Tüsszögés okai – a nem-allergiás rhinitisz 7 típusa

Tüsszögés okai – a nem-allergiás rhinitisz 7 típusa

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.10.29 Módosítva: 2023.11.30

Tüsszögés, szénanáthára hasonlító tünetek, de mégsem allergia? A nem-allergiás rhinitisz tünetei főként felnőtteknél alakulnak ki és a szezonális allergiákkal szemben egész évben jelentkezhetnek. Főbb típusairól dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa beszélt.

Allergiás és nem-allergiás rhinitis

Habár a tüneteik nagyon hasonlóak, lényeges különbség, hogy az allergiás rhinitisz már 2-3 éves kortól kezdődően kialakulhat, a nem-allergiás rhinitisz megjelenése inkább a felnőtt vagy idősebb korra tehető. Ha valaki pollenallergiás, a tünetei elmúlnak, amint az allergén növény pollenszórása véget ér. A nem-allergiás rhinitis azonban egész évben tüneteket okoz.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A tüsszögés okai

  • Vazomotoros rhinitis – erős illatok, parfümök, időjárás (hőmérséklet és páratartalom), dohányfüst és napfény (például ha a napba nézünk) is kiválthatja. A tüsszögés mellett orrfolyás, hátsó garatfali csorgás (post nasal dip) és orrdugulás is jelentkezhet.
  • Fertőző rhinitis – vírus vagy baktérium fertőzés okozza és az orrmelléküreg-gyulladáshoz nagyon hasonló tüneteket – arcfájdalom, zöldes színezetű orrváladék - okoz. A röntgen vizsgálat azonban nem mutatja a melléküregek fertőzésének jeleit, és a betegség rendszerint néhány napon belül magától gyógyul. Ha mégsem, akkor a súlyos vagy elhúzódó esetekben szükség lehet antibiotikumos kezelésre.
  • Hormonális rhinitis – a terhesség alatti hormonális változások a sok egyéb mellett még fül-orr-gégészeti tüneteket is produkálhatnak. Ennek a leggyakoribb jele a főként éjszaka, fekvő testhelyzetben erősödő orrdugulás, de egyéb légúti panaszok: tüsszögés, orrfolyás is előfordulhat. Hormonális rhinitis jelentkezhet még pajzsmirigy alulműködés esetén is.
  • Gyógyszer indukálta rhinitis – a magasvérnyomás gyógyszerek, a fogamzásgátlók szedése és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak kellemetlen tüneteket.
  • Orrcsepp függőség is okozhat tüsszögést.Rhinitis medicamentosa – akkor alakul ki, ha a recept nélkül kapható orrdugulás, orrfolyás kezelésére való orrspray, orrcsepp használatát túlzásba visszük. Orrcsepp-függőség néven is ismert: az átlagosan 7-10 napig használható készítmények heteken vagy akár hónapokon át tartó alkalmazása akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.
  • Étel indukálta rhinitis – nem ritka, hogy evés vagy alkohol fogyasztás után tüsszögés roham, vizes orrfolyás jelentkezik. Nem allergiás eredetű, a forró és fűszeres ételek inkább hajlamosítanak rá.
  • Reflux betegség miatt rhinitis – különösen kisgyermekek körében gyakori, akik evés után fekvő testhelyzetbe kerülnek. Így a savas gyomortartalom könnyen visszajut a nyelőcsőbe, ahol légúti tüneteket: orrdugulás, orrfolyás, hátsó garatfali csorgás okoz. Felnőtteknél is előfordulhat, ha röviddel egy kiadós vacsora után aludni térnek.

A rhinitis kivizsgálásanem allergiás tüsszögés

A diagnózishoz nagyon fontos a beteg részletes beszámolója: pontosan mióta, és mikor jelentkeznek a tünetei, milyen egyéb panaszai vannak, szed-e rendszeresen gyógyszereket. Allergia vizsgálat elvégzésére is sor kerülhet annak érdekében, hogy ki lehessen zárni, hogy ez áll-e a tünetek hátterében.

 

„Az allergiavizsgálatra azért is szükség lehet, mert ha nem-allergiás rhinitis okozza a tüneteket, akkor feleslegesen írjuk fel az antihisztamin készítményt a betegnek. Ezek ugyanis a hisztamin hatását blokkolják.”

A rhinitis kezelése

A kezelőorvos orrdugulás ellen pl. felírhat dekongesztáns (érszűkítő) orrsprayt, vagy az orrnyálkahártya gyulladására szteroid tartalmú orrsprayt. Terhesség alatt is biztonsággal használható a tengervizes orrspray. Rhinitis medicamentosa esetén pedig a beteget vényre kapható, hosszú távon is szövődménymentesen használható készítményekkel lehet leszoktatni az érszűkítő hatású orrcseppekről.

 

„Az alapos kivizsgálás és a személyre szabott kezelés azért is lényeges, mert sok allergiás rhintiszes betegnél egyúttal nem-allergiás rhinitis tünetei is mutatkoznak. A megfelelő kezelést csak akkor lehet megállapítani, ha pontosan tudjuk, hogy a rhinitis melyik formája van jelen. Emellett azt is fontos tudni, hogy a nem-allergiás rhinitis tünetei az orrmelléküregek krónikus gyulladását is jelezhetik. Ilyen esetben további vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózishoz.”

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
  • Specialitások:
    • Orrpolip kezelése
    • akut felnőtt fül-orr-gégészeti panaszok kivizsgálása, kezelése
    • felső légúti allergiák kivizsgálása és kezelése
    • fül-orr-gégészeti góckutatás
    • szaglásvesztés kivizsgálása COVID után
    • orrdugulás, orrfolyás 
    • váladékos torok
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • immunterápia

     

    További vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (*telefonon) - csütörtöki napokon kizárólag távkonzultációra lehet időpontot foglalni
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    *Első vizit esetén - megfelelő fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

     

Orvos válaszol

Kedves Ugyintező!
Abban szeretnem kerni segitseguket, h hova fordulhatnank az alabbi problemankkal. Paromnak tobb mint egy eve vallprotezist helyeztek be, ami ortopediailag rendben van, de megis eros fajdalmai vannak. Góckutatast javasoltak, most fogaszaton mindent rendberaktak neki, volt is gócos foga. Sajnos gyakran kiüteses, fűlzugasa van, jo lenne egy allergia vizsgalat fémre is, gondoltunk arra h a protezis maga is allergizalhat neki, de szerintem valami etelallergia is jelen lehet. Mit tudnak tanacsolni, hova, kihez forduljunk.

Előre is koszonom szíves valaszat. Szenasi Juluanna

Kedves Julianna!

Párjának ajánlani tudom Dr. Balogh Katalint. Főorvosnő foglalkozik góckutatással, valamint fémallergiával is. Az alábbi linken online bejelentkezésre is van lehetőség. https://www.allergiakozpont.hu/munkatarsak/dr-balogh-katalin

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz tájékoztatás

Nagyon tetszett a tájékoztatás precizitása és a kedves fogadtatás. A Doktornőt mindenkit csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok