Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő !
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a torokmandula visszanőhet e?
Nekem 7 évesen vették ki a garatot is meg az orrmandulát is. Most 27 leszek. És a mandulám helyén tuti nőtt vissza valami mert az egyik oldalon szinte semmi nincs a másikon van. És most megint az az oldalon fáj a torkom a másikon nem. Eddig nem okozott gondot. Ha fájt a torkom akkor egy-két nap múlva már elmúlt . De most több napig fáj és decemberben antibiotikum hozta helyre. Gyerekként teljesen szét volt menve a mandulám mikor vették ki meg gennyes volt. Maradhatott ott valami ami miatt ez visszanőtt valamennyire ? Mit lehet ezzel kezdeni? Mert annyi antibiotikumot nem akarok szedni gyerekként azon éltem sajnos.Köszönöm segítségét.
Tisztelt Érdeklődő!

Az ormandula visszanőhet, a garatmandula nem. A gatratmandulát a tokja mentén egészben eltávolítjuk. Ha ott van, akkor a műtét után maradt ott annyi szövet, amely az ismételt gyulladások miatt megnagyobbodott. Amennyiben ismételten panaszt okoz, javasolt a műtéti eltávolítása.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm! Gyermek korom óta vannak fülproblémáim, amik közül a legnagyobb egy uszodai fertőzés miatt bekövetkezett csontelhalás az egyik hallócsontban. Ezt megoldotta az orvos a maradék két csont "átszerkesztésével", így stabilan hallok a műtét óta eltelt cirka 20 évbe. Dobhártyám viszont azóta perforált, valamint ritkán középfül-gyulladás is keseríti életemet. Ez amatőr zenészként nagyobb probléma, mint amúgy lenne, de az utóbbi hónapban már visszatérő. Ez előtt csak két alkalommal volt ilyen problémám (5 illetve 3 éve), de most januárban az antibiotikumos kezelés után február közepén újra kijött. Fájdalmaim nincsenek, a perforáció miatt könnyedén kifakad a folyadék. Szóba került a kórházban a dobhártya beültető műtét, de előbb a koponya fül mögötti üregét akarja felnyitni a doktor. A problémám a következő: az információ morzsákat harapófogóval kellett kihúznom a szakorvosból, de még így is csak annyira sikerült rájönnöm, hogy ez egy komolyabb műtét és hogy állja a TB.
Szeretném megkérdezni, mi a műtét neve, mekkora a kockázata (ha túl nagy, akkor azért el tudok éldegélni fülcseppel), mennyi lehet a lábadozási idő és utána tudok-e majd még zenélni, vagy nem ajánlott? Ezen kívül melyik intézményt ajánlja Budapesten, mert a jelenlegivel nem vagyok elégedett( 4 alkalommal 4 különböző orvossal találkoztam, akik egymásnak részben ellentmondó dolgokat mondtak nekem).
Válaszát előre is köszönöm.
Zoltán
Tisztelt Zoltán !

Leírása alapján idült középfülgyulladásban szenved, de pontos választ természetesen csak vizsgálat és eddigi leleteinek áttekintése után lehetne adni. Ez esetben a dobhártya pótlás nem jelent teljes megoldást, valóban szükséges a fül mögötti üreges csont műtéti feltárása. A műtét neve mastoidectomia + tympanoplasztika és finanszírozza a TB. A fülműtét előtt fontos tisztázni, hogy nincs-e idült orrmelléküreggyulladása. A rossz fülkürtműködés miatt gyakran ez áll a visszatérő fülpanaszok hátterében és a fülműtét csak ennek rendezése után javasolt.
Sikeres műtéti megoldás után jó lesz a hallása és megszűnik a visszatérő gyulladás.
Minden műtéti beavatkozásnak van kockázata. Konkrét esetben ezt az öszes információ alapján felállított műtéti terv birtokában lehet meghatározni és mérlegelni. A műtét elvégzéséhez kollegát is csak a teljes kép ismeretében lehet ajánlani.

üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Tanácsát szeretném kérni.
Ősz óta szinte folyamatosan meg vagyok fázva, orrdugulás, köhögés, torokfájás ismétlődik, kb. 2-3 hétig jól vagyok utána ismét 1-2 hétig beteg. 3 éves kisfiam 2013 nyár végén kezdte el a bölcsődét és ő is sokat náthás, ha Ő megbetegszik akkor engem mindig megfertőz. Korábban nem voltam ilyen gyakran beteg.
Mit tehetnék megelőzésképpen? Jelenleg 3-4 napja torokfájás (ez már múlóban van) és erős köhögés kínoz, fél éjszakákat alszom, mert sorozatban arra ébredek, hogy éjszaka bedugul az orrom, a garatomba csorog a váladék és megköhögtet. Sokáig szárazon köhögök, a könnyem is csorog a kíntól, a köhögőroham végén szakad fel egy kevés váladék, mire újra el tudnék aludni megint jön egy újabb köhögőroham. Ilyen esetben száraz köhögés elleni gyógyszert vagy köptetőt érdemes szedni? Ambroxol tbl-t próbáltam de nem vettem észre javulást, most Sinecodot próbáltam és ettől jobb lett.
Tanácsát előre is köszönöm szépen!

Judit
Tisztelt Judit!

Visszatérő panaszai hátterében állhat idült orrmelléküreg gyulladás. Fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet megtervezni a szükséges kivizsgálást, pl. CT, vagy az orrváladék baktérium vizsgálata. Ezután lehetséges a legmegfelelőbb kezelés megválasztása.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm! A nyakam és az állam találkozásánál 2,5 napja van egy búb (éppen középen). Első nap még fájt,ha megnyomkodtam, tegnap már nem. Halálra vagyok rémülve, hogy mi lehet ez. Orvoshoz 6 nap múlva tudok menni, akkorra kaptam időpontot. Köze lehet ahhoz, hogy 5 napja volt egy 2napig tartó lázas-megfázós betegségem? Vagy valami nagyon rossztól kell tartanom? Előre is köszönöm a válaszát! Lujzi
Tisztelt Lujzi!

Vizsgálat nélkül csak találgatni lehet. Ha pont középen van ,nam kizárt a nyaki ciszta. Diagnózist csak vizsgálat alapján lehet felállítani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!
2013.októberében csúnyán megfáztam.
Hőemelkedés, torokfájás, orrdugulás, rossz közérzet, fül fájás, véres-sárgás orrváladékozás, orrvérzés(rövid idegi tartó),fejfájás tüneteim voltak. A kezelő orvos Azibiot 500mg antibiotikumot írt fel, és a kezelés kiegészítéseként javasolta használjak tetszőlegesen választott orrspray-t, köptetőt stb.

A torok fájás elmúlt, viszont maradt fülhasogatás,gyakori orrvérzés(rövid idegi tartó) enyhe fejfájás, váladék csorgás hátul a garatnál, folyamatos torok köszörülési inger, erős fülviszketés belül, orrdugulás, éjszaka intenzív horkolás.
Próbáltam enyhíteni az orrdugulást vény nélkül kapható orrspray( Otrivin) használatával ami segített a duguláson.
Kontrollra mentem a kezelő orvoshoz, aki szakorvoshoz küldött tovább.
A LELET: 2014.01.23
Status Praesens:Mko.ép dh. Erezett orrnyh. Békés garat. Tons. facta. Jól mozgó, kissé szürkés hangszalagok.
Diagnózis Heveny orr-garatgyulladás{meghűlés}.Idült laryngitis
Terápia NASONEX 0,05%SZUSZPENZIÓS ADAGOLT ORRSPRAY 2X1-1 puff
Aero.5X (1x)

Az inhalálás és Nasonex (ami helyett Mometazon Sandoz-t kaptam a patikában) használat után sem javul továbbra is rekedt vagyok hasogat a fülem és gyakori torok köszörülési ingerem van.
A következő kontroll ma volt.
A LELET:
Statis Praesens St.idem.
Diagnózis Idült laryngitis
Terápia
Aero 5X
+ 5 inhalálás javasolt

Doktornő szerint tovább folytassam az inhalálást ahogy javasolták, annak ellenére hogy nem köhögök és köpet ill.hurut sem jön fel??
Mit javasol mit tegyek?

Üdvözlettel: Egy gégegyulladásos
Tisztelt " Gégegyulladásos" !

4 hónapja fennálló panasza hátterében az okot kellene megtalálni. Felmerül az orrmelléküregek idült gyulladása, a refluxbetegség. Eltávolított mandulák esetén gyakran elhúzódóbbak a légúti hurutok, mivel hiányzik a garatmandula szűrő funkciója.
A háttérben esetlegesen fennálló betegségek tisztázására fül-orr-gégészeti vizsgálat, orrendoszkópia, esetleg orrmelléküreg CT szükséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A véleményére lennék kíváncsi. Októberben néhány dudort vettem észre a garatmandulámon. Emellett piros is volt a mandulám. Háziorvos antibiotikumot írt fel. Nem volt javulás. Aztán Sztk fül-orr gégészeti rendelésre mentem, ahol azt mondták nincs ott semmi, nem kell vele foglalkozni. Mivel nem javult, továbbra is ott voltak a foltok, magánorvoshoz mentem. Kenetet vett, kiderült candida gombatelepek vannak ott. Kaptam ecsetelőt, és Fluxohexal, amitől nem múlt el, halványodott. Most újból ezeket kaptam, dupla adagban. Jelenleg a mandulám halványabban, de piros, nem fáj, és a gömböket is csak néha érzem nyeléskor. Az orvos szerint mindenféleképpen ki kell venni a mandulámat, mert akut mandulagyulladás okozza az állandó pirosságot. A kérdésem az, hogy várhatóan elmúlik e a mandulámról a candida ettől a kezeléstől, és hogy mindenféleképpen muszáj e kivenni a mandulát, amitől tartok nagyon. 38 éves vagyok.
Tisztelt Érdelkődő !

Ép immunrendszerű szervezetben a gombák akkor szaporodnak el, ha a normál baktériumflóra összetétele valamilyen okból megváltozik. Ezt a szájüreg- garat területén okozhatja pl. refluxbetegség, idült mandulagyulladás. Kérdésére pontos választ csak vizsgálat után lehet adni. Csak ekkor lehetne azt is megmondani, szükséges-e a mandulák eltávolítása.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktor úr/nő!
A 31 éves lányomnak kb. 2 éve először csak ritkábban,de az utóbbi 1/2 évben szinte állandósult a visszatérő orr-és fül bedugult érzése (nem náthás!),szinte naponta hőemelkedése van 37,1-37,5 között!A hőemelkedés alatt fokozottan érzi a fülében a nyomást és fájdalmat,leizzad,gyenge! éve infektológiai vizsgálat annyit mutatott ki,hogy átesett egy fertőzésen!Immunerősítőt kapott,eredménytelenül!A tüdőgyógyász véleménye szerint a rostasejtek elváltozásában lát problémát,de az orr-fül-gégész orvos nem foglalkozik vele!2013. decemberében garatleoltás eredménye: Staphyloccocus aureus (sok telep)!Antibiotikum szedése alatt,ill. szinte teljes szobafogság alatt (szabadság)a tünetek csökkentek,de az első szabadban töltött idő után azonnal jelentkeztek!Az egyáltalán hűvösnek nem mondható időben is az a panasza,hogy az orrán beszívott levegőt nagyon hidegnek érzi,utána jelentkezik is az orr-és fül dugulás!
Elnézést kérek,hogy ilyen hosszúra sikerült a probléma leírása!
Várom megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel!
Adél
Tisztelt Adél!

Kérdésére pontos választ csak vizsgálat alapján lehet adni. Endoszkópos orrüregi vizsgálat és orrmelléküreg CT segítségével lehet felállítani a diagnózist.
Leírása alapján valóban nem kizárt az idült rostasejtgyulladáa.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Cim !
Pár hete enyhe es bizonytalan fájdalmat érzek a torkom jobb oldalán a mandulám helyen ha levegőt veszek asitok
Nyerésre nem faj
Voltam gegeszeten de nem találtak semmit
Talán ide tartozik hogy fém allergiák van es ettől is vannak panaszaim bizsergea ego nyelv beverzesek a szajpadlason melyek hol elő jönnek es utána el múlnak
Ezek a panaszaim azóta vannak hogy a szamba került 2 titan implantatum fém hidakkal
Ezek nagyon zavaróak ezek a panaszok
Kérdésem az lenne mit lehetne tenni hogy enyhuljenek a panaszaim ?
Tisztelt Érdeklődő!

A Budai Allergiaközpontban Balogh Katalin főorvosnő foglalkozik fogászati anyagok okozta allergiával. Ez olyan speciális kérdés, amelyben javaslom, közvetlenül hozzá forduljon az info@allergiakozpont.hu címen

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Nő.Tudom,látatlanban nem lehet diagnosztizálni,azonban érdekelne a véleménye.A problémáim torokfájás,gyakori fejfájás,néha fülfájás,gombócérzet a torokban,ínygyulladás,enyhe zsibbadás a szájban,kis göb az ínyen,állkapocs fájdalom.A kérdésem,hogy ezen tüneteket összességében csak szájüregi/ gégerák okozhatja,vagy esetleg más is felmerülhet?Fogászaton voltam,ott azt mondták gócos fognak nincs ennyi tünete,bár vannak gyökérkezelendő fogaim.Beutalót kaptam panoráma rtgre.Van okom bizakodni hogy ezen tüneteket esetleg  valami más okozza és nem daganatos megbetegedés?
Válaszát előre is köszönöm szépen.Anett
Tisztelt Anett !

Mindenképpen bizakodjon ! :) Panaszai hátterében igen sok ok állhat.Az orrmelléküreg gyulladástól a refluxbetegségig széles a skála.
A diagnózis felállításához fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.
T. Cím,
December 20-án középfülgyulladást diagnosztizáltak nálam, amire egyből antibiotikus kezelést kaptam. A füldugulás azonnal elkezdődött. Ma 3 hete, hogy ezzel kapcsolatban nem változott semmi. Január elején visszamentem az orvoshoz, hogy nézze meg, azt mondta a gyulladás megszűnt, elvileg minden rendben van. EGy orrfúvásos művelettel próbálták kidugítani a fülemet, de nem ment. Azt javasolták használjak orrspray-t, sós melegítést tegyek rá és befogott orral, szájjal fújjak naponta 20x. Ezeket csináltam, de sajnos a dugulás továbbra sem szűnt meg. A fújásoknál hallom, hogy ropog, kattog a fül, de nem akar kidugulni.
Tudnának még ajánlani valamilyen megoldást, vagy lehet, hogy végleg így marad???
Üdvözlettel:Polgár Krisztina
Tisztelt Polgár Krisztina !

Remélhetőleg nem marad meg örökre a panasza. A fülkürthurut néha sokáig elhúzódhat, ha nem szűnik meg a kiváltó ok, leggyakrabban az orr / orrmelléküreg nyálkahártya gyulladása. A leirt kezelések mind hasznosak. Amennyiben nem javul, endoszkópos orrüregi vizsgálat, szükség esetén orrmelléküreg CT indokolt.

Kérdésére pontos választ természetesen csak vizsgálat után lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?


További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok
