Krónikus gyulladás is állhat a tartós köhögés mögött

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2013.01.16 Módosítva: 2019.07.05

A melléküregek gyulladásának következtében jelentkezhet elhúzódó, száraz köhögés. A panaszok jellemzően éjszaka, fekvő helyzetben erősödnek. Milyen megoldások léteznek a probléma kezelésére?

Nem csak nátha

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses tüneteket hajlamosak vagyunk félvállról venni, pedig az elhúzódó panaszok komoly szövődményekkel is járhatnak – figyelmeztet dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa. A nátha, vagy egyéb felső légúti gyulladás következtében ugyanis orrüregi gyulladás jöhet létre. Ennek következtében a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. A váladék így nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik. A betegek számára mindebből a fejfájás, az arc feszítő fájdalma érzékelhető, s az orvosi vizsgálat során derül csak fény a kialakult orrmelléküreg-gyulladás tényére.

Gyulladásból köhögés

Keztartós köhögés,krónikus gyulladás kezeléseeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül idültté válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek. Kimutatott, hogy a folyamatosan fennálló melléküreg gyulladás következtében állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést is okozhat. A tünetek megszüntetése nem csak a beteg életminőségének javulása miatt fontos, de a további fertőzések megelőzésének érdekében is. A lecsorgó váladék ugyanis könnyen hörghurutot okozhat, illetve asztmás betegség esetén fokozza a meglévő panaszokat.

Kezelési lehetőségek

A terápia során elsődleges feladat, hogy ne a tünetet, vagyis a köhögést akarjuk megszüntetni, hanem az azt kiváltó okot kezeljük. A legfontosabb tehát a nagy mennyiségű váladék eltávolítása, nyákoldók szedésével. Az orrváladék könnyebb eltávolítását segíthetjük tengeri sós orrcseppek, orrspray-k, orrmosók használatával. Az ún. „lohasztó” orrcseppek is sokat segíthetnek a betegség heveny fázisában, azonban használatukkal kapcsolatban nem árt vigyázni, hosszú távú alkalmazásuk esetén ugyanis fennáll a hozzászokás veszélye.

A garati váladékcsorgás egyéb okai

Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkópikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Gyulladásos állapotban azonban a normálisnál nagyobb mennyiségű váladék termelődik, ami már a betegek számára is érzékelhető, illetve a krónikus köhögés okozója is lehet egyben. A nátha és egyéb fertőzések mellett a gyulladás kialakulhat allergiás nátha, orrpolipózis, reflux, vagy orrsövény ferdülés esetén is. Mindezekből következik, hogy megfelelő terápia csak alapos kivizsgálás, a szervi elváltozások kizárása után kezdhető meg.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fül-orr-gégészeti kivizsgálásra:

Fül-orr-gégészeti kivizsgálásra jelentkezzen be az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Ugyintező!
Abban szeretnem kerni segitseguket, h hova fordulhatnank az alabbi problemankkal. Paromnak tobb mint egy eve vallprotezist helyeztek be, ami ortopediailag rendben van, de megis eros fajdalmai vannak. Góckutatast javasoltak, most fogaszaton mindent rendberaktak neki, volt is gócos foga. Sajnos gyakran kiüteses, fűlzugasa van, jo lenne egy allergia vizsgalat fémre is, gondoltunk arra h a protezis maga is allergizalhat neki, de szerintem valami etelallergia is jelen lehet. Mit tudnak tanacsolni, hova, kihez forduljunk.

Előre is koszonom szíves valaszat. Szenasi Juluanna

Kedves Julianna!

Párjának ajánlani tudom Dr. Balogh Katalint. Főorvosnő foglalkozik góckutatással, valamint fémallergiával is. Az alábbi linken online bejelentkezésre is van lehetőség. https://www.allergiakozpont.hu/munkatarsak/dr-balogh-katalin

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Meggyőző

"Már harmadjára jártam a főorvos asszonynál. Mindig türelmes, mindent pontosan elmagyaráz, minden kérdésre korrekten és kimerítő részletességgel válaszol. Meggyőző, sok év tapasztalatával alátámasztott tudása van."

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok