Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2022.11.08 Módosítva: 2022.11.09

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

Újszülöttkori hallásvizsgálat régen és ma

Korábban az újszülöttek hallásvizsgálata döntően szubjektív hallásvizsgálati módszerekkel zajlott. Ez azt jelenti, hogy a picik hang hatására bekövetkező viselkedésváltozását figyelték meg, tehát ha például egy csörgővel a füle mellett jobb oldalon hangot adtak ki, a gyermek pedig abba az irányba fordult, akkor a hallását jónak tekintették.

 

Ma már korszerű technika áll rendelkezésünkre az újszülöttkori hallásszűrés elvégzéséhez. Az objektív módszer neve BERA, ez egy angol nyelvű rövidítés, ami a Brainstem Electric Response Audiometry kezdőbetűiből adódik. Ez jelenleg a legpontosabb eredményt adó vizsgálati mód újszülöttek hallásvizsgálatára. A készülék az agykéregben hanghatásra keletkező hullámokat képes mérni és az esetleges eltéréseket felismerni, ezáltal már újszülöttkortól megkezdődhet a halláscsökkenés kezelése.

Miért fontos már újszülöttkorban felismerni a halláscsökkenést?

Csecsemő újszülött hallásvizsgálat BERA.A legtöbb elváltozás esetében igaz, hogy a korai felismerés és kezelés javítja a kezelés eredményességét. Igaz ez a halláscsökkenés esetében is. Ha a diagnózisra csak később, 2-3 éves kor körül vagy az óvodában kerül sor, akkor a gyermek több területen is lemaradásba kerülhet kortársaihoz képest. Az ép hallás ugyanis alapfeltétele a hangok felismerésének, a nyelv elsajátításának, a beszédfejlődésnek, fontos része a lelki és szellemi fejlődésnek, de kihat a társas kapcsolatokra is.

Hogyan zajlik az újszülöttkori hallásszűrés?

A BERA vizsgálat során a gyermek homlokán és füle mögött helyezik el az elektródát, szondát és a kis fülhallgatót, amin keresztül hangokat hall. A készülék az ezekre adott agyi reakciókat, a hallópályák működését képes mérni. A vizsgálat lebonyolításához a legideálisabb, ha a baba nyugodt állapotában történik, például etetés után, alvás közben.

 

Gazdag Gábor elmondta, hogy amennyiben a hallásvizsgálat eredménye valamilyen okból eltér a normálistól, akkor a szűrés kontrollvizsgálatára kerül sor. Ha az ismételt vizsgálatok is a halláscsökkenés gyanúját igazolják, akkor sor kerül további műszeres, és fül-orr-gégészeti vizsgálatokra.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok