Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktorur/Doktorno! Hallaskarodasom van, valoszinu Apukamtol orokolt, a halloidegek halnak el. A huszas eveimben kezdodott jobban romlani. Jelenleg elso gyermekemet varom es szeretnem kerdezni mi a velemenye az ossejt levetelrol. Erdemes levetetni?Itt is kulonbozo fajtakat hirdetnek, persze az arak is kulonbozoek, de nem szeretnem kesobb megbanni hogy vmit kihagytam. Lehet csaladtagokra is tudjak majd hasznalni? Erdemes lenne hogy ne csak a koldokzsinor verbol, hanem a szovetbol is vegyenek le es vertesztet is csinaljanak? Elore is koszonom: Noemi
Tisztelt Noémi !



Pár napja válaszoltam kérdésére:



\"Halláscsökkenés gyógyítására jelenleg nem használunk őssejt terápiát és ezzel kapcsolatos közeljövőben várható alkalmazásról sem tudok. Jósolni lehetetlen, hogy megszülető gyermeke életében milyen lehetőségek lesznek, az őssejt kezelés még biztosan nagy lehetőségeket tartogat . Anyagi lehetőségeitől függ, hogy bizonytalan cél érdekében tud-e komoly kiadást vállalni. A jelenleg alkalmazott pontos technikáról az ezzel foglalkozó klinikák tudnak felvilágosítást adni.\"



Néhány nappal ezelőtt közölték az eső sikeres állatkísérletet, melynek során őssejt beültetést használtak idegi halláscsökkenésben. A várható humán alkalmazás a kutatók szerint 15 év lehet.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Dr Úr/nő!

Éveken keresztül tartós 85 dB-es zajhatás okozhat maradandó halláskárosodást? Köszönöm a válaszukat!
Tisztelt Érdeklődő !



Igen. Maradandó hallóideg eredetű halláscsökkenést okozhat.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr.Következő kérdésemmel szeretnék választ kapni hatud kérem segitsen Élet társam asztmás beteg És ami még sulyosbitja az alvást neki,hogy rettentően níálzik és sokszor és sürün felriad álmából mert meg akar fulladni a nyálába mit javasol milyen kezelést vagy gyógyszeres kezelést tudna javasolni.köszönettel.
Tisztelt Érdeklődő !



Kérdésére választ csak fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet adni.

Amennyiben fennáll bármilyen orr-orrmelléküreg betegség ,esetleg refluxbetegség, ennek megfeleleő kezelése csökkentheti a tüneteket.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Körülbelül 9 éve nem érzek szagokat-illatokat.Orvostól orvosig jártam, végeztek különböző vizsgálatokat (CT, tükrözés, allergia (parlagfű allergiám van)), miután nem jutottak eredményre, ideggyógyászhoz küldtek, nem használt, a természetgyógyász sem. Érdemes lenne-e további vizsgálatokat végeztetnem? Milyen irányba induljak még el?

Köszönettel,

Kovács Adrienn
Tisztelt Kovács Adrienn !



Kérdésére választ csak erdoszkópos orrüregi vizsgálat és az eddigi leletek ( arckoponya CT, allergiavizsgálat) áttekintése után lehet adni. Ezután lehet megítélni, hogy gyógyszeres kezeléssel van-e esély a javulásra.





Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! 32 éves nő vagyok. Áprilisban volt egy tüszös jobb oldali mandulagyulladásom amit magas láz kisért. cefzil antibiotikumot szedtem rá. Augusztus 26-án újra elöjött a bal mandulámon. Lázam nem volt. Augmentint irtak fel. szeptember 10-én megint begyulladt mindkét oldalon a mandulám. Lázam nincs, cefzil antibiotikumot szedek megint. Kérdésem az lenne , hogy mi lehet ennek az oka?, és szeretném megmutatni másik orvosnak is a mandulámat, de nem tudom hogy mikor lenne célszerű? most a gyógyszeres kezelés alatt, vagy csak utána? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel!
Tisztelt Érdeklődő !



Ismételt kontroll a gyógyszerszedés befejezése után néhány nappal lenne célszerű. Indoklolt lenne garatváladék baktérium vizsgálat a visszatérő gyulladások miatt. Garatváladék mintát az antibiotikus kezelés befejezése után érdemes venni és amennyiben szükséges, ennek alapján folytatni az antibiotikus kezelést.

A sűrűn ismétlődő gyulladások miatt szövődményes gócos betegség lehetősége sem kizárt, ezért néhány vérből végzett laborvizsgálat is szükséges.

A laborleletek értékelése és fül-orr-gégészeti vizsgálat birtokában érdemes mérlegelni a mandulaműtét szükségességét.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!



Már évek óta küzdöm orrdugulással,ami segít az a Novorin orrcsepp, de sokszor egy hónapban 3-4 dobozzal is elhasználtam belőle.Most próbálom abbahagyni az orrcsepp alkalmazását, mert ezt nem feltétlenül tartom egészségesnek. A következménye az, hogy ha hason akarok aludni, nem kapok levegőt, ha a jobb oldalamon fekszem, akkor a jobb felén lévő orrlyukam van eldugulva, ha a bal felemen próbálok elaludni, akkor a bal felén lévő orrlyukam van eldugulva. Most már nagyon idegesít ez a helyzet, persze vannak jobb időszakok, amikor nincs annyira eldugulva az orrom, de ez ritka. Hideg időben szokott az arcom is fájni és havonta legalább 2szer szokott fájni a fülem is.Mi okozhatja az orrdugulásomat?



Válaszukat előre is köszönöm



Andi



Tistelt Andi!



A tartós érszűkítő hatásu orrcsepphasználat károsítja az orrnyálkahártyát. Elsőként azt kell kideríteni, van-e valamilyen kezelhető ok az orrdugulás kialakulásának hátterében, pl. allergia, refluxbetegség, idült orrmelléküreg gyulladás.

A folyamatos orrcsepphasználat paradox módon önmagában is orrduguláshoz vezet.

Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok, ennek alapján lehet eldönteni, mi a legmegfelelőbb kezelés.



üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Fül-Orr-Gégészet!Édesanyámnál kb. félévente ismétlődő orrvérzés szokott előfordulni(mindig 1-2 napra kórházi megfigyelásre szorul,olyan fokú).Ilyenkor akutan segített a Gelaspon nevű szivacs otthon mindig ezzel gyorsan elláttuk,amit szomorúan hallottam hogy kivontak a forgalomból.Mit tudnának ajánlani helyette akut ellátás esetén,vagy van esetleg ugyanilyen szivacs csak más néven?A sima vattánál sokkal többet ért tapasztalatom szerint,mert valószínűleg fentebb levő érből vérzik és az orr összenyomása sem állítja el,ezért lenne jó ha lehetne kapni hasonló anyagot.

Előre is köszönöm a válaszukat!Üdvözlettel!
Tisztelt Érdeklődő !



Többfajta PVA orrtampon van forgalomban, amelyek gyógyászati szaküzletben beszerezhetőek. Ezek azonban nem otthoni használatra javasoltak, elsősorban a vérzés kiváltó okát kellene tisztázni és lehetőség szerint megszüntetni.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Tisztelt Doktornő/ Úr!



Kérdésem a HPV-vel kapcsolatos:

ha a HPV-s szemölcs megjelenik a szájüregben, garatban, gégén, vagy a nyelőcsőben, mi a teendő vele, egyáltalán eltüntethető?



köszönöm a válaszukat, Kiss K.
Tisztelt Kiss K!



Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Ennek alapján lehet eldönteni,adott esetben mi a legmegfelelőbb kezelés.

A HPV fertőzés komoly kockázati tényező a szájüregi-garat-algarat-gége tumorok kialakulásában. Meg kell határozni a vírustörzset, mivel ettől függ a fertőzés súlyossága.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Kedves Doktornő!



Édesapámnak egy bölcsességfog kihúzása óta a nyelve oldalán,leghátul egy szemölcs szerű piros kinövés található,ami hónapok óta nem múlt el.További kinövések követték ezt,hólyag formájában.Fül orr gégészeti vizsgálaton járt,ahol megállapították,hogy nem rosszindulatú elváltozás,bár mintát nem vettek.antibiotikumot kapott,amitől a kisebb hólyagok elmúltak,de az a bizonyos kinövés azóta is ott van,és azóta lepedés nyelv is párosult hozzá.A gégész szerint refluxról van szó,mert már látja reflux párnákat is.Lehetséges ez?Illetve a rosszindulatú elváltozást így ránézésre is meglehet állapítani?

A májfunkciója nagyon rossz lett, egyéb más rossz érték nincs a vérképében, és szerintem vitaminhiányos is,illetve 6 gyógyszert szed a szívére.Elképzelhető,hogy ez valamelyik gyógyszer mellékhatása,vagy immunológiai probléma?Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel,Krisztina
Kedves Krisztina !



Édesapja panaszának hátterében elképzelhető a refluxbetegség, de nem kizárt olyan fog egyenetlenség, éles perem, amely a nyelv szélét irritálja. Amenniben a tünet tartósan fennáll, fül-orr-gégészeti kontroll vizsgálatot javasolok.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Tisztelt Doktornő!Napi rendszereséggel több órára bedugul a jobb fülem, ami borzasztó zavaró mind légzés, mind beszéd közben.Külföldön élek, elvégeztek néhány alapvizsgálatot, de nem tudták megmondani, mi okozza a füldugulásomat. Javasoltak továbbá egy kisebb műtétet is,mert a bal orrlyukamban légzési nehézségeim vannak.Kérdésem az volna,ha hazamennék Magyarországra, érdemes lenne-e további vizsgálatokat végezni, vagy ezt el kell fogadnom, hogy nem tudni mitől van?Segítségét előre is megköszönve, Üdvözlettel:Gy. Krisztina
Tisztelt Gy. Krisztina !



Panasza hátterében állhat fülkürthurut, amely gátolt orrlégzéssel valóban összefüggésben lehet.

Kérdésére pontos választ csak fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehet adni. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy szükséges-e további kivizsgálás, pl. műszeres hallásvizsgálat, orrmelléküreg CT.



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink