Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő! A férjemnek megállapították, hogy a nyelvcsapja megnyúlt. Minden ok nélkül, egyik napról a másikra. Ez nagyon zavarja őt a hétköznapi életében. Az orvos azt mondta, hogy meg kell kisebbíteni műtéti úton. Kérdésem, hogy mi okozhat ilyet? Önöknél végeznek e ilyen jellegű műtétet? Köszönettel Bartosné Judit
Tisztelt Bartosné Judit !



A nyelvcsap nyálkahártyával fedett, laza kötószövet-izom képlet. Nincs funkciója, nyugodtan eltávolítható, ha panaszt okoz. Hirtelen megnövekedését gyulladás vahgy allergiás oedema okozhatja, egyébként magától nem nő meg. Az elképzelhető, hogy korábban is megnyult volt és most még ehhez jött valamilyen okból egy duzzanat. Ha gyulladás vagy allergia az ok, akkor azt kell kezelni.

A Budai Alleegiaközpontban ambuláns ellátást végzünk, így nincs lehetőség műtétre. A beavatkozás bármelyik fül-orr-gége osztályon elvégezhető.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Üdvözlöm.S. Zsuzsa vagyok. Szeretném megkérdezni,hogy mit tegyek mert sajnos éjszaka nagyon horkolok és ez már majdnem kapcsolatom rovására megy. Már sok mindent kipróbáltam, de sajnos csak időleges a hatása. Kérném önt adjon nekem tanácsot mit tudnék tenni. Köszönöm és várom válaszát. Üdvözlettel. S. Zsuzsa
Tisztelt S. Zsuzsa !



A horkolás hátterében több ok, többek között az orr-garat területén fennálló gyulladás, anatómiai eltérés állhat.

Elsőként fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ezután amennyiben szükséges, alváskivizsgálás indokolt.

Részletes információt www.sleepcenter.hu oldalunkon talál.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő! Nem rég megállapítottak nálam otosclerosis-t s érdekelne, van-e bármi, amire ilyenkor érdemes odafigyelni, hogy kevésbé gyorsan romoljon az állapot: például hideg - meleg ellen védeni a fület; odafigyelni, hogy ne menjen víz a fülbe; egyes ételek kerülése, más ételek gyakoribb fogyasztása; hangos helyen füldugó használata, stb. Válaszát előre is köszönöm, Zsófi
Tisztelt Zsófi !



Az otosclerotikus folyamat előrehaladását sajnos nem tudjuk befolyásolni.

Ettől függetlenül célszerű az egyéb halláscsökeknéshez vezető okokat - az erős zajt, az elhúzódó felsőlégúti hurutot -elkerülni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Szakértő!



Tanácsát szeretném kérni. Tavaly márciusban derült ki, hogy allergiás vagyok. A tüneteim a következőek voltak: teljes orrdugulás (nátha nélkül), fülpattogás, torokkaparás, fejfájás, valamint az egyik szemem is begyulladt. Elmentem szemészetre majd a fülorrgégészetre is, ahol megállapították, hogy allergiás eredetű a bajom. Kaptam Azomyr tablettát és Awamys orrsprayt.



A gyógyszer elfogyott, a tünetek pedig visszatértek, majd bal oldali arcüreggyulladásom lett a végén, és megint újrakezdtem a gyógyszert az orvosom tanácsára. Augusztusban, a parlagfűszezon kellős közepén ismét arcüreggyulladásom lett, a gyógyszer szedése mellett. Ekkor kértem beutalót allergiatesztre, hogy megtudhassam mi okozza, de a Prick-teszt semmit sem mutatott ki.



Orvosom 3 havi gyógyszert felírt, ami lassan elfogy. A téli időszakban egyszer abbahagytam a szedést, hátha tünetmentes leszek, de sajnos jelentkeztek a panaszok, és egy felsőlégúti hurutos-torokfájásos betegségem lett, ami antibiotikumos kezelés hatására sem múlt el 3 hétig, majd mikor újrakezdtem az Azomyrt, pár nap alatt rendbe jöttem. Most megpróbáltam, hogy 2 naponta szedem csak, de a torokkaparás és az orrdugulás megint kezd visszatérni, tehát úgy tűnik, naponta szükségem van a gyógyszerre.



Kérdésem az lenne, hogy az Ön meglátása szerint a betegségem fül-orr-gégészeti, vagy inkább pulmonológiai/allergológiai hatáskörbe tartozik? Elköltöztem, így új orvoshoz kell mennem, és nem tudom eldönteni, hogy vajon milyen területhez is tartozik ez az allergiás megbetegedés.



Illetve még azt szeretném Öntől kérdezni, hogyha elfogy a gyógyszerem és addig nem sikerül receptet íratnom, lenne-e olyan vény nélkül kapható készítmény, ami hatékonyan helyettesítené az Azomyr tablettát?



Válaszát előre is nagyon köszönöm:

Bernadett
Tisztelt Barnadett !



Leírása alapján tünetei hátterében mind allergia mind orrmelléküreg gyulladás fennállhat.

Célszerű lenne ismételt, részletes allergiavizsgálattal meghatározni a kiváltó okot. Emellett orrendoszkópiával végzett fül-orr-gégészeti vizsgálat orrmelléküreg CT-vel kiegészítve tisztázhatja az orrmelléküregek állapotát. A vizsgálatok értékelése után lehet a legmegfelelőbb kezelést kiválasztani. Amennyiben lenne refluxbetegségre utaló tünete, az is hozzájárulhat a visszatérő felsőlégúti panaszokhoz.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr nő,Dr úr!

A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni,a páromnak gyerekkorában volt egy súlyos autóbalesete ( nagy sebességgel elütötték)hónapokat töltött korházban mert jó pár csontja összetört,szerencsére azóta felépült,de a baleset következményeképp az orvosok felhívták a figyelmét,hogy a balesettől a fülfolyadékába került levált csontdarab,ami valamikor ha úgy adódik elmozdul,és elkezd uszkálni a fülfolyadékában,aminek következményeképp,ilyenkor a legkisebb mozdulatra is,nagyon nagy szédülés,hányinger,akár folyamatos hányás,és rosszulét jön rá,egészen addig még ezek a csontdarabok ismét jó helyre nem uszkálnak,akkoriban (1989-ben) azt mondták,hogy ezzel együtt kell élni,mert nem igazán lehet vele orvosilag mit kezdeni,nem nagyon lehet mütéttel gyógyitani,kérdésem tehát az volna,hogy ennyi idő elteltével esetleg ön,önök tudnak-e valami segítséget nyújtani,vagy tudnak-e valakihez fordítani,aki ilyen jellegű sérülésben tud segítséget nyújtani? válaszukat elöre is nagyon szépen köszönöm ( megjegyezném én 2-éve vagyok a párommal,és mivel látom hogy ilyenkor mennyre szenved,ezért gondoltam,hogy próbálok érdeklődni,hogy ennyi év elteltével,esetlegesen lehet-e valahogy,akár mütéttel,vagy máshogy gyógyitani,ezt a sérülést)

Maradok Tisztelettel:Terék Zsolt!
Tisztelt Terék Zsolt !



Az orvosi technika sokat fejlődött az elmúlt 20 évben. Amennyiben még nem történt - és párjának visszatérően jelentkeznek tünetei- , koponya CT / MRI vizsgálat indokolt. Lehetőség van a belsőfül körüli csontozat nagy felbontású CT vizsgálatára is.

A képalkotó vizsgálatok előtt fülészeti kontroll szükséges.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
T.Dr.nő/Úr!

Nagymamámnak paracentésist csináltak, de javasolták az orr be fúvást politzerbalonnal is. Mennyi idő kell, hogy elteljen a két beavatkozás között? Köszönettel:K.Ágnes
Tisztelt K.Ágnes !



Általában rögtön a dobhártya bemetszése után el lehet kezdeni a fülkürt átfújását. Kivétel, ha heveny orr-orrmelléküreg folyamat áll fenn. Ezért kérdésére csak az orrüreg vizsgálata után lehet pontos választ adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!

Nem múló problémám kapcsán fordulok Önhöz.

5-10 éve alakult ki nálam egy nagy fokú hidegérzékenység a torkomban.

Először a jeges üdítőket, fagylaltot nem tudtam fogyasztani, rögtön berekedtem és begyulladt az egész torkom. Pár év múlva már a csapi hideg vizet sem lehetett meginnom. Sokat jártam orvoshoz, de igazából csak ideig óráig javultam. Most már ott tartok, hogy csak a meleg folyadékokat tudom meginni. Nem dohányzom, nem iszok alkoholt, szénsavas italokat, nincs reflux irritációm.

Söt már a téli hidegebb levegő miatt is állandóan be van gyulladva a torok myálkahártyám.

2012 áprilisa óta folyamatosan járok gégész orvosokhoz (szakrendelésre és magánrendelésekre is), de semmi eredmény.

Már talán nincs olyan gyógyszer amit ne írtak volna fel. UH vizsgálat sen tárt fel eltérést.

Találkozott-e már a praxisában ilyen jellegű tünetekkel és gyógyitható-e?

Esetleg milyen vizsgálatokat lenne szüséges még elvégezni?

Itt nálunk tanácstalanok úgy látom az orvosok a problémámmal.



Tisztelt Érdeklődő !



Kérdéséből nem derül ki, hogy megvan-e a mandulája. Ez fontos a lehetséges okok szempontjából.

Érdemes kizárni a háttérben esetleg fennálló orrmelléküreg gyulladást vagy allergiát. Előfordulhat a nyálkahártya immunitásában szerepet játszó immungobulin szintjének csökkenése.

Kérdésére pontos választ csak vizsgálat után lehet adni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
T. DR. Nő/Úr!





Már pár hónapja garatgyulladásom van,piros hólyag van a garatomon,égő érzés,torokszárazság,gombócérzés folyamatosan.A gégészeten írtak fel amoxicilint,mert kicsit ödémás volt a garat,amizől sajnos nem változott semmi. Ma voltam kontrolon,ahol azt mondta az orvos hogy már javult az állapotom,de hogy sok folyadékot kell innom,és talán még a stressztől is lehet.Ön szerint mit kéne tennem hogy meggyógyuljak.Már gondoltam rá hogy vmilyen vitamint vagy immunerősítőt fogok szedni.

Köszönöm válaszát előre is.

Tisztelettel

Vargáné K. Ildikó
Tisztelt Vargáné K. Ildikó!



A bő folyadékfogyasztás, változatos, vitamindús étrend mindenképpen jó ötlet. Kérdésére pontos választ csak vizsgálat alapján lehet adni. Orrmelléküreg gyulladástól a refluxbetegségig sok ok lehet, amely miatt nehezen gyógyul a garatnyálkahártya gyulladása. Baktériumokon kívül vírus, gomba is okozhatja, tartós panasz estén szükséges a garatváladék bakteriológiai vizsgálata.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt doktornő/úr!Ez év áprilisban volt a második pajzsmirigy műtétem 62 évesen.Műtét után nagyon fulladtam, mindkét oldalt bénult gége-hangszál, illetve az első műtétkor bénult már jobb oldalon és most a bal oldali.Az első bénulást észre sem vettem , nem tudtam róla csak most.Gégészhez járok azóta havonta,eleinte volt javulás, de szeptemberre,nagyon fulladtam, akkor kívarták a gégészeten a hangszálam,majd 10 napon belül ismét kellett ugyanazt,hirtelen erősebb fulladás végett. Most nem fulladok ,várjuk,hogy beindul.e a hangszálam,akkor kiöltik a varratot. Szedtem műtét után 6 hónapig millgammát és kálciumot, már nem szedem.Szeretném megkérdezni,valamilyen más gyógymod van-e amitől helyre jönne a hangszáll, mivel ,most semmi hangom nincs,csak suttogok,van - e esély a gyógyulásra?Köszönöm a válaszát!Üdv:)Anna.
Tisztelt Anna !



Leírása alapján nagyon korrekt gégészeti ellátást kapott. Hangréstágító műtét, hangszalag kiöltés esetén sajnos minél jobb a légzés, annál rosszabb a hangképzés. A légzés a fontosabb. Ahol a műtétet végezték és rendszeresen kontrollálják, ott tudnak véleményt mondani a javulás várható mértékéről.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Két hónapos kisbabámnál a gyermekorvos megállapította, hogy a nyelvcsap teljesen hiányzik, de szerencsére nincs szájpadhasadék. Nagyon ügyesen eszik és már gőgicsél a korának megfelelően.

Arról érdeklődnék, hogy emiatt számíthatunk-e bármilyen fejlődési rendellenességre? Nem teljesen világos számomra, hogy mi is a nyelvcsap funkciója? A hiánya miatt lehet-e nyelési-, hangképzési-, vagy bármilyen nehézsége a későbbiekben?



Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !



A nyelvcsapnak nincs funkciója, de amennyiben hiányzik, az a korai magzati korban létrejövő fejlődési rendellenesség következménye. Ha ez az egyetlen eltérés, nincs jelentősége. Teljes hiánya nem szokott előfordulni, gyakrabban csak csökevényes vagy hasadt. Annak biztos eldöntésére, hogy valóban nincs más eltérés, gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ha a baba jól nyel, szépen fejlődik, akkor a vizsgálat nem sürgős.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Fertőzés, allergia vagy egyéb irritáció is okozhat égő érzést az orrban. A problémáról részletesebben dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

További részletek
Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

A fülzsír eltávolítása a legtöbb esetben még mindig fültisztító pálcikával történik, pedig nem ez a legmegfelelőbb eszköz. Egyáltalán miért van szükségünk fülzsírra, mi a szerepe, milyen problémákat okozhat és hogyan szabadulhatunk meg biztonságosan tőle? Kérdéseinkre dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink