Hónapokig is tarthat a szaglás- és ízlészavar COVID-19 után

Hónapokig is tarthat a szaglás- és ízlészavar COVID-19 után

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.08.22 Módosítva: 2022.08.22

A betegek többsége visszanyeri ízlését és szaglását a koronavírus-fertőzés után, ám a felépülés ideje eltérő lehet. Az érintettek 5%-ánál hosszabb idő, akár 6 hónap is eltelhet. Az omikron újabb variánsai kapcsán úgy tűnik, hogy ismét megjelent ez a tünet, ezért dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével áttekintjük a témával kapcsolatos tudnivalókat.

Az átlagos felépülési idő 6 hónap

A koronavírus-járvány első és második hullámában a fertőzés jellegzetes tüneteként jelentkezett szaglás- és ízlésvesztés a betegeknél. Kutatások szerint vannak, akiknél ez elhúzódó tünetként jelentkezett, akár még azóta sem épültek fel teljesen. Friss jelzések alapján pedig akár az omikron újabb variánsai miatt ismét sokakat érinthet a szaglás- és ízérzékelés zavara.

 

18 tanulmány, összesen 3699 páciens adatainak elemzéséből a kutatók úgy találták, hogy a COVID-19-ben szenvedő felnőtt betegek körülbelül 5%-ánál a SARS-CoV-2 fertőzést követően tartósan elváltozások alakulnak ki szaglás- és az ízérzékelés terén. A kutatók azt is megállapították, hogy a nők szaglás- és ízérzékelése kisebb valószínűséggel tér vissza, mint a férfiaké. Azoknál a betegeknél, akiknél súlyosabb szaglásvesztés és orrdugulás tapasztalható, szintén kisebb volt az esélye annak, hogy rövid időn belül elmúljon ez a tünet. A felépülés az esetek többségében lassabban zajlott, ám a betegek 96%-ának szaglás, 98%-ának pedig az ízérzékelése is rendeződött a fertőzést követő 6 hónap elteltével.

Az omikron BA.5 is szaglásvesztést okozhat?

Akár 6 hónapig is tarthat a COVID utáni szaglásvesztés.Az NBC News cikke szerint az Egyesült Államokban a nyár folyamán ismét több COVID-fertőzöttnél jelentkezett szaglásvesztés, a betegség tüneteként. Az orvosokat ez meglepetésként érte, hiszen eddig úgy tűt, hogy a járvány 2020-as kezdete óta mindegyik koronavírus-variáns esetében csökkent a szaglásvesztés gyakorisága.

 

Dr. Lauren Roland, a Missouri állambeli St. Louis-i Washington Egyetem rhinológusa szerint éppen ezért korai lenne még biztosat mondani arról, hogy az omikron BA.5 egyértelműen szaglásvesztést okoz-e. Mivel azonban a betegséget többnyire otthonukban, enyhe tünetekkel átvészelő páciensek csak több hónappal később fordulnak orvoshoz, ha a szaglásuk azóta sem rendeződött, ezért a szakemberek is csak néhány hónap múlva kaphatnak pontosabb képet arról, hogy valóban ismét gyakoribbá vált-e ez a tünet.

A korán megkezdett szaglástréning segíthet

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a koronavírus-fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben ismét folyamatosan emelkedik. A Magyarországon is domináns omikron variáns jellemzően enyhe, közepesen súlyos tüneteket okoz, főként megfázásszerű tünetek - torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás - alakulnak ki. A láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés a jelenlegi ismereteink szerint kevésbé gyakori panasz. A vírus azonban folyamatosan változik, a fertőzőképessége továbbra is magas, ezért óvatosság indokolt minden, fertőzésre utaló tünet esetében. Ha szaglásvesztés és a betegségre utaló egyéb tünetek jelentkeznek, javasolt a COVID-teszt elvégzése.

 

A szaglásvesztés kezelésére a korábbi koronavírus-hullámok alatt már bevált módszer a szaglástréning, amellyel elősegíthetjük a szaglás mielőbbi visszanyerését. Érdemes a szaglásvesztés kialakulása után minél korábban elkezdeni a szaglástréninget, így a lehető legjobb eredmény érhető el.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok