Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2022.11.08 Módosítva: 2022.11.09

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

Újszülöttkori hallásvizsgálat régen és ma

Korábban az újszülöttek hallásvizsgálata döntően szubjektív hallásvizsgálati módszerekkel zajlott. Ez azt jelenti, hogy a picik hang hatására bekövetkező viselkedésváltozását figyelték meg, tehát ha például egy csörgővel a füle mellett jobb oldalon hangot adtak ki, a gyermek pedig abba az irányba fordult, akkor a hallását jónak tekintették.

 

Ma már korszerű technika áll rendelkezésünkre az újszülöttkori hallásszűrés elvégzéséhez. Az objektív módszer neve BERA, ez egy angol nyelvű rövidítés, ami a Brainstem Electric Response Audiometry kezdőbetűiből adódik. Ez jelenleg a legpontosabb eredményt adó vizsgálati mód újszülöttek hallásvizsgálatára. A készülék az agykéregben hanghatásra keletkező hullámokat képes mérni és az esetleges eltéréseket felismerni, ezáltal már újszülöttkortól megkezdődhet a halláscsökkenés kezelése.

Miért fontos már újszülöttkorban felismerni a halláscsökkenést?

Csecsemő újszülött hallásvizsgálat BERA.A legtöbb elváltozás esetében igaz, hogy a korai felismerés és kezelés javítja a kezelés eredményességét. Igaz ez a halláscsökkenés esetében is. Ha a diagnózisra csak később, 2-3 éves kor körül vagy az óvodában kerül sor, akkor a gyermek több területen is lemaradásba kerülhet kortársaihoz képest. Az ép hallás ugyanis alapfeltétele a hangok felismerésének, a nyelv elsajátításának, a beszédfejlődésnek, fontos része a lelki és szellemi fejlődésnek, de kihat a társas kapcsolatokra is.

Hogyan zajlik az újszülöttkori hallásszűrés?

A BERA vizsgálat során a gyermek homlokán és füle mögött helyezik el az elektródát, szondát és a kis fülhallgatót, amin keresztül hangokat hall. A készülék az ezekre adott agyi reakciókat, a hallópályák működését képes mérni. A vizsgálat lebonyolításához a legideálisabb, ha a baba nyugodt állapotában történik, például etetés után, alvás közben.

 

Gazdag Gábor elmondta, hogy amennyiben a hallásvizsgálat eredménye valamilyen okból eltér a normálistól, akkor a szűrés kontrollvizsgálatára kerül sor. Ha az ismételt vizsgálatok is a halláscsökkenés gyanúját igazolják, akkor sor kerül további műszeres, és fül-orr-gégészeti vizsgálatokra.

Téma szakértője

  • Audiológiai vizsgálat

  • Szakterületek:
    • Audiológia
  • Specialitások:
    • Hallásküszöb vizsgálat
    • Tympanometria Stapedius reflex
    • Tinnitometria
    • Beszédértés vizsgálata
    • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok