A hallása bánhatja a túl zajos ünneplést

A hallása bánhatja a túl zajos ünneplést

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2015.12.16 Módosítva: 2015.12.16
Egy korábbi kutatás szerint a világ lakosságának 5 százalékánál kimutatható a környezeti zajok által okozott halláscsökkenés. A munkahely mellett az esetek jelentős része, a szabadidős tevékenységek közben elszenvedett zajártalomból ered. A megelőzés érdekében nem árt, ha füldugóval készül a szilveszter estére.

Egy korábbi kutatás szerint a világ lakosságának 5 százalékánál kimutatható a környezeti zajok által okozott halláscsökkenés. A munkahely mellett az esetek jelentős része, a szabadidős tevékenységek közben elszenvedett zajártalomból ered. A megelőzés érdekében nem árt, ha füldugóval készül a szilveszter estére.

Jól ismert tény, miszerint ha hosszú ideig magas hangerőn hallgatjuk a kedvenc zeneszámainkat, akkor idővel a hallásunk romlani fog. A tartós, 85 decibel feletti hangerő valóban káros, mert könnyen sérülést okozhat a hallás folyamatában – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-Orr-Gége központ orvosa. Jelentős kockázatot jelentenek ezért a zajos munkahelyek, ahol az érintettek az életük jelentős részét töltik: egy motorbicikli hangereje elérheti például a 85-90 decibelt, az ütvefúró 110, egy puska elsülése 120 decibel robajjal is járhat.

halláscsökkenés-zajártalomA hallás csökkenése azonban nem feltétlenül egy hosszú folyamat eredménye, a rövid ideig tartó, nagy erejű zajok is károsíthatják a hallást. Az akusztikus trauma a fület ért, visszafordíthatatlan károsodás. Akkor következik be, ha a fület 125 decibel feletti, pillanatnyi hanghatás éri. Ha ez a fül regenerációs ideje alatt megismétlődik, tartós halláskárosodás következik be – mondja dr. Augusztinovicz Monika. A Loyola University Health System korábbi közleménye szerint a tűzijátékok hangereje akár a 150 decibelt is elérheti, így érdemes ügyelni a megelőzésre. Egyszerű és olcsó megoldás, ha beszerzünk egy füldugót, mielőtt a zsúfolt, zajos utcákra, szórakozó helyekre indulunk. A tűzijátékok mellett az évbúcsúztató koncertek, bulik sem tesznek jót a fülnek.

Egy átmulatott éjszaka után mindenki tapasztalta már, hogy a zajos szórakozóhelyet elhagyva, szinte azonnal zúg, cseng a füle. Egy koncerten átlagosan 110 decibellel terheljük a fület, melynek hatása már 15 perc alatt érezhető. A fülcsengés ezután – a károsodás mértékétől függően – akár órákig, napokig is tarthat, vagy állandósulhat. A megoldást a megelőzésre ebben az esetben is a füldugó, illetve a zajos környezetben eltöltött ide csökkentése jelenti.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr.
2017. május 30-án tympanoplasztika műtétem volt. A műtét előtt 40-50 decibeles hallásvesztést mértek. Egy hónappal a műtét után az operáló orvosújra szteroidos orrsparyt Mometosant írt fel. /a műtét előtt két hónapig kellett használni/ A kérdésem az volna, hogy 7 héttel a műtét után a hallásomat rosszabbnak érzem mint előtte, a fülem ásításnál, rágásnál pattog, reggelre sárga váladék folyik belőle, és ha ráfekszem, hozzáérek érzékeny, időnként közepes erősségű szúró fájdalom jelentkezik, mely el is múlik magától. Ez normális? Csak én vagyok türelmetlen?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Takács Andrea!

Nem írta le, hogy milyen eltérést találtak a műtétnél, azt sem, hogy mi volt látható a fülében a műtét előtt, a tympanometria eredményét, stb.
A tympanoplastica név sokféle beavatkozást takar! A jelen állapot felméréséhez pedig mindenképp szükséges egy hallásvizsgálati kontroll, fülészeti vizsgálat és az előzmények ennél sokkal pontosabb ismerete!
A váladékozás és a fájdalom miatt erre kérem, hogy mielőbb kerüljön sor!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, maximális szakértelem

Előszőr jártam Önöknél, de nagyon pozitív élményben volt részem, mind a személyzet, de különösen a doktornő hozzáállása és szakértelme, kedvessége, alapossága. Dr. Augusztinovicz Mónika doktornő nagyon pozitv benyomást tett rám, akihez a jövőben is visszamegyek majd.

További vélemények

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok