Arcüreggyulladásra antibiotikum?

Arcüreggyulladásra antibiotikum?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.02.22 Módosítva: 2022.02.22

Az arcüreggyulladással járó rossz közérzettől és fájdalomtól szeretnénk mielőbb megszabadulni, de valójában erre csak az esetek kis százalékában jelenti az antibiotikum a megoldást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mikor van rá szükség.

Többsége vírusos eredetű

Arcüreggyulladás esetén az arcüregeket borító nyálkahártya megduzzad, emiatt a termelődő váladék nem tud szabadon távozni. A pangó váladék ideális körülményeket teremt a kórokozók elszaporodásához.

 

Az akut arcüreggyulladás az esetek többségében vírusos eredetű, így az antibiotikum hatástalan ellene – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A krónikus arcüreggyulladás (hetek óta fennálló vagy kiújuló panaszok) hátterében pedig légúti allergia vagy fül-orr-gégészeti elváltozás, például orrsövényferdülés is állhat, orrpolipok megjelenése is kísérheti. Ilyen esetben sem az antibiotikum jelenti a megoldást, hanem az alapbetegséget kell kezelni.

Az antibiotikumtól sem gyógyul gyorsabban

Arcüreggyulladás kezeléséhez antibiotikumra is szükség lehet.Érdekes eredmények születtek egy, a témával kapcsolatban végzett kutatásban. 3057 vizsgált személy közül mindössze 5-11% esetében gyorsította fel a gyógyulást az antibiotikum szedése, a résztvevők többségénél átlagosan egy-két hét alatt anélkül is elmúlt az arcüreggyulladás.

Arcüreggyulladásra antibiotikum: ha szükség van rá, akkor előírás szerint szedjük!

Nem kell tehát minden esetben antibiotikum az arcüreggyulladás kezeléséhez. Ha azonban az orvos felírja a gyógyszert, akkor azt a megadott dózisban és ideig szedjük, mert ellenkező esetben a fertőzés kiújulhat.

 

Előfordulhat például, hogy a vírusos eredetű arcüreggyulladást nem kezeljük megfelelően. Arcüreggyulladás esetén nagyon lényeges, hogy az orrdugulást megszüntessük, hogy az orrváladék szabadon távozni tudjon. Ha ezt elmulasztjuk, akkor sajnos számolnunk kell a bakteriális felülfertőződés esélyével, amikor már antibiotikumra lesz szükség – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

 

Ezt megelőzendő, ha arcüreggyulladás tünetei jelentkeznek, használjunk vény nélkül kapható orrspray-t az orrdugulás csökkentésére. Ezeket általában 7-10 napig lehet alkalmazni, tájékozódjunk a betegtájékoztatóból. Hosszabb időn át ne használjuk, mert az orrnyálkahártya károsodhat! Szükség szerint szedhetünk mellé fájdalomcsillapító- gyulladáscsökkentő készítményt. Pihenjünk, fogyasszunk bőséges folyadékot. További házi praktikákat talál a kapcsolódó anyagok között!

 

Fontos! Ha a tünetek két hét alatt sem javulnak, forduljon fül-orr-gégészhez!

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 2 db negatív prc vagy 1 negatív pcr és 21 nap tünetmentesség, gyanús esetekben szerológiai gyorsteszt a vizit előtt

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Abszolút elégedett

"Abszolút elégedett voltam: -gyors hatékony online bejelentkezés -rövid telefonos megerősítés, illetve sms értesítés az időponttal kapcsolatban -kedves recepciósok -kellemes váró -nagyon alapos és kedves doktornő."

További vélemények

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!