A mutálás zavara miatt a gyermek elszigetelődhet

A mutálás zavara miatt a gyermek elszigetelődhet

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2014.05.15 Módosítva: 2023.11.21

A kamaszkorban bekövetkező hangváltozás miatt a hang mélyülni kezd, a felnőttkor elejére kialakul a stabil férfihang. Ha ez 17 éves korra sem következik be, feltétlenül fül-orr-gégészhez, majd beszédtanárhoz kell fordulni, mert a probléma a serdülő társas kapcsolatait és pályaválasztását is befolyásolhatja.

A mutálás zavara miatt a gyermek elszigetelődhet

A kamaszkorban bekövetkező hangváltozás miatt a hang mélyülni kezd, a felnőttkor elejére kialakul a stabil férfihang. Ha ez 17 éves korra sem következik be, feltétlenül fül-orr-gégészhez, majd beszédtanárhoz kell fordulni, mert a probléma a serdülő társas kapcsolatait és pályaválasztását is befolyásolhatja.

A hangszálak változásai
Születéskor a hangszalagok hossza lány és fiúgyermekeknél is azonos, átlagosan 2mm. A hangszálak a gyermek növekedésével azonos ütemben fejlődnek, de míg a lányok hangszálai megközelítőleg csak 0,4milliméterrel lesznek hosszabbak évente, addig a fiúk hangszálai átlagosan 0,7 milliméterrel gyarapodnak ugyanennyi idő alatt. A hosszanti irányú növekedés mellett a hang mélyüléséhez hozzájárul, hogy a növekedés során a hangszalagok vastagabbá is válnak, emellett a fiúk gégeváza megnövekszik, az ádámcsutkájuk előre ugrik.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16


A hang felnőtté válása
A két nem hangszíne közti különbség serdülőkorban válik igazán kifejezetté. Habár a 11. és 16. életév között lezajló mutálás mindkét nem esetében bekövetkezik, a lányoknál ez a folyamat alig észrevehető, átlagosan egy tercnyi változást okoz. Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ foniáter orvosa elmondta, hogy a fiúknál lényegesen más a helyzet, náluk akár egy oktávval is mélyülhet a hang. A gége viszonylagos gyors növekedése és a hangképző izmok ügyetlensége miatt a mutálás természetes velejárója a hangszín változatossága. A serdülő fiúk gyakran maguk is meglepődnek a hangjukon, úgy érzik, nem tudják hangszínüket szabályozni. A mély férfihangból önkéntelenül gyermekhangra váltó beszédhelyzeteket olykor kínosnak élhetik meg, a mutálás azonban átlagosan egy év alatt lezajlik, ezt követően kialakul a stabil férfihang.mutálás

Elhúzódó mutálás
Ha ez a folyamat 17 éves korra sem rendeződik, elhúzódó, vagy rendellenes hangváltozásnak tekinthető. A pubertás időszaka nagyon megterheli az egész szervezetet, így a gégéket is. Férfiak esetében a gége növekedése nagyon hirtelen zajlik le, a hangszalag hossza pedig mintegy ötszörösére nő. Ezt a gyors növekedést az izom nem tudja mindig követni, és a már férfi gégéből gyermeki hang szólal meg – írja le a probléma jól érzékelhető jeleit dr. Holpert Valéria. Fontos tudni, hogy az elhúzódó mutáció spontán nem javul. Az érintetteknek mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra van szüksége, aminek célja, a helyes beszédtechnika elsajátítása.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Az elhúzódó mutálás során nem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan. Mindezek kedvezőtlenül hatnak az egyébként is érzékeny, ebben az időszakban számos változással szembesülő serdülő életére: az érintettek könnyen gátlásossá, csúfolódások célpontjává válhatnak, feszélyezve érzik magukat, a kortársak közt és a tanórákon sem mernek megszólalni.

A pályaválasztásra is hatással lehet
Az elhúzódó mutálás kezelése során az első lépés a szervi okok kizárása, erre foniátriai vizsgálat során van lehetőség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy nem a hangképző szervek rendellenes fejlődése, vagy egyéb szervi ok áll a panaszok hátterében, a kezelés a megfelelő beszédtechnika elsajátításával valósul meg. A mielőbbi kezelés különösen fontos azok számára, akik előadói pályára készülnek, így a hangjuk fokozott igénybevételnek van kitéve, már a felvételik időszakában is. A mutálás alatt a gégét kímélni kell, ellenkező esetben, a hangszalag állományában az egész előadói pályájára kiható elváltozás alakulhat ki – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. Egy ilyen megmérettetés, választás előtt is érdemes foniáter szakorvos tanácsát kikérni, a későbbi hangképzési zavarok elkerülése érdekében.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlezem tisztelt Doktor úr/nő!
Abban szeretnem segìtségét kérni,hogy igazaból 3hete fáj a torkom a nyaki nyirokcsomóim az első hétben nagyon duzzadtak voltak mostanra ez enyhült !
Voltam házi orvosomnál adott egy antibiotikus illetve egy gyulladascsökkentős kúrat amit befejeztem de elmúlni a torok fájdalom az nem múlt el maximum csak enyhült jobbik napokon!
Megvannak még a manduláim lehet az tehet róla hogy folyamatosan faj nyelésnel illetve sok beszédnél a torkom? Válaszát előre is köszönöm legyen szép napja !
Tisztelettel : Micura Richard

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Micura Richard !

A panaszai hátterében állhat egy vírus fertőzés is, ami még hosszabb torokérzékenységgel járhat. gyomorpanaszok, reflux is lehet a torokfájás oka. A beszéd után kialakuló torokfájdalom hátterében helytelen beszédtechnika, túl erőltetés is gyakran szerepel.
Amennyiben panaszai a helyes táplálkozás, bő folyadék fogyasztás és gége diéta mellett sem szűnnek fokozatosan vizsgálatot javsolnék.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elmondott mindent

Időpontra érkeztem, amit teljes mértékben tartottak! Kedves recepciós fogadott és dr. Holpert Valéria doktornő ,elmondott mindent amit tudnom kellett! Nagyon köszönöm, mésnak is ajánlani fogom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK