Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.06.08 Módosítva: 2021.06.08

Az arcüreg ciszta legtöbbször tünetmentes, felismerésére gyakran fogászati röntgen során derül fény. Ilyenkor a fogorvos elküldi a beteget fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miért van erre szükség és mi történik az orvosnál.

Mi az arcüreg ciszta?

Az arcüregben kialakuló ciszta az esetek egy részében az üreget bélelő nyálkahártya kis nyálmirigyeinek elzáródásából, más esetekben a felső fogak gyökerének gyulladása miatt alakul ki.

 

A felső fogak részben az arcüreg alatt helyezkednek el. Egyes fogak gyökerei elérhetnek az arcüreg alsó faláig, illetve betüremkedhetnek az üreg nyálkahártyája alá is. Ilyen anatómiai helyzet esetén a fog eredetű gyulladás a gyökércsúcstól az arcüreg felé terjedhet. Ezt a hólyagszerű, savós, szalmasárga folyadékkal kitöltött, hártyás falú nyálkahártya képződményt hívjuk cisztának.

Ilyen tüneteket okozhat

Az elváltozást gyakran fogorvos veszi észre, mert általában látszik a fogászati panoráma felvételen. Rendszerint további kivizsgálásra fül-orr-gégészhez irányítja a beteget. Erre az orrmelléküregek állapotának vizsgálata mellett azért van szükség, hogy az egyéb lehetséges kiváltó okokat ki tudjuk zárni.

 

Az arcüreg ciszta tünete fejfájás is lehet.Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az arcüreg ciszta többnyire véletlenül derül ki, mert a betegnél rendszerint nem okoz problémát. Panasz csak akkor jelentkezik, ha akadályozza az arcüreg szellőzését vagy kitölti az egész üreget. Ilyen esetekben az érintett terület érzékenysége, esetleg fejfájás, a ciszta elhelyezkedésétől és méretétől függően nyomó, feszítő, esetleg a szembe sugárzó fájdalom jelentkezhetnek.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Arcüreg ciszta esetén indokolt az orrüreg endoszkópos vizsgálata. A ciszta pontos helyzetének megállapítására és az esetleges gyulladás kizárására orrmelléküreg CT készítése is szükséges. A kivizsgálás során az arcüreg cisztát el kell különíteni például az orrmelléküregek gyulladásos elváltozásaitól vagy az arcüreg daganataitól.

Az arcüreg ciszta kezelése

Az arcüreg ciszta időnként spontán megnyílhat, ilyenkor az orron keresztül vízszerű, narancssárgás színezetű folyadék ürül. Amennyiben fogászati eredetű, elsőként a kiváltó gyulladást kell megszüntetni. Fül-orr-gégészeti beavatkozásra akkor van szükség, ha panaszt okoz. A helyi érzéstelenítésben elvégezhető endoszkópos beavatkozás ( FESS műtét) fontos lépése az arcüreg természetes szájadékának kiszélesítése, majd a nyíláson át a ciszta részleges vagy teljes eltávolítása.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 2 db negatív prc vagy 1 negatív pcr és 21 nap tünetmentesség, gyanús esetekben szerológiai gyorsteszt a vizit előtt

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

FESS műtéten estem át egy héttel ezelőtt ahol egy cisztát távolítottak el az arcüregemből, illetve leszívtàk a váladékot. Az orvosom Dalacin 300-at, Telfastot napi 1*, illetve Mometosan Sandoz 50 orrsprayt írt fel nekem a műtét után napi egyszer 2*2 fújást. A betegtájékoztatóban viszont az áll, hogy nem régiben végzett orr-melléküreg műtét után nem lehet használni a készítményt, csak a teljes gyógyulás után, ami 5-6 hét. A kérdésem az, hogy nem okozok kárt azzal, hogy használom az orrsparyt? Illetve a betegtájékoztatóban az is szerepel, hogy szemen előforduló herpes-simplex esetében sem lehet, ami nekem évente egyszer előszokott fordulni. Ez probléma? Vagy csak akkor az, ha épp gyulladásban van a szem? Előre is köszönöm a segítségüket.
Tisztelettel: K. Szilvia

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Kovács Szilvia!

Kezelőorvosának biztosan meg volt az oka arra, hogy a helyileg ható szteroidos orrspray-t elindítsa, a legtöbb esetben egyedi terápiás tervet építünk fel, előfordulhat, hogy a protokolltól el kell térnie a műtét utáni kezelésnek a jobb eredmény érdekében. A szemen előforduló herpes-simplex kérdésében viszont kérje ki kezelőorvosa, ill. egy szemész szakorvos véleményét is.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Hírek

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Az arcüreg ciszta legtöbbször tünetmentes, felismerésére gyakran fogászati röntgen során derül fény. Ilyenkor a fogorvos elküldi a beteget fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miért van erre szükség és mi történik az orvosnál.

További részletek
Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Allergiások, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedők számára az orrmosás segítségével akár a gyógyszeres kezelést is csökkenteni lehet. Az egyszerű művelet segítségével a betegek életminősége javul, de az orrmosás az orrüreg és az orrmelléküregek gyógyulását is segíti műtét után. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink