Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.06.08 Módosítva: 2021.08.19

Az arcüreg ciszta legtöbbször tünetmentes, felismerésére gyakran fogászati röntgen során derül fény. Ilyenkor a fogorvos elküldi a beteget fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miért van erre szükség és mi történik az orvosnál.

Mi az arcüreg ciszta?

Az arcüregben kialakuló ciszta az esetek egy részében az üreget bélelő nyálkahártya kis nyálmirigyeinek elzáródásából, más esetekben a felső fogak gyökerének gyulladása miatt alakul ki.

 

A felső fogak részben az arcüreg alatt helyezkednek el. Egyes fogak gyökerei elérhetnek az arcüreg alsó faláig, illetve betüremkedhetnek az üreg nyálkahártyája alá is. Ilyen anatómiai helyzet esetén a fog eredetű gyulladás a gyökércsúcstól az arcüreg felé terjedhet. Ezt a hólyagszerű, savós, szalmasárga folyadékkal kitöltött, hártyás falú nyálkahártya képződményt hívjuk cisztának.

Ilyen tüneteket okozhat

Az elváltozást gyakran fogorvos veszi észre, mert általában látszik a fogászati panoráma felvételen. Rendszerint további kivizsgálásra fül-orr-gégészhez irányítja a beteget. Erre az orrmelléküregek állapotának vizsgálata mellett azért van szükség, hogy az egyéb lehetséges kiváltó okokat ki tudjuk zárni.

 

Az arcüreg ciszta tünete fejfájás is lehet.Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az arcüreg ciszta többnyire véletlenül derül ki, mert a betegnél rendszerint nem okoz problémát. Panasz csak akkor jelentkezik, ha akadályozza az arcüreg szellőzését vagy kitölti az egész üreget. Ilyen esetekben az érintett terület érzékenysége, esetleg fejfájás, a ciszta elhelyezkedésétől és méretétől függően nyomó, feszítő, esetleg a szembe sugárzó fájdalom jelentkezhetnek.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Arcüreg ciszta esetén indokolt az orrüreg endoszkópos vizsgálata. A ciszta pontos helyzetének megállapítására és az esetleges gyulladás kizárására orrmelléküreg CT készítése is szükséges. A kivizsgálás során az arcüreg cisztát el kell különíteni például az orrmelléküregek gyulladásos elváltozásaitól vagy az arcüreg daganataitól.

Az arcüreg ciszta kezelése

Az arcüreg ciszta időnként spontán megnyílhat, ilyenkor az orron keresztül vízszerű, narancssárgás színezetű folyadék ürül. Amennyiben fogászati eredetű, elsőként a kiváltó gyulladást kell megszüntetni. Fül-orr-gégészeti beavatkozásra akkor van szükség, ha panaszt okoz. A helyi érzéstelenítésben elvégezhető endoszkópos beavatkozás ( FESS műtét) fontos lépése az arcüreg természetes szájadékának kiszélesítése, majd a nyíláson át a ciszta részleges vagy teljes eltávolítása.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

FESS műtéten estem át egy héttel ezelőtt ahol egy cisztát távolítottak el az arcüregemből, illetve leszívtàk a váladékot. Az orvosom Dalacin 300-at, Telfastot napi 1*, illetve Mometosan Sandoz 50 orrsprayt írt fel nekem a műtét után napi egyszer 2*2 fújást. A betegtájékoztatóban viszont az áll, hogy nem régiben végzett orr-melléküreg műtét után nem lehet használni a készítményt, csak a teljes gyógyulás után, ami 5-6 hét. A kérdésem az, hogy nem okozok kárt azzal, hogy használom az orrsparyt? Illetve a betegtájékoztatóban az is szerepel, hogy szemen előforduló herpes-simplex esetében sem lehet, ami nekem évente egyszer előszokott fordulni. Ez probléma? Vagy csak akkor az, ha épp gyulladásban van a szem? Előre is köszönöm a segítségüket.
Tisztelettel: K. Szilvia

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Kovács Szilvia!

Kezelőorvosának biztosan meg volt az oka arra, hogy a helyileg ható szteroidos orrspray-t elindítsa, a legtöbb esetben egyedi terápiás tervet építünk fel, előfordulhat, hogy a protokolltól el kell térnie a műtét utáni kezelésnek a jobb eredmény érdekében. A szemen előforduló herpes-simplex kérdésében viszont kérje ki kezelőorvosa, ill. egy szemész szakorvos véleményét is.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt, alapos vizsgálat után számomra érthetően kaptam ismertetést az eredményekről és javaslatot a további kezelési lehetőségre.”

További vélemények

Hírek

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

További részletek
Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

További részletek
Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy melyek ezek és hogyan változik ilyen esetben a kontrollvizsgálatok menete.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!