódik a diagnózis. Esetleg gőzölés ajánlott-e, vagy a melegítés javasolt? Tengervizes oldatot használok, mert reggelente garatcsorgásom van, éjjel köhögök, de legjobban a homlokomban érzett nyomó fájdalom zavar.
Nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel: Gabriella
Tisztelt Gabriella!

Kérdésreire választ csak az orrmelléküreg CT birtokában lehet adni. Panaszai hátterében idült orrmelléküreg gyulladás merül fel.
A tengervizes orröblítés hasznos, a melegítés ilyenkor nem segít. Fájdalomcsillapító gyógyszerek használatát érdemes a minimális szükségesre csökkenteni és a készítményeket időnként váltogatni a lehetséges mellékhatások miatt.
Az orrüreg endoszkópos vizsgálata alapján lehet eldönteni, hogy a CT elkészültéig szükséges-e egyéb gyógyszeres kezelés, pl. gyulladáscsökkentő orrspray vagy antibiotikum.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy orrsövény műtét után meddig nem ajánlatos dohányozni? Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Érdeklődő !

Egyáltalán nem ajánlatos dohányozni :)
A műtéttel összefüggésben 2-3 hétig célszerű elkerülni minden légutakat irritáló okot, így a dohányfüstöt is.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?


További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok
