Arcüreggyulladásra antibiotikum?

Arcüreggyulladásra antibiotikum?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2024.01.22 14:30

Az arcüreggyulladással járó rossz közérzettől és fájdalomtól szeretnénk mielőbb megszabadulni, de valójában erre csak az esetek kis százalékában jelenti az antibiotikum a megoldást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mikor van rá szükség.

Többsége vírusos eredetű

Arcüreggyulladás esetén az arcüregeket borító nyálkahártya megduzzad, emiatt a termelődő váladék nem tud szabadon távozni. A pangó váladék ideális körülményeket teremt a kórokozók elszaporodásához.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az akut arcüreggyulladás az esetek többségében vírusos eredetű, így az antibiotikum hatástalan ellene – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A krónikus arcüreggyulladás (hetek óta fennálló vagy kiújuló panaszok) hátterében pedig légúti allergia vagy fül-orr-gégészeti elváltozás, például orrsövényferdülés is állhat, orrpolipok megjelenése is kísérheti. Ilyen esetben sem az antibiotikum jelenti a megoldást, hanem az alapbetegséget kell kezelni.

Az antibiotikumtól sem gyógyul gyorsabban

Érdekes eredmények születtek egy, a témával kapcsolatban végzett kutatásban. 3057 vizsgált személy közül mindössze 5-11% esetében gyorsította fel a gyógyulást az antibiotikum szedése, a résztvevők többségénél átlagosan egy-két hét alatt anélkül is elmúlt az arcüreggyulladás.

Arcüreggyulladásra antibiotikum: ha szükség van rá, akkor előírás szerint szedjük!arcüreggyulladás kezelése antibiotikummal

Nem kell tehát minden esetben antibiotikum az arcüreggyulladás kezeléséhez. Ha azonban az orvos felírja a gyógyszert, akkor azt a megadott dózisban és ideig szedjük, mert ellenkező esetben a fertőzés kiújulhat.

Előfordulhat például, hogy a vírusos eredetű arcüreggyulladást nem kezeljük megfelelően. Arcüreggyulladás esetén nagyon lényeges, hogy az orrdugulást megszüntessük, hogy az orrváladék szabadon távozni tudjon. Ha ezt elmulasztjuk, akkor sajnos számolnunk kell a bakteriális felülfertőződés esélyével, amikor már antibiotikumra lesz szükség – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Ezt megelőzendő, ha arcüreggyulladás tünetei jelentkeznek, használjunk vény nélkül kapható orrspray-t az orrdugulás csökkentésére. Ezeket általában 7-10 napig lehet alkalmazni, tájékozódjunk a betegtájékoztatóból. Hosszabb időn át ne használjuk, mert az orrnyálkahártya károsodhat! Szükség szerint szedhetünk mellé fájdalomcsillapító- gyulladáscsökkentő készítményt. Pihenjünk, fogyasszunk bőséges folyadékot. További házi praktikákat talál a kapcsolódó anyagok között!

Fontos! Ha a tünetek két hét alatt sem javulnak, forduljon fül-orr-gégészhez!

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK